Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Jak to máte s věcmi, kterých se chcete zbavit? Umíte prodávat? Umíte nakupovat. My neumíme ani jedno.

Nejprve jsme se rozhodli kdysi pracovat „ve službách“, ale museli jsme skončit tehdy, když jsme seděli u stolu, před sebou papír a tužku a z celkové částky odebírali vše, co ještě můžeme odebrat, aby to nebylo tak drahé! Ano, čtete dobře, nikoli přidávali, ale ubírali. Pak jsme dopadli tak, že jsme odečítali už i vlastní práci a počítali pouze materiál a volalo si nás čím dál více lidí, protože jsme tak příjení (rozuměj – levný). A tak jsme si řekli, je čas na něco zcela jiného – je čas na obchod, aby v něm visely cedulky a každému bylo jasné, co co stojí. A tak jsme se rozhodli, že otevřeme potraviny. To nám šlo.

Šlo nám prodávat v obchodě. Pár let ve vlastních potravinách bylo výživných a pan domácí byl ve svém živlu. Chodily nakupovat mladé maminky, chodily stále častěji a častěji a bylo jich stále více a více a pak jsme to naštěstí ve správný okamžik zavřeli :).  Odjeli z obchodu pryč, z republiky pryč a z našeho života pryč a začali život úplně nový. A od té doby už nám ten prodej zase nejde. Kupujeme poctivě, co je třeba a jak to stojí a leží. Prodáváme tak, že pan domácí odmítá prodat cokoli, že to raděj sní, já zase ráda věci rozdávám. Jenomže, pokud jde například o potažní traktor, je to potíž. A protože pan domácí rozhodl, že za koněm chce jen to, co nemá motor, zaúkoloval mě, abych napsala inzerát. Inzerát jsem napsala a podiv, začali si o traktor volat i zájemci. Jenomže tam přichází ten problém – prodej vyřizuje pan domácí. A prodej motorového potra probíhá asi takto :

“ Dobrý den, já volám kvůli tomu traktoru za koně. No, to voláte správně. A co potřebujete vědět? Proč to prodáváte? No protože prostě to je za koně nesmysl. Ale já to chci za koně – no to si nekupujte…… „

Takže máme doma hezkou hru na delegování práce, aby se vrátila jako bumerang k delegujícímu a ten si popovídal se zájemci asi jako já kdysi s operátorkou od mobilu, když mi bylo smutno. Asi na něj  přišlo zádumčivé období! Kdybyste náhodou někdo chtěli potra a dostali náhodou k telefonu pana domácího, buďte prosím uvědomělí a uvědomte si, že to, že on ho nechce,  nemusí znamenat, že ho nechcete vy! :-) A nyní již k Cuketkově nehnětenému chlebu – šup na něj, akorát čas zadělat! Respektive zamíchat!

Nehnětený chleba

Pokud nevlastníte robota, chcete upéci chleba a byli byste rádi, kdyby vám stačila k troubě pouze lžíce, lze využít Cuketkova receptu na nehnětenou Šumavu. Pan Cuketka dělá z žitné chlebové a z hladké mouky, jeho recept je perfektní, váhy sedí výborně a není důvod tedy klasickou šumavu dělat podle něj. Já jsem si proto vybrala tento recept proto, abych vyzkoušela jeho čistě celozrnnou verzi, dále verzi čistě žitnou a verzi otrubovou se žitem a naklíčeným obilím.

Na rozdíl od Cuketkovy Šumavy je celozrnná mouka znát a chleba nenaběhne tolik, vzhledově není tak hezký, je nižší, ale chuťově je skvělý. A to všechny tři verze.

Verze první – klasický pšenično-žitný

Na tento chleba jsem použila 150 g celozrnné žitné mouky přesáté, 300 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 20 g kvasu, sůl  a kmín. Soli 10 g a kmínu 5 g. Dále je třeba ještě voda 320 g.

