Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

To byla dosti náročná volba, dát sem tento článek, nebo nedat? Obyčejná Kollathova snídaně. Snídaně pojmenovaná po známém lékaři, který se narodil v roce 1892 v Gollnově, jako syn praktického lékaře George Kollatha. Před válkou odmaturoval a po válce dostudoval medicínu. Po druhé sv. válce stál v popředí hygienického institutu, z Rostocku, z východní zóny emigroval do Hannoveru a zde publikoval své stěžejní knihy.  Pro výživu je důležité Kollathovo rozdělení potravin do šesti hodnotových úrovní.  Čím nižší je stupeň zpracování, tím má jídlo vyšší hodnotu. Rostliny mají  vždy vyšší hodnotu než zvířata, a syrové potraviny vyšší hodnotu než vařené jídlo. Zásadně důležité je tedy zpracování potravin a ideální jsou potraviny tepelně neupravované. Takto připravené jídlo, smíchaná netepelně upravená celozrnná mouka s ořechy, sušeným ovocem a ovocem je tedy zcela ideální výživný prostředek, který, pokud se jí jako snídaně, připraví tělo na minimálně 4 hodiny bez hladu, pomůže v detoxikaci a spoustu dalších pozoruhodných věcí. Jakmile otevřete kdekoli na ineternetu stránku s termínem „Kollathova snídaně“, všude je rozepsán základní recept Andre von Lysebetha a jeho základní jogové knížky. Všude je tento recept přepsán i s pozitivy, která Lysebeth uvádí právě v souvislosti s používáním Kollathovy snídaně.

A to dilema? Nic neexistuje samo o sobě. Doktor Kollath byl žákem Maximilian Bircher-Bennera, švýcarského  müsli průkopníka, jenž se  se ve stáří stal stoupencem nacistických idejí a byl proferorem v Hessově nemocnice v Drážďanech. Jeho žák, náš Werner Kollath, se stal vedoucím nacistickým lékařem pro  výživu, hygienu, a  „odstranění nižších lidí z reprodukce“.

Po válce, v roce 1948 Kollath publikoval druhé vydání učebnice hygieny.  V tomto vydání se změnila „rasová hygiena“ na „sociální hygienu“, „Goebbels“ na „Goetha“ a byly smazané pasáže zabývající se Hitlerem , výběrem , dědičností a nucenou sterilizaci.

Takže ať už si dámeBiercher- muesli nebo Kollathovu snídani, můžeme dosáhnout

1. Pocit nasycenosti nejméně na 4 hodiny
2. Úprava váhy.Obézní osoby hubnou, a nebudou mít hlad. Ti co chtějí přibrat, budou přibývat.
3.Odstranění zácpy
4. Zmizí pocit únavy, neboť jídlo netoxikuje
5. Zvýšení výkonnosti jak intelektuálové, tak tělesné
6. Zvýší se celkový pocit zdraví a vnitřní radost a uspokojení, zlepšuje se soustředění,lepší se
odolnost vůči stresu
7. Zlepšuje se složení krve
8. Vlasy se stávají pružnější a získávají původní barvu
9. Nehty se stávají lesklými a nelámou se
10. Zlepší se stav chrupu a ústních tkání
11. Dochází k posílení kostry

nabo si při konzumaci můžeme uvědomit, že člověk s dobrou myšlenkou, může tuto myšlenku použít zcela jinak, než by se nám líbilo. Nebo taky může mít i máslo na hlavě, o kterém se příliš nemluví.

No a na Kollathovu snídani je tedy zapotřebí: 170g mouky celozrnné namleté, celozrnné. 300 ml vody, 60g rozinek, 4 lžíce sekaných ořechů nebo mandlí, trochu skořice a 400 g jablka.

Toto množství je na 4 porce a je důležitá i příprava. Večer zalijeme namletou mouku – můžeme případně použít i mlýnek na kávu – vlažnou vodou. Zamícháme a necháme stát do rána. Stejně tak namočíme sušené ovoce – rozinky, případně meruňky, ananas. Ráno si nasekáme oříšky nebo mandle a smícháme nabobtnalou mouku s ovocem, sušeným ovocem, skořicí a ořechy.

