Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jde o irský chléb, který je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu. Nevyžaduje žádné hnětení ani kynutí, takže je ideálním řešením akutního nedostatku pečiva. :-) Tradičně se vyrábí z podmáslí, které ale lze nahradit jogurtem. Já většinou používám jogurt, protože ho mám vždy v lednici.

Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
0,5 lžičky sody
0,5 lžičky soli
3/4 hrnku jogurtu (nebo podmáslí)

Postup:
Smícháme všechny suché ingredience a přidáme jogurt. Vše zamícháme vařečkou až nám vznikne mírně lepivé těsto. Pokud je těsto moc řídké přidáme trochu mouky, pokud je suché přidáme jogurtu. Těsto nehněteme více než je nutné ke spojení surovin. Jakmile máme těsto pěkně spojené, pomoučenýma rukama vytvarujeme kulatý bochánek a dáme jej na plech s pečícím papírem. Bochánek nakrojíme nožem do kříže, asi do poloviny výšky bochánku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C asi 30 minut. Pokud si nejsme jistí, jestli je chleba dostatečně upečený, zkusíme na něj poklepat – pokud zní dutě, je hotový.

 

3 Odpovědi to “Irský chléb kypřený sodou – Irish soda bread”

Přidejte komentář na Vladimír