Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Ráda bych vás k tomuto projektu pozvala a úplně poprvé začlenila vaše příspěvky nikoli jako komentáře, ale přímo jako články a to pod stránku VAŠE MARMELÁDY A DŽEMY.

Naše vyzkoušené zůstávají stále na stránce Marmelády a Džemy a pro vaše jsme vytvořili tuto novou stránku. Budu moc ráda, když se během tohoto roku zapojíte a pošlete svůj recept, případně recepty na e-mail my@conovehonakopci.cz.  Budu velmi ráda za pestrou paletu receptů, od výroby domácího pektinu, po použití oblíbeného koření, různých zajímavých technik a různých kombinací ovoce.

 

Těšíme se na fotky, na recepty, na postupy. Nenabízíme žádnou výhru, samotnou výhrou budiž fakt, že takto zpracovanýmateriál bude určitě pro mnohé velmi plodný.

Nevkládám pod marmelády ani žádné hvězdičkové ohodnocení, protože každým máme zcela jinou chuť a taková hodnocení nám přijdou nefér. Posílejte a foťte, když vaříte, když konzumujete, pouze pište, pokud nechcete zveřejnit fotku. Posílejte i nápady na obaly a skutečně zajímavá videa.

 

Za zajímavý, marmeládový a džemový rok 2013!

 

31 Odpovědi to “Motivační pro rok 2013 – marmelády a džemy”

  • Podzim je tady a tak jsem vykoušela dýňové máslo s jablky a kokosem. Můžu jen doporučit, určitě půjde i zavařit.
    http://zezahradydokuchyne.blogspot.cz/2013/10/dynove-maslo-s-jablky-kokosem.html

  • Ahoj,

    vyzkoušela jsem zase jednu méně tradiční, ale dobrou marmeládu z okvětních plátků růží. Je poměrně sladká, pokud nepřidáte pektogel také tekutá, ael ty růže v ní jsou opravdu cítit!

    odkaz:
    http://zezahradydokuchyne.blogspot.cz/2013/06/marmelada-z-okvetnich-platku-ruzi.html

    Pěkný večer,

    nikol

    • Janka:

      Tuhle děláme už přes 10 let akorát do ní dáváme jablka. Normálně uděláme želé z jablek a do toho pak ty plátky růží. Není tak strašně sladká a je to želé, takže se to dá mazat. My vyrábíme z květů růže dužnoplodé, co roste v parcích, ale určitě jdou použít i jiné chemicky neošetřené růže. Nedáváme do toho želé těch plátků tak moc. Přesný recept bych musela vyškemrat na mamce, já si ho bohužel nepamatuji.

      Jinak dělám výbornou DÝŇOVO-POMERANČOVOU marmeládu. 2kg dýně, 3 pomeranče, šťáva z jednoho citronu, asi 2cm kousek čerstvého zázvoru. Všechno se uvaří do měkka, rozmixuje a přepasíruje přes sítko, aby se odstranily vlákna z citrusů i dýně. Pak se přidají dva sáčky pektogelu s troškou cukru, provaří a dodá asi půl kila cukru. Dovaří se to asi 5 minut a plní do horkých sklenic.

  • A ještě další marmeláda od Nikol :
    VYzkoušela jsem tuto marmeládu a hned jsem si na Vás vzpomněla a zasílám do vašeho seriálu o marmeládách – úplně mne uchvátila.
    Recept jsem již popsala zde:
    http://zezahradydokuchyne.blogspot.cz/2013/05/rebarborova-marmelada-se-zazvorem.html
    Určitě vyzkoušejte!

  • Další marmláda od Majky. Dobrý den Kláro,

    přidávám se s receptem, který mě zaujal v loňském (myslím červencovém) vydání časopisu Flora na zahradě. U nás čistá třešňová marmeláda nefrčí, protože dle naší chuti višňové nemůže konkurovat, ale když ono těch třešní je každý rok tolik a ani špačci je nestihnou sklidit. A přece jich nenechám tolik opadat.

    Do klasicky připravených třešní na marmeládu se ke konci varu přikrájí ještě banán na drobné kostičky a přisype strouhaný kokos. V receptu bylo uvedeno 200 g banánu na kilo třešní, množství kokosu tam nebylo. Po loňské zkušenosti mohu říct, že oboje dle vlastní chuti. Banánu jsem dala určitě více (já ho mám ráda a těch 200 g mi přišlo jako nic) a kokosu jsem sypala, dokud mi to nepřišlo akorát (se zvyšujícím se množstvím kokosu bude marmeláda hutnější a hutnější, kokos nasaje tekutinu). Marmeláda má velmi příjemnou a neotřelou chuť, doporučuji na palačinky.

