Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Pepparkakor – tradiční švédské vánoční sušenky. Ne každého pojí se Švédskem více než znalost Astrid Lingrenové, Ingmara Bergmana, Björna Borga, Abby a v Čechách právě teď ještě Ságy Norenové – a samozřejmě obchodního domu IKEA. Já mám v jižním Švédsku od roku 68 část rodiny, přesto ale o něm příliš mnoho nevím a přesto, že jsme právě díky emigrující rodině ještě v 80 letech navštívili Götteborg, kde mě mnohem více než busta Bedřicha Smetany, kterou mi jako dítěti ukazovali na jednom průčelí, zajímala následná návštěva lunaparku. Přesto, že jsme pak s panem domácím projížděli část Švédska na kole a vnutili se i s kolama do podpalubí čtyřhodinového trajektu, mezi tiráky zadarmo, to když jsme smlouvali, zda nás nalodí a oni po dlouhém smlouvání přikývli a my se zeptali, kolik to bude stát a oni na to – kolik máte a my vysypali z kapes všechny drobáky, přesto, že mám v paměti dětské procházení Helsinborgu a příjezd do Helsigneru na druhé straně v Dánsku, patřím víceméně do první skupiny – Lindgrenová, Bergmann, Abba.

Pepparkakor mě však lákaly a díky Marušce, žijící ve Švédsku už bezmála 50 let, která mi osvětlila pár faktů o těchto sušenkách, o kterých jsem se bezmocně snažila něco dozvědět, v tom pro mě neschůdném jazyce, můžu o nich i napsat pár krátkých faktů.

Pepparkakor znamená přeloženo do češtiny „pepřové sušenky“ – což může být velmi zavádějící, protože v současném receptu na Pepparkakor žádný pepř není. Proč se tedy nazvývají pepřové? Ve Švédsku se začaly péci v roce 1490, kdy byl přivezen z dánského dvora pepř a sušenky – stejně jako mnoho receptů na český perník – pepř obsahovaly. Pepř a koření vůbec, byl velmi drahý a proto si tyto sušenky nemohl dovolit každý, nýbrž pouze bohatší část obyvatelstva.

Později, kdy již nebylo pořízení koření tak náročné, mohli si dovolit začít péci sušenky i obyčejní lidé a během 19. století se pepparkakor stává vánočním kořením. Kdy přesně ze sušenek zmizel pepř není zcela zřejmé. Jisté je, že v roce 1896 už sušenky pepř neobsahují.

Na Vánoce se ve Švédsku dělá pepparkakor především ve tvaru srdce a to ve všech velikostech. Ta malá i střední se často věší na vánoční stromeček a s těmi největšími se pak můžeme setkat v oknech, kde jsou často zavěšené jako ozdoba. Často jsou pepparkakor surové, někdy se však stejně jako u nás na perníčky používá glazura.

Podle Marušky se však ve Švédsku nesetkáme pouze s vykrajovanými tvary – obdobou našich perníků, ale i s malými měkkými bábovkami, které obsahují však stejné koření a mají podobnou chuť.

Vkládám recept na celozrnné pepparkakor, které je nutné upéci nejpozději nyní, pokud je chceme konzumovat kolem Vánoc, neboť stejně jako naše perníky potřebují nějakou dobu na uležení.

Pepparkakor

Na sušenky je třeba 150 g másla, 200 g cukru krystal, 50 ml medu, 100 ml vlažné vody, 1 lžíce zázvoru, 1/2 lžíce hřebíčku,  2 lžíce skořice, 1 lčička kardamomu, 2 čajové lžičky jedlé sody, 3+3/4 hrnku celozrnné pšeničné přesáté mouky.

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme těsto, které svou konzistencí připomíná těsto na linecké nebo na české perníčky. Je malinko řidší. Není vhodné snažit se těsto za každou cenu zahustit. Lépe je si následně mírně podsypat pracovní plochu hladkou moukou  a i s touto posypkou je lépe šetřit.

Uhnětené těsto vložíme do fólie a necháme v chladu odpočinout alespoň 12 hodin.

