Jde o irský chléb, který je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu. Nevyžaduje žádné hnětení ani kynutí, takže je ideálním řešením akutního nedostatku pečiva. :-) Tradičně se vyrábí z podmáslí, které ale lze nahradit jogurtem. Já většinou používám jogurt, protože ho mám vždy v lednici.
Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
0,5 lžičky sody
0,5 lžičky soli
3/4 hrnku jogurtu (nebo podmáslí)
Postup:
Smícháme všechny suché ingredience a přidáme jogurt. Vše zamícháme vařečkou až nám vznikne mírně lepivé těsto. Pokud je těsto moc řídké přidáme trochu mouky, pokud je suché přidáme jogurtu. Těsto nehněteme více než je nutné ke spojení surovin. Jakmile máme těsto pěkně spojené, pomoučenýma rukama vytvarujeme kulatý bochánek a dáme jej na plech s pečícím papírem. Bochánek nakrojíme nožem do kříže, asi do poloviny výšky bochánku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C asi 30 minut. Pokud si nejsme jistí, jestli je chleba dostatečně upečený, zkusíme na něj poklepat – pokud zní dutě, je hotový.
Dělám přesně podle receptu a musím říct, že lepší chleba jsem neměl.
Tak mi dcera našla originál receptu: https://www.bbc.co.uk/food/recipes/irishsodabread_67445 a protože Angličané mají self-raising mouku, nebylo by potřeba u nás, kde tutéž mouku nemáme (nebo ji neznám) upravit množství kypřidla??
Tento chleba jsem mela tu cest/smulu ochutnat v Irsku. Musim rict, ze pro me a mou rodinu je to neco nepozivatelneho, co neidetifikovatelne zapacha. Tohle se Irum moc nepovedlo. Thumbs down