Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Minulý týden byl velmi nadupaný tím, jak se vůbec nic nemuselo a nic nechtělo. Málem mě zajelo auto, přesto, že jsem běžela osvětlená a za krajnicí, pilně pilujeme naší dějepisnou hru – už do smrti budu vědět, kdo se narodil 14.května 1316. Slepice začaly snášet jedno vejce denně a my se psychicky připravujeme na příští týden, kdy začneme konvovat protože zamrzne voda. Jinak se neděje vůbec nic a mohlo by se takto nedít vůbec nic ještě hodně dlouho!

A protože se nic neděje, je ideální šance odpovědět některé připomínky, udané v anonymní anketě na stránce “ O virtuálním kopci

  • xxx vyhledávání nezmizelo, je v levém sloupci téměř dole a pokud se člověk přihlásí na stránku, je i vpravo nahoře na základní liště
  • xxx na sdělení – co byste rádi změnili – tomu, kdo odpověděl „majitele“ – to je nám líto, to asi ani měnit nebudeme :-)
  • xxx v rubrikách lze listovat vlevo ve sloupci i nahoře na liště
  • xxx ano prodej ze dvora není a nebude :-), sníme to všechno my a pak taky Maruška od francoužštiny a sezónně pan doktor od zubů a Maruška od kvočny a slepice a pes a kočky…. a návštěvy :))
  • xxx děkujeme za hezké vzkazy všem

A protože je stále ve sklepě hodně dýní, dávám sem tuto polévku, která, i když pouze ze tří surovin, je moc dobrá. Je na ní potřeba pouze dýně hokaido a růžičková kapusta. Růžičkové kapusty jsou asi dvě třetiny dýně. Sůl, zeleným pepř a bobkový list. Dále je třeba uvařit v osolené vodě obyčejnou čočku.

Vložíme do hrnce dobře omytou dýni – neoloupanou, dále růžičkovou kapustu, netřeba rozkrajovat, osolíme, přidáme čtyři listy bobkového listu a podlijeme trochou vody. Když dýně i kapusta změkne, zeleninu rozmixujeme a dochutíme zeleným pepřem – rozdrceným. Nakonec vlijeme uvařenou čočku i s trochou vody, ve které se vaří. A to je vše.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

2 Odpovědi to “Dýňovo – růžičková polévka”

  • Petra:

    Ahoj Kláro, díky za recept, ideální pro stav našich zásob. Máme zrovna dýně a mimořádně i růžičkovou kapustu! Překvapilo mě, že se má čočka vařit v osolené vodě. Mám od dětství zafixováno, že se luštěniny musí vařit ve vodě neosolené, jinak jsou stále tvrdé (tatáž poučka platí pro játra). Zdravím na Kopec a přeji všecko dobré do nadcházející zimy.

    • Já to docela striktně dodržuju u fazolí a zeleného hrachu. U loupaného žlutého, u červené a hnědé čočky a poslední dobou i u hnědé už solím. Zrovna dnes vařím žlutý hrách na humus a je úplně rozvařený. Nevím, zda je čočka jiná než fazole, zkouším vše formou pokus omyl a čočka se mi vaří krásně.:-). Díky za milý komentář – růžičková na záhoně i dýně ve sklepě jsou parádní :-) hezký den.

Přidejte komentář na Klára