Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Všeho se nám nějak nahromadilo a tak nás napadla spásná myšlenka. Existuje knoflík – reactivate your account – znovuaktivujte si pozastavený účet. A to kliknete a začnou chodit e-maily s nabídkou pomoci. A pak už si jen vybíráte, kdo vám přijede pomoct.

Jako první se ozvala Marta a taky Marta přijela. Tedy, měla to trochu komplikované, neboť jí nedojel spoj a tak se musela napoprvé vrátit domů, napodruhé už se vše zadařilo a je tu už třetí den. Marta je jižanka, původem z Itálie, ovšem několik málo let žije v ČR a mluví fantasticky česky (mimochodem, umíte si představit, co to musí být za obrovskou lásku, když místo Itálie žijete na vysočině a naučíte se za pár let naprosto dokonale česky? To, co se zprvu zdálo jako nevýhoda, totiž, že děti nebudou mít plynulý příjem anglického slova, stalo se výhodou. Marta s nimi píše diktáty, aby se procvičila v Češtině. Bidlo napsala s otazníkem, jako, že si není jistá, ale přesto správně (děti tam sice otazník neměly…).

Marta vyrábí razítka a přivezla si s sebou pomůcky na linoryt a zítra jdeme na to! Hrozně se těšíme. Marta také přivezla výbornou hru Dixit. Kdo neznáte, zkuste. Když jsme si jí ale vygooglovali, rozhodli jsme, že si jí asi raději namalujeme, což se setkalo s velkým úspěchem. A každá návštěva, která ode dneška dorazí, bude muset povinně namalovat jednu kartičku. Případně bychom mohli vyhlásit dobrovolnou akci – zašli na kopec jeden nebo více autorských obrázků a vytvořit zcela originální kolekci dixitu. Rozměry a podobu zadní strany dodáme :).

Marta taky včera převzala iniciativu a zcela samozřejmě udělala k obědu výborný salát  a dnes s Jentl vynikající šafránové rizoto. img_1017

Už jste na zeleninový salát někdy zkoušeli zálivku z oleje, tahini, medu, balsamika a koření? Zkuste.

Pan domácí mezi tím vyrábí dřevěnou postel, z jasanu a v určité chvíli výroby si mě zavolal na konzultaci a ukazoval mi jasan a zamyslel se, že vždy, když se na ten jasan podívá, evokuje mu gymnastickou kozu nebo koně. Že má úplně chuť té posteli dát tento tvar, vždyť jasan je navždy spjat právě s tělocvičnou. Opravdu? Upřímně řečeno jsem si pomyslela, že bych měla asi mnohem více docenit druh dřeva jako materiál, že jsem k tomu trochu chladná, zcela sobecky zaměřená na samotný výtvor a už se nedívám pod povrch.

Hned na to přišla do místnosti Marta a pravila „Tisícstojedenáct!“.   V jednom pytli máku bylo 1111 makovic. Podivte. A já zase přemýšlela jen o tom, že bude fajn, až bude ten mák vyloupaný :).

A také jsem se definitivně rozhodla, že už se opravdu nechci zlepšit v italštině. Uvědomila jsem si, že nejvíc ze všeho, co jsem se kdy naučila si pamatuju – piove a dirotto (lije jako z konve) a Marta mě nyní naučila – pavouk dělá pavučinu. Pokud si spojím, že od poslední návštěvy francouzů ve mě zakořenila věta – jsem domestikovaná cuketa, obávám se, že s dobrovolníky asi jazykově nevyrostu, nicméně pokud budou jezdit další, kteří se okamžitě chopí vařečky a budou vařit taková skvělá jídla, budu jim klidně vyprávět, že venku lije jako z konve.