Po uplynutí této doby těsto rozválíme a vykrajujeme srdíčka, která pečeme v troubě na 160 – 180°C. Hlídáme, abychom je nepřipálili a upečené skládáme do krabice a uložíme v chladu, aby změkly.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

13 komentářů to “Celozrnné pepparkakor”

  • inka:

    Joj švédsko „zamlada“ jsem jej projela část při cestě přes Norsko do Finska vše jen vlakem a stopem…a trajekt Helsingorg x Helsigneru jsem viděla 4 x a je to vždy velký zážitek, ale musíte tam být v nočních a nejlépe brzkých ranních hodinách. Je to pro mě příjemná vzpomínka Ti opilí švédové vracející se z Dánska po tahu, to je(nebo alespoň bylo) krásné, dámy v luxusních šatech jezdící po zábradlí schodiště, opilí pánové jim v tom pomáhající, vždy se tam člověk jen diví co dokáží… :-)
    No a proto z nostalgie na tuto nádhernou část Evropu tyto sušenky dnes vyzkouším, mám volno na pečení, tak proč né? Po kafi ju na to

    • inka:

      Ták sušenky dopadly OK, přesně podle návodu a supr! chuťově jsou i zatím teplé OK. Snad se podařilo přiložit foto :-)

  • Ludwig:

    Uff.. uz je to upeceno uz je to hotovo :-))

    Tak si myslim, ze se muzu svym vysledkem i verejne pochlubit.
    Recept na testo je nahore srozumitelne popsan, takze druhy den jsem jej vytahl z lednice, pockal asi 2 hod, rozdelil na 4 kusy, kazdy vyvalel asi na 3mm. 2mm je malo a 4mm moc, i to jsem zjistil :-)
    Vytlaceni vzoru oblibenymi formickami deti miluji :-) Stejne tak jako polozeni na pecici papir. Pote do rozpalene pece, na 160 °C, 10 az 11 minut. Skutecne je to opticky poznat kdyz jsou jeste syrove a kdy se zacinaji pripekat. Pozoruhodne je ze moje trouba pece odzadu vice, a proto je nutne v polovine peceni (po 5 min) otacet plech aby vse bylo rovnomerne upeceno.
    Klaro, mockrat diky za luxusni recept, ktery zvladnou upect i muzi :-)) To neni vzdy samozrejmost , hihihi.
    Ihned po upeceni jsme par kousku ochutnali, pernicky jsou vynikajici!!

    PS: V byte to u nas ted krasne voni jak v pohadce z 1000 a jedne noci..

    • inka:

      díky za perfektní rozšířený popis
      povedly se

      • Ludwig:

        :-) Rado se stalo. Rikal jsem si ze to nejaky „muz v domacnosti“ oceni, ale ze to oceni dokonce i zena :D s tim jsem tedy opravdu nepocital.

        PS: Jeste doplnim: kratce po upeceni pernicky hodne ztvrdnou. Ulozil jsem je v otevrene papirove krabici do chladu (nevytapena mistnost u pootevreneho okna) Krasne zmeknou tak za 3 az 4 dny!!!

    • Nádhera! Děti milují dělat taky včelí úly, klidně i v obyčejné formě, totiž s koupenými piškoty a piškot dolů místo linocého, vřele doporučuju.https://conovehonakopci.cz/?p=1075

  • I kdyz jsem na sebe verejne praskla, ze Vanocum moc nedam, tyhle susenky urcite vyzkousim v budoucnu. Z Ikea mi chutnaji, ale co je domaci, je lepsi.
    Jinak ve Svedsku jsem byla jen v Malmo, v Dansku jsem byla 3x.Danska kuchyne je ale totalne nechutna.

    • Martino, určitě celozrnné zkuste, jsou prima. Co se týká dánské kuchyně, no, řekla bych že Rene Redzepi se dvěma michelinskýma hvězdama a Noma, několikrát vyhlášená nejlepší restaurací světa – několikrát za sebou, by s vámi úplně nesouhlasili :)), ale je fakt, že místní domácí kuchyně je od restaurační určitě rozdílná. Já mám ráda švédské bulky a dánské perníčky a tehdy, když jsme byli v Dánsku, měli skvělý jogurt.

