Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘těstoviny’

Občas se člověku stane, že když nese jídlo na stůl, slyší už z dálky věty typu „nemám rád rejži a špenát!!“  No tak alespoň jedno plus- v tomto jídle není rýže, jinak je to pro dotyčného dost smůla :-)) Pak taky není dobré nechat nablízku původní recept, ze kterého si člověk bere inspiraci, v tomto případě z knížky The best-ever vegerarian od LindyFraser.  Protože pak během oběda každý otevírá knížku, hledá recept a celý oběd se nese v duchu- ale tady ty nudle mají bílý a tohle je tam červenější a tohle je jinak naaranžovaný atd. atd.:-)) Nicméně recept je to záživný, dost zábavný, na fotce vypadá ještě o něco zeleněji než ve skutečnosti – i tak je ta zelená opravdu hodně sytá :-)) a noky se dají jíst i druhý den studené. Špenát prostě vůbec nemusí být nudný a jednotvárný. Navíc ho mám na záhoně ještě docela dost :-)))

Na nudle, které budeme dělat podle tohoto postupu potřebujememe 450 g celozrnné mouky, 4 vejce, trochu soli a 100 g čerstvého špenátu. Čerstvý sýr na posypání. Místo vody si namixujeme do těsta špenát- doporučuji dělat tak, že se špenát nemixuje nasucho, ale s vejci a pak celou hmotu přidáme k mouce se solí a uhněteme těsto. Těsto vyválíme, necháme oschnout a nakrájíme dlouhé nudle. Lze samozřejmě využít i strojek na těstoviny. Read the rest of this entry »

Takže spanilá jízda kopřivy pokračuje. Zatím doma všem chutná a kopřiva nikomu nevadí – zatím :-). Včera  mě napadlo, že když můžou být těstoviny ze špenátu, není jediný důvod, proč by nemohly být z kopřivy. A tak jsem to prubla a tak to vyšlo :)

Jedná se o těstoviny domácí, které jsou udělané podle tohoto receptu ovšem s tím rozdílem, že se vůbec nepřidává voda a mouky celozrnné pšeničné přesáté není 450g, nýbrž 600g, protože přidaná rozmixovaná kopřiva těsto jemně zřídne. Suroviny jsou tedy: 600g mouky celozrnné pšeničné, 4 vejce, 55 g kopřivy čerstvé, trochu soli. Nahoru pak 100g buráky, 1 větší cibule, trochu řeřichy, olivový a slunečnicový olej.Cca 50g oliv na ochucení. Oregano.Malý svazeček řeřichy.

Nejprve se omyje a to řádně kopřiva. Poté se kopřiva tyčovým mixérem rozmixuje, přidají se k ní vejce, trochu soli a mouka. Vše se uhněte do nelepivého avšak nedrobivého těsta a těsto se buď rozválí válečkem na vále nebo se použije strojek na těstoviny. Těstoviny se nařežou, opět nožem nebo strojkem a vloží ihned do vroucí osolené vody.  Mezitím, co se vaří těstoviny se v pánvi bokem nechá rozpálit olej, přidají  se na něj na proužky nakrájené cibule a rozsekané buráky. Vše se jemně orestuje, okoření oreganem a přidá se trochu oliv na dochucení. Nakonec se vše ochutí olivovým olejem.

Uvařené těstoviny se slijí a prokapou olivovým olejema posypou nasekanou čerstvou řeřichou. Posypou se burákovým pestem a mohou se podávat. Read the rest of this entry »

Pokud potřebujete rychlé jídlo, pokud zrovna kyne chleba a zároveň housky, asi 30 l mléka čeká na zpracování a navíc se vám nechce nic dělat :-), jsou jakékoli kupované těstoviny vždy zárukou toho, že jídlo bude a navíc, že bude rychle. Samozřejmě lze udělat cibulovo-nivová omáčka i s domácími těstovinami – například podle tohoto receptu. Tady dnes obyčejné kupované semolinové vrtule.

