Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘Domácí těstoviny’

DSCN7936Máme tu veselo, tudíž není čas se moc rozepisovat. Claire je skvělá pomocnice, zatím vůbec nejlepší, co jsme měli. První dva dny si okoukla, co a jak děláme a pak to začala dělat místo nás. Ideální! Pleje, sází, sklízí ze stolu, dává na stůl, vypráví nám klišé o Francii a nekompromisně vyžaduje, aby si o to, co od ní děti chtějí, řekli anglicky. Překládá dětem francouzský tlustý komix Asterixe do angličtiny, dostala od Elišky prknem po obličeji, ale hrdinně to zvládla a také hned od rána nevyžaduje topení v lázeňském kotli v koupelně. Je nadšená z právě vylíhlých kuřat a miluje tvarohové koláče! Read the rest of this entry »

IMG_1705okJo jo, bršlice kozí noha je na pořadu dne. Když se začali trochu vztekat u stolu a prosit o mák a kečup a sýr, aniž by to ještě ochutnali, jen proto, že mají předsudky při vyslovení slova „bršlice“, namíchlo mě to. Není přece možné podléhat nesmyslným schématům. Ale vše se urovnalo, když jsem se zmínila, že na zítra mám v plánu úplně něco jiného. Netuší, že je to lopuch. Částečně se nedivím. Já dnes taky otevřela notebook a tam jsem četla: „Máte chuť na kremrole?“ a následoval recept, jak si je udělat.  Co by taky na internetu mohlo jiného následovat, že, ale na okamžik jsem propadla nesmyslným schématům a zasnila se …. Read the rest of this entry »

Je jaro a k jaru patří naprosto samozřejmě rozmnožování. A protože nechceme, aby tady jediný singl byla naše psa, tak jsme se rozhodli, že jí spojíme s nějakým psem. Ženicha už máme vyhlídnutého nedaleko. Naše psa je z velmi luxusního páru Bernského salašnického, který si majitelé koupili pro další chov. V sedmi měsících fenka poprvé hárala, tak zavřeli psa- Berňáka a ve správný den přeskočil sousedův Leonberger 2,10 vysoký plot a fenku zvesela oplodnil a ta ve svých 10 měsících porodila 9 štěňat :-). Byla to štěňata z toho nejlepšího- nejcenějšího prvního vrhu :-). Majitelé štěňata rozdávali a my si zavolali už s křížkem po funuse. Paní mi do telefonu sdělila, že kdyby jich bylo třináct, za dvě hodiny jsou pryč. Druhý den ale milá paní volala, a že si pro poslední štěně nepřijel pán a nás má poslední číslo v telefonu a tak jsme si přivezli domů Paše- P jako Pikinky a jako adoptivní š jako štěně.

Teď jí jsou čtyři a našli jsme jí na nedalekém nádraží nádherného Leonbergera, který pouští hrůzu vždy, když běžíme kolem. Majitel byl hrozně rád a první tři správné dny jezdil k nám, ale nechtělo se ani fence, ani psovi. Třetí den jsme vzali milou fenku k pánovi do auta, a že to zkusíme u psa, protože ona už se zdála svolná.  Pes ale stále nic. Zkoušela jsem ještě volat VErunce, jak to je, když pes nemá zájem, že fena už stojí, dává ocas na stranu, u pc seděl naše španělská oper, aby mohl vidět gambrinus ligu a u nohou mu ležel jeho desetiletý labrador, kterému se také zatím nikde nezadařilo. A VErunka neznalá situačního rozpoložení v místnosti – telefon je nahlas, říká- Read the rest of this entry »

veg
Toto jídlo by se mělo nazývat cannelloni. Podle slovníku vaření jsou to : Těstovinové
cannelloni
závitky – duté válečky z nudlového těsta, které plníme různými náplněmi a zapékáme. Jeden člověk spořádá tak 4 válečky.
Ovšem neodvažuji se napsat na moje duté válečky cannelloni. Nazývejme je proto duté válečky plněné zeleninou :-))) a navíc, vzhledem k přítomnosti celozrnné mouky v těstu, lépeřečeno díky celozrnným těstovinám, porce pro jednoho člověka jsou válečky pouze dva. Další dva až po trávicí odmlce :-).
Tak tedy, cannelloni lze koupit buď hotové, stejně jako lasagne, nebo si je lze vyrobit, jako v tomto receptu. Těstoviny vyrábíme podle tohoto základního receptu na celozrnné těstoviny. Těsto je třeba vyválet a nakrájet na dlouhé obdélníky, které se vaří stejně jako lasagne – ve velikém hrnci maximálně po čtyřech, uvařené ve slané vodě se postupně vyndají, osuší v čisté utěrce a připraví k plnění. Naplní se hmotou, zarolují a vloží do vymazaného pekáče. Naskládané ruličky se nakonec pokapou olivovým olejem. Vše se zalije velmi  obyčejnou omáčkou, která je udělaná tak, že se do mléka na kamnech rozpustí máslo a za stálého míchání se přidá sůl a mouka. Vše se chvilku vaří do velmi jemného zhoustnutí – skutečně nepatrného. Tím se tedy polijí rolky. Read the rest of this entry »