Pokud se vám líbí tento veganský recept, podívejte se na ostatní recepty   jako e-knížka Veganské recepty z kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

46 Odpovědi to “Kollathova snídaně”

  • Michal:

    Stejně to Kollath nevymyslel. Pšenice se namáčela už dřív. Od egypta po starověký řím. A nedělejte si iluze, že když se píše, že to po namočení pekli, tak že to nežrali nejprv syrové. Jen pécti nebo jíst jen za syrova – obojí je zásadovitost, o které v sedmém století jeden čínský mnich poznamenal, nazýval jí tenkrát formovostí – úctou k pravidlům, že jí netřeba.

    „Ó vědoucí, v našem učení, ať už náhlém nebo postupném, bylo vždy vytyčováno nemyšlení za hlavní, neformovost za podstatnou, nezastavovat se za to základní. ̈Jak si vysvětlit neformovost? Neformovost znamená být dalek rozlišování forem uprostřed forem. Nemyslet znamená nemyslet v myšlení. Nezastavovat se u ničeho je původní lidská přirozenost. Myšlení se také u ničeho nezastavuje. Minulé myšlenky, přítomné myšlenky, budoucí
    myšlenky navazují jedna na druhou bez přerušení. Jakmile jednou přerušíme myšlení, dharmové tělo se odtrhne od smyslového těla. Proto se ve svém myšlení nezastavujeme u žádné dhramy mezi dharmami. Zastavit se totiž u jedné myšlenky znamená, že se zastavilo naše myšleníí, a tomu se říká spoutání. Nebýt spoután naopak znamená nezastavovat se v myšlení u žádné z dharem.“

    zdroj: http://www.phil.muni.cz/plonedata/wksc/Studentsky_portal/2010_LS/Nabozenstvi/Texty/handout9.pdf

    A proto, lpění na syrové stravě i lpění na vařené a smažené stravě, obojí je zcestné.

    Nazdar bazar.

  • ElChupacabra:

    Super recept. Moc za něj díky. „Nazi Fruhstück“ se stala mou každodenní snídaní a potvrzuji, že mě zasytí až do oběda, což je ca 4 – 4,5 hodiny. Osvědčila se mi špaldová celozrnná mouka a kontrolovat si, aby jablka byla sladká.

  • vera:

    Tak Sel se klani zenam, Klara o takovych vecech pise jen privatne, Jidas by to radeji obesel, Sase se libi to tajemstvi, a ja a BB by rady vedely vic… a Dolomitak se divi. Zacina to byt jako Klarcina patecni hadanka. :-)

  • dolomiti:

    Tak to tady pročítám a nestačím se divit jaký maj lidi starosti :-D

  • BB:

    Nevím, kam vám napsat a tak se připojuji k diskusi o ohebné kaši. Vydáváme časopis o koních a lidech a cestě zpátky na venkov. Moc ráda bych s vámi spolupracovala. Díky osobní zkušenosti chápu o co tam na kopci nestojíte. Na co nemůžu přijít je, kam směřujete. Časopis bych vám mohla poslat (nevím kam), nebo zanechat u kamarádky Helči – vaší knihovnice. Má adresa: ranch28@seznam.cz
    Díky za odpověď
    Bára

    • Zdravím Báro, napsala jsem do mailu.

    • Sel-Pilat:

      Vážená BB,to je dobře položená otázka,kam vlastně směřují,taky jsme na to nepřišli.Když se podíváte na Rozinky a mandle,tak vás tato otázka nikdy nenapadne!

      dovoluji si přejmenovat váš nick na Pilat, jak jste se nazval asi čtyři komentáře dolů, aby to kontextuálně bylo vše takové čistší

      • Sel:

        Věře se hluboce klaním,ženy byly vždycky krásné a zajímavé bytosti! Sel-Pilát mi nevadí Jidáši-L….i. Je zbytečné Na kopec klást ony otázky, Na kopci prostě neví co s nimi. Můžu vám jen z celého upřímného srdce přát, aby jste pochopili smysl vašeho konání a našli cestu.

    • Sel- Pilat:

      Vážená BB,na to kam směřují jsme taky nepřišli. Když se podíváte na Rozinky a mandle, tak vás tato otázka nikdy nenapadne!

