Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tak tento recept je velmi zásadní právě před zavařovací sezónou. Napsala ho Skaredec, žijící na malinko vzdálenějším místě od České Republiky. Díky za tento recept a těšíme se i na recepty, které podle komentáře pro nás chystá. Fíková, mandarinková i šípková marmeláda jsou dobrá výzva a nelze argumentovat  proti těmto zavařeninám, že zavařujeme pouze z místních zdrojů. Pro Skaredce to místní zdroje jsou a my se jimi můžeme nechat inspirovat. Takže směle do toho a já přidávám celý komentář, neboť se znalostí souvislostí se člověk vždy lépe orientuje.

Domácí pektin

Dobry den Klaro,jiz dlouho sleduji vase stranky,nebydlim sice na kopci,daleko od civilizace,ale v Urugvayi,dalo by se rict take daleko od civilizace … spis konzumu na jaky jsem byla zvykla.Tedy z typicky mestskeho cloveka se den ze dne stava hospodar … se sadem,velkou zahradou a dennimi starostmi,jak to vse zvladnout.Proc pisu – tema Pektogel – pektin.Jsem fanatik na zavarovani,a taky co delat s produkci,ktera nejde prodat …NO dalo by se rozepisovat hodiny proc … sama vite,jake je to byt daleko od civilizace obcas odkazani jen sami na sebe.
Pektin – prekladam ze spanelstiny – pokud to nekdy nebude davat smysl,zapominam pomalu cesky … – pomaha ovocne slozce v procesu zelirovani – existuje – komercni – lze koupit ve forme roztoku nebo prasku a „domaci“ lze si vyrobit doma –

Presny recept,ktery jsem nasla je ze 1kg jablek a 2 litru vody ,kdy jablka ocistime,rozdelime na 4-8 dilku,pridame v plachetce zabalene slupky a semeniky a ve vode varime na asi polovinu mnozstvi vody.Ani pomalu ani rychle – na polovinu – na kamnech asi klokotem… pak cele precedime a vysledny roztok se pouziva v mnozstvi 50 – 100 ml na 450g ovoce.(Davkovami zalezi na druhu ovoce a jeho vlastnim obsahu pektinu a 450 g je mysleno cerstveho ovoce.)
Ja sama to delam tak ,ze pokud delam marmeladu z jablek,ci pridavam jablka – samotne ovoce jde do jednoho hrnce a slupky,seminka,zbytky jablek – prilis malinke do druheho.To zaleju vodou,aby to bylo skoro ponorene a povarim asi 20 minut,necham pres noc nejen vychladnout,ale taky aby se do roztoku dostalo vic pektinu a aromat a rano zcedim pres plachetku.
Lze skladovat v lednicce,zamrazit …
Pekny den na kopec – dneska jdu vyrabet podle vaseho receptu jablecno/dynovou marmeladu – nam tady prave zacal podzim.

2 Odpovědi to “Domácí pektin – vaše recepty”

  • To je super si takhle připravit pektin do foroty a zamrazit! Zvlášť když je doma hodně jablek.
    Já dělám stejně, pro ovoce s malým obsahem pektinu, ale speciálně do každé dávky zavařeniny. Přídám v plátěném sáčku slupky a jadřince z jablek do hrnce s ovocem, snadno se to pak vyndá a nemusí se lovit jadérka a taky můžu dávkovat pektin podle právě zpracovaného ovoce. Jen pak musím ještě zpracovat oloupaná jablka…
    A Skaredec nemá vlastní blog??? Že bych se pokochala jak se žijě na dalekém statku ? Určitě nebudu sama ;-)
    Z Provence moc zdraví,
    Anýzovka
    PS: fíkovou a šípkovou taky dělám, k tomu marmošky z vlastních pomerančů a citronů. ale mandarinkovou! tu bych si dala!

  • glka:

    to je úplne perfektný nápad. Hneď som dala googliť a našla som i tento fotopostup

    http://www.zeleniponedeljek.si/index.php?option=com_sobipro&pid=143&sid=398:Domaci-pektin&Itemid=233

Přidejte komentář na glka