Máme děti na dovolené u babiček a je to neuvěřitelné, jak málo musí člověk vařit, resp. jak málo se toho oproti běžnému režimu sní. Jedna bábovka vydrží několik dní, to je pro mě zcela neznámé a nové. A taky je to tedy obrovská zodpovědnost, protože mám na starosti jejich kuřata a kachně a sedící kachnu a slepice. Včera spadlo kachně do šachtičky u studny, bylo zcela v pořádku, ale než jsem ho našla, pořádně jsem se zapotila, jaký dostanu nářez, až se vrátí. Dřevo se taky samo nedonese, voda zvířatům nenatočí, nezatopí se samo ani na vaření, ani v koupelně, tudíž to větší vaření nakonec není až zase tak veliká daň. Už by mohly přijet!
A také jsme úspěšně prošli KVS a můžeme prodávat mléko, z čehož mám velikou radost a také jsou borůvky, z čehož už tak velikou radost nemám, ale co se dá dělat.
A dneska jeden dvojrecept, je to opravdu dost chutné, takže na letní dny velmi doporučuji!
Lilkový sendvič
Na toto jídlo pro dva lidi je třeba 1 větší lilek, 4 rajčata, 4 papriky, 8 žampionů, bazalka, sůl, pepř, olivový olej, slunečnicový olej, rychlá Mozzarella.
Omyjeme a překrojíme lilek na tři díly. Každý díl následně nakrájíme na plátky. Plátky vložíme nejlépe na litinový tál do trouby na gril nebo přímo na gril. Osolíme a necháme grilovat.
Na kamna vložíme pánev, do pánve trochu slunečnicového oleje a osmahneme narychlo papriky, rajčata a oloupané a na plátky nakrájené žampiony. Zeleninu okořeníme solí a pepřem, provensálským kořením a nakonec zakapeme olivovým olejem. Rajčata vkládáme do pánve úplně naposledy, aby zůstaly pouze restované, nikoli rozbředlé.
A nyní je čas na Mozzarellu, kterou musíme nakrájet. Lze si samozřejmě zakoupit Mozzarellu hotovou, ale pokud doma běžně vaříme např. puding, nebojme se toho, udělat si doma rychlou Mozzarellu americkou. Bude nám to trvat skutečně max. 3/4 hodiny a ze dvou litrů plnotučného mléka budeme mít kolem 500 g čerstvé vynikající Mozzarelly. Návod je zde. Budeme potřebovat pouze mléko, kyselinu citronovu a syřidlo.
Pokud se vám nechce pročítat podrobný sýrařský návod, vložím sem zcela jednoduchý kuchařský, podobný, jako najdeme např. na sáčku pudingu.
- přineseme si plnotučné mléko (ne UHT), může být čerstvé krabicové – 2 l (zchlazené na 12-15 °C)
- přichystáme si kyselinu citronovou a syřidlo. Syřidlo lze zakoupit zde nebo zde.
- odměříme si 100 ml vody a přidáme do ní 3,5 g kyseliny citronové cca 3/4 polévkové lžíce vysoké, nezarovnané
- rozmícháme a vlijeme na několikrát do mléka, stále mícháme
- mléko ohřejeme na 35 °C
- přidáme 1/2 ml syřidla a zamícháme
- počkáme přesně 12 min a hmotu nakrájíme
- počkáme 5 min a dokrájíme na malé kousky velikosti oříšku
- ohřejeme si horkou vodu (90 °C)
- do tého vody vložíme trochu nakrájené hmoty, kterou vylovíme cedníčkem a vařečkou chvíli mícháme, aby začala být plastická
- následně si ji vyndáme do cedníčku a lžící zkusíme její plastičnost, pokud je plastická, rukou zformujeme kuličku, kterou ihned vhodíme do osolené studené vody. A takto pokračujeme s celým zbytkem sýřeniny. A je to!
Jakmile tedy máme vše pokupě, navrstvíme na sebe lilek, rajčata, lilek, papriku, žampiony, lilek a nakonec opět žampiony a bazalku. Bazalku prokládáme i do jednotlivých vrstev. Talíř zakápneme olivovým olejem a přidáme celozrnný chléb.
Přijedu k Vám na kopec, nanosím vodu, zatopím v kamnech, připravím dřevo, budu hlídat slepice, kuřata i kachně – za takový krásný lilkový sendvič… :-)
Baklažán je lilek a roztok je samozrejme solný.
Tak :D
Mám jednu otázku k tejto mozzarele.robila som ju podľa vašej knihy,ale z kozieho mlieka.ale po vytvarované na gulku a vytiahnutí zo silného roztoku mi guľky splasli a ostali mi placky.neviem čím to jezeby tým mliekom?ale boli dobré i tak,grilovala som ich.tento recept určite vyskúšam,ked budú rajčiny,baklazan kúpim.dakujem
Katarino, kozí mléko má dva momenty, které se musí dodržet. Vydržte dva dny a v tomto seriálu bude velmi, velmi podrobný návod jak na tuto kozí Mozzarellu http://www.domacimlekar.com/receptury/parene-hnetene-syry/