veg
Dnešní den patřil mezi ty hezké. Nejen, že práce šla pěkně od ruky, ale navíc se dařilo.
hot
Předevčírem jsem se rozhodla, že si zase po dlouhé době uděláme Lasagne a navíc to chce nějaký moučník, takže lineckou ořechovou bábovku. Občas se to tak sejde, že si člověk naplánuje dvě poměrně náročné věci,ale dnes mě to fakt bavilo. Začala jsem tím, že jsme včera byli po dlouhé době nakoupit, tak jsem si disciplinovaně koupila dva lasagne
špenáty, protože svůj ještě nemám. Rajčata jsme nechali v regále, počkáme na vlastní. A protože jsem lasagne dlouho nedělala, pokračovalal jem tím, že si dnes trochu oživím recept, jestli si ho dobře pamatuju. Otevřela jsem pc a našla toto :
Ingredience A aneb co ti při přípravě masové směsi nesmí chybět:
1/ Balíček plátků na lasagně ( prodávají dva druhy, jeden který se musí před použitím uvařit, ty nekupuj, je to strašná práce, kup si ty které se rovnou mohou použít) Nebuď vystrašená že je to tvrdý i když to taky někdy není špatný  Teď vážne, změkne to při samotném zapékání.
a toto
Vhodnou obdélníkovou pečící formu vymažeme máslem a na dno vložíme plátky lasagní. Lasagne nepředvařujeme, pokud to není výslovně uvedeno na obalu.
Tak takto si lasagne fakt nepamatuju, takže jsem pc zase zavřela a zkusila to po paměti. V každém případě, jestli jste z výše zmíněných citací nadšení, rozhodně nečtěte dál :-)))
Suroviny budu pro náročnost receptu dnes psát přímo k jednotlivým částem receptu, aby to bylo jednodušší :-)
nnn
Nejprve tedy těsto : na lasagne (čti. lasáně – česky široké, hodně široké nudle) potřebujeme udělat domácí těsto. Recept na něj je zde. Potřebujeme na ně : 450g celozrnné mouky pšeničné, 4 vejce, trochu soli a dvě lžíce vody. Nakonec se ukázalo, že na klasickou velikost pekáče je to skoro dost a stačilo by všeho 3/4. Z těsta rozválíme široké pláty, z nichž vyřízneme rovné obdélníky, tak aby nám pokryly na dvakrát či na čtyřikrát celý pekáč. Rozumněj 2-4 ks do pekáče, aby byla zakryta celá jeho plocha. Dáme si vařit vodu – velmi osolíme. Těstoviny vždy solíme hodně!! Lasagne vložíme na několikrát do horké vody. Na několikrát proto, že by
lll
se neměly překrývat, vaříme tedy v co největším hrnci a tak, abysme měli maximálně dvě až tři vrstvy na sobě. Po cca 10-15 min. vyjmeme vařečkou kluzké nudle – veliká legrace a dáme je do síta, prolijeme studenou vodou a ihned dáváme do té samé vody další. Takto pokračujeme až do vyčerpání všech nudlí. Prolité nudle vložíme na čistou, suchou , rozprostřenou utěrku, po jedné!, rozložíme a pečlivě osušíme.
Mezitím si vymažeme máslem klasický pekáč a na dno vložíme první vrstvu nudlí. Ostatní zatím čekají osušené na talíři, stole, vále…
A nyní nějaká náplň : na první patro : 2 mražené špenáty,aaa
asi 1dcl smetany, stroužek česneku a 2 nakrájené cibule. Sůl ,olej a dva žloutky -nemusí být, ale zbyly mi z bábovky, kde byly potřeba jen bílky.
Na rozpáleném !!! oleji osmahneme cibulku, vložíme špenát, nejlépe rozmražený tak,že ho necháme přes noc i s krabičkou v míse a po rozbalení máme oddělenou masu špenátu a vodu. Použijeme pouze kostku špenátu. Přidáme utřený česnek, sůl, smetanu a žloutky. Povaříme a odstavíme. Potřeme touto špenátovou nádivkou  – půlkou, první vrstvu nudlí a poklademe vrstvou nudlí, opět tak, aby byl pekáč celý zakrytý a špenát nebyl vidět.
Nyní druhé patro: nekoupili jsme rajčata, takže jsme použili zavařená rajčata s paprikou z léta. Osmahnutá a mírně zaprášená moukou, osolená.
Poklademe opět vrstvu nudlí.
Třetí patro: na třetí patro použijeme druhou část špenátové hmoty a pokryjeme vrstvou nudlí.
Čtvrté patro: Lze použít rajčata, protlak, ovšem mě zbyly ze včera tři karbanátky ovesné, takže jsem je nastrouhala, osmahla cibulku, na ní vložila nastrouhané karbanátky a zalila trochou protlaku. Poklademe opět poslední vrstvou nudlí na které poklademe strouhaný sýr. PRotože nemám v současné době žádný správný na italskou kuchyni a jediný domácí mám balkán, tak jsem tam dala balkán.
Bešamel: liltr mléka, asi 100g másla, hrnek mouky, muškátový oříšek strouhaný čerstvě ! a sůl. Trohu bazalky, ale protože jí zatím nemám, bylo oregano
lll