16 Odpovědi to “Zářijové jen tak”

  • Dobrý den paní Kláro, moc mě zaujalo vaše popisování krusty na těstě na chleba. Vůbec sem tento můj dotaz nepatří, ale přece má s kynutím mnoho společného. Milá Kláro prosím Vás mohla byste mi poradit pokud s tím máte nějaké zkušenosti jak udělat kynutý knedlík pro 100 lidí tak, aby se nedělaly v uvařených knedlících velká oka a po asi 20 minutách na nich netvrdla kůrka? Dnes jsem prohledala snad celý internet s diskuzemi a chaty na téma kynutý knedlík, ale nikde nic o tomto mém problému. Dělám v práci ještě se 2 kolegyněmi, ale na žádný zásadní problém jsme nepřišly, když jsme probíraly jak to dělám já a jak to dělají ony. Ony mají krásné nakynuté knedlíky přes půl plechu já jen přes 1/4, ony jemné vláčné bez velkých ok, já tužší uvařené knedlíky s velkými oky, jim se na nich nedělá krusta po 20 minutách mně ano. Nevím, kde je chyba, taky bych chtěla být časem úspěšná jako ony, ale zatím se mi nedaří a už jsem tam 3 roky a samozřejmě personál si občas neodpustí poznámky typu „No my moc dobře víme kdo dnes dělal knedle.“ Nevím jestli dávám moc cukru, nebo moc droždí. Bohužel jsem se k tomuto zaměstnání přimotala náhodou, takže nemám ani spolužačky, kterých bych se mohla zeptat jak to dělají ony, ani neznám žádného kuchaře, který dělá ve velkém množství. Moje receptura: Kvásek vlažná voda s mlékem v poměru 1,5l vody+ 0,3l mléka, 550g droždí, 300g cukru, zamíchám, zakryji, nechám stát na teplém místě. Do kotle dám 8 kg hr.mouky, 75g soli, 18 vajec, teplá voda na zředění těsta.
    Děkuji mnohokrát za případnou odpověď. S přáním pěkného dne. J.S.

  • Kláro, mám v máku nějaký mikrobroučky. Nevíš, co to je a jestli to nějak škodí? Používám ho jen na posyp pečiva. Dík moc.

  • Karel:

    Ahoj, už sbírám obry pro Dixit ve velikosti 8×16. Je to super Rád bych přijel i pomoci. Dejte vědět. Dík.

    • Moc zdravím, měli jsme doma trochu pokračovaní našich letních peripetií a tak jsem nereagovala dříve. Super – nyní je tu poměrně hodně lidí – děkuju moc za nabídku pomoci, třeba na jaře zase bude jarní shon .). Dixit je prima, my nakonec zjistili, že pro domácí výrobu je nejlepší zakoupit pivní tácek a malovat na něj – pastelka + tenký fix, aby to bylo vidět.

  • Ahoj ,
    a budete mít karty 8×16? Je to super formát, třeba se někdy potkáme, už nějaký čas sbírám obr.y do setu. Přijel bych rád někdy pomoci.

  • Zdravím na kopec,ráda bych se také přidala s malováním kartičky ;-).
    Léto pominulo, tak se najde více času na dočtení vašich příspěvků ;-).
    s pozdravením… pherenis

  • Ahoj, taky se hlásím k výrobě kartičky :)
    Mějte se, Pavel

    P.S. kolik jste letos nasbírali bidonů? :)

    • Ahoj Pavle, bylo to slabé – jen dva :D, moc nás to tam nebavilo, bylo tam hrozně lidí, kteří všichni jeli na kole jedním směrem :). kartičky super – vybrali jsme nakonec jako materiál nový pivní tácek – zdá se pro hru nejlepší

  • Já bych byla pro dobrovolnickou akci, ráda bych přispěla kartičkou.

    P.S.: Jsem tichý, nekomentující, ale dlouhodobý čtenář :)

  • Lenka:

    Milá Kláro, opravdu mne fascinuje Váš blog, vše, co děláte a jak to pak ještě dokážete podat…Takže děkuji za radost a inspiraci, kterou mi přinášíte :-)

Přidejte komentář na Klara-admin