Pro mě jsou tato poznání nepochopitelná. Jak to, že nejsou už poznáními dlouhodobými a pokud ano, jak to, že se nedostávají do všeobecného povědomí? Jak to, že se to prostě nepoužívá a běžně, ale zcela běžně vylívá? Má to takový obsah, že vylití vody z cizrny můžeme přirovnat naprosto bez problémů k vylití bílků a to málokdo udělá.
Pokud má totiž někdo alergii na vejce, pokud je nechce z jakéhokoli důvodu používat, zrovna aquafaba, voda z cirzny mu to velmi, ale velmi ulehčí. A není to tak, že tomu věnujete veškerý svůj volný čas, že to bude časově náročné a pro manuálně nezručné potíž. Nikoli. Naopak. Je to tak, že pokud spěcháte, otevřete zavařenou cirznu, slijete vodu, vezmete mixér s metlou a utlučete za cca 5 min. sníh. Jako opravdový sníh. Ne žádnou břečku tekutou.
Nebo, a to jsem udělala já, naložíte večer cizrnu, abyste si mohli dát druhý den Humus.
- Cizrnu naložíte do vody, kterou ráno slijete a pak namočenou cizrnu vložíte do papiňáku nebo jiného hrnce, nesolíte, zalijete vodou cca 4 cm nad cizrnu a dáte vařit
- vaříte – zdroje se různí, 50 min –2 h
- slijete vodu do jiného hrnce (cizrnu schováte a posléze ji použijete při vaření)
- vodu z uvařené cirzny necháte chvíli redukovat, asi o 1/4
- následně necháte vychladnout za oknem nebo v lednici
a to už je hotová aquafaba – voda z uvařené cizrny, kterou můžete v receptech následně použít místo vejce – 3 lžíce jsou ekvivalentem 1 vejce.
Můžete také studenou vodu vložit do jakékoli nádoby a vyšlehat mixérem s metlou do tuhého sněhu a následně použít všude tam, kde se používá sníh z bílků.
Rozdíl od vyšlehané smetany je vidět na další fotce
Použití sněhu lze vidět na přípravě malých piškotů a kokosek. Sníh vyšlehám do tuhé konzistence, přidám cukr – na 1 l aquafaby cca 8 lžic cukru – zašlehávám po jedné. Pak na každé 3 lžíce sněhu 2 lžíce mouky nebo 4 lžíce kokosu. Lžičkou nebo pytlíkem vložíme na plech s pečícím papírem a při 120 °C upečeme.
Můžete také vložit čistou vodu do nádoby, cca 100 ml, přidáte vše, co přidáváte běžně k majonéze – tedy sůl, olej, hořčici, trochu octa, případně česnek a tyčovým mixérem během cca 1 minuty vyemulgujete do krásné majonézy.
Tady trochu o historii Aquafaby a jeden tip, co vše jde zvládnout
Dobrý den, Kláro
Prosím o radu. Dnes jsem se pustila do kokosek z aquafaby, ale ouha. Voda se krásně vyšlehala, přidání cukru bez problémů, ale jakmile jsem začala zamíchávat kokos, začaly bublinky praskat a z nadýchané pěny se rázem stala břečka s kokosem. Co dělám blbě? PS: zkoušela jsem kokos přimíchávat i po troškách pomalu
Zdravím vás, moc jsem se těšila, až to vyzkouším, ale bohužel se mi stalo to samé. Netrpělivě očekávám, zda někdo poradí, kde se stala chyba :).
Já jsem přimíchávala kokos fakt až asi po 10 minutách šlehání aquafaby a přisypávala velmi pomalu. Nerozteklo se, ale je potřeba fakt vychytávat.
Děkuji, aquafabu jsem šlehala také velmi dlouho, ale kokos jsem přimíchala asi zhurta, příště zkusím pomaleji.
Úžasné. Jen bonznu, že jsem to našel dřív tady http://www.rady-navody.cz/potraviny-a-vareni/zlepsovaky-kuchyn/4200-cim-nahradit-vejce-pri-alergii-na-vejce-voda-z-varene-cizrny-aquafaba
Mlčoch pořád krade i s fotkama.
díky moc, to je fakt smutný. Přitom použít ideu, napsat článek a dát proklik by člověka nic nestálo. Určitě méně, než ukrást fotku a oříznout z ní logo.
Moc dekuji za uzasny prispevek, vubec jsem to netusila a vodu vesele vylevala. Musim to vyzkouset. Jeste jednou diky.
Dobrý deň, pani Klára,
ďakujem za výborný nápad, skúsila som včera urobiť zálievku do kapustového šalátu typu majonéza. Vyšla výborne, šalát bol veľmi chutný. Prajem Vám pekné dni.
