Uf, kůň poprvé utekl, protože se k němu prodral Bábel do ohrady ke kravám, kde si Embi s krávama tak hezky rozuměli a trochu ho chudinku zmastil, my měli večerní procházku, valášek už je ve chlívku, Ester je klidná, dostal deset tisíc možných věcí – jablka a pangamin a slunečnicový semínko a slunečnicový olej. Pan domácí v nohách asi tři kilometry, my všichni taky, chodící kolem baráku po lesích a volající – Em -bí. No nic. Po návratu se vrhám opět k plotně a míchám poctivě tuhle dobrotu, kterou jsem se dnes rozhodla konečně spáchat. Voní to tu všude náramně. Někomu by to třeba ani nevonělo, ale nám ano. Zatím to zdaleka není hotové, bude nejdříve v horizontu pár dní, ale je to ideální objekt na hádanku. A kdo tohle uhodne, tak má můj naprostý obdiv.
Takže – co se nám to tu tak hezky dělá?
A co domácí vaječňák?
je to paďák.
aha ,já nečetl všechny komentáře takže klihák to nebyl.tak příště zdravim vás.
tak ještě mě napadl Marmite, ač barva by tomu až tak neodpovídala…ale bůh ví, jak za pár dní..;)
BEzva, jasně, je to pokus o domácí Marmite. Barva už dnes je zcela jiná. Vidím to tak ještě na jeden, dva dny. Uvidíme. Určitě to nebude originál Marmite, ale už teď jsem velmi spokojená :-) Gratulace veliká !!!
@Klára: To je paráda, miluju Marmite!! Když jsem byla menší, vozila mi ho teta z Anglie…a když jsme šli s bratrem večer „mlsat“ a oba se se svou lžičkou v ruce plížili k lednici, on si na lžíci nabíral nutelu a já si na ni tlačila Marmite ve velkém ;) moc mi to chybí :)
Nádhera – těším se na recept. Zkoušela jsem to podle jakési receptury na internetech a výsledek byl teda velmi neuspokojivý.
Hezký večer…nějaké oříškové či semínkové máslo? :D
Barva a naznačený postup výroby … že by takový ten norský sýr, který se tuším jmenuje Brunnost? Má karamelovou barvu a texturou připomíná takové ty jednotlivě balené plátky „tvrdého“ sýra (který byl ve skutečnosti měkký).
Snad jsem svůj tip opsala správně, netuším, jestli jsem se strefila do názvu, tenhle sýr já totiž nerada, kdežto manžel ho miloval.
Ani Brunost, ani mysost, ani gjetost, prostě není to norský sýr a pozor, není to ani nic z mléka :-)
@Klára:
tak pak už mne napadá jen staroruský kvas. Protože pivo doma taky vaříme a to tedy vypadá jinak.
Bohužel, není to kvas, škoda, mám hroznou chuť na černé pivo :-)
A co takto přímo syrečky? A nebo něco jako tzv. klihák z tvarohu? Pěkný večer. Michaela
Nene, ty jsou hrudkaté a světlé, žloutnou až zráním, ale také někdo rád a někdo nerad, to naprostý souhlas. :)
A co třeba bryndza?
bohužel, brynza to není, ale já bych se strašně chtěla jmenovat Anežka Procházková :-) Krásný večer!
Že by domácí pivo?
Těsně vedle, ale pivo to není.
Vypadá to jako obří dávka rozpuštěného droždí;)
Taky hodně těsný, ale taky ne :)
A co takhle pivní sýr? :-)
Ani pivní sýr to není.
A co takhle tchina nebo chumus, ovšem to zase netrvá několik dní. A občas doma děláme domácí pivní zrající sýr… Nu necháme se překvapit.
Bohužel. Hned jak se to dovaří, už to sem valím :-)
Zdravím!
Mna pri pohlade na obrazok napadlo niečo s karamelom..nejake !krovky“ ???
Vypadá to přesně tak, ale nejsou. :)
Dobry vecer,
nebude to ten karamelovy/cokoladovy syr , co sa vari odparovanim zo syrovatky? Neviem presne ako sa vola, priviezla som si ho raz z Norska, niekto ho miluje, iny neznasa…patricia
no jo, vypadá to jako mysost
VYpadá, vypadá, ale není :-)
…anebo domácí romadůr!
Zdravím všechny a tipuji, že by to mohla být domácí hořčice ?
Bohužel, ani hořčice, ale už dlouho se na ní chystám :)
já bych to viděla na něco ze skupiny Tofu/tempeh apod ;)
dle hustoty mi to hned evokovalo Natto, tam by mi ale chyběly boby uvnitř :) Ale zas by seděl popis, Natto jako takové má opravdu říznou vůni a zdaleka ne všichni jsou schopni to akceptovat :)
Je mi líto – je to ještě víc sofistikovaný, ale máte pravdu – rozděluje to svět na dvě poloviny :-)
dynovy lak na nehty?
Dobrej nápad. Zaskočím pro aceton nebo nějaké přírodně identické ředidlo, skočím do sklepa pro dýni a jdeme s Ester na to. Možná by to chtělo nějakou barvu navrch – šoupnem tam červenou řepu! :-) Máš u nás schovanou lahvičku :)
mě napadla chalva, ale ta je sladká…tak nevím. ale vsadila bych se, že jste při výrobě použili pitebu!
Přesně, chalva je sladká, takže ta to není :) a piteba zůstala nedotčna – kupodivu :-)
Mejdlíčko ;-)
Latex a mejdlíčko – nemáte nějaký problém? :-))))
Nemám, ale pokud si dobře pamatuju z dětství tak mejdlíčka nebyly sladký a barvu takovou vyblitou ;-), ale zase to bylo levný :-D
Nějaký druh mazacího „smradlavýho“ tvarohu?
Přesně, nějaký typ smradlavého tvarohu to je, ale jaký přesně? A není to teda tak úplně tvaroh :-))
drožďová pomazánka řádně uleželá… :)
Tak nene, ani karamely ani med, ani krowky. Nebude to sladké, bude to – jestli to tedy vyjde – velmi zdravé a není to latex :-)
no mám podezření na kondenzované karamelové mléko.. ale pár dní? to asi.. to budou beztak polské krowky :-)
Krásně se to leskne, voní mi to medem, dokonce to dělá i bubliny, snad perníkové těsto, ale perníčky už máte určitě napečené:-)Tak to vzdávám:-)
Hezký večer, že by „turecký med“?