  • Ludwig:

    Ahoj Klaro.
    Dekuji Ti za dodani tohoto receptu.
    Zaujal me tak, ze bych jej chtel vyzkouset :-) Jelikoz jsem ale nikdy v zivote nic sladkeho nepekl, poprosil bych o par doplnujicich informaci.. mozna ze nejake profihospodynce je to zcela jasne, ja jako „muz“ mam v tomto smeru jisty handicap :-)
    Hrnek = 0,2 litru, ano? (Mam tady takovou tu anglosaskou odmerku „Cup“ ktera je asi 210 ml.)
    Jak vysoke ma byt to testo kdyz je vyvalim a budu formickama vykrajovat ty ruzne tvary? 1-2 cm?
    Pri jake teplote to peces? Je napsana teplota, to je OK, ale jak dlouho asi? Vim ze kazda trouba je jina, takze asi tak +-..
    Mam obycejnou starou elekrickou troubu bez obehu vzduchu, takze to zapnu na horni a dolni peceni, ze?
    A vkladat do studene nebo do rozpalene trouby?

    Dekuji Ti moc za odpovedi, jak rikam, chleba upect zvladnu, ale tyhle ty sladky veci pro deti jsem nikdy nedelal, a moje 4leta dcera by je moc chtela :-) Konecne vyzkousime jeji formicky ktere ma doma uz asi rok :-(

    • Ludwigu jasně – používám klasický český čtvrtlitrák, tedy 250 g, výška těsta, 1 cm je moc, 0,5 cm je také moc. Na tyto pepparkakor určitě méně jak 0,5 cm, ale nesmí to být zase úplně placka, takže pod 0,5 cm – ideálně vyzkoušej pár – pečou se velmi rychle, max 10 min a pak podle toho zkus. Vkládám první do teplé a pak už to jede jak to je, takže další do rozpálené :), máme troubu na dřevo – kamna na dřevo a v troubě lišty na tři plechy, klidně dávám i tři najednou a po cca 4 min. je měním. Délka pečení 10 – 15 min, ale chce to hlídat. Na konci je to vždy otázka pěti sekund, kdy je cukroví stále světlé a nejednou příliš tmavé. VYndavat raděj o něco světlejší. Poznáš na spodní straně cukroví – když na spodní stranu zatlačíš bříškem prstů, zjistíš, zda už je nebo není upečené – zda je ještě syrové. Nemusí být vyloženě hnědé, ale nesmí být syrové.

      A pokud budete s dcerou vykrajovat, doporučuju rovnou udělat linecký – je výborný a stejné vykrajování :) https://conovehonakopci.cz/?p=1095

      ať se daří!

  • Golda:

    Kláro, velký dík, tenhle recept přišel jako na zavolanou, už dlouho po něm pátrám.

  • Pred pár rokmi v bratislavskej Ikei pred Vianocami zamestnanci piekli s deťmi pepparkakor a záujemcom rozdávali aj recept. Mám ho odvtedy odložený. Tu sú teda „ikejské“ Vianočné pepparkakor:
    „300 g masla, 5 dl cukru, 1 dl medu, 1 lyžička zázvoru, 2 lyžičky škorice, 1 lyžička mletých klinčekov, 1 lyžička mletého kardamonu, 1 lyžička prášku do pečiva, 2 dl vody, 1,5 l hladkej múky
    Postup: vymiešame spolu maslo s cukrom a prísady, prášok do pečiva vymiešame v studenej vode a pridáme do cesta. Po troche pridávame múku, kým nie je cesto dobre premiesené. Zarobené cesto prikryjeme v mise alebo zabalíme do fólie a necháme odležať. Po 12 hodinách môžeme už cesto rozvaľkať na hrúbku asi 2 mm a vykrajovať rôzne tvary, ktoré kladieme na plech, najlepšie vyložený papierom na pečenie. Pepparkakor pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote cca 200 stupňov a to max. 5 minút, kým nestmavnú.
    Dobrú chuť a príjemné prežitie Vianoc vám praje IKEA“ :-)

  • hanakol:

    Děkuji, děkuji a ještě jednou děkuji! Asi ani nespočítám, kolik krabic sušenek jsme si z IKEA postupně odvezli (a kolik nás to stálo) a kolik času jsem strávila lámáním si hlavy, jak to proboha upéct, aby z toho nebyly za jen obyčejné české perníčky. Nejvíc se tomu blížil tenhle recept:http://www.toprecepty.cz/recept/3353-pernicky-ktere-jsou-hned-mekke/
    Mám co zkoušet, děkuji.

Přidejte komentář na Anonym