Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

DSCN5613Pro mě jsou tato poznání nepochopitelná. Jak to, že nejsou už poznáními dlouhodobými a pokud ano, jak to, že se nedostávají do všeobecného povědomí? Jak to, že se to prostě nepoužívá a běžně, ale zcela běžně vylívá? Má to takový obsah, že vylití vody z cizrny můžeme přirovnat naprosto bez problémů k vylití bílků a to málokdo udělá.

Pokud má totiž někdo alergii na vejce, pokud je nechce z jakéhokoli důvodu používat, zrovna aquafaba, voda z cirzny mu to velmi, ale velmi ulehčí. A není to tak, že tomu věnujete veškerý svůj volný čas, že to bude časově náročné a pro manuálně nezručné potíž. Nikoli. Naopak. Je to tak, že pokud spěcháte, otevřete zavařenou cirznu, slijete vodu, vezmete mixér s metlou a utlučete za cca 5 min. sníh. Jako opravdový sníh. Ne žádnou břečku tekutou. 

Nebo, a to jsem udělala já, naložíte večer cizrnu, abyste si mohli dát druhý den Humus.

  • Cizrnu naložíte do vody, kterou ráno slijete a pak namočenou cizrnu vložíte do papiňáku nebo jiného hrnce, nesolíte, zalijete vodou cca 4 cm nad cizrnu a dáte vařit
  • DSCN5612
  • vaříte – zdroje se různí, 50 min –2 h

DSCN5614

  • slijete vodu do jiného hrnce (cizrnu schováte a posléze ji použijete při vaření)
  • vodu z uvařené cirzny necháte chvíli redukovat, asi o 1/4
  • následně necháte vychladnout za oknem nebo v lednici

 

a to už je hotová aquafaba – voda z uvařené cizrny, kterou můžete v receptech následně použít místo vejce – 3 lžíce jsou ekvivalentem 1 vejce.

 

Můžete také studenou vodu vložit do jakékoli nádoby a vyšlehat mixérem s metlou do tuhého sněhu a následně použít všude tam, kde se používá sníh z bílků.

DSCN5619

 

Rozdíl od vyšlehané smetany je vidět na další fotce

DSCN5620

 

Použití sněhu lze vidět na přípravě malých piškotů a kokosek. Sníh vyšlehám do tuhé konzistence, přidám cukr – na 1 l aquafaby cca 8 lžic cukru – zašlehávám po jedné. Pak na každé 3 lžíce sněhu 2 lžíce mouky nebo 4 lžíce kokosu. Lžičkou nebo pytlíkem vložíme na plech s pečícím papírem a při 120 °C upečeme.

Můžete také vložit čistou vodu do nádoby, cca 100 ml, přidáte vše, co přidáváte běžně k majonéze – tedy sůl, olej, hořčici, trochu octa, případně česnek a tyčovým mixérem během cca 1 minuty vyemulgujete do krásné majonézy.

DSCN5621

Tady trochu o historii Aquafaby a jeden tip, co vše jde zvládnout 

29 Odpovědi to “Aquafaba”

  • Martina:

    Dobrý den, Kláro

    Prosím o radu. Dnes jsem se pustila do kokosek z aquafaby, ale ouha. Voda se krásně vyšlehala, přidání cukru bez problémů, ale jakmile jsem začala zamíchávat kokos, začaly bublinky praskat a z nadýchané pěny se rázem stala břečka s kokosem. Co dělám blbě? PS: zkoušela jsem kokos přimíchávat i po troškách pomalu

    • Veronika:

      Zdravím vás, moc jsem se těšila, až to vyzkouším, ale bohužel se mi stalo to samé. Netrpělivě očekávám, zda někdo poradí, kde se stala chyba :).

    • Já jsem přimíchávala kokos fakt až asi po 10 minutách šlehání aquafaby a přisypávala velmi pomalu. Nerozteklo se, ale je potřeba fakt vychytávat.

      • Veronika:

        Děkuji, aquafabu jsem šlehala také velmi dlouho, ale kokos jsem přimíchala asi zhurta, příště zkusím pomaleji.

    • díky moc, to je fakt smutný. Přitom použít ideu, napsat článek a dát proklik by člověka nic nestálo. Určitě méně, než ukrást fotku a oříznout z ní logo.

  • Moc dekuji za uzasny prispevek, vubec jsem to netusila a vodu vesele vylevala. Musim to vyzkouset. Jeste jednou diky.

  • Maška:

    Dobrý deň, pani Klára,
    ďakujem za výborný nápad, skúsila som včera urobiť zálievku do kapustového šalátu typu majonéza. Vyšla výborne, šalát bol veľmi chutný. Prajem Vám pekné dni.

  • PoGo:

    A já si při poslechu RW říkal, zda té aquafaby není v éteru nějak moc :D, on to má pan Hromas od Vás.

    http://www.rozhlas.cz/radiowave/vevlastnistave/_zprava/ve-vlastni-stave-voda-z-varene-cizrny-je-zazrak-pro-vegany-nahradi-bilky-na-snih–1581080

  • Monika:

    Díky moc !

