Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

dscn4533okTento moučník je možný upéci ve více variantách. Je možné zcela vynechat cukr, naopak tam, kde máte raději sladší moučníky, je třeba k tomuto receptu přidat trochu více cukru. Moučník lze upéci i bez spodního křehkého těsta, pouze jako čistě tvarohový.  Moučník peču z našeho domácího tvarohu, tučného a poměrně dobře vykapaného, není proto příliš řídký. Nebojte se však i kupovaného, řidšího tvarohu, moučník se povede i s tímto tvarohem.

Na moučník na velkou dortovou formu je třeba 1200 g tvarohu, 2 vanilkové pudingy, 150 g bílého domácího jogurtu, 130 g moučkového cukru, 5 vajec, vanilkový cukr, 3 bílky a jahody na sníh na ozdobu, na křehké těsto 70 g cukru, 3 lžíce kakaa, 140 g másla a 210 g celozrnné pšeničné přesáté mouky

Nejprve uhněteme křehké těsto z másla, mouky a cukru. Jde to zpočátku poměrně špatně, ale nepřestávejme, hněťme (rukou nebo robotem) a po chvíli máme hezké, hladké a hebké těsto, kterým vyplníme dortovou formu, vyloženou papírem. Těsto rozprostřeme pěkně po dně formy.

Na těsto následně nalijeme tvarohovou nádivku, kterou vytvoříme takto: do mísy vložíme tvaroh, jogurt, puding, cukr a vanilkový cukr. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme celá vejce a opět mixujeme. Polovinu nádivky vložíme do jiné mísy, do zbytku přidáme kakao a opět rozmixujeme.

Vzniknou nám tak dvě nádivky, světlá a tmavá. Nádivky postupně klademe na těsto. Pokud budeme mít tvaroh řidší, můžeme nalévat nádivku vždy doprostřed formy, střídáme barvy a dort nám vytvoří krásně pravidelnou síť barev. V případě tužšího tvarohu pouze střídáme barvy a postupně zaplňujeme vždy celou plochu formy.

Jakmile máme vypotřebovaný celý tvaroh, formu vložíme do trouby a pečeme na 170 °C asi 80–90 min. Po této době ušleháme 3 bílky do tuhého sněhu, zašleháme trochu cukru a přidáme nasekané mražené jahody. Sněhem pokryjeme hotový moučník a dáme ještě na 5–10 min zapéci.

Upečné vyndáme z trouby, necháme vychladnout, aniž bychom vyndavali z formy a vychladlé vložíme do lednice na cca 10 h.

5 Odpovědi to “Dvoubarevný tvarohový moučník”

  • Heather:

    Milá Klara.vasu stránku som objavila len nedavno,ale je pre mňa veľkou inšpiráciou a potešením.tento koláč som robila pred dvomi dňami a je fantastický.chovame kozy a využiť tvaroh bol vždy problém, lebo ma špecifickú chut po kozach.prvy krát som ho robila s radosťou,ten tvaroh.a s ešte väčšou tento koláč.chutil aj malým,aj veľkým.iba malú obmenu som urobila.pouzila som žĺtka do krehkého cesta,tie ktoré mi ostali po bielkoch čo idú potom navrch koláča.a dnes mi prišiel aj váš domáci mliekar tak zas sa snáď posuniem vo výrobe ďalej.dakujem

  • hanaka:

    Teda Kláro, ty z kuchyně nevyjdeš, ne? :-) Chtěla bych u vás aspoň na pár dní bydlet a všechno to ochutnat. Ale tak snažím se a ve zpomaleném závěsu jsem zkusila rychlosýr a sušenky a taky roládu, vše parádní. Na tohle si zatím nechám zajít chuť, protože slepice přepeřují a už 3 týdny jsme neměli ani vajíčko. Zdravím na kopec!

    • „ve zpomalaném závěsu“ :), pobavilo
      No, je to tak. Jak je mlíko, je mi celkem úzko. Pořád si říkám, že to nevezme tolik času, ale je fakt, že vezme a hodně. Vlastně pořád ohřívám a chladím a míchám a nemám moc čas jít ani ven. Ale je to jen na mě, ono mě to za chvilku přestane bavit a bude vynucená přestávka :D

  • lubo:

    Vypadá to parádně!

Přidejte komentář na Anonym