Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnes ráno nás vzbudil telefon v 6:15 což je vlastně 5:15 a to znamená zcela, ale zcela nekřesťanská i jiná doba ke vstávání. Pan domácí byl domluven se slečnou sedlářkou, že až pojede do školy, že mu hodí ke schránce chomouty. Na osmou. I to je celkem brzy :), ale pan domácí na to zapomněl a určitě by u silnice na osmou nebyl. Slečna však musela jet do školy dříve a tak nás probudila. Je to zvláštní takové probuzení. Neobvyklé a jiné :). Včera jsme měli také velmi brzké vstávání. Museli jsme vstát velmi brzy, dříve než děti, abychom zkontrolovali, zda velikonoční zajíc, který nosí a různě schovává různé potraviny u nás po louce, zda je čilý a zdravý a vůbec v pořádku a jak jsme ho tak hledali, přijdeme ke kravám a tam leží před boudou tele a má úplně žlutou hlavu. Pan domácí říká – Veselko? Co ti je? A v tom na nás Veselka vykoukla zpoza boudy. Nebyla to Veselka. Byla to dvojčata Máří, na která už 14 dní čekáme. No nakonec to dvojčata nebyla, ale dvojnásobný býček. Jednu nohu má jak Veselka dvě a je o hlavu větší než ona, i když je o šest dní mladší. A jmenuje se příznačně – Apríl. :) A komu ještě nemonu nezmínit hlášku Huga po návratu domů. „Hugo -máme bejčka! Jooooooó? A já myslel, že bejčka nechcete! “

Takže  máme ušité  nové podušky do chomoutů, můžeme zase začít jezdit pro dřevo a ještě než jsme se stačili podívat na předpověď, přišla nám zpráva od Elišky, která se k nám chystá od příštího týdne. Hezky to má naplánovaný, akorát se jí na to rozsvítí – snad. A ve zprávě byl hezký tip na hymnu letošního jara od Migu 21, protože když ráno člověk vyjde ven a vypadá to tam takto , je to přesně to pravé a je to právě tento song.

 

 

A jak jinak, byl beránek a byl další beránek a mazanec a tak taky co trochu jiného a dnes předkládám recept na kynutý makový věnec, jehož zvláštností je jeho motání. Trochu efektnější než obyčejný makový závin.

Makový věnec

na který je třeba 2 žloutky, 120 g másla, 130 g cukru moučka, 200 ml mléka, 40 g droždí, 1000 g mouky-celozrnné přesáté pšeničné, citronová kůra, vanilka, trochu rumu. Dále na nádivku 220 g máku, 180 g cukru, trochu citronové kůry, lžička vanilky (vanilka naložená v moučkovém cukru) a trochu skořice a 200 ml mléka.  1 vejce na potření. Toto množství je na dva věnce.

Nejprve je třeba utřít máslo, žloutky, cukr, citronovou kůru a trochu vanilky a rumu do pěny. Pak se přidá k pěně kvásek z trochy mouky, cukru, mléka  a droždí. Kvásek nám kynul asi deset minut. Přidáme tedy kvásek, zbylou mouku a mléko. Mléka lze samozřejmě dle potřeby přidat. Těsto řádně vyhněteme a necháme kynout.

Mezitím si nameleme mák, vložíme do hrnce, přidáme mléko, skořici a vanilku – také citronovou kůru a dáme vařit. Svaříme do zhoustnutí, odstavíme a necháme vychladnout.

 

 

 

 

Těsto necháme kynout asi hodinu a půl a po této době si těsto rozdělíme na dvě části. Množství těsta i nádivky vyjde na dva věnce. Těsto rozválíme do obdélníku a pomažeme polovinou nádivky. Stočíme jako závin, zakrojíme kraje a přilepíme k sobě do kruhu.

Pak si vezmeme ostrý nůž a kruh začneme nařezávat – nařízneme jako bychom chtěli závin rozříznout, ale pouze jeho 3/4 a nakrojený kousek otočíme hlavou dolů.

Takto nařízneme celý závin, potřeme vejcem a dáme péci při 190°C asi 40 minut.

 

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

11 Odpovědi to “Makový věnec”

  • RenataE:

    Díky za inspiraci. S kynutým těstem jsem kamarádka, ale ten design je skvělý! Primitivní závin a jak může být krásný – děti byly nadšené. Do makové nádivky přidávám ještě lžíci švestkových povidel, není potom tak drobivá a i na chuti získá.