      • Tón vašich příspěvků se mi nelíbí, nerozumím jím a nevadí mi to. Jsou prostě otázky, na které nejsou odpovědi. Jak úlevné, něčemu nerumnět.

    • Zdravím Báro, tak aby ta otázka jen tak nevisela, koukám, že i někomu lež v žaludku, tak jen lehká odpověď. Začali jsme narozením – ne teda úplně dorovolně, teď se nacházíme někde ve středu no a směřujeme pomalu ke smrti, to asi taky ne úplně dorovolně. :) Tak snad už je to jasnější.

      • vera:

        To neni od tebe pekne, Jidasi, posmivat se opravdove otazce. Ja taky bych rada slysela vice. Ovsem mozna si myslite, ze lepe o tom nemluvit?

        • Nene Vero, to jsme si nerozuměli. To bylo napsaný upřímně. Neznáme jiný směřování, nevíme co bude zítra. Nehledejte v tom ironii.

          • vera:

            Tak dobre, ne ironie, ale tedy uklouznuti otazce? Ja chapu, ze nechcete planovat. Ale to, co udelate zitra, udelate z nejakych duvodu. Cesta, kterou jste si vybrali, neni asfaltova, a lide po ni neslapou bezduvodne.

  • pohjitka:

    Chtěla bych se zapojit do Vaší diskuse o zdravotních přínosech syrové stravy. Asi 20 let jsem vegetariánka a až na malé výjimky, občas jogurt a nějaký sýr veganka. Dlouho jsem zvažovala i syrovou stravu. Přečetla jsem od Leslie a Susannah Kenton Syrovou stravu, MUDr.Nolfi Léčení syrovou stravou i zmiňovanou Sluneční živou stravu od Talandové. Ale doporučuji si přečíst i tento článek, zabývající se přínosy syrové stravy http://www.magazinzdravi.cz/plamen-je-nepritel
    Co ale rozhodně nemohu doporučit, je konzumace syrových obilovin.Pokud vím, k nějakým změnám v mouce ve směru lepší stravitelnosti po namočení dochází. Na druhé straně proběhlo pár sledování (ale asi skutečně jenom pár), podle jejichž výsledků se nestrávené částečky škrobu mohou dostat dokonce i do mozku (a působit tam neplechu). Ovesné vločky jsou aspoň částečně tepelně upravené – k jejich lisování dochází obvykle za tepla.
    Takže k snídani určitě misku dobře uvařených obilovin (rýže natural, pohanka, kuskus, bulgur,jáhly,quinoa, špalda, bezpluhý oves), posypat lžící rozemletého lněného semene a lžící dalšího semene (střídat slunečnici, dýni, mák, sezam), hrst ořechů a spoustu syrového ovoce. Zasytí na 5 – 6 hodin :)

    • vera:

      Tak to souhlasim… a orechy i jina semninka jsou stravitelnejsi namocene.

      Decka, prectete si Vegetariansky mytus (Lierre Keith) nez si pokazite zdravi vymyslenostma fanatiku.

  • zkuprz:

    me by prosim zajimalo, co ten kollath vecerel?
    o tom literatura mlci. neni to svym zpusobem signifikantni…?

  • vera:

    „5. Zvýšení výkonnosti jak intelektuálové, tak tělesné“

    Haha. Koukam, ze ty jeho rady spis vedly ke *snizene* intelektualni vykonnosti a poblbnuti nacismem. Oops.

  • Geniální, jak ideologie dokáže asimilovat i tak obyčejnou věc, jako je snídaně. Sníst jídlo založený na receptu od nacistickýho doktora prostě není jen tak a nelze říct, že je to „jenom jídlo“ – není. Protože v určitým smyslu Kollathův přístup k životu (a k jídlu!) ho nakonec přivedl k úvahám o segregaci. To není náhoda a je to něco, co je potřeba brát v potaz.

    Neboli ta poznámka, že nic neexistuje samo o sobě je úplně přesná a je to něco, na co lidi posedlý nějakým životním stylem (například veganstvím) dost často zapomínají. Ono skutečně nestačí papat zdravé jídlo nebo cvičit jógu – i když by se to spoustě z nás libilo a lidi si na tom snaží ujíždět ve stylu „Všechno, co musím udělat pro to, abych byl šťastný, je správně snídat (cvičit; správně plánovat čas; etc…)“. Přestože na logický úrovni je jasný hned, že se na tom nedá stavět, naše hlava se toho má tendenci chytat jako všespásnýho řešení a než si toho stihneme vůbec všimnout, jsme v tom až po uši.

