Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

DSCN7943 Skoro všude už asi křídlatka vyrůstá z ideální velikosti, ale u nás ve výšině teprve vyjela na ideální sběr. A tak jsme vyrazili a nasbírali. Za neustálého komandování jednoho z dětí, že jim ničíme budoucí prales jsme se dobrali košíku výhonků a jali se je zpracovávat. DSCN7941

Jako první na řadě je kimči. Ideální recept, který mi již jednou velmi hezky vyšel najdete zde. Navíc zde najdeme i základy kimči a tato zkvašenina rozhodně stojí za to. Vzhledem k tomu, že křídlatka obsahuje větší množství kyseliny šťavelové, stejně jako rebarbora, není její zkvašení vůbec od věci, naopak. Pokud máte někde v blízkosti křídlatku, zkuste, velmi dobře se s ní pracuje.

Na naše kimči jsem použila křídlatku, zázvor, cibuli, česnek, chilli papričky, sojovou omáčku, řasy nori a mixér (množství volitelné – všeho s mírou, jen křídlatky hodně a toho ostatního více dle vlastní preference).

Nejprve jsem rozmixovala vše kromě křídlatky,

DSCN7947

kterou jsem oloupala a nakrájela následně do rozmixované směsi. Směs jsem naplnila do třílitrové skleněné láhve a po puštění vody směs zatížím a nechám v klidu kvasit. DSCN7950

Zítra jdu pro další a píšu recept již nyní, přesto, že ho nemám nafocený hotový, neboť až dokvasí, už nebude vhodná křídlatka.

 

7 Odpovědi to “Kimči z křídlatky”

  • Jan J.:

    No, v životě by mě nenapadlo, že dá někdo na internet recept, u kterého si ani nepočká na výsledek. Informace o tom, že svým dětem ničíte prales je pro mě naprosto zbytečná. Spíše by mě zajímalo, jak to celé dopadlo, ale to zde není uvedeno ani po 5-ti letech od vykvašení křídlatky. Navíc Vaše obava z toho, že „nebude vhodná křídlatka“ je rovněž zbytečná, jelikož po zaříznutí Vám obrazí znovu, a můžete tak danou lokalitu sklízet opakovaně, dokud invazní křídlatku na této lokalitě kompletně nevyhubíte.

  • Alžběta L.:

    Teď koukám, že je to pěkný prevít, moje znalosti botaniky jsou pramalé..:-) al díky za odpověď.

  • Alžběta L.:

    Dobrý den na kopec, Kláro, velmi mě zaujalo vaše Kimči z křídlatky. Je to křídlatka japonská? Chtěla jsem si ji vysadit kvůli léčbě boreliozy, ale nepodařilo se mi loni sehnat sazenice, pouze výtažek. Daří se jí u vás v chladnějším podnebí? A sázeli jste sazenice nebo použili semena? Děkuji za odpověď a mějte se hezky.

  • Golda:

    Mám dotaz, dáváte do kimči cukr nebo med? Děkuji moc předem za odpověď. Golda

    • Já nedávám, dělám ho podle Zkvašeno a pak podle základního kimči z knížky Síla přírodní fermentace od S. Katze a nedávám a Zuzka má cukr, Katz ne, tak jsem ho nedávala a pro nás výborný, ale zítra jdu na další křídlatku, protože kimči nestíhá kvasit a zkusím i s cukrem.

Přidejte komentář na Alžběta L.