Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Home Forums Zvířata „Pomóc“ se zvířaty Ano, potřebuji pomoc – kravky

This topic contains 1 reply, has 1 voice, and was last updated by avatar JanaJ 2 months, 2 weeks ago.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #19207
    avatar
    JanaJ
    Participant

    Přeji hezký den všem na kopci a všem případným čtenářům.Chtěla bych se podělit o svůj krátký, chovatelský život a poprosit o nějakou radu,nebo podporu,protože se momentálně cítím tak trochu jako vyždímaný citronek.
    Máme malé hospodářství: 2 kozenky, které by měly v dubnu mít mladé, 5 oveček, 30 slepic, chovný pár kachen,3 husy a dvě krávy. Původně to tedy byly masné jalovice, ale v říjnu jsme je vyměnili za dvě dojné krávy- jedna 100% jersey a jedna 50% jersey a 50% červená straka. Prostě nás zlákala ta možnost mít mléko k dispozici doma. (Kravičky jsou obě po 1 teleti-porod březen a duben 2016.) Do té doby jsem občas jezdila do statku pro mléko a učila se dělat sýr,abych byla připravená,až začnou kozenky dojit. Jen ty kravky nakonec byly dřív.
    A začal kolotoč. Chodíme s partnerem oba do práce od 7-15.30 hod. Takže doma jsme tak o půl páté. Muž dojí a já zpracovávám. Ze začátku to bylo super, výroba se dařila, jen denní spánek 5 hodin mě vysiloval, ale prostě jsem to nestíhala. Dělala jsem sýry z nepasterovaného mléka, jak jsem byla zvyklá. Postupem času jsem začala mít problémy..začala mi hořknout smetana, tak jsem se zmítala v nejistotě,zda nemají holky zánět, jestli test na mastitidu funguje dobře, nebo proč to tedy je? Snažila jsem se zdůraznit nutnost hygieny při dojení, ale problém tu byl pořád. Pak přijela veterinářka,potvrdila,že zánět nemají, ale že to může dělat starodojné mléko. Začala jsem pasterovat, ale i tak – sýry prostě nejsou ono … Máme dům starý, takže i když je večer v kuchyni 20-21 stupňů (a tam sýry nechávám dva dny,24 hodin ve formách a druhých 24hodin osychají) do rána vychladne třeba na 16-17. Ráno, když krmíme ještě přitopím – zase, aby tam bylo 20st., odpoledne je opět kolem 17 st… Už si nechávám z každé dávky kousek, abych ochutnala, zda je dobrý. Pařený sýr se mi nedaří asi 14 dní udělat vůbec, prokysá až 4 den a to už je zase pro změnu divně cítít- i přes pasteraci. Pasteruji šetrně – 74 st. Po dobu 16 s. ( Pozn. čerstvé sýry po těchto dvou dnech nakyslé na chuť nejsou, jsou nasládlé – mohu je už solit a kořenit, nebo mám radši ještě počkat?)
    Jsem z toho nešťastná, co dělám špatně. Muž se naštval (nejvíc tedy na mě,mám pocit :-) ) a zasušuje je. Zkoušeli jsme je připouštět, ale nezůstaly stelné. Tak budeme zase zkoušet tento měsíc. Jen bych chtěla radu – někoho, kdo by mi poradil, jak se to dá zvládat při práci a zkušenosti se starodojným mlékem, jeho zpracování a kdy už se vlastně mluví o starodojném mléce??Děkuji Vám všem za případné reakce a přeji Vám úspěšný, krásný den!Jana

    #19222
    avatar
    JanaJ
    Participant

    Ahoj všichni!
    Ani nevíte, jako jste mi udělali radost.Protože mám také mírné problémy a nezkušenost začátečníka – viz výše :-)
    pořád něco hledám … a narazila jsem na diskuzi o domácím máslíčku… je tam zmíněné starodojné mléko, hořkost u smetany, nemožnost tažnosti u pařených sýrů….prostě skoro všechno,co jsem potřebovala :-))
    Není v tom žádná škodolibost, to mi věřte, ale opravdu mě potěšilo,že tyto problémy jsou prostě běžné … u nás proto proběhlo několik málo změn. Nejdřív se musím smířit s tím,že vždycky všechno nebude super a na jedničku, potom ovečky půjdou do služby jinam a na jejich místo přijdou …čuníci.Neb kravky ne a ne zabřeznout a mě se ty nepovedené, nahořklé odpady nechtějí lít pryč :-(
    Přeji Vám všem mnoho úspěchů v chovu a hodně radosti z výrobků!!!
    Hezký den!
    Jana

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.

Scroll Up