Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Home Forums Domácnost Pomocníci do kuchyně Je tu někdo kdo chce kupovat mlýnek na obilí??

This topic contains 72 replies, has 25 voices, and was last updated by avatar kaca maderova 6 months, 3 weeks ago.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 73 total)
  • Author
    Posts
  • #12090
    avatar
    m. z chalupy
    Member

    Dobrý den všem,
    po vyzkoušení několika možností jak sehnat celozrnnou mouku za přijatelnou cenu, jsem dospěla k jednoznačnému závěru: chci mlýnek na obilí! Chtěla jsem napsat že uvažuji o jeho koupi, ale vlastně už jsem rozhodnutá. A protože dám na dobré zkušenosti, budu kupovat ten co má Klára z Kovodružstva Třebíč. Od ní taky vím, že pokud by bylo více zájemců o tento mlýnek najednou, tak že snad jsou ochotní dát nějakou docela výraznou slevu.
    Hledám tedy zde někoho, kdo si tenhle mlýnek chce taky koupit, abychom mohli postupovat společně. Já bych mlýnek kupovala nejspíš v létě nebo zkraje podzimu, jakmile na něj něco naspořím. Doufám, že do té doby někoho seženu. Maruška

    #13123
    avatar
    hanaka
    Participant

    Maruško, já nad mlýnkem zatím jen uvažuju, rozhodnutá nejsem na 100%, záleží právě na ceně a pak taky, jak se mi podaří sehnat obilí tady v okolí. Jinak kdybych do toho šla, tak spíš až na podzim, budou nám dělat novou střechu a nebude do té doby půda, kde by šlo obilí uskladnit. Kolik by nás muselo být a jaká pak je cena?

    #13124
    avatar
    hanaka
    Participant

    Kláro, děkujem za odkaz, to je fajn, že už od dvou je poměrně výrazná sleva, třeba se tady s někým domluvíme. Já totiž nad mlýnkem přemýšlím čím dál víc, jen ještě musím zjistit, jak je to u nás s kvalitou obilí. A pak mám ještě jeden, asi hodně hloupý dotaz, ale tak berte to, že jsem nikdy mouku nemlela :-) Je možné nějak udělat na mlýnku mouku hladkou? Přesát celozrnnou? Nebo je to blbost a když chcete dělat něco z hladké, tak musíte kupovat. Tohle je totiž ještě jeden krůček k zásadnímu rozhodnutí, úplně bez hladké mouky by mi to doma asi neprošlo :-)

    #13125
    avatar
    Klara-admin
    Keymaster

    Hanko, já už těch osm let nekupuju a je to asi otázka fakt nastavení rodiny. Poslední rok cca. kupuju hladkou na čistě bílé housky. Do ničeho jiného už nikomu nechutná. MOžná by ale stálo za to, aby Maruška popsala svou zkušenost podrobněji, protože sháněla zdroj, měla mlýn, pekárnu a pak mouku ode mě, viděla jak složité je přesávání u mě a zažila se přesávání mouky ze mlýna a pekárny a z pekárny měla vyloženě celozrnnou hladkou, tu já nemám a na mlýnku jí neudělám – nebo šlo by to – omlít na kamenech velmi zhruba, pak znovu, znovu a pak namlít, ale hladkou jako z obchodu nikdy neuděláte. Chtělo by to najít někoho, kdo má mlýnek a vidět to, abyste viděla do čeho jdete.

    #13126
    avatar
    Worvik
    Member

    Taky se chystám na tenhle mlýnek a taky koncem léta, pokud tedy nenastanou nějaké změny ve finančním plánu.

    #13127
    avatar
    hanaka
    Participant

    Kláro, díky moc. No právě že já vůbec o nikom v okolí nevím, samozřejmě bych to taky ráda viděla, protože i mezi celozrnnou moukou je značný rozdíl. Včera jsem na zkoušku koupila celozrnnou křemešskou, je o dost levnější, ale je to fakt síla. Je to takovej jemnější šrot, do těsta se zapracuje fakt jen velmi těžko. A tak právě nemám představu, jak mele mlýnek. No a hladkou už na housky skoro netřeba, ale buchty kynuté a linecké, tak to si zatím ani já nedokážu představit. Je to prostě takové sváteční a tak se tam ta bílá hladká hodí. ale jasně, že je to o zvyku. Ještě jsem zjistila, že mlýnek prodávají i na ekokoze, to je pro mě asi nejblíž, tak zkusím zjistit, jestli ho sami používají a vzali by mě na exkurzi :-)