  • panDon:

    Koukam na ten recept hladove uz asi treti den….a ted mi doslo,co je mi na nem divny:-)Kolik se tam tak asi dava drozdi?

  • Taky vyhlížím teplejší dny a sluníčko. :-) A ono pořád nic moc: slunce nehřeje, ničemu se nechce nerůst, je šedo.
    A taky mě tímto „nejarem“ provází jedna hymna: http://www.youtube.com/watch?v=QTIQk7yZiAM Song byl sice původně myšlený jako chvalozpěv na příchod podzimu, ale „JARO NEVIDĚT“ z refrénu mi s několika minulými týdny prostě ladí.

  • caso:

    Gratuluju k uspesnym otelenim a doufam, ze Veselka prosperuje i v techto malo jarnich casech. Zustavam optimistou, a pevne verim, ze v kvetnu uz nebude souvisla snehova pokryvka ani u Vas a vsichni si uzijete ten vegetacni blazinec. Taky mam par hektaru, co potrebuju oset a zatim to vypada tak na ten kveten.
    Velice by mne zajimalo, jakym zpusobem u Vas Velikonocni zajicek maskuje sve stopy v takoveto snehove pokryvce. Nebo se dalo u Vas pres vikend v noci jit po povrchu?

    • :-) Tak nejprve – já už tady tak trochu uvažuju, že bych celé léto vůbec nic nedělala a regenerovala a chytala teplo na zimu. :). No a ten zajíc. Člověče, je to zvláštní, ale jako kdyby to buďto někam hodil, vypadalo to tak, nikde nic a najednou taková sopka a jako brzdná dráha :), nebo druhá možnost, jako by za sebou zametl hráběma. Šikula je to. A dneska pan domácí našel čokoládu u bedny, kde žerou krávy. Pak se mu vysmekla naše dojící saň, vyběhla poskakujíc po čtyřech, vyhazujíc respektive, na čokoládu dupla a pak se na ní ještě….vykálela. :-) Chudák zajíc!

      • caso:

        Vyborny napad! Nema cenu na leto nic zacinat, kdyz zacne v cervenci a skonci zacatkem srpna, navrhnu to doma. Evidentne jsou u vas zajici pekne vyhladoveli, protoze u nas by hrabe k zameteni stop nestacily, spis tak pluh. Dupani a kaleni na cokoladu?! Trestuhodne. Zajic urcite trpi.
        Mimochodem, znate tu starou poveru, ze kdyz se narodi zlute tele, tak ma krava obrovsky nadoj a pokud je to jaluvka, tak bude vyborna dojnice?

        • Fakt? Tak tu neznáme. My mysleli, že jak tak douho přenáší, má zkaženou vodu. Býky měla vždy veliké. Ona tedy měla vždy býky – no škoda no, že nemá naše Máří, která má mléko dva roky a rok a půl minimálně 25 litrů, dva měsíce po otelení je většinou na 35 – jalovice. Takhle chytrou krávu jsme nikdy neměli a doufáme, že už nikdy mít nebudeme. Dnes jsme odhalili, proč vyplazovala jazyk. My to přičítali tlačení telete na orgány, potažmo plíce, ale ona na nás normálně vyplazuje jazyk, když se jí něco nelíbí. No škoda no. Nádoj má neuvěřitelný. Díky, budem si to pamatovat. Proč nemá jalovice? :-))) Jo a krade telata. Všechny a všem.

          • caso:

            Mane si vybavuju nejakou zminku o tom, ze neni cistokrevna, nebo se pletu? Jinak by se mohla stat „matkou byku“, tento titul mi vzdy pripadal neuveritelny a zadnou takovou kravu jsem na vlastni oci nevidel. Na druhou stranu, kdyby mela jaluvky a ony pokracovaly ve slepejich sve matky, tak by po par generacich mohly prevzit veskery provoz Vaseho hospodarstvi, a Vy byste se unudili k smrti.

  • Skvělý makový věnec! A s videem je jasné jak motat! Jeden dotaz a tajné přání k tomu: jestli je mouka hladká tak hurá, můžu se na to vrhnout! Jestli polohrubá, tak mám šmitec, tu tady nevedem :-/
    Zdravím na kopec

    • Díky, hned jsem to doplnila. Tak vás zklamu, přesně tento je z celozrnné pšeničné. Nicméně je to v podstatě buchtové těsto – lepší by byla polohrubá, ale znám i lidi, kteří dělají z hladké. Já osobně bych raděj volila polohrubou.

Přidejte komentář na caso