a protože je potřeba lasagne nakonec zalít bešamelem, přivedeme v hrnci do tepla mléko, osolíme, přidáme máslo a muškátový oříšek, a když je máslo rozuštěné, postupně dáváme mouku a mícháme. Hustý bešamel nalijeme pečlivě na celý pekáč.
Pak už jen stačí dát péci na asi 200 st. do trouby.
Jenomže… protože mi zbylo hodně nudlí, které se už do pekáče nevešly a protože máme hotovou výbornou ořechovou lineckou bábovku  a protože jsou lasagne mnohem lepší druhý den, kdy vsáknou vše a uleží se, tak jsem operativně rozhodla, že budou až zítra – nakrájené foto doplním :-))

a dnes jsme vymysleli salát a protože vše krájel Kvído, dostal jméno salát „Kvido“

salát
suroviny na salát: těstoviny lasagne, 4 žampiony, asi 200 g balkánského sýra, kus pórku,
trochu oregana, jedna cibule, sůl, olivový olej, dvě ředkvičky – první vlastní :-)
Široké nudle srolujeme po celé délce a krájíme na kolečka, tím nám vzniknou dlouhé nudle. Vložíme do mísy, nakrájíme oloupané žampiony – hlavu i s nohou, cibuli na půlkolečka, pórek na kolečka a ředkvičku na malé kousky jen pro barvu. Přidáme na malé kostičky nakrájený balkánský sýr. Vše osolíme, dáme trochu oregana a pokapeme olivovým olejem. Promícháme a můžeme podávat. :-)

Komentáře

1 ufa ufa | E-mail | 16. června 2010 v 16:44 | Reagovat

Já teda lasagne kupuju, páč bych se asi z domácího dělání zbláznila…hlavně z málo místa, ale třeba se do nich jednou pustím…uvidíme :-) Jinak já je dělám, že prokládám lasagne omáčku červenou a bešamelem a sýrem. Červenou omáčku dělám z lilku, cuket, rajčat, česneku, a spousty bylinek-oregano, bazalka, …bešamel klasicky z mléka, mouky, muškátu, másla, a sýr používám nejraději mozzarelu. A zkusím udělat i tyhle špenátové, vypadá to dobře… Jinak můj přítel jim říká místo lasáně laboby…:-D to jen pro zasmání…:-) jinak jen tak dál, jsem moc ráda, že jsem díky šárčině škole vaření našla Váš blog, od tý doby jsem tu denně, a jídla vařím hodně podle vás…je to super, když si člověk na pár dní nemusí lámat hlavu co vařit…:-)

Byly doby, kdy jsme se snažili vše dělat bez techniky. Únava a vlastní pohodlnost nás však dohnaly a v určitých věcech jsme začali
používattestoviny
techniku, aby jsme v jiných dokázali vydržet o něco déle :-))
Tak jsem díky štědrosti pana domácího a jeho uznání prací domácích, dostala před třemi lety kuchyňského robota, který má nástavec i na lisování domácích těstovin. Sice s douškou, že to je fajn, že už nebudeme muset kupovat těstoviny, která zněla tak trochu jako závazek :-), ale nakonec pan domácí přechází občasné jídlo z kupovaných těstovin bez mrknutí oka. Read the rest of this entry »