Na omáčku je třeba těchto surovin: 4 střední cibule, 3 větší stroužky česneku, olej, bazalka  nebo bazalkový olej( v tom nehledejte žádnou drahou pochutinu – to jsem prostě jen naložila bazalku do oleje, když už měla namále – do skleničky od přesnídávky a dala do chladu- jak se hodí !), dále 350 ml mléka, 150 g nivy,  lžíce másla, 2 lžíce celozrnné mouky pšeničné přesáté, 2 žloutky,100g zelených oliv, sůl, pepř, sušené oregano. Read the rest of this entry »

Ravioli, pohledově hezké italské jídlo, které není příliš složité. Těsto na ravioli je podobné jako základní těsto na domácí celozrnné těstoviny. Podobné a ne stejné proto, že zde se dávají do těsta pouze žloutky a nikoli celá vejce a to žloutků pět. Ke žloutkům se přidá 3+1/2 hrnku celozrnné mouky pšeničné přesáté, dvě lžíce vody a 110 g rajského protlaku.  Těsto se uhněte do hladka a buď se vyválí nebo se nechá projet lisem na těstoviny. Potom se těsto položí na pracovní pult a vykrajovátkem se vykrájí kolečka.

Každé kolečko se naplní náplní, která je udělaná z 250g sýra – lépe trochu pikantní sýr, 1 cibule, trochu oleje, 5 větších oliv a dvě celá vejce. Nejprve se rozehřeje olej, na který se vloží na malé kostičky nakrájená cibule. Po chvíli se přidají olivy a nastrouhaný sýr. Za stálého míchání se nechá sýr rozpustit a jakmile se rozpustí, vloží se do hmoty dvě celá vejce. Opět se míchá až dokud hmota mírně nezkompaktní – nezhoustne.

Touto směsí naplníme vždykolečko -jenom trošku, přehneme a okraje přimáčkneme. Vkládáme do osolené vroucí vody uvařit a zhruba po 12ti minutách ochutnáme, zda jsou už těstoviny hotové.  Množství náplně je na poloviční množství dávky těstoviny.

Hotové těstoviny pak zcedíme, prokapeme olivovým olejem , poklademe na talíř a posypeme jemně strouhaným sýrem – zhruba 150g sýra na posypání.



veg
Tagliatelle – dlouhé těstoviny – česky „nudle“ jsou velmi vděčné jídlo. Tentokrát jsou
tagliatelle
udělané jako červené, což na nich bohužel není příliš vidět. Těstoviny jsou zadělané místo vody rajským protlakem, ale celozrnná mouka vsála barvu rajčat příliš a těstoviny jsou jen lehce nahnědlé. S bílou moukou by asi byla barva výraznější.  V receptu je dále použitá klasická italská pochutina – pesto. Pesto bývá většinou z bazalky, ovšem může být samozřejmě i z jiných zelených listů. Tentokrát jsem použila oregano. Pesto je v podstatě velmi koncentrovaná omáčka, do které se zamíchají těstoviny. Nepředstavujme si však klasickou českou omáčku- pesta nemusí být mnoho – je velmi aromatické a ochutí velké množství těstovin. I přesto, že to jsou domácí těstoviny, dělané dnes, celé jídlo trvá udělat velmi krátce. Rozhodně se vejde i s uděláním těstovin do hodiny a to počítám i dobu, kdy se musí těstoviny vařit a člověk už se má čas na další činnost.
Toto jídlo je takové odskočení si od české kuchyně více na jih, ale stále viděno českýma očima a surovinami, které jsou zrovna v chodbě, zrají na polici a jsou uskladněné ve sklepě u nás na kopci. Navíc ještě krásně roste dobromysl, takže není nutné používat sušenou.
Suroviny: na těstoviny:3+1/2 přesáté celozrnné pšeničné mouky, 4 větší vejce, trochu soli a 3lžíce rajského protlaku.  Na pesto: mističku vlašských ořechů, svazek dobromysli – oregana -čerstvého, trochu soli, dva stroužky česneku, lžíci barevného pepře, 5 lžic olivového oleje, asi 200g domácího sýra. Z kupovaných sýrů nedoporučuji eidam, spíše něco více pikantního. Pokud byste chtěli použít parmazán, pak samozřejmě ne v takovém množství. Dále asi 100g sýra na kostičky na ozdobení a snítku dobromysli. Read the rest of this entry »

