Další soutěžící v soutěži o Mlékonoše a Domácího mlékaře! Tereza zaslala svůj skvěle zpracovaný koláč z ricotty.
Mé poznatky: Doba přípravy cca 45 min, Obtížnost *****
- prdopeč (prášek do pečiva)
- místo cukru jsem použila agávový sirup, v náplni – konzistence bez problému
- citron by měl být chemicky neošetřený
- místo pomerančové šťávy jsem z lenosti použila 100% pomerančový džus
- může se použít i 400 g ricotty a 200g zakysané smetany
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 2 kávové lžičky prdopeč
- špetka soli
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- citronová kúra
- 1 vejce
- 150 g změklého másla
Náplň:
- 10 ks želatiny v plátcích
- 100 ml pomerančové šťávy
- 600 g ricotty
- 500 ml 33% smetany
- ke šlehání
- 100 g cukru
Poleva:
- 2 ks želatiny v plátcích
- 5 kiwi
- 600 ml pomerančové šťávy
- citronová šťáva
- z jednoho citronu
- 75 g cukru
- 2 ks vanilkového pudingu
Postup na těsto:
Navážíme si všechny ingredience postupně do misky a ručně vypracujeme v hladké těsto, podobné lineckému :) Těsto si vyválíme na velikost pečícího plechu (asi 30×40 cm) a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. S těstem se dá krásně pracovat jako s modelínou, takže všechno těsto vmačkáme na plech.
Dáme péci asi na 15 min:
Elektrická trouba 200°C
Horkovzdušná trouba 180°C
Plynová trouba 4 stupeň
Naše plynová trouba nemá ani stupně, tak si to prostě hlídám 😊
Hotové těsto necháme vychladnout.
Postup na náplň:
Namočíme 10 plátků želatiny do pomerančové šťávy a necháme nabobtnat dle návodu na obale.
Ricottu smícháme s cukrem. Želatinu rozpustíme a smícháme s Ricottou. Smetanu ke šlehání ušleháme do tuha a vmícháme do směsi.
Rozetřeme na vychladlé těsto.
Dáme do lednice.
Postup na polevu:
Namočíme 2 plátky želatiny do trochy pomerančové šťávy a necháme nabobtnat. Kiwi oloupeme a rozmixujeme. V hrnci smícháme zbytek pomerančové šťávy, citronovou šťávu, pudinky a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a provaříme do zhoustnutí. V horkém pudingu rozpustíme nabobtnalou želatinu a přidáme rozmixované kiwi.
Necháme za stálého míchání asi 10 minut zchladnout a pak opatrně rozetřeme na náplň.
Koláč uložíme nejméně na 3 hodiny do ledničky.
Nejlépe však přes noc…
Dobrou chuť, Tereza…
najprv všetkých zdravím a mám otázku na množstvo pudingu, ktorý sa v postupe na polevu uvádza ale nie je medzi surovinami uvedený…
gabika
Hezký den, napsala jsem Tereze, ta mi obratem odpověděla a do polevy patří ještě 2 ks vanilkového pudingu. V receptu již vše opraveno.