Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jestli je známkou stárnutí to, že si člověk vzpomene, že má výročí svatby, tak potom evidentně stárnu. Protože jsme měli dvojitou svatbu, většinou jsme se o výročí dozvěděli díky tomu, že nám zavolal švagr. Pár let nevolá a tak tento den vždy jen proběhl.dscn4393ok

 

My věděli, proč chceme svatbu na VŘSR, aby se nám to dobře pamatovalo, ale utli nám tehdy tipec – bylo plno. Tak to bylo šestého. Letos jsem si vzpomněla a pevně doufám, že pár následujících let u toho zůstane. Že to třeba nebude gradovat ve formě případného těšení, nedej Bože nějakých příprav. Pak je ale zase pravděpodobnost, že člověka navštíví strýček Alzheimer, a když už dojde k nějakým přípravám, zapomene z jakého důvodu. Není od věci si asi hýčkat vždy právě tu situaci, kterou člověk zrovna prochází. Brali jsme se na Vyšehradě a byla jsem strašně mladá. Teď jsem o dost starší a musím říct, že být v té situaci znovu, rozhodně neváhám a rozhodně bych nevolila jinak – tedy nemyslím ani Vyšehrad, ani ten slavnostní akt, který se stal sám o sobě poměrně trapným – nějak si na ty tanečky kolem nepotrpíme, ale do toho svazku jako takového bych určitě šla zas a znovu).

A tak dnes dýně s cuketou

Na toto jídlo je třeba jedna menší cuketa, dýně hokaido, sladká paprika, 2 chilli papričky, cayanský pepř, cibule, 100 ml bílého vína,máslo, 2 šalotky,  červený balsamikový ocet, sůl, rozmarýn, kysaná smetana, čerstvé oregano, barevný pepř, růžový pepř, olivový olej, jadel, 1 vejce, utřená česneková pasta, olej,čínské nudle.

Toto jídlo připřavíme v několika jednoduchých krocích. Nejprve je vhodné nakrájet na plátky dýni hokaido, vložit jí na pánev na rozpálený olej, do kterého přidáme lžíci česnekové pasty, dále přidáme trochu nadrceného barevného pepře a zaprášíme červenou sladkou paprikou. Necháme restovat na pánvi.

Mezitím si nastrouháme cuketu i se slupkou, pokud máme svou vlastní, pokud ne, tak ji nejprve oloupeme. Přidáme sůl, drcený barevný pepř, na kostičky nakrájený jádel a vše promícháme s kysanou smetanou rozmixovanou s hrstí čerstvého oregana.89eb4d20e4_102023272_v1

 

Tuto směs následně vložíme na pánev a orestujeme. Nyní už by se nám vedle na kamnech měla dělat máslová omáčka.dscn4395ok

Máslovou omáčku připravíme tak, že osmahneme šalotku na troše oleje, přidáme bílé víno a trochu balsamikového octa a když necháme cibulku redukovat. Když budeme mít cibulku s asi třemi lžícemi šťávy, přidáme máslo a pečlivě mícháme, než se nám vytvoří chutná omáčka. Osolíme dle chuti.

Tuto omáčku následně přidáme k restované cuketě a vše promícháme. Nakonec dochutíme rozmarýnem.

Na pánev po restované dýni si vysypeme cca 3 min namočené čínské nudle, narychlo orestujeme a promícháme s jedním vajíčkem a pak už můžeme podávat.dscn4385ok

2 Odpovědi to “Dýně s cuketou a máslovou omáčkou”

  • Golda:

    Dnes už je sice desátého,šestého jsem to nestihla, ale ten článek je tak pěkný a tolik mě zahřál u srdce, že i já bych se chtěla připojit s gratulací k vašemu výročí a popřát vám do dalších let a dalších výročí vše dobré.

  • Kolemjdouci:

    Gratuluji k výročí, pokud je to tak, jste „šťastná to žena“. Kéž by vás v této době bylo co nejvíce….:-)

Přidejte komentář na Kolemjdouci