veg
Dnešek byl dnem, kdy si člověk uvědomil, že je hodně jednoduché svůj omyl očistit tím,
špagety
že poukážu na zdánlivé pochybení druhých.  Dnes  nám totiž přijela kontrola na před pěti lety zasazený pětihektarový les. Kontrola, která už přijet neměla, protože po pěti letech už nebereme dotace na údržbu takového lesa, ale po upozornění musela. Té horní možnosti, že totiž něko sám kontrolován, ohlédl se a pravil – poívejte se támhle, tam to….a to… a to a vy tady peskujete mě, je totiž pro nás mnohem příjemnější(si myslet, že to tak bylo), než to, že někdo vzal telefon a zavolal, to už se člověku nechce moc přijmout….  ale vše dopadlo snad dobře , les prošel …. oddechli jsme si….
Vůbec si člověk uvědomí, jak je to strašně zvláštní nástroj, takové upozornňování. Jak člověk, který se nedozví jméno toho anděla strážného, musí být hodně silný, aby nepochyboval… a že někdy právě s tím režimy pracují jako s jedním z hlavních nástrojů.
Kontrola přijela, naproti jí jeli tři děti na kole, jeden na odrážedle, pes a my dva. Nezbytný notebook s nezbytnými fotkami, který jim byl vnucen hned, aby děti mohli odjet zpět na slíbenou pohádku a my fyzickou kontrolu nad stromečky prošli v klidu  :-). Dvě auta, čtyři různí kontroloři – kontrola a supervize, náš adrenalin pomalu ale jistě stoupal – ale byli milí, klidní, přívětiví a normální — také pečliví :-)))
Po tvrdé realitě, pak do reality životní. Špagety. Protože se právě doma k jednomu strojku na cukroví vyskytl ten papír, který tam už za pár neděl nebude, stihla jsem si všimnout, jak tam paní dělá strojkem špagety. Tak, že to zkusím.
Pravda je, že originál špagety jsou tlačeny asi lisem s o dost užšími dírkami, výsledek mého pokusu jsou spíš takoví hadi – ale byly dobré a to je asi podstatné.
Suroviny: 4 větší vejce,   lžíce vody, 450g mouky celoozrnné pšeničné přesáté, trochu soli. Na sos pak 6 větších rajčat, dvě cibule, hrst buráků, olej, olivový olej, sůl, saturejka čerstvá a sýr strouhaný
špagety
Nejprve těsto – je velmi rychlé. Vše promícháme a uděláme nudlové těsto. Těstem naplníme strojek na cukroví a kolečkem s dírkami kolem a jednou u prostřed děláme do vroucí osolené vody dlouhé špagety. Pokud máme vroucí vodu, uhnětení těsta a jeho nalisování do vody netrvá déle než pět minut.
Potom rozpálíme na pánvi olej, vložíme nakrájenou oloupanou cibuli, nakrájená rajčata na kousky, osmahneme, přidáme buráky, saturejku, osolíme, přidáme trochu olivového oleje a stáhneme z kamen.
Uvařené – zhruba po 12 minutách těstoviny slijeme- psala jsem zcedíme, ale nebyla si jistá , zda to není zezhora dolů, aby tam pak nebylo scedíme, prostě je slijeme a hotovo.Propláchneme vodou, prokapeme olivovým olejem a podáváme s rajčaty a posypané strouhaným sýrem. Read the rest of this entry »

Byli jsme konečně na borůvkách, vytáhli vůz, zapřáhli koně, usadili sebe, návštěvu i bandasky – a
oně
hlavně svačinu a vyrazili vzhůru !!! Bylo to fajn, jen kdyby před námi neprošlo už hodně lidí , protože jen na pár zapomenutých keříčcích člověk zasedl a trhal a trhal, ale jinak to bylo pochodové cvičení od borůvky k borůvce. Navíc, když jsme odjížděli, pan domácí jen tak prohodil mezi vousy – jen aby voj vydržela !!! Když jsme dorazili na 3km vzdálené místo – stále do kopce, voj praskla. Takže pan domácí a ještě jeden chudák vybraný nešťastník slezli ze skal, vzali to domů, udělali voj a na zádech jí zase po skalách přinesli nahoru. Jde to mnohem jednodušeji,ít pod sedátkem sekeru a ruční vrtáček, jak to obvykle bývá…… ale někdy našich osm ručiček a nožiček předá energii všemu co je kolem a tak se stalo i se sekerkou ve voze. Pan domácí rozdal úkol, protože bylo ve voze dost dětí, že bez kelímu – půl litru, nikoho neveze zpátky. Bohužel to všichni vzali za bernou minci, nejen děti a když měli nasbíraný půl litr, postavili ho do vozu, lehli do trávy a sdělili mi – mám to a víc na to kašlu…….-)))), to ale jen nedisciplinovaní dospělí, děti s modrými pusami stále sbíraly :-) Read the rest of this entry »

