Některé dny jsou jako na potvoru. Ale vše je relativní a zase jsem si vzpomněla na ten báječný příběh od Anthonyho De Mella
o jednom sedlákovi, kterému utekl nádherný hřebec a všichni ho litovali, řkouce – „ to je ale smůla“ a milý sedlák na to odpovídal „smůla nebo štěstí, kdo ví?“ Hřebec se mu za pár dní však vrátil a přivedl s sebou stádo divokých koní. A vesničané přicházeli se svým „ to je ale štěstí “ a milý sedlák na to odpovídal „štěstí nebo smůla, kdo ví ?“ Zdatný sedlákův syn začal divoké koně krotit a jeden z koní mu ošklivě zlomil nohu. A přicházeli vesničané to je ale smůla“ a milý sedlák na to své „smůla nebo štěstí, kdo ví?“ O pár dní později projížděli krajinou vojáci a verbovali do války, ale brali jen bojeschopné mladíky a tak byl syn sedláka ušetřen a vesničasné přišli se svým štěstím, na které jim sedlák odpovídal se stoickým klidem „štěstí nebo smůla, kdo ví? “
Včera jsem jela na poštu s knížkami plateb, které se uskutečnily až nyní a už dva km od chalupy se mi nějak zatavily brzdy do ráfku. Kdyby mě v tento moment měli rozdělovat do dvou skupin – pro chytré a pro silné, vyhrála skupina – pro silné. Brzdy jsem od ráfku nějak dostala a dojela dolů téměř bez brzd. To téměř je tam důležité. Jakmile jsem je, už naštěstí, nedaleko pošty použila, kolo mi bouchlo a já byla bez stěžejního dopravního prostředku. Ale protože tu máme kraj cyklistů, kterým jejich stará a nepotřebná kola dělají doma v kolové kůlně nepořádek, odmítají taková kola prodat, neboť by se za prodej styděli, přijde jim vhod, že si tedy po chvilce přemlouvání někdo jejich kolo odveze. A tak jsem se zpátky domů vezla na úplně luxusním specializovi, jehož jedinou vadou bylo příliš tvrdé pánské sedlo a to, že mi ho po přijetí domů okamžitě rozebrali. Není úplně špatné žít v oblasti plné nadupaných sportovců.
Ale zpátky k dýni a sekané z ní.
Každá dýně nemá máslové pevné těsto, některé mají maso moučné, například cukrová dýně nebo hokaido a právě tyto jsou ideální na sekanou.
Potřebujeme 1x dýni s moučnějším masem, 3x cibuli, olej, sůl, pepř, nové koření, česnek, majoránku, strouhanku a mouku celozrnnou pšeničnou dle potřeby a 3x vejce.
Příprava dýňové sekané není zase tak zcela časově nenáročná. Aby byla sekaná dobrá, je třeba nejprve oloupat, nakrájet na kostičky a prudce osmahnout cibuli. Přidáme oloupanou a nakrájenou dýni, osolíme a vložíme do trouby.
Jakmile se dýně rozpadle a je měkká, vložíme ji i s cibulkou do mísy, přidáme majoránku, česnek, nové koření, pepř, vejce, strouhanku a mouku a dobře prohněteme. Strouhanku a mouku přidáváme dle potřeby. Hmota musí být tvárná, ale netéci.
Vytvarujeme šišku, kterou vložíme do velmi dobře vymaštěného pekáče a dáme péci na 180°C do trouby. Občas podlijeme olejem a namažeme také sekanou.
Jakmile je sekaná upečená, vyndáme ji i s pekáčem a necháme vychladnout. Osobně podávám až druhý den, buď studenou nebo pouze ohřívanou.
Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.
Musím přiznat, že víc než recept mě zaujal „minipříběh“ s koňmi. Znám jej totiž jako „starý čínský příběh“, protože jej Číňani cpou do všech učebních materiálů. A teď asi budu pátrat, jestli je to indický příběh, který doputoval do Číny, nebo opačně. Hm, nasadila jste mi brouka do hlavy.
Jano, to už je tak moc dlouho, co jsme ho četli, jedno je jisté, je v jedné Mellově knížce jako předmluva nebo doslov. Je úplně možné, že to byl příběh čínský a já to spletla.
Tak už se peče. Díky za levný, jednoduchý recept, ale zajímalo by mě kam na ně chodíte?:-)
Marion, schovejte si kousek i na druhý den, fakt je to rozdíl. Když se někde inspiruju, píšu na stránkách kde, ale to je spíš otázka pečení sladkého nebo např. minule pečené brambory od Jamieho Olivera. U zeleniny je to spíš tak,že člověk něco začne a to se vyvine v něco jiného. Pokud to zachutná, párkrát udělá, obmění, udělá variaci a pak dá sem na stránku. Sekaná vznikla tak, že jsem použila špatnou dýni na restovanou dýni ke knedlíkům a zelí, kterou máme moc rádi a ta se rozsypala. Nezbylo, než s celou milou dýní něco provést :).
Jinak mám oblíbené stránky, jsou to většinou zahraniční stránky, už zmíněný J. Oliver, díky Lídě velikou spoustu nových zel. kuchařek z USA, ale málokdy podle nich dokážu udělat celý recept :). Většinou se to zhoupne a recept si začne žít v průběhu tvoření vlastním životem.
Krása :) Chladne mi dýňový chleba, dýňové loupáky a dýňové housky, včera byly tortilly plněné ostrou směsí paprik a dýně, další hokaido půjde do sekané :) Vypadá to luxusně, skvělý nápad.