  • Pilat:

    Jeho dcery. To je to oč tu běží,matko Kláro! Vyhraněnost vůči práci-to je dobrý!

  • zkuprz:

    kollatha jsem zkousel nekolik let
    a vzdycky jsem musel sam sebe presvedcovat,
    ze to je dobry,
    i kdyz jsem mel pokazdy pocit,
    ze jsem snedl metrak jidla.
    ted snidam dzaponsky a je to lepsi.
    povarim jednu cibuli s ni co da dum
    (pul mrkve, brambora, porek…)
    necham chvili vychladnout
    a pak pridam lzicku misa (takovej sojovej extrakt)
    a rozmicham a spapam a mnam.
    vim vsak, ze to je ryze indivindi zalezitost.
    kazdymu sedne neco jinyho.

    • No tak to je paráda, Honzíku, hned jak přijedeš, už vím, čím tě pohostim. Uvařim cibuli, bramboru, mrkev… trochu miso…. já si dám Kollatha nebo Bierchera a ostatní budou mít buchty s mákem :-))

    • Ovšem jestli jsi po několik let jedl Kollatha a vypadáš takhle, tak svojí snídani možná ještě rozvážim …. .)

      • zkuprz:

        polevka miso je, takrikajic, zahrivaci predehrou.
        nasleduji tri kusy libovolneho ovoce
        a nakonec, podle chuti dve az tri, povidlove buchty.
        ted uz je recept kompletni.
        prve jsem nevedel jak recept pokracuje (ovoce + buchty)
        a nechtel jsem to splest (nekdo mluvi o chlebu a kompotech),
        tak jsem odbehl do kuchyne
        a ted koukam, ze se to automatisticky pripojilo…
        je mozne snidat i bez tohoto dodatku,
        sytost vsak vydrzi asi deset minut oproti peti hodinam (varianta s povidlovymi buchtami)
        tak jo, diky!

        • Honzíku, nepsal jsi něco o Japonské kuchyni? :-)). Tak jo, pochopila jsem to správně – zůstaneme u buchet a chlebu a sýru u nás na snídani? Budeš mít volno od japonské snídaně. Dáš si jen její evropskou část.

          • zkuprz:

            ano, ano, evropskou cast na kopci!
            chleby, bychty, syry,
            a pak zas supito do osaky.
            arigato!
            kupuji letenku.

  • jani:

    Děláme doma podobné kaše, z různých mouk a zasyrova. Původní byly z pohankové kvůli bezlepkové dietě syna, byl na nich závislý :) Pohanková mouka od Šmajstrly (z mlýnů, kde loupou pohanku mechanicky a ne s použitím horké páry či čeho) plus olej (podle chuti většinou sojový, sezamový nebo olivový), med, voda (nebo třeba pomerančová šťáva), no a pak spousta variant od jablek po nepražené kakao nebo kokos. Poslední roky děláme kaše teď i ze směsi namleté pšenice, žita a ječmene, zase se vším možným, ale základ zůstává mouka, med, olej a voda. Necháváme smíchané třeba i jen půl hodiny a už je to dobré, chutná to doma všem kromě dvou, to ale při sedmi je celkem ještě dobré skore :) Ti dva si raději navločkují oves.

  • V případě vědeckých objevů a technologií bych s klidným srdcem používala i výdobytek nepřátelského tábora, pokud by měl něco do sebe. Takový výživový směr určitě nebyl objeven s použitím nepřijatelných prostředků a jeho praktikování nezatěžuje svědomí o nic víc než jiné jídlo.
    Spíš mi úplně nesedí ty zázračné účinky. Jediný bod, kterému věřím, že se rychle a prokazatelně naplní je 3. A to není málo! Když už má člověk plné zuby sušených meruněk, hrušek, jablíček s mrkví a müsli. (Proč jen zastánci přidávali ty zázraky kolem?) S nadějí, že bude fungovat, vyzkouším. :-)

  • Pilát:

    Na Kopci se snad něco změnilo? Není ta Klára fakt těhotná? Už nejde jen o dlabanec,ale o etiku! To by chtělo také mrknout na soukromí J.H.K. To pak už nebude tak dobré čtení jako dřív,Jidáši!Prostě „rozum a cit“,jak se psalo loni k podzimu!