    #13128
    avatar
    Klara-admin
    Keymaster

    Hanko my máme s kovodružstvem Třebíč v hlavě hrozný bordel. Protože to je tak nekonzistentní firma. Místo aby využila možnost, že jí někdo chce prodat mlýnek, když oni sami nemají žádnou propagaci, přesto, že jsou jediná česká firma, co ho vyrábí a je navíc dost kvalitní, tak nabídnou tomu, kdo by ho chtěl propagovat nebo reklamovat jedinou možnost a to slevu na jednom mlýnku, když si koupí minimálně dva, čímž ale zase házejí na ten který subjekt povinnost vzít zpět zboží do 14 dní jako e-shop a vložit do toho spoustu peněz. A tak, když do toho někdo jde, navíc se lze na to podívat, tak je asi fajn, když si to pak koupí rovnou od nich. Na druhou stranu se nám líbí, když je co nejméně mezičlánků, jenomže to zase stojí na neschopnosti marketingu Kovodružstva, protože oni sami se zrovna moc nesnaží, propagace nulová – tím nemyslím reklamu, stačila by cena na svých stránkách. Tak fakt nevíme, jak se k tomu postavit. Když sem dáme ten papír, co mi poslali mailem, zase je na tom škodná např. Ekokoza, když si někdo koupí mlýnek jeden, za nás raděj od Ekokozy než přímo z KD, a když dva, necháme ho prostě asi vyvinout vlastní aktivitu a s KD se domluvit. Třeba je to díky tomu bací do hlavy a trochu změní taktiku. :-)) Je hrozně smutnýz, že propagaci mají všechny ptákoviny k ničemu a když je něco užitečný, může se podpořit českáo firma, aby člověk info pohledal :) TAk proto jsme ten papír stáhli, zatím nevíme, jak se k tomu postavit :-)) Je to srozumitelný? :-))

    #13129
    avatar
    Anna
    Member

    Já tedy taky přemýšlím nad koupí mlýnku, tak mě tahle diskuze zaujala, ale nějak jsem nezaregisrovala tu cenu, když by jich bylo víc? Ještě jsem koukala i na salzburské mlýnky, nemáte někdo náhodou zkušenost?

    #13130
    avatar
    m. z chalupy
    Member

    Tak já jsem měla nejdříve pšeničnou mouku ze mlýna. Byl to takový nestandartní prodej, nejdříve jsem si tam zavolala „jo, jo není problém, to vám nasypou“, zmińovali velmi výhodnou cenu. Když jsem si přijela, mlynář mi to nasypal, chtěla jsem 20kg, ale paní v prodejně z toho měla zamotanou hlavu, nakonec mi to nechala za tu cenu, co jsem měla domluvenou telefonicky. Byl to ale opravdu „šrot“, musela jsem to přesívat a „odpad“ (otruby, hrubá krupice) byl asi polovina celého množství. Nevadilo mi to, vzhledem k té ceně a k tomu, že jsem to zkrmila slepicím. Jinak přesátá mouka byla moc fajn, když jsem to vzala hustším cedníkem tak byla taková polohrubá a dělala jsem z toho všechno. Peču hodně. Krásně se z ní dělalo i kynuté těsto na buchty nebo vánočky. Dokonce se i lépe zpracovávalo než z hladké, na kterou jsem byla dříve zvyklá. A všem to chutnalo. Dělala jsem i perníčky, jen na některé vánoční cukroví jsem těsto připravovala na půl s hladkou moukou z obchodu. Hladkou jsem měla vždy doma trochu v záloze jen např. na jíšku nebo když jsem zrovna neměla přesáto. Když jsem znovu chtěla kupovat ve mlýně mouku, museli mi to připravit dopředu, protože v den, kdy jsem tam měla cestu zrovna nemleli a paní už byla poučená a chtěla po mě více než dvojnásobek toho co jsem platila minule. Vzala jsem si to, ale příště už to nechci, protože vzhledem k tomu, že s tím mám ještě práci a polovina přijde slepicím tak se to už vážně nevyplatí.
    Pak jsem se ptala v pekárně. Mouku mi nechali, celozrnnou žitnou i celozrnnou pšeničnou, cena sice menší než ve zdravé výživě, ovšem pořád nic levného. obojí je opravdu hladká, práce s ní navíc není žádná, ale to kynuté a chlebové těsto se mi snad dělalo lépe z té mlýnské hrubší. Tohle se stále hodně patlá a lepí.
    Pak jsem viděla jak mele Klára. Nasypala tam celá zrníčka, tu žitnou na chleba vůbec nebylo třeba přesávat a pšeničná byla taky pěkná, žádné šlupky jako v té mlýnské. Na buchty bych to ještě přesála cedníkem, ale odpad úplně minimální oproti tomu, co jsem byla zvyklá. Když si vezmu čas, který jsem věnovala přesívání té mlýnské mouky, tak za tu dobu bych určitě měla namleto. A když porovnám cenu obilí a cenu, za jakou jsem schopna sehnat celozrnnou mouku tak jsem rozhodnutá. Od celozrnného pečení mě vždycky odrazovala cena té mouky. Chutná nám to a je to ještě zdravější.
    Klára má na mě e-mail, takže, když byste se chtěli někdo do podzimu přidat, napište si jí klidně i s předstihem, ona Vám ho pošle a pak se domluvíme. M.

