Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Máte rádi jaro? Už je u vás? Tak to se máte. Všude slyšíme  – no hlavně, že už přišlo jaro. K nám tedy jedznačně nikoli. Poslalo maximálně telegram a to se ještě na půl cesty pošťák otočil a metelil zpátky na poštu. Jaro není. Je led, děti jezdí na bobech nejrychleji za letošní zimu, je sníh, je deprese a já už bych si tak přála pověsit prádlo ven a vysít všechna semínka a vůbec…..

A taky daně.  Každý rok je to stejné. V únoru si připravím krásný šanon, do něj desky, k deskám nesmazatelný fix. Vše si popíšu – příjmy -(výdaje nemáme, máme výdaj procentem), příjmy za zeleninu, příjmy za vejce, příjmy za dotace a příjmy za e-knížku. A že si to tam v roce 2013 hezky budu zakládat. Stejně jako jsem to udělala před x lety, dvěma, vloni a jako každý únor, vyndám z truhly prázdný šanon, prázdné desky, vyschlý fix a obrovskou hromadu domácí směsi. Směs obsahuje změť různých faktur, dokladů, záručních listů, nabídek, omalovánek, vysvědčení, rodných listů, fotek a ozdobiček na stromeček. Každý únor si řeknu – takhle to nejde!, teď si to nadepíšu a celý rok to budu poctivě zakládat :-). Jenže letos mi do toho navíc vlezla změna banky, což znamená, zrušení  internetového bankovnictví a tudíž vzhledem k tomu, že někdy není čím zatápět a náramně se na to hodí papír, rozuměj – vylosované něco z té směsi z truhly, tak tedy díky tomu  i absence papírových výpisů , tudíž i absence příjmů za dotace, protože my zatím za těch deset let nikdy nezjistili, kolik nám již přišlo a kolik nám ještě přijít má a pak se vždy náramně radujeme a jsme náramně překvapení, když máme na poště opět doporučený dopis.

A nakonec jsme museli dokonat celotýdenní těšení se na úřad, kde jsme šli nechat dětem udělat občanský průkaz. Pan domácí celou cestu vyprávěl, jak se kdysi taky těšil, jak to postupem času přehodnotil a nyní by se na to díval jinak – jeho ideologická hodinka však slavila pramalý úspěch.  Hugo v reakci na jeho doktrínu pravil – “ a huráááá, budu mít další kaltičku“ a tak jsme koupili padesátikorunové lístečky a šli do kabinky. Tam má jedna paní jako svou celodenní náplň sezení za okýnkem v 30 stupňovém vedru, postavení židle na značku, vynadání dětem, že to „d“ ve jméně při podpisu přejíždějí dvakrát po sobě a že „to by nešlo“! Paní policistku, co se podívá přes rameno na kolegyni, odpoví jí uštěpačně na něco – „těžko, mám tu zrovna čtyři děti, co nutně potřebují občanku!“ Jsem ráda že alespoň neměly uniformy. Pohádání se na zbylých úřadech, kdo bude mačkat mačkátko na lístečky s číslem pořadovým, zodpovězení otázky Kvída, co by se stalo, kdyby ještě 5x zmáčkl pořadí a šel domů?  a pak sprint na vlak.

A doma, protože nastává poslední měsíc – tři neděle bez mléka, tak jeden z dalších receptů, než začne zase mléčná nálož :)

Makové koláče bez mléka

Na koláče je třeba 1000 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 50 g droždí, 2 vejce, 250 g cukru, trochu soli, vanilka, 100 g másla a voda.  Dále makovou nádivku a na tu 350 g maku, trochu rumu, cukr dle chuti, skořice, citronová kůra a voda – tolik, aby byla nebyla nádivka úplně tuhá. Ovšem řidší než k použití – tekutina se vařením trochu vyvaří. Na drobenku pak 120 g mouky celozrnné přesáté pšeničné, 120 g cukru krupice a 120 g másla.

