Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jak jsem psala u burákového másla, pasty z ořechů a semen jsou velmi dobré a celkem jednoduché, pokud člověk vlastní ruční lis na olej. Dělají se za studena a už se nám podařilo docílit i mnohem lepší sezamové pastě, než na počátku. Jediný fígl tkví v tom, že se musí sezam jemně opražit. Míru opražení už si musí každý zkusit sám, co komu vyhovuje.

Pokud člověk nasype do násypky piteby – ručního lisu na olej, jen obyčejné, suché sezamové semínko, poměrně rychle začne být práce s lisem náročná. Fyzicky náročná. Na rozdíl od sezamového oleje, kdy se pod lisem zahřeje lampička a olej ze sezamu teče jednoduše, zastudena se sezam lisuje mnohem hůře. Zkusila jsem semínka vlhčit – namočit a zbavit přebytečné vody a umlít, ale bez valnějšího výsledku. Opět se sezam seštosuje vpředu, kde vytvoří kamennou vrstvu a tam, kde má téci pasta, neteče nic.

A tak došlo na pražení, stejně jako u buráků. A výsledek je bezvadný. Vytéká výborná sezamová pasta. Není tak řídká a leskle hladká, jako kupovaná tahini, ovšem oproti například možnosti udělat si tahini tak, že se namočí na chvíli sezam, zbaví vody a rozmixuje, pasta je mnohem žlutší a chuťově výraznější.Pastu se nesnažím na fotce nijak vylepšit, jsou tam vidět i semínka, která se vysypou omylem vedle násypky, když vehemtně točím klikou :).

Časově žádné terno, což tento strojek není žádné časové terno sám o sobě :-), ale pokud člověk nepospíchá, za 10 minut si udělá 100 g tahini. Doporučuji však dělat toho vždy více a uskladňovat v chladu, neboť po celé délce šneku lisu zůstává sezam a je lépe ho vytočit najednou co nejvíce.

Ekonomicky to je tak, že při běžné ceně cca 100 Kč / 400 g, je vyrobení domácí pasty pouze tím, kolik jsem ochoten investovat do práce svého času a ceny za sezamové semínko. My osobně ho kupujeme volně vážené za 112 Kč / Kg. To je velmi výrazná úspora.

Celkově bezvadný pocit z vlastní tahini. Zcela realisticky si neumím představit používat pitebu na tahini v jakokoli jiné, než domácí kuchyni, na nějaké větší množství. Na výrobu menšího množství však  vynikající.

6 Odpovědi to “Tahini a piteba”

  • juj.. asi chci něco jako dáreček :-) jak nenápadně zařídit, aby se o tom dozvěděla druhá polovička?? děláš chutě milá kláro :-)

  • caso:

    Dobry vecer, tak vidim, ze jste take upadli do tenat piteby. Ja osobne tento strojek radim do kategorie „pouziti pri kolapsu soucasne civilizace“, spolecne s rucnim mletim obili, vetsi zemedelskou produkci bez jakekoliv techniky (ci „ropnych otroku“), atd.
    Vase pasty a pomazanky vsak ve me vzbuzuji touhu pitebu opet vyhrabat. Muzu se optat na zdroj sezamoveho seminka a neprazenych buraku?
    Dekuju

    • :-) hezký večer. No, tak nějak. POkud člověk jí maso a živ. produkty, asi zůstane místo piteby někde bokem a občas se na něm něco umele. Pokud ne, je to skvělá věc na cokoli, co se dá namazat na chleba :). Nebo mě tato jeho funkce nadchla. MOc vám ale nepomůžu, hledali jsme různé velkoobcchody, ale všichni mají dražší, než jeden obchod nedaleko nás, kde kupujeme klasické semínko sezamové a buráky nakupujeme půlkilové balení v Lidlu.A praženél – z nepražených jde pitbou vše mnohem hůře. Mnohem lépe teče ven z praženého semínka nebo ořechů. Takže nic extra. Kupujeme jedny na jídlo, ty jsou dražší a chutnější, na arašídové máslo pak obyčejnou půlkilovku za 26. Také hledáme něco ve větší balení, ale náš vážený sezam za 112 je zatím nejlevnější ze všech cen, co jsme sehnali.

      Piteba podle mě musí mít někde stálý místo, jak nemá, člověku se to nechce moc sestavovat. Takto je to fajn, když mají děti chuť, udělají si burákové máslo a já teď piluju nejlepší marcipán :-).

  • Todlento jsem fakt nefotil;-)

Přidejte komentář na artbook