A já si při poslechu RW říkal, zda té aquafaby není v éteru nějak moc :D, on to má pan Hromas od Vás.
http://www.rozhlas.cz/radiowave/vevlastnistave/_zprava/ve-vlastni-stave-voda-z-varene-cizrny-je-zazrak-pro-vegany-nahradi-bilky-na-snih–1581080
Díky moc !
To musim dnes vyzkouset. Zase neco co neznam, z toho mam vzdy velkou radost.
Jestli tedy dobre rozumim: Pres noc namocena cizrna ve vode se odcedi a ta voda ve ktere se to celou noc macelo se vyleje. Pak se cizrna da do hrnce a zaleje NOVOU cistou vodou 4cm nad cizrnu a pak se to vari. Je to tak?
Máme to stejně, taky ráda co neznám .). Přesně tak, jen potom to co se uvaří – ta voda, je třeba ji mírně zredukovat asi o 1/4 cca. Aby až vychladne, měla konzistenci vaječného bílku a poprvé odhadujete, pak už si z toho vezmete pro příště zkušenost. Jinak jde mrazit a z mražené a následně v pokoj. teplotě roztáté vody se vyšlehá sníh rychleji než z čerstvé. Na majonézu se nešlehá, rovnou tyčákem emulgovat s olejem. Hodně štěstí!
Děkuji, je to cenná informace, nejím vejce a budu mít obohacení jídelníčku.
po dlouhé době se jdu inspirovat a stojí to za to, určitě hodně brzy vyzkouším…díky..
Dobrý den, mohu se zeptat, jak chutná? Není cítit po luštěninách?
Jak co, majonéza velmi jemně, tak, že to nevadí – je tam mírně cítit cizrna, sníh samotný je po cizrně sítit, ale jakmile ho spojíte s cukrem, tak ne. Upečené pečivo cítit vůbec není.
Kláro, to je teda pecka, určitě vyzkouším!
Tak tohle je pro mě objev roku, ne století…zírám!
WOW, nemám slov, jak jste na to přišla, vypadá to úžasně… to musím zkusit
@Veri: Úplně náhodou na internetu, na jedné americké fotce na pinterestu, konkrétně zde – http://theblenderist.com/vegan-macarons-aquafaba-recipe/ Pak už jsem se začala o věc více zajímat a to už je velmi malý krok od ozkoušení a fakt nás to teda překvapilo.
Já objevila zde a prý to jde i z fazolové vody, jak se v článku píše.
http://www.veganotic.cz/clanky/285-veganske-pusinky-ze-2-ingredienci
Díky určitě zkusím :)
Fazolová voda funguje úplně stejně dobře jako cizrnová, vyzkoušeno :) Pro mě ze zase objev, že se dá použít nejen do sněhu, ale jako obecnější náhrada vajec. Musím to někdy vyzkoušet do pečení. A tu majonézu taky!
Prima nápad, jen mě napadá, co vyvedou z fazolí vyvařené puriny, když se má voda z luštěnin několikrát měnit a vylévat a ke snížení purinů přidávat bylinky? Nebo se mýlím?
Domnívám se, že pro zdravého člověka asi nepředstavují puriny obsažené ve vodě žádné nebezpečí. V tabulkách potravin je uvedeno, že 100g fazolí obsahuje 44mg (jiný zdroj uvádí 54mg) purinu, cizrna 46mg/100g. Potraviny s obsahem purinu do 50mg/100g jsou při dietě doporučovány, v omezeném množství jsou doporučeny s obsahem purinu 50-150mg/100g potraviny. Vyloučit bychom měli potraviny s obsahem purinů nad 150mg/100g. Sama v současné době vzhledem ke své dietě puriny v potravinách sleduji.
Nevím, jaké množství purinů se uvolní do vody při namáčení, ale určitě to nebude 100%.
Při namáčení luštěnin se do vody dostanou také oligosacharidy, které se v nezměněné podobě dostanou do tlustého střeva kde jsou zkvašeny mikroflórou a přitom vznikají známé plyny ………. proto se doporučuje pro snížení plynatosti vodu několikrát vyměnit a luštěniny následně vařit v čisté vodě případně přidat bylinky.
No – já bych to viděla tak, že pokud po požití výše uvedených kokosků „neprdíte“ (omlouvám se za ten výraz) jak po čočce nebo fazolích, vůbec bych nad purinem nepřemýšlela.
Vlasto, děkuji za vyčerpávající odpověď, jen vás doplním, pokud člověk používá aquafabu dle výše uvedeného návodu, voda, ve které se cizrna, potažmo fazole (zkusím) namáčí, se vylévá. Samotnou aquafabu dělám až z vody vařené, takže navíc eliminujeme první nálev, který může být samozřejmě i několikrát měněn.
Milá Kláro,
delší dobu jsem zde nebyla a teď jen zírám doslova s otevřenou pusou. Hluboce před vámi smekám a moc, moc děkuji za úžasné obohacení jídelníčku.