- Marc: Domácí žitné těstoviny
- Inka: Rohlíky konzumní
- Inka: Rohlíky konzumní
- Zuzana: Strojek na sušenky Universal
- Klara-admin: Ochucený polotvrdý sýr
- František: Ochucený polotvrdý sýr
- Inka: Sýrové sušenky
- František: Domácí Niva
- Inka: Rohlíky konzumní
- marie chalupníková: Kurzy pečení chleba
- Dagmar: Ukrajinská odstředivka na mléko v provozu
- Inka: Dýňový toustový chleba
- Inka: Dýňový toustový chleba
- Inka: Domácí máslo
- Rozincina: Domácí máslo
- Mourek: Zatím nejlepší domácí jogurt
- Inka: Rohlíky konzumní
- Inka: Sýrové sušenky
- Inka: Rohlíky konzumní
- Dagmar: Není vejce jako vejce
Nejbližší program:
Kompletní nabídka kurzů zde
Vlastní datum – objednat u sebe kurz (email my@conovehonakopci.cz)
Po uspořádání několika kurzů v Pecce v Náchodě a ve Světicích u Prahy jsem zjistila, že konzultace o průběhu pečení, chybám, možnost vidět celý proces pečení kvasového chleba má pro lidi, kteří na kurz přijeli, smysl. Častokrát nastala situaci, kdy si dotyčný uvědomil, že problémy při výrobě jsou způsobeny chybou či nepřesností, o které vůbec netuší, tedy ani netušil, že by jí měl vůbec řešit.
Uvědomila jsem si, že lidé se díky kurzu dozvídají drobnosti, které jsou pro ně vhodné, když je vidí na vlastní oči a to především
- průběh celého procesu pečení kvasového chleba
- doplnění nejasností, při kterých doma tápou
- správná volba ošatek
- přesné dohledání chyb, které se jim při pečení stávají
- možnost vidět na vlastní oči správnou konzistenci těsta a vyzkouet si jí přímo při hnětení
- seznámení se s mlýnkem na obilí, obilím a moukami
Proto jsem se rozhodla k nabídce dalšího pořádání kurzů.
Náplň kurzu
Kurz je vždy jednodenní, je vhodný pro začátečníky i pokročilé (vždy domluvíme) a jeho náplní je:
- seznámení s různými druhy mouk, celozrnnými i konvenčními, s kamenným mlýnkem na obilí, řádně probereme záludnosti různých druhů mouk
- seznámení s kvasem, založení, používání a uchování kvasu
- celý průběh pečení chleba, tedy seznámení se všemi fázemi pečení cihly i bochníku
- vysvětlíme si velmi podrobně, čemu se při pečení chleba vyvarovat
- každý si své těsto vyhněte, nechá vykynout, naučí se ho stáčet do bochníku i do formy
- vždy na kurzu ukážeme sázení do trouby a pečení jak bochníku, tak cihly
- každý si svůj vytvarovaný bochník v ošatce odnese domů, kde si ho upeče
Jak bude kurz probíhat?
-
- Kurz bude dle domluvy dlouhý cca 5 h
- Na začátku setkání se seznámíme s moukami, kvasem a základní teorií
- Každý dostane do své mísy kvas připravený ze zákvasku a poté začneme se samotnou přípravou chleba, jak cihlového, tak bochníku
- Před hnětením bude mít každý možnost vybrat si, zda zadělá bochník či cihlu, čím ho ochutí, zjistí, jaký vliv bude mít na finální výrobek jaká mouka atd.
- Během práce si ukážeme na předpřipravených bochnících různé fáze pečení, včetně upečení připraveného bochníku (celozrnný pšeničný, žitný i z klasické konvenční mouky)
- Své vlastní těsto dovedeme do fáze kynutí v ošatce nebo formě, kterou si odneseme i s těstem domů, doma následně bochník či cihlu upečeme
Co vše na kurzu získáme?
- Především vědomosti a praktické dovednosti
- Možnost podrobně konzultovat chyby při pečení a práci s těstem či kvasem
- Možnost vidět mletí mouky na kamenném mlýnku a možnost pracovat s celozrnnou moukou
- Kvas, který si odneseme domů
- Bochník nebo cihlu připravenou k upečení
- Kávu, čaj, čerstvý chléb a něco na chléb k zakousnutí
Jak se domluvit na pořádání kurzu u vás
Na pořádání kurzu se lze domluvit na e-mailu my@conovehonakopci.cz nebo hadasova.klara@gmail.com.
Pro kurz je třeba prostor, ve kterém se bude moci pohybovat pohodlně více lidí, lze i domácí prostředí s větší místností. Pro majitele prostoru kurz zdarma. Po domluvě data kurzu můžeme volná místa na vašem kurzu nabídnout i na naší stránce dalším zájemcům, kteří by se chtěli kurzu zúčastnit.
Pečicí trouba výhodou (můžeme zajistit i vlastní),mlýnek s přírodním kamenem na ukázku přivezeme. Samotný kurz lze uspořádat ve všední den i o víkendu, začátek může být v dopoledních i odpoledních hodinách.
Vhodné pro teambuildingové akce a pro „Rodinné dny“. Na vyhlášené kurzy lze získat dárkový certifikát.
Cena kurzu 990 Kč (minimální počet 10–13 osob + 1 organizátor, záleží na prostoru a místě v republice) Platba kurzu se uskutečňuje zde.
Reference na kurzy
Kde jsme všude byli?
Galerie chlebů, které si upekli účastníci kurzu po návratu z těsta připraveného na kurzu
Reakce na kurzy zde.
Diskuze nad chlebemi i kurzy také na fb skupině Domácí pekař.
Budeme moc rádi za váš komentář ke kurzu, jak se vám na kurzu líbilo? Splnil vaše očekávání? Moc děkujeme za čas trávený s vámi a těšíme se moc na další!
Pořádáte ještě kurzy na pečení chleba? Nikde jsem nenašla termín.Děkuji za odpověd