    Majka

  • Veska:

    No a bezkonkurenční bezinková kaše …
    Zralé bezinky(neochutnávat syrové,někdo je na ně alegický)a z bezinek otrhat opravdu jen zralé bobule … je dobré nechat natrhané bezinky ještě 1-2 dny na sluníčku dozrát ,pak oprané kuličky bezinek dám do sklenic a zavařím v mírně sladkém nálevu .
    V zimě (ale jasně že se používají i čerstvé ) bezinky i s tou štávou smíchám s rozvařenou hruškou a zahustím jíškou z másla a dochutím – cukr,trocha smetany na zjemnění trocha citronu … někdo je zahuštuje nastrouhaným perníkem … kaše je výborná i studená … k teplé se u nás jí žemličky s kynutého těsta.

  • Veska:

    Jinak kdo má malé děti(ale jíme to stejně i dospěláci) kojenecká výživa …
    Základem jsou jablka i padaná,nebo letní když se nestačí sníst … oloupat a vykrájet a uvařit ve vodě …
    nechat vychladnout a rozmixovat podle potřeby zředit vodou z jablek a přidat trochu kyseliny citronové aby se to ve skleničkách nekazilo,podle potřeby dosladit (já teda zásadně nesladím a pak podle chuti dosladím třeba medem )výslednou dřeň dám do skleniček od bývalé kojenecké výživy a zavařím 80″C tak 20 minut …
    Pak v zimě jen otvíráme a konzumujeme … kdo má rád sladké přisladí,nebo tuhle dřeň používám na ovocné želé
    i jako rozvar na knedlíky,který ohřeji,popřípadě trochu zahustím a dochutím skořice,med … a tímto se přelejí kynuté a neplněné knedlíky a posypou strouhaným perníkem …

  • Veska:

    Abych se přiznala tak nějaké extra druhy nedělám … u nás vévodí jahodová,meruňková,rybízová čistá a třeba společně s malinou když se vydaří,ostružinová nebo borůvková když je čas a chuť udělat si výlet na Vysočinu,pak na podzim jablka s něčím podle toho co je,samotná jablečná není ona … takže třeba s rybízem nejlépe černým,angrešt,hruška – různě si pohrát třeba se skořicí … jeden čas letěla rajčatová – ale to mě přijde ani zelenina ani marmeláda … a pak povidla bezkonkureční věc … vařená poctivě na kotli až do úplného vyčerpání všech účastníků protože míchání je míchání a ke konci to už chce zdatné míchače … a z plného kotle švestkového rozvaru je ani né čtvrka povidel … ale na druhou stranu je to kvalitní,ničím nedoslazované a nenahrazové bůchví čím …a vydrží pokud se nesní hodně roků … stejně vaříme jablková a hrušková povidla,ale není nad švestkové … u nás teda kadládkové … a i letité krájené nožem je pořád dobré …
    a špendlíky(srálky) … nejlépe žlutomasé (odstranění slupky je náročné … pokud jsou plody ještě natrvrdlejší dají se spařit jako třeba rajčata,nebo trochu rozvařit a vytřít přes síto jako třeba rozvar do povidel ale když jsou přezrálé tak nejlépe do kořalky která pak vypálená má chuť něco mezi kadlátkovou,normální člověk to nerozezná a když se to smíchá se švestkama tak prostě je kořalka ideál …)

  • irena:

    Zdravím všechny marmeládovařičky a přidám i svůj oblíbený jam z jablek. Je velmi rychle hotový a využijí se na to nakyslá až kyselá jablka / štrůdláky/ i padanky.
    Tedy: Vaříme 1/4 l octa a 1/2 kg cukru 5 minut. Do vařícího vhodíme 1kg oloupaných a nakrájených jablek. Vaříme 15 minut. Plníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Ocet používám jablečný. Obyčejný je tam cítit. Možná by šel i vinný/ nemám vyzkoušené/. Jinak díky za čokoládu ze švestek, určitě vyzkouším a pektin taky.Velmi ráda se vyhnu kupovanému. Zdravím na kopec a jdu sypat semínka do země! Konečně!!! Irena

  • vlasta-110:

    Důkazem toho, že ty nejúžasnější věci vznikají náhodou je moje následující marmeláda:
    Dělala jsem kandovanou dýni podle Kláry.
    3kg na kostičky nakrájené dýně dám do velkého hrnce, přidám šťávu z 5-ti citronů,nechám stát 24 hodin,přecedím,kyselou vodu uchovám v lednici. Poté zasypu cukrem (já dávám na 1kg dýně 350g cukru krystal), nechám opět 24 hodin. Občas promíchám. Poté dám vařit na plotnu a přidám celou skořici, hřebíček a badyán (to byl můj případ). Vařím jen krátce – než zesklovatí. Pak přecedím a dám sušit. Z kyselé vody a cukrové vody z vaření udělám výbornou šťávu (dle Kláry) přidání dalšího citronu případně práškové kyseliny citronové, přecedím, znovu zahřeji a horké plním do lahví, které ihned uzavřu. Máme tak výborný citronovo-dýňový kořeněný sirup. A kde že je ta marmeláda nebo džem? No já dýni dala vařit těsně před momentem, kdy k nám přijela dcera s našim vnoučkem. A dýně se vařila a vařila….než jsem si na ni vzpomněla,byl z ní byl nádherný, sklovitý džem, do kterého jsem jenom přidala práškový vitamín C – podle chuti. Horký naplnila do skleniček a ty ještě dala krátce do zavařivacího hrnce, aby se nekazil. Dnes jsem otevřela poslední skleničku, je vynikající a z letošní úrody stejným postupem budu vyrábět další.
    Tento postup je asi potřeba dodržet, protože já už jsem děla marmeládu z dýně s přidáním různého ovoce, ale žádná nebyla tak výborná. Zralé části dýně se rozvařily na jemnou kaši, tvrdší části zůstaly pevné a spolu s kořením udělaly z nepodařené dýně kandované vynikající džem. Vyzkoušejte, budete mile překvapeni barvou, vzhledem i chutí. Dýně byla obyčejná oranžová …..

    • Díky Vlasto- neměla byste fotku?

      • vlasta-110:

        Utíkám se podívat do lednice kolik zbylo – no něco tak ještě je, píši na ni lístek – nejíst, určeno k focení. Nafotím a pošlu, ale až koncem týdne kdy bude snad k dispozici foťák z opravny. Pohledám také bezinkovo-švestkovo-hruškovou, snad ještě něco zbylo.
        „špajz“ stejně potřebuje jarní úklid a revizi zbytků!

        • Bezva – díky :)

          • zuzana:

            Haha, také jsem dělala kandovanou dýni podle Kláry. Vzniklý produkt byl nazván -dýňomed- a spolu s druhou, hlídanější várkou kandované dýně a dýňovými čipsy si získal několik oddaných fanoušků, a to i ve spřátelené cizině.

  • Jana:

    Já dostala jako dárek od kamarádky švestkovou nugetu domácí výroby. Jak připsala tak obsahuje jen namleté švestky, kakao a cukr. Nic víc. P.S. byla luxusní :-))

  • halka:

    Zrovna v pátek přinesla kolegyně do práce bezovou marmeládu. Vůni bezinkového likéru moc nemusím, ale marmeláda byla výborná. Říkala, že to bylo od oka: odstopkovat zralé bezinky, propasírovat a šťávu svařit s Gelfixem a cukrem. Přemýšlela jsem, že kdyby to bylo napůl s rybízem mohlo by to želírovat samo. Doma ale marmeládu z rybízu děláme tak,že jen rybíz rozvaříme, nic se nepasíruje, aby tam byla všechna dužina i pecky.

    • vlasta-110:

      Já dělám v poměru polovina bezinek, polovina švestky a hrušky. Švestky a hrušky pomelu a rozvařím, bezinky rozvařím a přepasíruji,je z nich jemná kaše, vše smíchám a provařím, cukr podle chuti, záleží na sladkosti švestek a hrušek. Také vynikající, nikdo tam bezinky nepozná !!!! Dáváme to návštěvě jako hádanku ………

  • rettigova:

    Na úvod: Jsme na jižní Moravě.Plná zahrada meruněk a broskví, plný sklep kompotů a džemů z nich. Co už ale dochází je džem z divokých švestek, rostou kolem potoků a cest žluté a červené.U nás se jim říká „srálky“.Původně jsem je považovala za nejedlé, ale vrozená hamižnost mě jednou dohnala k tomu,že jsem jich kýbl natrhala a vypeckovala.Džem bez mixování, jen z vypeckovaných kuliček je jantarově či rubínově průzračný s kusy celé dužiny.Pravda,musí se hodně,hodně osladit,ale stojí za tu práci a to nejen podle rodiny, ale používám i v bártrovém sousedském obchodování a je velmi žádán.