    • Řekněte mi, proč pánové, když se jim něco nelíbí na ženské, tak rádi svádějí vinu na hormony? Vždy, když to slyším připadá mi to jako rána pod pás…

    • Ups. Tak se to snažím pochopit seč můžu a nejsem si jistá, jestli to chápu dobře :-). J.H.K.- problém se soukromím? Myslíte tm například vyhraněnost vůči práci? No, někdo si to umí prostě zařídit no:). Etika – pokud máte pocit, že je tato stránka stránkou především o dlabanci, je to pro vás stránka především o dlabanci :). Ale co jsem fakt nepochopila je, že píšete o mě a apelujete na Jidáše. Jako aby chytil bič pevněji do ruky?

  • Lena:

    Většinou snídám kaše na milion způsobů, ale tohle zní opravdu zajímavě, myslíte Kláro, že by šla použít i jiná než pšeničná celozrnná mouka, třeba pohanková? A nakolik je nutné mít tu mouku mít čerstvě namletou? Bohužel nevlstním mlýnek na obilí. Děkuju :)

    • Pohanková natuty. Jen je dobré koupit správnou pohanku. POkud nemáte svojí, tak ideální je taková ta v papírové krabici. Tu stačí pomlít ve vločkovači. Pokud ho nemáte, tak v mlýnku na kafe, nebo ručním mixérem (vysokou nádobu) nebo i v hmoždíři. Není toho třeba mnoho. A její výhoda je, že se dá jíst bezvadně právě syrová. Používala jsem jí do jogurtu. Určitě ovesné vločky, to už jsou ale müsli. Takže jasně, dá se použít i jiná.

      • Lena:

        Už jsem natěšená na ráno na svého prvního Kollatha, děkuju moc za tipy :) A ta rychlost odpovědi, to jsem nečekala, tak stejnou rychlost přeju i na trati :)

  • s.iva:

    Tepelne neupravene potraviny maji vysoký obsah enzymů, vařená strava je nemá. Dulezite pro zachovani zdravi. Myslim , ze lze najit take pod pojmem ziva strava. Pro mne zajimava a inspirující kucharka Very Talandové SLUNECNI STRAVA. Mozna Kláro znate. Zajimave recepty na susené placky z cerstve namlete mouky. Susi se asi na 45st.

    • Ivo znám, zkusila, dala jim šanci, ale bohužel, sušené obilí už je na mě moc. Nechutná. Když můžu, raděj vločky a tuto kaši. Jenže teď znám zase jej pozadí no :)

  • caso:

    Uz mnohokrat jsem se pokousel sam sebe presvedcit, ze neni nutne spojovat osobnost a dilo cloveka, neb se zda ze spousta genialnich umelcu byla pro souziti dost narocnych, pokud primo neterorizovali sve okoli, ale stale se mi to nepodarilo a byt tenhle recept nevypada spatne, tak nejak nemam chut to zkouset. A cim vice nad tim premyslim, tim vice u mne prevlada negativni pristup.
    Vycet pozoruhodnych vysledku mi dost pripomina horoskopy v novinach, a pri udaji o 4 hodinach jsem docela zasmal. To je snad docela bezne, ze kdyz se clovek nasnida, tak nema do obeda (cca 4 hodiny) hlad, nebo je to neco zvlstniho? Nebo je to cele mystifikace?

    • NO jo no, však píšu, těžké rozhodování to bylo. A to by mě docela zajímalo, přesvědčil jste se někdy? My s tím máme docela problém. Člověk se dozví určitou informaci zdánlivě nesouvisející s činem, ale s původcem činu ano a pak najednou šlus. Těžké to bylo, ale nakonec jsem to sem dala, protože se mi nelíbí, jak je to všude adorované a o pozadí se mlčí.