  • Ludwig:

    To musim dnes vyzkouset. Zase neco co neznam, z toho mam vzdy velkou radost.

    Jestli tedy dobre rozumim: Pres noc namocena cizrna ve vode se odcedi a ta voda ve ktere se to celou noc macelo se vyleje. Pak se cizrna da do hrnce a zaleje NOVOU cistou vodou 4cm nad cizrnu a pak se to vari. Je to tak?

    • Máme to stejně, taky ráda co neznám .). Přesně tak, jen potom to co se uvaří – ta voda, je třeba ji mírně zredukovat asi o 1/4 cca. Aby až vychladne, měla konzistenci vaječného bílku a poprvé odhadujete, pak už si z toho vezmete pro příště zkušenost. Jinak jde mrazit a z mražené a následně v pokoj. teplotě roztáté vody se vyšlehá sníh rychleji než z čerstvé. Na majonézu se nešlehá, rovnou tyčákem emulgovat s olejem. Hodně štěstí!

  • Helena:

    Děkuji, je to cenná informace, nejím vejce a budu mít obohacení jídelníčku.

  • janka:

    po dlouhé době se jdu inspirovat a stojí to za to, určitě hodně brzy vyzkouším…díky..

  • Irena:

    Dobrý den, mohu se zeptat, jak chutná? Není cítit po luštěninách?

    • Jak co, majonéza velmi jemně, tak, že to nevadí – je tam mírně cítit cizrna, sníh samotný je po cizrně sítit, ale jakmile ho spojíte s cukrem, tak ne. Upečené pečivo cítit vůbec není.

  • hanaka:

    Kláro, to je teda pecka, určitě vyzkouším!

  • Vendy:

    Tak tohle je pro mě objev roku, ne století…zírám!

  • Veri:

    WOW, nemám slov, jak jste na to přišla, vypadá to úžasně… to musím zkusit

    • @Veri: Úplně náhodou na internetu, na jedné americké fotce na pinterestu, konkrétně zde – http://theblenderist.com/vegan-macarons-aquafaba-recipe/ Pak už jsem se začala o věc více zajímat a to už je velmi malý krok od ozkoušení a fakt nás to teda překvapilo.

    • Tytka:

      Já objevila zde a prý to jde i z fazolové vody, jak se v článku píše.
      http://www.veganotic.cz/clanky/285-veganske-pusinky-ze-2-ingredienci

      • Díky určitě zkusím :)

        • Apolena:

          Fazolová voda funguje úplně stejně dobře jako cizrnová, vyzkoušeno :) Pro mě ze zase objev, že se dá použít nejen do sněhu, ale jako obecnější náhrada vajec. Musím to někdy vyzkoušet do pečení. A tu majonézu taky!

          • Anonym:

            Prima nápad, jen mě napadá, co vyvedou z fazolí vyvařené puriny, když se má voda z luštěnin několikrát měnit a vylévat a ke snížení purinů přidávat bylinky? Nebo se mýlím?

            • vlasta-110:

              Domnívám se, že pro zdravého člověka asi nepředstavují puriny obsažené ve vodě žádné nebezpečí. V tabulkách potravin je uvedeno, že 100g fazolí obsahuje 44mg (jiný zdroj uvádí 54mg) purinu, cizrna 46mg/100g. Potraviny s obsahem purinu do 50mg/100g jsou při dietě doporučovány, v omezeném množství jsou doporučeny s obsahem purinu 50-150mg/100g potraviny. Vyloučit bychom měli potraviny s obsahem purinů nad 150mg/100g. Sama v současné době vzhledem ke své dietě puriny v potravinách sleduji.
              Nevím, jaké množství purinů se uvolní do vody při namáčení, ale určitě to nebude 100%.
              Při namáčení luštěnin se do vody dostanou také oligosacharidy, které se v nezměněné podobě dostanou do tlustého střeva kde jsou zkvašeny mikroflórou a přitom vznikají známé plyny ………. proto se doporučuje pro snížení plynatosti vodu několikrát vyměnit a luštěniny následně vařit v čisté vodě případně přidat bylinky.
              No – já bych to viděla tak, že pokud po požití výše uvedených kokosků „neprdíte“ (omlouvám se za ten výraz) jak po čočce nebo fazolích, vůbec bych nad purinem nepřemýšlela.

              • Vlasto, děkuji za vyčerpávající odpověď, jen vás doplním, pokud člověk používá aquafabu dle výše uvedeného návodu, voda, ve které se cizrna, potažmo fazole (zkusím) namáčí, se vylévá. Samotnou aquafabu dělám až z vody vařené, takže navíc eliminujeme první nálev, který může být samozřejmě i několikrát měněn.

                • Golda:

                  Milá Kláro,
                  delší dobu jsem zde nebyla a teď jen zírám doslova s otevřenou pusou. Hluboce před vámi smekám a moc, moc děkuji za úžasné obohacení jídelníčku.

Přidejte komentář na Klára