Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pevně doufám, že jste nezapomněli na letošní tématické léto – léto s marmeládou. Očekáváme oblíbené recepty na marmelády, džemy a rosoly a všichni se na ně těšíme. Připomínám, že své marmelády lze posílat do mailu i s fotkami, případně poslat odkaz na své marmelády zde v komentářích či jen do komentáře rychlou marmeládu vložit. Dnes to je marmeláda Pavly  – marmeláda z hronového vína.

Tato marmeláda přímo souvisí s mou šípkovou marmeládou, protože k lesíku se šípky musím okolo sousedova vinohradu. Je sice po sklizni, ale na 20, možní i více – hektarech vždy něco zbude. Buď to sezobou papoušci, ti tady nahradili naše špačky, anebo to holt shnije – tolik škody….

Takže mírnou procházkou udělám inventuru a ono nějaké to kilečko vždycky do tašky najdu.

A samotná marmeláda

Hrozny na chvilku namočím do vody,aby se uvolnila špina, pak velmi dobre oplachuji – nejlépe v několika vodách. Umyté hrozno přeberu, odstranim stopky … lze očistit také od slupek a peciček …

Nedělam, hrozno je dosti malinké a peciček spousty …

Výslednou hmotu přepasíruju – ihned horkou, anebo pokud si připravím večer a dodělávám ráno chladnou. Protlak po řepasírování přecedím ještě jednou – ono vždycky nějaké to zrníčko odskočí kam nemá.

a ještě jednou přecedit.

Protlak jen tak bez cukru dám do hrnce a nechám vařit na silnějším plameni,  asi 15 – 30 minut,aby se odpařila voda – objem by se měl zredukovat asi na 2/3. Časový údaj záleží na množství.

Vysledek pak odvažím a přidám cukr, popřípadě koření. Na množství cukru záleží zralost plodu, odrůda – od poloviny objemu až po 80%.

U mne je to to kyselejší, takže dávám více – na kilo protlaku as 800 g cukru. Lze přidat šťávu z citronu – pěkně oživí barvu i chuť, cukr bílý nahradt hnědým třtinovým, přdat hřebíček, badyán, skořici, vanilku, možná  kardamom – bohužel ten tady neseženu – doufám zatím, takže z vlastní zkušenosti nevím. Opět podle vlastní chuti a fantazie. Jen samotná z hroznů a cukru je také výborná.

Já mám vždycky „trochu“, takže můžu více kombinovat.

Pokud je hrozno velké a bez pecek – lze jí udělat přímo z celých hroznů, ty slupky také dodají na chuti a zajímavosti a jsou zdrojem pektinu, odpadne odpařování a pasírování.

Po přidání cukru, citronu, popřípadě koření stačí 15 minut na mírném ohni povařit. Marmeláda pěkně houstne – zkusíme zkoušku tuhosti. HOrkou opět nalévám do nahřátých vysterilizovaných sklenic a převrátím dnem vzhůru a nechám vychladnout.

Zatím jsem ještě nikdy nepsala, že sbírám pěnu – no některé ovoce pění více, jné méně, takže taky sbírám jak kdy. Ono jak kdy, píšou, že to může napomáhat kažení, nevím, mám některé marmelády a nic se nestalo, spíš to ovlivňuje vzhled.

A dalsi míchání– někdy – opět podle druhu ovoce – stači ze začatku promichat obcas,ke konci skoro pořad,od jineho se skoro nehnete.

Zakladni banality,ale kdyz jsem začinala, taky jsem nevěděla, dnes uz automaticky, podle toho, co dělam si musím vyhradit čas.

 

11 Odpovědi to “Marmeláda z hroznového vína”

  • Výborná…..dělala jsem variantu se slupkou, krásně zhoustl.

  • Olina Proksova:

    Dobrý den všem, marmeládu jsem včera uvařila I s kořením, jen vanilka mi chyběla. Doma všem chutnalo a přemýšlím I o využití při nakládání masa a vaření omáček :-).

  • eva:

    zdravím,zrovna pátrám co z hrozny,jak na pektinovou marmeládu tak díky za recept,jen nevím koření,dávám portske nebo citron kardamon mě nenapadl,u nás na kopci je hodně bylin,mate nějaky nápad kterou do marmelády,kromě máty a medunky, díky eva z pasek

  • Ach, díky, tahle mi jde zrovna do rány – aneb letos se nám hrozno nějak podezřele urodilo, stejně jako ostružiny, které jsou taky na jižní zdi. Díky za ni!

  • jiří fifrok:

    kardamom je ve zdravé výživě

  • veronika:

    Dobry den, zaujala me marmelada z hroznoveho vina. Myslite ze je mozne i z kupovaneho a nejen z vinohradu? A bile i modre?

  • pavla:

    mě to nehoustne

  • ajka:

    Párkrát jsem jí už dělala, ale pomáhám si odšťavňovačem:-))
    Ajka

  • Klaris:

    hurá, dík, tak už vím co s našimi hrozny – jsou mrňavé, pecičkové, takže zmlsané děti to nechtějí jíst a odpecičkovávat jim to znamená, že člověk lepí ještě půl dne. A dělat z toho burčák se nám taky jaksi neosvědčilo, asi nemáme dobrou odrůdu (upřímně nevím co to je, koupili jsme to už s domem)

Přidejte komentář na jiří fifrok