Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Bez ochutnání se špatně hádá, ale zkusme to! Každý kdo dá do komentáře správnou surovinu, má bod :).

 

A po hezkém tipování, např. tofu se šlehačkou, med, kustovnice, džem, mouka, tvaroh, jogurt, mascarpone, philadelphia, kozí sýr, čokoláda, kokos, kešu, kokosový tuk, jablka, atd. došlo k uhádnutí datlí, ovesných vloček, kakaa, smetany, „nějakých“ oříšků a vejce, ale stále zbývá to zásadní. To bílé nahoře. To, díky čemu je tento moučník doma především můj a ostatní se neperou u stolu, nepláčí, že si někdo vzal o 7 mm širší výseč, že nezbylo na ráno ap.

Tak jdeme na to – na

Rychlý dezert zcela bez cukru

Nejprve spodní část. Ta je velmi rychlá a velmi prostá – je to zcela obyčejný mug cake. Tentokrát v malé formě na biskupský chlebíček, aby měl obdélníkový tvar a bez tvarohu. Pokud vlastníte doma malou formu, budete potřebovat přesně na ní

50 g ovesných vloček, 1 větší banán, 1 větší vejce a polévkovou lžíci kakaa. To je vše. Suroviny vložíme do mísy, rozmixujeme mixérem a nalijeme do vymazané formy na chlebíček. Dáme péci na cca 15 min do rozehřáté trouby na 160 °C. Můžeme přidat také 50 g tvarohu, ale nemusíme.

Následuje prostřední část. Ta je také velmi rychlá – byla tu nedávno a je to datlovo – ořechová nutella. Na tu je třeba 200 g datlí, 100 g lískových ořechů a 160 ml vody. Vše nejprve rozsekáme v sekáčku k ponornému mixéru a následně samotným mixérem umixujeme. Touto směsí potřeme upečený korpus.

Nakonec ta poslední a zásadní část. A totiž norský syrovátkový sýr – mysost. Minulý týden jsme dostali originál z Norska – tekutější verzi v tubě. Tato verze je hustší než naše kondenzované mléko, drží krásně pohromadě vytlačený ven, ale zrovna tato tuba byla velmi specifická. Při její výrobě byla použita pouze syrovátka z čerstvě vyrobeného sýra, tedy byla rozhodně sladká a navíc bylo přidáno velké množství smetany. Inu, vrhla jsem se do toho po hlavě a udělala toho zase asi z 30 litrů syrovátky. Smetany je hodně, tudíž jsem přidala hodně i té. Přesto jsem doma stále pouze já příznivcem tohoto sýra. Karamelová chuť syrovátkového sýra si tady další příznivce nezískala ani po zkaramelizování takového množství smetany, které jsem tam dala. Nevadí. Rozhodně je kombinace datlové sladké nutelly a sýru mysost vražedná – pro mě v pozititvním slova smyslu. Je lépe nemít poblíž nikde lžičku.

Nakonec je třeba vrchní bílou plochu něčím ozdobit. Karamel by byl sice hezký, ale nechtěla jsem moučník kazit nějakým zbytečně přidaným cukrem – i tak je sladký až dost. Tak je nahoře nakonec sušená brusinka.

Hlašte se prosím do klubu všichni, co si uděláte doma mysost z čerstvé syrovátky se smetanou a zkombinujete ji s datlemi. Těším se na to, do jakého klubu se zařadíte :).

 

21 Odpovědi to “Rychlý dezert zcela bez cukru”

Přidejte komentář na katka1