Polévky – mám ráda polévky, když se projdu po záhoně, nasbírám, co mi padne do oka a z toho
polévka
udělám vývar a pak jen obyčejné domácí nudle a jsem naprosto spokojená ! :-)
Dnes jsem nasbírala čerstvý hrášek- asi 15 lusků, zelenou petrželku- svazeček,

veg
Když jsou sena, tak se pracuje a moc se nejí ! Jí se po práci a je třeba uvařit něco
špenátové těstoviny
rychlého a lehkého, protože, když se dělají sena, je většinou dost vedro. Nebo pak něco sladkého proti depresi – to když náhodou vedro přestane být a vše zmokne. „Však má správné seno jednou zmoknout“, říká lidové přísloví. Někdy se to přísloví i znenadání změní na „dvakrát zmoknout“ a někdy se  z přísloví stane – však nakonec, co bysme neudělali senáž !!! Ale letošní rok tak zatím nevypadá.
Dnes ani nebyly ambice na jakékoli domácí těstoviny, prostě ty, co máme koupené ve skříni se rozhodně hodily a když jsem zahásila, že budou výborné těstoviny se špenátem – strhla se docela slovní přestřelka.  No přestřelka – prostě zaznělo tu pětkrát – “ já špenát nerad -a ! „, takže navíc ještě malá dodělávka – těstoviny s klasickými rajčaty na olivovém oleji,cibulce, česneku a čerstvém oreganu.
Suroviny: těstoviny 500g, sůl, špenát mražený,1 vejce,  100ml smetany, 5 rajčat, 2 cibule, 3 stroužky česneku,olej, 5 asi 15cm snítek čerstvé dobromysli, oregano molido neboli dobromysl obecná neboli sušené oregano buď mleté, nebo nemleté.Olivový olej.
Nejprve dávám vařit do hrnce vodu, aby byla vroucí dříve,než si udělám zbytek. Do vroucí, dobře osolené vody – u těstovin netřeba se nikdy bát soli, vsypu balíček těstovin – dnes vrtule.
Mezitím dám na rozpálený olej osmahnout nakrájenou cibulku na proužky spolu s jemnými plátky česneku. Po orestování přidám na osminky nakrájená rajčata. Osolím a přidám sušené oregano a čerstvou dobromysl, nasekanou na drobno. Po chvíli dušení rajčata vařečkou ještě trochu pomačkám, nechám ještě chvilku prohřát a odstavím.
Do druhého hrnce vložím špenátový protlak, nechám rozehřát do horka, osolím, přidám vejce, rozmíchám řádně a přiliji smetanu. Nechám prohřát a mohu podávat spolu s těstovinami. Nejprve nandavám na talíř rajčata, do nich pak těstoviny a zdobím listy dobromysli. Stejně tak nejprve špenát, těstoviny a ozdoba opět ze špenátu.
Takto připravené špenátové těstoviny zdají se chudé na suroviny, ale při správně zvolené dávce soli je špenát se smetanou naprosto dostačující. To samé platí o rajčatech s česnekem a cibulí.
Jako tip doporučuji vřele sehnat jakéhokoli nemajetného kamaráda, který jezdí sbírat na zimu do  Španělska olivy a přiveze domácí olivový olej od olivového farmáře – to je skutečná lahůdka!! Díky Filipe ! Mám pocit, že na těstoviny s takovým olejem je skoro škoda cokoli dávat :-)))

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 8. června 2010 v 23:15 | Reagovat

Pro mne skvělá volba na lehký letní oběd, či večeři! Souhlasím s poznámkou o kamarádech. K nám takhle na podzim doplul nádherný losos z Aljašky. 8-) :-P

2 Veska Veska | 9. června 2010 v 8:49 | Reagovat

Kamarádi se určitě neztratí :-D

veg
No, tortellini – měly to být, ale nejsou to úplně prstýnky, jsou to takové poloprstýnky.
tortelliny
Po pletení kremrolí mi nepřišlo vůbec od věci něco třeba až tak úplně nedoplést.  Pokud nepomáhají děti, dělají se tortelliny velmi dobře :-)
Suroviny: Na těsto na těstoviny je třeba 450g špaldové mouky nebo celozrnné pšeničné mouky, 4 větší vejce, 2 lžíce vody a trochu soli. Zde recept na přípravu těstovin. Na jednu náplň je třeba 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, oregano, asi 100g sýra, 5 malých rajčátek. Na druhou náplň: 100g hlávkového salátu, 5 řekdviček, 1 cibule, oregano, sůl, 100g sýra. Na omáčku pak 200 g niva, olivový olej, 100g domácího sýra – nebo jakýkoli roztékavý sýr, 200ml smetany, 4 větvičky čerstvého oregana, sůl.
Scroll Up