    #13131
    avatar
    hanaka
    Participant

    Maruško,díky moc, tak to je opravdu kompletní odpověď a už si to umím představit zase víc :-) Ještě jsem znovu i prolustrovala Klářin článek o obilí, i na fotkách je to pěkně vidět. Takže jsem opravdu hodně nalomená, jen musím pozjistit to obilí, každopádně během léta se určitě rozhodnu a kdyžtak dám vědět. Jinak musím říct, že nám celozrnná taky hodně chutná, rohlíky jsem začínala píct tak, že jsem po troškách té celozrnné přidávala a dokonce jsem dostala pochvalu, že jsou lepší :-) Ale občas je chuť na pravé, jemné buchty – na Velikonoce jsem třeba dělala jidáše jen z hladké, poctivě žloutků a byla to báseň, možná právě i proto, že je to jednou za uherský rok :-) Tak proto ten dotaz na hladkou. Každopádně ještě jednou díky moc za ucelené srovnání!

    #13132
    avatar
    Worvik
    Member

    Jen jsem ještě chtěla poznamenat, že přes Třebíč jezdíme k mým rodičům, takže pokud by se to pak řešilo s nimi, můžeme to vzít cestou. :) Ale cesta k mlýnku je ještě dlouhá, možná to je předčasné :)

    #13137
    avatar
    Anna
    Member

    Můžu se zeptat jak vypadá tedy kvalitní celozrnná mouka? Já kupuju celozrnnou mouku taky v mlýně, ale po přečtení příspěvku od m z-chalupy nevím, jakou kvalitu kupuju. Je taky dost hrubá, ale protože nevím, jak má vypadat, tak jí celou dobu používám a ani jí nepřesívám, to si myslím, že bych jí polovinu vyhodila. Občas mi něco nevykyne, tak jak má, ale jak píšu… s jinou moc nemám zkušenost. Možná bych si mohla koupit nějakou drahou a kvalitní mouku v obchodě a porovnat je. Máte tip na nějakou?

    A Kláro mohla bych poprosit na email cenu toho mlýnku? Zmiňujete jí tady, ale není tu přesná cena, tak asi jste to řešily i po emailu. Opravdu nad ním dost uvažuju a taky bych do toho šla na podzim. Díky a všem přeji krásný den.

    #13138
    avatar
    Klara-admin
    Keymaster

    Anno, domácí celozrnná mouka – právě namletá vypadá úplně stejně jako polohrubá mouka, ale tmavá. Občas je tam vidět i okem silnější otruba. To pak přesívám.

    Ten mlýnek prodávají v současné chvíli za 8300 a při nákupu dvou je tam 1200 Kč sleva na každém mlýnku.

    #13141
    avatar
    Anna
    Member

    děkuji moc za info o ceně a o mouce. Tak v tom případě nemám asi moc dobrou mouku… jako polohrubá tedy určitě nevypadá, tedy jen její část a je v ní asi spoustu těch otrub. A když z toho peču, tak to asi nevadí? Nemám s celozrnnou moukou totiž vůbec zkušenosti, spíš jsem z ní začala péct podle Vašich receptů a zachutnala nám, tak jí kupuju a peču z ní, ale moc kvalitní asi fakt nebude:o(

    #13285
    avatar
    m. z chalupy
    Member

    Zakoupení mlýnku se pro mě stává velmi aktuální, penízky (díky štědré podpoře mých blízkých) mám připravené v obálce a proto znovu otevírám toto téma. Je někdo, kdo by se ke mě přidal, abychom od Kovodružstva Třebíč mohli koupit dva mlýnky najednou a dosáhli tak výhodnější ceny? Maruška

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 73 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.

Scroll Up