Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Štvou ho, iritují a já se nedivím. Je to sýrař a ty prostě nudlové kastroly zaručeně musí štvát. :) Došlo to tak daleko, že mi napsal i soukromou zprávu, kolik proboha ty nudlový hrnce stojí? A protože stojí skutečně více než formy na sýr, dělám zadosti osvětě a přináším pár adres, kde si lze koupit formu na sýry od nejmenších po největší a pevně doufám, že budu mít jedno malé, zcela bezvýznamné plus u Dolomita :-).

No ale…. nic není tak jednoznačně, jak se zdá a tak, než tu přednesu pár hezkých forem, mám potřebu Dolomitovi vysvětlit, proč vlastně ty „nudlové kastróly“ používáme. Ano, nezastírám, přemýšlela jsem o tom celou noc, abych mu to mohla takhle hezky napsat, ale přišla jsem na to :).

Důvod je nakonec celkem jednoduchý. Používáme je proto, že je to dva v jednom. Rozdíl mezi formou a hrncem na špagety a to zásadní, je ten, že tento hrnec se kupuje již s odkapávací plochou. A pro takového malého, skromného mikrosýraře v paneláku, v bytě nebo i v chalupě, často chybí obří dřez, děrovaná gastronádoba nebo nerezový rošt, kde by forma odtékala. Takže to je takový výkop a omluva z naší strany, proč ty nudlové hrnce používáme.

Jinak já tedy od té doby, co mám od Dolomita formu, používám zásadně jí, protože mám právě děrovanou gastronádobu jako podložku, na které stojí a už mě od té doby nikdy nenapadlo použít nudlový kastrol :). (A když to čtu, tak mi Ester sděluje, že ho neštvou jen ty nudlový kastroly, ale taky ty děrovaný plastový kelímky, děrovaný nahřátým hřebíkem, případně posléze vyvrtané Kvídem, stacionární vrtačkou :) a pan domácí k tomu dodává : „Odborně se to nazývá „mongolské hospodářství“- to znamená, že člověk použije co je a neshání co nemá a do té doby nepotřeboval, když si poradil jinak :)

 

Kde tedy sehnat formu na sýr:

  • ALM centrum Vizovice
  • Ekokoza
  • Kamír
  • Dobrý sýr

Pište své zkušenosti s formami, kde je kupujete? Ostatní to ocení a hlavně Milan :)

p.s. Milane – materiální vybavení je samozřejmě také změněno :)

 

15 Odpovědi to “Jak strašně štvu Dolomita :)”

  • dan:

    taky hlasuju pro mongolské hospodářství. vždy a všude :) i když občas se něco hodí, ale jakmile jde použít něco stávajícího, použiju to. jednak z nutnosti, jednak mám rád improvizaci (a survival styl a myšlení) a navíc ušetřím. i když dlužno dodat, že prvotní je asi nedostatek prostoru. pokud budu bydlet v rozlehlém domě, tak bude jedna místnost na sýry, druhá na chleba, třetí dílna, čtvrtá laboratoř, pátá na pivo, šestá destilační. ale bohužel v mém skromném bytě nejsou ani podmínky na to všechno a prostor na všelijaké harampádí vůbec. nehledě na to, že jsem zastánce instiktivního přístupu a malovýroby pro rychlou spotřebu. aby člověk mohl častěji pokustovat, místo zavalení produkty vyráběnými na metráky :)

  • Ta tři MIlanova Eura do přečtení článku se nám evidentně vyplatila :-))) Doporučuji si přečíst novou Milanovu nabídku!

    https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=190#postid-1579

  • dolomiti:

    Tak jsem tak na Mallorce přemýšlel jestli mám investovat tři eura do sazenice Merlotu a nebo si za ty peníze přečíst na netu tenhle článek ;-) Nakonec jsem investoval do obojího a neprohloupil jsem, protože obojí mě pobavilo :-D Tak že na vysvětlenou ;-) Já nejsem ten, který by měl říkat, jaký používat formy, kulrury, mlíko apod. Popíšu ideální stav a dál je to na každém co mu vyhovuje ;-) U forem jsem byl zvědavý jen z jednoho důvodu. Nějak jsem nechápal, proč si člověk koupí jako formu na sýr hrnec na špagety za 450,-Kč a nekoupí si profiformu za 240,-Kč nebo si koupí květináček za 30,- a nekoupí si stejně velkou formu za 18,- :-D To byl hlavní důvod proč jsem se Kláry ptal na cenu hrnce.
    Pro Casa: opravdu mě nijak nepohoršuje improvizace ;-) Když příjdete do mlékárny zaměřené na výrobu jednoho druhu sýra a chcete jich dělat pět, tak by jste se možná podivil jak moc musíte improvizovat :-D

  • dolomiti:

    Bože….. :-D

  • Mikina:

    Zdravím Kláro, jako formu na sýr používám plastové květináče na vodní rostliny. Vypadají úplně stejně jako výše vyobrazené formy, jen jsou černé a cenově jsou okolo 30-ti korun. Poživatelnost plastu raději nezkoumám, určitě je neškodnej:-)

    • Díky moc za tip. Myslíte toto? ,
      to vás ale musíme zklamat. To je polyvinylchlorid – PVC a to bohužel ne. To nepoužívejte. Určitě ne. Chce to fakt nějaký bezpečný plast. PVC se uvolňuje a to výrazně. Nechci vám kazit radost :).