      • caso:

        Ne, nepresvedcil. Kdyz se valim cele dny ve srackach, tak nestaci vecer vyzut boty a prevlect se do domaciho, ono to tak nejak ulpi vsude, a u nehmotnych veci to je mnohem dulezitejsi. Vsechno ma svuj kontext a pribeh, takze dobra vec muze vlastne byt skrznaskrz spatna a naopak. Je tu ovsem vecna otazka, co je „dobro a zlo“, ale tohle jsem si vyresil subjektivne, jsou proste veci ktere povazuju za spatne a hotovo.

        • Eva:

          @caso: Ta první věta je skvělá! Ale souhlasím s Vámi jen částečně. Ano, kdyby si Kollath založil lázně, nepůjdu tam, i kdyby mě omladily o 10 let, ale přestanu jíst chleba, protože ho jedl i Hitler? Přestanu psát propiskou, protože je má Klaus rád?
          A teď praktická otázka – mlýnek na kávu používám na kávu, jak jej vyčistit od kávy a pak zpět od obilí, aby byl „multifunkční“? Lze to vůbec?
          Děkuji a pěkný večer

          • Zkusila bych to rýží. Případné zbytky chuti rýže v kávě vadit nebudou a naopak – každá kaše snese kávové aroma :-)). Ale bacha, nesmí to být rýže nijak předvařená nebo ani parboiled.

            • Naopak, na čištění nerozebratelných mlýnků na kávu se rýže používá, nasaje trochu starého oleje z kávy a další nečistoty. Ozkoušeno. Takže jestli ji pak i sníte, máte dvojnásobný užitek;)
              Obilí jsem teda nezkoušela a zkoušet nebudu, mám pocit, že bych otruby vysypávala déle a taky beru ohled na naše bezlepkové/alergické přátele a příbuzné.

        • jani:

          Něco na tom určitě je, ale kvůli tomu nezačnu ignorovat termín probiotika, protože jsou spojena právě s tímhle člověkem, nepřestanu jíst kaše ze semletého obilí také jen proto, že se pár let po tom, co je dělám, dozvím, že s nimi měl něco společného. Stejně tak nezatratím vitariánské recepty, protože tenhle Kollath někde napsal, že tepelně neupravovaná jídla jsou nejlepší, protože mi prostě chutnají, hlavně tedy zeleninové polévky. (Sušenkám jsem taky na chuť nějak nepřišla :) ) No ale zodpovědně po čtrnácti letech velmi pravidelné konzumace těchto a podobných snídaní některými členy rodiny ty zázračné účinky tak úplně nepotvrzuji :))

          • Určitě. Nicméně jde o souvislosti a je dobré, když jsou vidět. Kdyby vyšlo najevo, že pan Priessnitz se svými zábaly byl ve stejné situaci jako pan Kollath, zábaly by to házelo do zcela jiného světla:-)). Pokud je napsaná kniha v době nacismu a publikovaná v roce 37 – učebnice Hygiena a je schválena orgány v nac. Německu, jsou v ní pasáže z Eugeniky a pokud ta samá kniha, její jiné vydání je „upravena“ a vydána jako stěžejní po válce, je pravděpodobné, že jsou upravené především pasáže, které přímo s celou stravou nemají mnoho společného. Pravděpodobně pasáže doktríny atd. Nicméně stejný člověk se po válce hájí, že nebyl aktivním nacistou, pouze pasivním atd. atd. A to vše kolem sice nedělá z probiotik neprobiotika, ale ukazuje alespoň trochu na to, že pravidla autora jsou, mírně řečeno, velmi ohebná. A pak člověka může napadnout i otázka, jak moc jsou ohebné teorie, o kterých pan Kollath píše. Ale to už je takový negativistický přístup :-).

            Problém je, že je potřeba vidět u člověka to, že nějak vidí svět. Vidí nějakým způsobem svět a to se promítá do toho co dělá. SAmozřejmě, že člověk nepřestane jíst kaše kvůli jménu Kollath. To je blbost. Ale pak třeba nepřidá např. Kollathově snídani nadhodnotu, kterou nemusí mít.

            • jani:

              Každopádně ideologické názory měl velmi pružné a zřejmě je přizpůsoboval, aby lépe mohl propagovat ty ostatní :)

Přidejte komentář na Jidáš