Verze druhá – celožitný chléb

Na tuto verzi jsem použila 450 g celozrnné žitné mouky přesáté, 50 g kvasu, sůl  a kmín. Soli 10 g a kmínu 5 g. Dále je třeba ještě voda 320 g.

Verze třetí – chléb otrubový s žitem a naklíčeným obilím

Na tuto verzi jsem použila 300 g žitných otrub, 150 g celozrnné mouky žitné přesáté, 50 g kvasu, sůl  a kmín. Soli 10 g a kmínu 5 g. 30 g  pšenice do vody a 30 g žita do vody – naloženo přes noc. Dále je třeba ještě voda 320 g.

Dále už postup následující :

Večer si připravíme všechny suroviny, ať už si vybereme jakou verzi chceme.( U třetí verze uděláme vše stejně jako v první, ovšem naložené obilí do vody přidáme do chleba až druhý den).  Vše smícháme dohromady – stačí ná k tomu skutečně lžíce a přikryjeme mikrotenem. Těsto jsem uložila v místnosti a ráno měla v míse 16°C. Nestačilo mi však 12 hodin, ale aby bylo těsto hezky nakvašené, bylo potřeba hodin 16.

Po této době jsem těsto  vysypala na pomoučněnou desku a několikrát přeložila a po přeložení jsem vložila do vymoučněné ošatky. Dokonce jsem nepoužívala ani utěrku, pouze vymoučněnou ošatku. Přikryla jsem utěrkou a dala nad kamna dokynout. Kynulo asi dvě hodiny.

Mezitím jsem vložila do trouby litinový hrnec, přiklopila plechem na pečení a nechala nahřívat. Hezky dlouho.

Když uplynula dostatečná doba, vyndala jsem dle pokynů hrnec, vyklopila do něj chleba, přikryla a dala péci.

Pekla jsem deset minut přikryté – asi deset minut, možná i patnáct a pak jsem odklopila a dopékala.

Druhá verze kynula o hodinu déle než první a třetí verze o dvě hodiny déle.

 

A nakonec jak vypadají všechny plátky – zcela vlevo chleba z otrub

 

4 komentáře to “Hrátky s Cuketkovým chlebem”

  • whitehorse:

    Jé, Kláro, vy jste se pustila do toho chlebíku od Cuketky :-) povedly se vám náramně (ostatně – u vás je to takto vždycky) ;-)

  • hanaka:

    Cha, výborný, jsme asi stejní prodejci. My tedy nejdříve byli ve světě, pak se vrátili zpět do ČR a otevřeli obchod – takový zverimex. Pan domácí prodával vodítko stylem – „jéé, Vám se na vodítku rozbila karabina? No to nemá cenu kupovat nový, to si zajděte do železářství, kupte karabinu a máte to!“ No a já zase stylem – „Paní, co si myslíte o těchto granulích? No po pravdě řečeno je to takovej lepší šrot pro slepice, já bych tím teda nekrmila, to máte lepší maso“ :-) No a ceny… když jsme po necelých dvou letech zavírali, lidé chodili a bylo jim to strašně líto, protože jsme byli tak milí, příjemní a ochotní (rozuměj blbí) a u mě osobně ještě tak 90% z nich mělo zdarma svého psychologa – odcházeli z mého obchůdku někdy po hodině, někdy po dvou – s úsměvem na rtu a mě nechávali vycuclou zhroutit za pultem. Takže pak jsme raději zavřeli a teď se protloukáme jak se dá, ale svobodně a je nám dobře.
    Jinak – potr se panu domácímu moc líbí, jen nám zase chybí ti koně :-) Přeji velmi uvědomělého zájemce, který ví co chce a nenechá si to vymluvit :-)

  • Slávka:

    Zdravím na kopec, prosím Vás, co myslíte tím „Po této době jsem těsto několikrát vysypala na pomoučněnou desku“? Chlebíky jsou parádní, určitě vyzkouším. Díky Slávka
    P.S. S prodejem jsem na tom dtto jako vy :-(

Přidejte komentář