Byly doby, kdy jsme se snažili vše dělat bez techniky. Únava a vlastní pohodlnost nás však dohnaly a v určitých věcech jsme začali
používattechniku, aby jsme v jiných dokázali vydržet o něco déle :-))
Tak jsem díky štědrosti pana domácího a jeho uznání prací domácích, dostala před třemi lety kuchyňského robota, který má nástavec i na lisování domácích těstovin. Sice s douškou, že to je fajn, že už nebudeme muset kupovat těstoviny, která zněla tak trochu jako závazek :-), ale nakonec pan domácí přechází občasné jídlo z kupovaných těstovin bez mrknutí oka. Co
mu také zbývá, že ? :-)
Suroviny na výrobu těstovin: pšeničná celozrnná mouka přesátá 450g, 4 větší vejce, trochu soli, 2 lžíce vody.
Vše uhněteme do vláčného těsta, které se nelepí na ruce. Posléze těsto buďto válečkem vyválíme na jemné pláty, které
necháme chvíli uschnout, nebo je protlačíme strojkem na těstoviny, který těsto sám rozválí. Po chvilce oschnutí těstoviny buď nožem nakrájíme – ideálně naschlé jsou tak, že se dají krájet – více plátů na sobě, aniž by se přilepily a zároveň, aniž by se rozlámaly.
Domaci testoviny delam casto a rad..
Muj recept je primitivne jednoduchy: Hruba mouka, spetka kurkumy, voda.. tot vse.. 3 veci..
Zadny olej, vejce, sul atd.. nic z toho!
Mam takovou tu italskou masinku kde se toci klikou a dela to platy na lasagne a ty se dale daji nakrajet na takove jakoby spaghetti (maji ale ctvercovy prumer, nejsou kulate jako klasicke) a nebo na tagliatelle
Taktez jsem zkousel to vse susit, ale vysledek byl.. no, nic moc.
Spaghetti jsem susil povesene na susaku na pradlo, ale byly silene krehke, a ihned se lamaly. Skoro s tim neslo manipulovat. Platy na lasagne byly jeste horsi, vzdy z toho byl takovy vtipny muslovity skraloup, ktery uz opticky memu oku nelahodil.
Takze jedine co susim jsou ty supertenke nudlicky do polevky, jinak nic.
Pokud ale mermomoci chces susit spaghetti, tak z nich stoc takove hnizdo, prosyp moukou aby se neslepily a usus je v teto zatocene forme. Zde je foto toho co mam na mysli: http://www.unafotoaldia.com/wp-content/uploads/2011/06/164-365.jpg
Po uvareni se zase natahnou, to je logicke. Ale zabere to pri skladovani silene mista a musis si vychytat tuhost testa aby se to neslepilo pri schnuti!!
Myslim si, ze hlavni rozdil je v technologii vyroby, ve fabrice na spaghetti se to testo protlacuje tema dirkama pod silenym tlakem, to se v domacich podminkach udelat neda… to si myslim.
Proste je lepsi si vzdy udelat testoviny cerstve.. jak spagety tak i lasagne si delam cerstve a nemuzu si stezovat..
Jinak to syrove testo se da par dnu skladovat v lednici a uvarene nudle kdyz se proliji olejem taky.. 2-3 dny neni problem.
Dobrý den, mohla bych se vas zeptat, zda nemate zkusenosti s uplnym vysusenim testovin, aby se daly udelat do zasoby? Jde mi hlavne o lasagne, ale i nudle nebo spagety. Vzdy kdyz je rozvesim a necham schnout, tak se mi zkrouti a polamou. rada bych mela krasne rovne nepolamane lasagne. Dekuji moc za radu.
BArboro zkušenost mám, ale abych byla upřímná, neřešila jsem tu hladkost. Lasgne do zásoby dělám tak, že mám sušák, na ktrém visí těsto – pláty a na lasagne je krájím až když trochu naschne a pak opět pověsím. Když jsou opět trochu více uschlé, rozkládám na papír. Nikdy nejsou zcela hladké, dávám je na volno do sklenice nebo krabice, ale jakmile se dají do vroucí vody při vaření, jsou opět hezky rovné. Někdo bude mít možná radu jak na úplně rovné, ale v domácích podmínkách fakt netuším.
Ahoj, no já dělám hóódně dlouhé placaté nudle ;-) na pečícím papíru…..když je během sušení vícekrát odlepím, tak nemají chuť se smsrkávat dle svého sesychání a jsou skoro rovné…..taky jsem dávala skoro suché pláty doschnout na sebe, ale to neprošlo…popraskaly :-(