Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Tak zase jedna kalorická bomba. Tentokrát velmi jednoduchá a velmi, skutečně velmi sladká. Panu domácímu moc chutnají.

Chce to mít trochu času na míchání, protože míchat by se měly cukrovinky po celou dobu vaření a to trvá cca 30 min. Potřeba je na cukrovinky pouze smetana a krystalový cukr – v poměru 1 : 1.

Smetanu stačí nalít do hrnce, přisypeme cukr a dáme na kamna. Prvních 20 min se hmota pouze zahřívá a mírně bublá, pak začíná pomalu houstnout. Hotová je v okamžiku, kdy mirně zhnědne a zhoustne.

Pro tento okamžik je třeba mít připravenou vychlazenou nádobu, do které zhoustlou hmotu nalijeme. Necháme cca 4 hodiny chladnout a poté nakrájíme, dříve než cukrovinky úplně ztuhnou. Pak necháme ještě cca 10 hodin dovytvrdnout. Vytvrdlé cukrovinky už můžeme rovnou konzumovat – jsou kompaktní, pevné, ale nejsou tvrdé, nýbrž po zakousnutí sypké a velmi, velmi máslové. Samozřejmě se nekladou meze fantazii – lze přidat vanilka, máta, kakao, vše co si budeme přát. Tento čistý smetanový recept je z roku 1929.

A nakonec vylepšená verze o vše dobré co je doma – mandle, oříšky, rozinky a meruňky sušené

IMG_7106aaaaa

Pokud byste rádi získali smetanu vlastní a měli  rádi knihu o zpracování mléka doma, nabízíme vám ke koupi Domácího mlékaře
domácí mlékař

5 Odpovědi to “Stollwerkovy cukrovinky”

  • hanakol:

    Tak jsem díky Vám po letech pochopila, proč moje drahá bábinka říkávala karamelám štolverky. Já jsem vždycky myslela, že jde o dialekt a ona to značka! S tímto slovem se pojí i místní rčení „je tvrdé jak štolverka“, což se používá nejen doslovně, ale též hlavně o manželích, sousedech a místních ochmelcích, kteří „požili větší než malé množství alkoholu“.

  • Vypadá to opravdu výborně. Z roboty valím hned do obchodu na smetanu a jde se na to. Skvělý tip!

  • Bohunka:

    Napadá mě, že to asi bude něco jako Krowky nebo karamelky. Ale s oříšky trošku zdravější..
    Díky za další recept a super stránky.

  • Syn bude mít ohromnou radost. Ale před sebou to raději schovám…

  • Marek Svoboda:

    Vlastně takový pevný dulce de leche (taky parádní sladkost, argentinská)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche

Přidejte komentář na Hanka