Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pamatuju si, jak jednou přijela Míša, dostala bonbón a pravila „Ó, sadbiču, to už jsem dlouho nejedla!“.  Jasně, „Sadbiču“ byl pro nás dost neznámý termín, navíc ona ho říkala velmi sebevědomě. Když si všimla toho, že netušíme o čem mluví, povyprávěla o jejich výletě na Bajkal, kde v jednom obchodě, který po dlouhé době navštívili, měli bonbóny, které neznali. Tak si koupili pytlík modrozlatých Sadbiču a trpěli, že už je pak doma neseženou. V dlouhé chvíli si přečetli nejen název, ale také zadní stranu pytlíku a ke svému překvapení zjistili, že je psaná latinkou, nikoli azbukou. V tom okamžiku se jako mávnutím proutku změnily Sadbiču na Cadbury. Velmi podobnou konzistenci, o něco měkčí, mají tyto dnešní karamely.

Jsou nesmírně lehké a vznikly nedopatřením, jako ostatně mnoho věcí. Chtěla jsem doplnit panu domácímu dárkovou plechovku na Krowky, ale iniciativně jsem přidala více fruktózy, než normálně a místo krowek se podařily karamely se skvělou konzistencí. Rozhodně o ně nezlomíte nůž, ale ani se neroztečou.

Na 1 plech karamel je třeba 1 l kvalitní smetany (používám čerstvě odstředěnou), 900 g cukru krupice a 100 g fruktózy – ovocného cukru.

Všechny suroviny nasypeme do hrnce, vložíme na kamna a přivedeme k varu. Vaříme celkem cca 30 min – smetana musí mírně zhnědnout a hmota jemně zhoustne, stále však je ještě tekutá.

Následně ji nalijeme do čistého plechu, který není třeba vymazávat. Pak už stačí jen nechat ztuhnout.

Druhý den můžeme kousky hmoty obalovat např. oříšek nebo jen krájet na různé tvary.

 

Karamel je stále tvárný – neláme se, jemně se lepí na zuby, ale lze v ústech odlepit bez pomoci rukou :D

 

3 Odpovědi to “Výborné karamely”

  • Ludmila Svobodddová:

    Tak u toho plechu sedím už pět hodin a hmota je pořád řídká – vařila jsem to skoro hodinu, zhnědlo to, na obvodu se to zdálo dost husté. Karamely z toho bohužel nebudou. Nevadí – bude poleva na zmrzlinu.Je pravda, že jsem měla smetanu kupovanou, ale proč nezhoustla, nevím.

  • Jana:

    Zdravím,je možné vyměnit fruktózu za glukózu(glukopur) se stejným výsledkem? Děkujib

  • Klárka, skvěle si mě inspirovala. Překvapím děti a připravím jim jejich i já. Rychlé, jednoduché a levné sladkosti domácí výroby potěší :)

Přidejte komentář na Jarka