Jestli je známkou stárnutí to, že si člověk vzpomene, že má výročí svatby, tak potom evidentně stárnu. Protože jsme měli dvojitou svatbu, většinou jsme se o výročí dozvěděli díky tomu, že nám zavolal švagr. Pár let nevolá a tak tento den vždy jen proběhl.
My věděli, proč chceme svatbu na VŘSR, aby se nám to dobře pamatovalo, ale utli nám tehdy tipec – bylo plno. Tak to bylo šestého. Letos jsem si vzpomněla a pevně doufám, že pár následujících let u toho zůstane. Že to třeba nebude gradovat ve formě případného těšení, nedej Bože nějakých příprav. Pak je ale zase pravděpodobnost, že člověka navštíví strýček Alzheimer, a když už dojde k nějakým přípravám, zapomene z jakého důvodu. Není od věci si asi hýčkat vždy právě tu situaci, kterou člověk zrovna prochází. Brali jsme se na Vyšehradě a byla jsem strašně mladá. Teď jsem o dost starší a musím říct, že být v té situaci znovu, rozhodně neváhám a rozhodně bych nevolila jinak – tedy nemyslím ani Vyšehrad, ani ten slavnostní akt, který se stal sám o sobě poměrně trapným – nějak si na ty tanečky kolem nepotrpíme, ale do toho svazku jako takového bych určitě šla zas a znovu).
A tak dnes dýně s cuketou
Na toto jídlo je třeba jedna menší cuketa, dýně hokaido, sladká paprika, 2 chilli papričky, cayanský pepř, cibule, 100 ml bílého vína,máslo, 2 šalotky, červený balsamikový ocet, sůl, rozmarýn, kysaná smetana, čerstvé oregano, barevný pepř, růžový pepř, olivový olej, jadel, 1 vejce, utřená česneková pasta, olej,čínské nudle.
Toto jídlo připřavíme v několika jednoduchých krocích. Nejprve je vhodné nakrájet na plátky dýni hokaido, vložit jí na pánev na rozpálený olej, do kterého přidáme lžíci česnekové pasty, dále přidáme trochu nadrceného barevného pepře a zaprášíme červenou sladkou paprikou. Necháme restovat na pánvi.
Mezitím si nastrouháme cuketu i se slupkou, pokud máme svou vlastní, pokud ne, tak ji nejprve oloupeme. Přidáme sůl, drcený barevný pepř, na kostičky nakrájený jádel a vše promícháme s kysanou smetanou rozmixovanou s hrstí čerstvého oregana.
Tuto směs následně vložíme na pánev a orestujeme. Nyní už by se nám vedle na kamnech měla dělat máslová omáčka.
Máslovou omáčku připravíme tak, že osmahneme šalotku na troše oleje, přidáme bílé víno a trochu balsamikového octa a když necháme cibulku redukovat. Když budeme mít cibulku s asi třemi lžícemi šťávy, přidáme máslo a pečlivě mícháme, než se nám vytvoří chutná omáčka. Osolíme dle chuti.
Tuto omáčku následně přidáme k restované cuketě a vše promícháme. Nakonec dochutíme rozmarýnem.
Na pánev po restované dýni si vysypeme cca 3 min namočené čínské nudle, narychlo orestujeme a promícháme s jedním vajíčkem a pak už můžeme podávat.
Dnes už je sice desátého,šestého jsem to nestihla, ale ten článek je tak pěkný a tolik mě zahřál u srdce, že i já bych se chtěla připojit s gratulací k vašemu výročí a popřát vám do dalších let a dalších výročí vše dobré.
Gratuluji k výročí, pokud je to tak, jste „šťastná to žena“. Kéž by vás v této době bylo co nejvíce….:-)