Zaděláme si nejprve z trochy mouky, vody, cukru a droždí kvásek. Když kvásek vykyne – za cca. 10 minut, přidáme zbylou mouku, vlahé máslo, vejce, cukr, špetku soli, vanilku a vše zaděláme takovým množstvím vody, aby vzniklo hezké, vláčné a ne příliš řídké těsto. Je třeba přilévat opatrně.

Těsto řádně vyhněteme a necháme v teple kynout. Mezitím si připravíme nádivku: nameleme mák, přidáme cukr, citronovou kůru, skořici a vodu. Dáme na kamna a zahřejeme a stále  mícháme.

Z vykynutého těsta vytvoříme koláčky s prohlubní, naplníme nádivkou, posypeme drobenkou, kterou vytvoříme smícháním a prohnětením másla, mouky a cukru a necháme chvíli odpočinout.

Pokládáme na plech, potřeme okraje vlahým, rozpuštěným máslem a dáme péci na 180°C a hlídáme, aby se koláčky nespálily.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

18 Odpovědi to “Makové koláče bez mléka”

  • rabako:

    Dokonalé koláče!!!! Konečně znám recept na supr celozrnné těsto, výbornou makovou nádivku a ta vůně, to nemá chybu. Dělala jsem z poloviční dávky (z kila mouky mi to přišlo moc), ale jen se po nich zaprášilo, takže příště kilo mouky klidně, nebo kilo a půl? :-))) Mějte se krásně a děkuju!!!

  • lamucha:

    Jaro zacina a ja si dnes pred dverma naseho minidomku nasadila bezky, privazala psa a juchuuuu na vylet na okolni louky. A vlastne doufam, ze jeste zitra a jeste pozitri to bude stejne, neb se mi nejak bezkovani, kdyz me tahne pes, zalibilo :)

  • dolomiti:

    Když jsem četl ten nadpis „bez mléka“, tak jsem se lekl, že jste se nechala taky zblbnout Peklem na talíři :-D

    • No teda, tak jsme to shlídli. Já mám dnes nějak blbou náladu a tohle mi teda vůbec nepřidalo. Co to jako má být? To je PR tetrapaku nebo co to je? No, měním to raději na polopravdy :-) Nezdá se vám to?

      • dolomiti:

        No bylo to dost humorný :-D hlavně ta diskuze potom. Já bych neřekl, že dělala komukoliv PR, ale jsem přesvědčenej, že takhle se na to dívají všichni laboratorně vzdělaný, kteří vídí mlíko jen skrze mikroskop :-D Nejvíc mě potěšilo, jak jsem se trefil :-D Hned když jsem to viděl, tak jsem mu psal, že ani neví jakou pro čechy, tímhle dílem, otevřeli pandořinu skříňku :-D … a ono jooo :-D

        • No, pr pr, ne tak rychle odsud. Hezky to rozveďte. Co je ve skříňce a co si myslíte? Protože to je podle mě to hrozně důležitý – to, mluvit o tom, jak to je. Spousta lidí podle mě takové video přivítá, protože budou raději, že si mohou koupit o 8 korun levnější litr mléka, o kterém jim navíc fundovaná hlava, posvěcená panem Vaňkem, který pro mnohé bezesporu autoritou je, řekne, že je to vlastně fuk. Kde jsou informace o vitamínech vážících se na tuky? Kde informace o stravitelnosti toho a toho mléka. Kde je informace o aciditě? Kde je informace o tom, že každé domácí zvíře, mělo-li by šanci, vypije téměř jakékoli množství mléka do dna? Že to, co zvířatům chybí je praktická stránka věci, totiž – jak podojit krávu :-). Naše koně mlíko milují – když tam zapomenu kyblík :-). Kočky, pes, slepice atd. atd. Kde jsou regulerní informace o intoleranci na laktozu, o vstřebatelnosti vápníku ze samotného mléka a naopak z tvarohu a sýrů, kde jsou řečená pozitiva a zároveň negativa vážící se ke karcinomu prostaty v souvislosti s příliš velkým množstvím mléčné bílkoviny. Kde je o vitamínu D atd. atd. Když už to má být tak objektivní?

