Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Tagliatelle – dlouhé těstoviny – česky „nudle“ jsou velmi vděčné jídlo. Tentokrát jsou
tagliatelle
udělané jako červené, což na nich bohužel není příliš vidět. Těstoviny jsou zadělané místo vody rajským protlakem, ale celozrnná mouka vsála barvu rajčat příliš a těstoviny jsou jen lehce nahnědlé. S bílou moukou by asi byla barva výraznější.  V receptu je dále použitá klasická italská pochutina – pesto. Pesto bývá většinou z bazalky, ovšem může být samozřejmě i z jiných zelených listů. Tentokrát jsem použila oregano. Pesto je v podstatě velmi koncentrovaná omáčka, do které se zamíchají těstoviny. Nepředstavujme si však klasickou českou omáčku- pesta nemusí být mnoho – je velmi aromatické a ochutí velké množství těstovin. I přesto, že to jsou domácí těstoviny, dělané dnes, celé jídlo trvá udělat velmi krátce. Rozhodně se vejde i s uděláním těstovin do hodiny a to počítám i dobu, kdy se musí těstoviny vařit a člověk už se má čas na další činnost.
Toto jídlo je takové odskočení si od české kuchyně více na jih, ale stále viděno českýma očima a surovinami, které jsou zrovna v chodbě, zrají na polici a jsou uskladněné ve sklepě u nás na kopci. Navíc ještě krásně roste dobromysl, takže není nutné používat sušenou.
Suroviny: na těstoviny:3+1/2 přesáté celozrnné pšeničné mouky, 4 větší vejce, trochu soli a 3lžíce rajského protlaku.  Na pesto: mističku vlašských ořechů, svazek dobromysli – oregana -čerstvého, trochu soli, dva stroužky česneku, lžíci barevného pepře, 5 lžic olivového oleje, asi 200g domácího sýra. Z kupovaných sýrů nedoporučuji eidam, spíše něco více pikantního. Pokud byste chtěli použít parmazán, pak samozřejmě ne v takovém množství. Dále asi 100g sýra na kostičky na ozdobení a snítku dobromysli.
tagliatelle
Nejprve těstoviny podle tohoto návodu – ovšem místo vody použijeme rajský protlak. Při použití bílé mouky místo celozrnné budou těstoviny růžové. Těstoviny necháme jemně oschnout, nakrájíme na dlouhé nudle a uvaříme v dostatečném množství osolené vody – al dente. Těstoviny by se měly při vaření několikrát promíchat, sůl je třeba dát do hrnce před přidáním těstovin – ne v průběhu. Těstoviny by neměly být úplně hotové – měly by chvilku dojít vlastním teplem. Těstoviny slijeme, ale neproléváme vodou.
pesto
Během vaření těstovin si připravíme pesto. Do sekáčku vložíme ořechy, česnek, pepř, sůl, sýr a oregano. Vše rozsekáme – záleží na velikosti sekáčku, vše lze dělat i postupně. Poté vložíme vše do mísy, přidáme olivový olej, řádně promícháme a ve studené míse promícháme těstoviny spolu s pestem. Nikoli v hrnci, kde se těstoviny vařily, aby neztratily svou konzistenci “ na zkus“.
tagliatelle
Těstoviny řádně s pestem promícháme, vložíme na talíř, ozdobíme na kostičky nakrájeným sýrem,
snítkou oregana a podáváme.
tagliatelle


Komentáře

1 Blanka Blanka | E-mail | 21. listopadu 2010 v 17:59 | Reagovat

Pěkně vymetenej talířek. Jistě to bylo moc dobré.

2 ufa ufa | 21. listopadu 2010 v 22:58 | Reagovat

Vypadá to skvěle! Až chytím odvahu na domácí těstoviny vyzkouším…:-)

3 Veska Veska | 22. listopadu 2010 v 7:41 | Reagovat

teda s ořechy to vypadá dost dobře a určitě podle talíře i chutnalo :D

4 Aluna Aluna | 22. listopadu 2010 v 15:05 | Reagovat

Kromě jiného mě vždycky velice osloví Vaše nádobí – takové mile domácké a plné pohody. Z toho prostě chutnat musí.

5 Aluna Aluna | 22. listopadu 2010 v 15:07 | Reagovat

Myslím tím i ty všelijaké misečky, talířky keramické, konvička.. Žeby se i děti uplatnily? Jestli ano, tak jim patří veliká pochvala a obdiv.

6 Klára Klára | E-mail | Web | 23. listopadu 2010 v 10:18 | Reagovat

[5]: Jsou šikovné, hlavně máme možnost si občas něco takhle udělat, což je parádnický, protože je to takový neumělý, nedodělaný, prostě takový dětský :-)

7 Klára Klára | E-mail | Web | 23. listopadu 2010 v 10:19 | Reagovat

[1]:[2]: bylo to dobrý, i když ne z lískových ořechů a bazalky, někdy musí být obměna :-D

Přidejte komentář