    • zuzana:

      Myslíte to, čemu se tady v Čechách říká -špendlíky-?
      Znám paní, která se z bohulibé shánčlivosti několik sezón věnovala různým způsobům zavařování dotyčného, a tvrdí, že ta strašlivá kyselost sídlí ve slupce. Tj. jediná šance, jak neutratit za cukr majlant, je každou kuličku pečlivě nejen vypeckovat, ale i oloupat. A protože zrovna špendlíky se jen tak loupat nenechají, podle ní výsledný džem, ač chuťově výborný, zdaleka nekompenzuje nervové vyčerpání během jeho výroby.
      Pokud máte nějaký fígl na loupání, prosím, buďte tak hodná a předejte ho dál…

      • Jarka:

        Právě špendlíkovou marmošku vařím. Špendlíky rozvařím,ke konci projedu el. ručním šlehačem, pak vyliju do nerezového cedníku na špagety a propasíruju – jde to rychle. Šlupky a pecky zůstanou v sítu. Ještě přidávám jablka se šlupkou a rebarboru rozsekané v el. sekáčku, nastrouhaný zázvor, hřebíček, skořici…

  • Skaredec:

    Mila Klaro,mluvite – pisete mi z duse.Ja sice nebydlim na kopci,ale rovine,ale samota je to tady taky poradna…Uruguay … asi 35 km od hlavniho mesta … a od poradne „civilizace“.Protoze nam prave zacal podzim,jsem na vasich strankach,uz druhym mesicem pomerne casto – recepty a napady na marmelady – od tematu – na syry a chleba dojde asi za mesic – zacneme topit … dneska je to jablecna a jablecna s dyni … zitra asi z kdouli nebo hroznoveho vina,podle toho kam se vydam … a letos vubec nejlepsi byla z sipku – a svete zbor se – domorodci ji nejen,ze neznaji,ale ani mi nedokazou rict,jak se sipek rekne spanelsky … slovnik a wikipedia sice funguji,ale presto – kazda zeme ma pro sve nazvy specifika … popularni tady na „vesnici“ je fikova a prave z tech kdouli.

    • Díky moc za komentář a abych byla úplně upřímná, když jsem psala tento článek a tuto motivační, myslela jsem drahnou dobu skutečně na vás. A po tomto vašem komentáři nás nepřestává překvapovat ten neuvěřitelný rozsah, s jakým je možné u vás zavařovat. Společně šípky, jablka, kdoule, víno…. závidíme vám :). Pokud vám zbyde čas, nafoťte, napište, zajímají nás vaše marmelády velmi a krásný čas k vám…

      • Skaredec:

        Moc dekuji za odpoved … ani nevite,jak jste mne potesila!Nakonec byla vcera z vina a jablecna a dneska zbytek fiku a mandarinkova – vsechno po 2-3 sklenickach,vic se mi nepodarilo „najit“… jdu na 2.varku mandarinek – ta dnesni byla malinko nahorkla … mandarinky jsem sice zbavila vsech bilych zilek,ale neloupala jsem je z te kuzicky … recepty pomalu sepisu,popr. nafotim a poslu vam na e-mail … letos nam vsechnu urodu vzalo 2 tydny pred sklizni krupobiti,tak zkousim zachranit,co se da,sklep tady neexistuje,chladici komoru nemame,pokud je ovoce malinko poskozene,prodat se neda.Takze,jak jsme zvykli z domova – zavarit.V jednom komentu jsem psala recept na ten jablecny pektin – funguje to a ani moc neovlivni chut – pridavala jsem do vina a je jak beton.Preji hezky den.

  • Šárka Bredlerova:

    Kláro, moc Vás zdravím a děkuji za motivaci roku, jsem na stejné vlně, letos se chci také věnovat zavařeninám. Hodně dobrých nápadů přeji!

  • Ikynka:

    Já se teda momentálně úplně klepu na pampelišky! Loni jsem přecenila zbytky medu ve špajzu a nakonec našla jedinou sklenici, takže to chci letos napravit… a to jaro to furt zdržuje!!! :-) Ráda bych zkusila taky nějakou novou verzi, ale ještě nemám rozhodnuto… smrkový už byl a byl skvělý, akorát je třeba ho ze sklenice dobývat majzlíkem…

Přidejte komentář na Klára