          Vůbec opomíjím stravu krav, nepletu do toho žádná antibiotika, aby mě nikdo nenapadl, že to nelze. Myslím tím rozdíl mezi kvalitním senem, pastvou a mléčně kvašenou senáží, mezi celoročním krmením siláží a následné problémy s escheria coli, myslím tím krmné připravené směsi a zakázanou masokostní moučku. atd. atd. To vše jsou věci, které se odráží do mléka. To, že toto mléko mlékárny zunifikují a pak to takovýmto pořadem posvětí, to je jedna věc, ale to, že existují rodinné farmy, podniky, kde to lze přirozeně, celé větší farmy právě v Alpách a Německu, kde to také lze, to tím zameteme pod koberec a vystrčíme do popředí to co si myslíme, že chtějí lidé slyšet. No není mi z toho dobře.

        • Hele, mně to nedalo a našla jsem si jeden pdf dokument paní Ing. Jebavé Ph.D. a tam je pod tím, co všechno mají studenti umět a kdy atd. napsáno Zápočet dostane ten, kdo absolvoval všechny úlohy, odevzdal protokoly a
          uhradil ztráty.

          :)) pokud je to tak, jak píšete vy a paní inženýrka fakt není jen poslem mlékárenského svazu, ale odskočila si od mikroskopu a je jí to vše tak čiře jasné, tak i tak je něco velmi špatně :). Ale tato věta mě velmi pobavila a přijde mi velmi typická :-))

          • dolomiti:

            Škoda, že jste nediskutovala, vy by jste byla boží ;-) :-D
            Hele já se jí nezastávám :-D Tyhle lidi v laboratoří a vysokejch škol, tohle všechno vymysleli, zpracování, krabice atd. atd., tak co myslíte, že od nich uslyšíte?! :-D
            Mě jenom překvapilo, jak se odvážně pustila na hodně tenký led když tvrdila, že ty mlíka jsou i v těch krabicích stejný :-D
            Hlavně, přečtěte si název ;-) ten díl neměl za úkol rozebírat mlíko jako takový, ale jen reagovat na mýty kolem něj. Já jako daleko větší problém vidím to jak se Roman postavil k tý diskuzi!!! Když se podíváte pod to video s upoutávkou na ten páteční Hydepark tak tam jsem mu to napsal :-D
            Hele oba víme, že mlíko je problém, kterej nevyřešíte ke spokojenosti za sedm minut! Zkrátka celej ten projekt o mlíce byl pojatej zcela blbě!

          • dolomiti:

            Tak kde to rozvedeme? ;-) u koláčů řešit mlíko je divný :-D

            • Navíc u koláčů bez mléka :-ú)
              Zítra udělám nové fórum, nebo ho založte vy – do mlíkárny třeba, těším – zítra se přidám. Dnes ale už ne. Dobrou :)

      • dolomiti:

        Tak že blbá vlna, jo? :-D

  • Jaro u nas zacina….rybniky jeste pod ledem….a ucetnictvi……to je vsude stejny :-)

  • Dagmar:

    Taky se připojuji k podobným zakládačům dokladů – někdy dokonce ani výpis ze Spořitelny neotvírám, na obálku napíšu měsíc a rok, kterého se to týká, a dám do krabice…

    Koláčový recept je skvělý, určitě zkusíme…

  • daforo:

    U nás taky ještě není jaro. A jsem ráda, že s tím „zakládáním“ všech důležitých dokladů jsme na tom stejně. :)

  • Vyměním čistou, bílou zimu za jarní dvůr plný jarního bahna :-)

  • hanaka:

    Jaro milujeme, ale bohužel, u nás taky ještě není. Dneska mi kamarádka morbidně poslala fotku sněženek a my tu máme ještě sníh. Sice ne moc, zato krásně zmrzlý, ale dobře se po něm chodí. Včera vysvitlo sluníčko a zdálo se, že jaro fakt bude! Vyběhla jsem ven s truhlíčkama, že si narejpu hlínu na semínka a tvrdě jsem narazila :-) Tak nic. Jo a dneska zas výhružně poletoval sníh, paní zima se jen tak nedá. Ale zítra, snad už zítra…!

Přidejte komentář na dolomiti