Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

V minulém příspěvku o žitném chlebu se rozhořela hezká diskuze ohledně žitného chleba obecně. Díky za komentáře, diskuze k tématu je vždy přínosná.  Zuzka napsala o nutnosti kyselosti těsta – změřila jsem to pH metrem a kvásek má kolem 4,5 pH, kdyby to někoho víc zajímalo :D. A pak teda mě v těch komentářích zmátlo, že se tam píše, že samostojný bochník je poměrně náročný. Zeptat se Huga Hromase, stopro bychom se dozvěděli, že není třeba hledat v tom žádný problémy. A já si z Huga beru příklad. Především jsem byla trochu zmatená. V tom článku o žitném chlebu fotka bochníku. Pořád mi to přijde jako bochník, ale je možný, že to někdo má fakt ještě za málo kulatý bochník, to nepopírám. Nicméně podle mě, i když se s tím člověk vůbec nemaže, jen to tak prostě nandá do mísy (pro video to naváží přesně), dá se udělat docela v pohodě samostojný, stoprocentně žitný chleba a z právě namletého žita a pro video dva kusy, jeden z  mouky čerstvě namleté a nepřesáté a druhý z právě namleté a nechané jen tak, včetně otrub. Ale klidně to rozveďme i dál, vůbec se tomu nebráním, jen jsem právě v období, kdy mám bochníkový a ne formový zásek :) ( i když jsou ty bochníky někdy, třeba jako na potvoru teď, s nehezkou kůrou). A na pokus, to se nedá přes obrázky, měkký, jemný a s čerstvým máslem a čerstvou borůvkovou marmeládou výborný.

 

 

6 Odpovědi to “100% žitný s otrubami”

  • Petr:

    Dobrý den, vybírám si kuchyňská kamna na tuhá paliva. Ve Vašem videu se pěkná kamna mihla. Určitě budete mít vybrán správný sporák. Já bych mohl čas ušetřit. Nevím zda se téma sporáků zde neprobíralo, tak se případně omlouvám za zdržování. Na čem vaříte? Děkuji za odpověď Petr Poštolka.
    P.S. Pečeme chleba každý týden, ale děláme tím radost ČEZu. A to moc už nechceme.

    • Hezký den. V současné době máme dva, nejsme žádní troškaři :D. Jeden v místnosti, ten jsme vybírali celkem pečlivě. Náš jediný požadavek byl, aby sporák byl celolitina, protože jsme měli dlouhá léta zkušenost s šamotovým sporákem a už jsme ho nechtěli. To sice zvedá cenu, ale značně zvyšuje z našeho pohledu pohodlí :D. Tak jsme koupili Nordica rosa. Zkušenost z šesti let – trochu orezne vrchní lem u kamen, ale to je možná především náš problém, nemyslím tály, na kterých se vaří, ale jejich olemování. Je celolitinové a odshora litina trochu odumírá. Možná je to způsobeno syrovátkou :D. Jinak pokud se horní tály pečlivě a pravidelně olejují – klasickým jedlým olejem, vypadá litina dobře. Sklo se nám kupodivu nerozbilo nikdy, trochu se časem povolí šrouby, které drží ozdobný rantl na utěrky. Na ten jsem zvyklá a sehnali jsme větší samořezné šrouby a celkem to drží. Jinak žádný problé. Rošt- ten se propálí za cca 5 let, čítá následně něco kolem pětistovky. Dá se pořídit i tzv. letní rošt, ale nám ne úplně vyhovuje. Trouba peče dobře, ba výborně, na chleba lze dosáhnout dost vysokých teplot, pak je horší to štelování dolů :D. Troubu nemá moc velikou. Jsou v ní trochu menší plechy, než máte v el. troubě.

      A pak jako letní jsme koupili o dost levnější thormu fiko 70 a jsou oproti nordikám na pohled plechařina. Mají velikou troubu, zatím je nemáme dlouho, takže zkušenosti malé, ale na to, co je potřebujeme jsou ideální. Rozehřejí se velmi rychle, hned je na nich ohřátá voda a troubu mají také brzy horkou. Nemají teploměr – koupili jsme a navrtali do dvířek, ale pak se musí dost štelovat, aby se chytla skutečná teplota, takže je si lepší dávat tam teploměr přímo na zavěšení. Pečeme a vaříme na nich právě, když nechceme doma teplo.

      Co se týká Čezu, naprosto chápeme, navíc, když se peče, dobře se při tom i vaří :D. Ale v místnosti to udělá fakt teplo a ty italský kamna máme na kombinovanou užitkovost, je to náš jediný zdroj tepla, nemají výměník a vyhřívají celou místnost o 42m2, takže třeba jen na pečení chleba jsou pro mnohého asi luxus. Nicméně fungují skvěle, teploměr měří přesně, přesto, že je na troubě a to sklo jak na přikládání tak na troubu je fakt bezvadný. Ještě bychom doporučili teda ke sporáku, ať je jakýkoli koupit roury, které mají otevírání na čištění, to doporučujeme. Klidně se ptejte na podrobnosti.

      • Petr:

        Děkuji za bleskovou odpověď. Také nějakými podobnými cestami šlapeme. Měli jsme sporák se šamotem a malým přikládacím otvorem, tak bylo lepší uhlí, ale kamna se velice rychle zanášela. A vybrali jsme také Nordiky. Ovšem v létě doma vařit je z důvodu velkého tepla nevhodné. Právě stavíme velkou venkovní terasu, kde by se v létě vaření odehrávalo. Přemýšlím o jarním a a podzimním stěhování kamen, nebo dvoje kamna a zatím nevím. U těch Nordiků mě celkem zaráží malá trouba, supr je velký prosklený ohniště a celolitina.
        Mějte se hezky Petr

        • Jana:

          Máme stejná, Nordika rosa majolika, máme je také 6 let. Ještě jsme na nich neměnili nic. Roury do komína máme plechové, nejdříve jsme měli silnostěnné, ale nejsou vhodné, sporák kouřil při zatápění,výrobce je nedoporučuje, radí tenkostěnné. Jediný zdroj tepla, prostor 75 m čtverečných. ( Máme ještě jedna kamna od Nordiky, stáložárná Minor,jsou i na uhlí či brikety. Máme je na druhém konci přízemního stavení. Ale topíme v nich opravdu jen při velkých mrazech.)Stále obydlené zemědělské stavení staré 200 let. Vaříme, pečeme, jsou naprosto skvělá.Topíme suchým dřevem, nejlepší je tvrdé. Čistíme co měsíc, pokud je řádně umeju, vypadají jako nová. Na léto máme uvnitř elektrický dvojvařič, jinak v létě vaříme venku v letní kuchyni, tam mám starý elektrický sporák. Kamna na dřevo nejsou na léto pro mne ok ani venku, stát u nich a vařit je jako v pekle :).

  • vera:

    Kam se stratily „Domaci mlynky na obili“?

Přidejte komentář na Petr