Skoro všude už asi křídlatka vyrůstá z ideální velikosti, ale u nás ve výšině teprve vyjela na ideální sběr. A tak jsme vyrazili a nasbírali. Za neustálého komandování jednoho z dětí, že jim ničíme budoucí prales jsme se dobrali košíku výhonků a jali se je zpracovávat.
Jako první na řadě je kimči. Ideální recept, který mi již jednou velmi hezky vyšel najdete zde. Navíc zde najdeme i základy kimči a tato zkvašenina rozhodně stojí za to. Vzhledem k tomu, že křídlatka obsahuje větší množství kyseliny šťavelové, stejně jako rebarbora, není její zkvašení vůbec od věci, naopak. Pokud máte někde v blízkosti křídlatku, zkuste, velmi dobře se s ní pracuje.
Na naše kimči jsem použila křídlatku, zázvor, cibuli, česnek, chilli papričky, sojovou omáčku, řasy nori a mixér (množství volitelné – všeho s mírou, jen křídlatky hodně a toho ostatního více dle vlastní preference).
Nejprve jsem rozmixovala vše kromě křídlatky,
kterou jsem oloupala a nakrájela následně do rozmixované směsi. Směs jsem naplnila do třílitrové skleněné láhve a po puštění vody směs zatížím a nechám v klidu kvasit.
Zítra jdu pro další a píšu recept již nyní, přesto, že ho nemám nafocený hotový, neboť až dokvasí, už nebude vhodná křídlatka.
No, v životě by mě nenapadlo, že dá někdo na internet recept, u kterého si ani nepočká na výsledek. Informace o tom, že svým dětem ničíte prales je pro mě naprosto zbytečná. Spíše by mě zajímalo, jak to celé dopadlo, ale to zde není uvedeno ani po 5-ti letech od vykvašení křídlatky. Navíc Vaše obava z toho, že „nebude vhodná křídlatka“ je rovněž zbytečná, jelikož po zaříznutí Vám obrazí znovu, a můžete tak danou lokalitu sklízet opakovaně, dokud invazní křídlatku na této lokalitě kompletně nevyhubíte.
Teď koukám, že je to pěkný prevít, moje znalosti botaniky jsou pramalé..:-) al díky za odpověď.
Dobrý den na kopec, Kláro, velmi mě zaujalo vaše Kimči z křídlatky. Je to křídlatka japonská? Chtěla jsem si ji vysadit kvůli léčbě boreliozy, ale nepodařilo se mi loni sehnat sazenice, pouze výtažek. Daří se jí u vás v chladnějším podnebí? A sázeli jste sazenice nebo použili semena? Děkuji za odpověď a mějte se hezky.
Alžběto, chraň Bůh!, nesázela jsem ji. Prostě tu je od té doby, co jsme se sem přistěhovali a to je už drahně let. Zda je japonská také nevím, možná ne. Ráda bych vám nabídla možnost zaslat kus křídlatky, ale protože je to nezákonné, nedá se nic nedat, fakt je to hrozný prevít :), takže jsem vám moc nepomohla.
Křídlatku prosím nevysazovat… Neskutečně ničí naši přírodu… :-( https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%ADdlatka_japonsk%C3%A1
Mám dotaz, dáváte do kimči cukr nebo med? Děkuji moc předem za odpověď. Golda
Já nedávám, dělám ho podle Zkvašeno a pak podle základního kimči z knížky Síla přírodní fermentace od S. Katze a nedávám a Zuzka má cukr, Katz ne, tak jsem ho nedávala a pro nás výborný, ale zítra jdu na další křídlatku, protože kimči nestíhá kvasit a zkusím i s cukrem.