  • Hobby sýraříme. Začínali jsme také s (doma) děrovaným čímkoli a postupně jsme od těchto „samodomo“ forem zcela upustili. Např. zmiňovaný špagetový hrnec má po vsazení děrované části do hrnce spíše menší prostor pro okap syrovátky a často i poměrně nízký počet(zbytečně velkých)děr především v oblasti kolem dna … Profi forem nepotřebujete mnoho, vydrží, mají optimální tvar a drobné, ale pro výrobu sýra docela důležité, detaily (např. úhel navrtaných otvorů, malé nožky na spodní straně formy etc). Navíc nejsou zas až tak drahé, vřele doporučuji porozhlédnout se po nich v zahraničí, čeští prodejci si dle mého názoru přirážejí opravdu hodně. Kutilství,svépomoc a jistého druhu skromnost jsou chvályhodné, v případě, že není jiné cesty (není na to, nelze sehnat přesně to, co potřebuji), jsou dokonce skvělým východiskem. Pokud ale výsledky nedostačují či vlastní pomůcky nakonec výrobu neusnadňují,je lepší nepatlat.

  • awakened:

    Dobrý den, možná trochu hloupý dotaz, ale u postupu na výrobu čerstvého sýra jste popisovala otáčení v kelímcích. Formy na měkké sýry žádná víčka nemají, není tedy potřeba otáčet? Děkuji za odpověď.

  • Ještě jednu důležitou funkci má tento hrnec – dá se použít na stáčení medu pro malé včelaře (a mně vyhovuje, že je z nerezu). Naprosto fantastické video tuto (vůbec celý blog stojí za to): http://mamevcely.wordpress.com/2012/12/18/primitivni-medobrani-jeste-jednou-opakovanim-k-moudrosti/

  • hanaka:

    Souhlas s předešlými příspěvky, pro svoji potřebu nehodlám investovat tisíce do profi formy a to bohužel ty velké na tvrdé či polotvrdé sýry jsou. Z cedníku na nudle jsem schopná vyklopit třeba i tříkilový bochník :-) Jinak já koupila ne komplet špageťák, ale jen ten cedník v Ikey cca za 200 Kč. Dávám za uši do většího hrnce a samozřejmě obojí je v neustálém oběhu, i když zrovna nedělám sýr. Na čerstvé sýry a polotvrdé lisované jen vlastní vahou, tak to jsem koupila formičky za pár kaček z výše zmíněných stránek a spokojenost.

  • caso:

    To je zajimava situace, kdy na Milana ma zrejme vliv jeho pobyt v Tyrolsku, kde se podle me zkusenosti improvizuje jeste mene nez v CR. Je jasne, ze pro profesionaly jsou spagetove hrnce hloupost (a profesionalove sem asi nebudou chodit pro radu jak delat syr), ale myslim, ze pri nekritickem prebirani to muze byt hloupost i pro zacatecnika, tzn pokud si koupi spagetove hrnce jen jako formu na syr, a nevyuziva je k nicemu jinemu. Myslim, ze otevrenim tematu „specializovanych“ nastroju se dostavame do velmi hlubokych vod, a rovnovaha mezi naprostou zavislosti na vnejsim svete (kdy musim na vsechno mit specializovanou vec) a 100% improvizaci se naleza velmi nesnadno.
    Je jiste, ze pokud jsem profik, a jde mi o cas a co nejvyssi miru efektivity, tak musim mit co nejlepsi nastroje, ktere mi umozni byt maximalne efektivni a konkurenceschopny. Stejne to muze byt i u vyznamneho konicka, kdy si spickovym vybavenim delam radost. Ale lide, kteri delaji syry, jogurty, zavaruji sve prebytky, staci med, pecou chleba, vari pivo, delaji vino, a zaroven si vetsinu surovin produkuji sami, maji dve moznosti, bud chodit do prace, a stale vydelavat na specializovane propriety pro sve konicky, s tim, ze se moc k realizaci nedostanou, a nebo pouzivaji co nejvice viceucelovych a improvizovanych pripravku, pripadne neco mezi.
    Uz mnohokrat jsem v Milanovych vstupech zachytil podiv nad tim, co lze cim nahradit a jak improvizovat, s tim ze pro nej lepsi je danou vec (kulturu, formu, harfu, cokoliv) koupit presne k danemu ucelu. Opakuji, ze tohle je logicke pro profesionala, ale pro „hobby“ syrare je dle meho nazoru lepsi osvetlit principy a nechat na kazdem, at si je aplikuje ve sve situaci. Zda se mi, ze uz je tu az prilis lidi, kteri si nejsou sto poradit bez presnych receptu a specializovanych natroju, a nepripada mi to jako pozitivni jev.
    Abych se take vyjadril k tomu, co pouzivam, takze je to ruzna skala od syrarskych platen (=sacku), drevenych forem, dirkovanych kelimku, sito z takove te „odtredivky na salat“ co ji hodne lidi ma, ale malokdo pouziva, pres proderaveny hrnec. Formu nemam a nic z toho co pouzivam, jsem nekupoval, bud jde o mutlifunkcni predmet, nebo o upravu jiz vlastneneho predmetu. Drevene formy jsem vyrabel v ramci odpocinku. Syry delam maximalne parkrat do tydne, pouze pro vlastni spotrebu, prumerne tak 10 – 15 kg mesicne, podle toho, jaka je spotreba.

    Pro Milana – Vasemu pohorseni rozumim, ja taky nemuzu pochopit jak nekdo muze koupit sekeru (myslim na Vase cerne plastove kyble Klaro :)), a neprebrousit si uhly ostri podle toho, k cemu ji bude pouzivat, nebo ji snad dokonce pouzivat a nevyrobit si padnouci topurko, a to nemluvim o nozich :).

  • rozinka:

    Jen bych si dovolila doplnit :o) On ten hrnec je tři v jednom. Nejen forma a odkapávač, ale taky hrnec na nudle :D :D A abych uzavřela kruh – zároveň splňuje i požadavek „mongolského hospodářství“ – leckdo ho už doma má… ;o)

Přidejte komentář na farfalla-maskrtnica