Polévky
Na polévku potřebujeme směs zeleniny – mrkev, petržel, celer, cibuli, čerstvou cibulovou nať, žampiony, medvědí česnek, uvařenou rýži arborio, sůl, pepř, bobkový list, miso.
Bršlice, sušené houby, cibule, pórek, pepř, sůl, bobkový list, sojová omáčka, medvědí česnek a vejce.
Na kroupovku je třeba mražený nebo sterilovaný hrách, ječené kroupy, sůl, pepř, nové koření, česnek, majoránka, čerstvá zelená petrželka, růžový pepř, smetana, olej, cibullka, vejce natvrdo.
Další z velmi rychlých polévek. Když není čas, sáhne se po červené čočce. Na tuto polévku je třeba 1 větší cibule, olej, balíček červené čočky, barevný pepř, tři špičaté dlouhé čerstvé feferonky, tvrdý sýr, sůl, olivový olej.
Zelené fazolky, 350 g, hrášek 350 g, mrkev 350 g, 2 větší cibule, 1/2 většího pórku, 500 g dýně, dvě hrsti sušených hub, kytici kadeřávku, sůl, nové koření, černý pepř, polévkovou lžíci sečuánského pepře, 350 g čínských nudlí, olej.
Na polévku potřebujeme pouze 1 dýni Kabotcha, celou, neloupanou, sůl, pepř, trochu oleje. Dále dvě větší mrkve a větší červenou řepu.
Voda, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, pepř celý, trochu másla, cibule, nastrouhané dvě mrkve, mísa naklíčeného obilí (čočka, pšenice, oves) a jedno vejce.
uvařený květák, cibule, voda, sůl, muškátový oříšek, ředkvičky, trochu smetany, vajíčko
Polévka s drožďovými knedlíčky
olej , 2l vody, 1 cibule, 50g másla, 100g droždí, mouka celozrnnápšeničná, 4 listy hlávkového salátu, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, čerstvá pažitka, vejce.
1000 g brambor, 250g chlebového kvasu, 2,5l vody, 3 cibule, sušené houby – hrst, lžíce soli, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 vejce, 200ml smetany
250g rýže, 600g vody, sůl, 2 cibule, bobkový list, kousek celé skořice, nové koření, 210g rajského protlaku, cukr – asi 6 lžic.
voda, olej na smažení, jedna cibule, 5 stroužků česneku, majoránka, pórek, 1 vejce, sůl, nové koření, pepř,bobkový list, nakrájený starší chleba
Smažená hlavní jídla
Na sekanou je třeba okara po zpracování sojových bobů na tofu, ovesné vločky (cca 1/4 množství okary), dále tvaroh (cca 1/5 m nožství okary), vejce (na okaru z 2 balíčků bobů cca 5 ks), sůl, sladká paprika, pepř, česnek, majoránka, nové koření, cibule krájená na kostičky, strouhanka, celozrnná pšeničná přesátá mouka, olej.
Na tři kusy malých omeletek je třeba 1 vejce, 80 ml mléka, 30 g hladké kukuřičné mouky a trochu soli. Kukuřičnou mouku můžeme vyměnit za čerstvě namletou mojku rýžovou (22 g) nebo hrašku (22 g), případně i čerstvě namletý zelený nebo žlutý hrách.
Na koule je třeba rýže, 1 vejce, tvaroh nebo tvarohová pomazánka, trochu curry, sůl, mouka – cca 4 lžíce celozrnné mouky. Prohněteme, utvoříme kompaktní koule, které jemně obalíme v najemno nastrouhané strouhance. Smažíme na teflonové pánvi na oleji.
Brambory s květákovými plackami
uvařený květák, muškátový oříšek, 5 vajec, mouka celozrnná pšeničná, stroužek česneku, 2 cibule, trochu majoránky, olej na smažení, brambory. Máslo na brambory nebo majonéza, – na majonézu 1 vejce a asi 200 ml oleje, trochu soli, trochu hořčice, cibule na kostičky
sýr – podle potřeby kdo kolik sní, strouhanka, mouka celozrnná pšeničná, vejce,trochu mléka, sůl, brambory – dle potřeby,majonéza: vejce celé, sůl, lžíce hořtice, olej – 200 ml, 1 větší stroužek česneku, pažitka
Guláše
Na noky je třeba 220 g celorznné pšeničné krupice (mlýnek s cca 2 cm povolenými kameny), 500 ml mléka, 80 g másla, 2 vejce, sůl – suroviny samozřejmě navyšujeme dle počtu osob. Tato várka vyjde pro cca 3–4 osoby, dle apetitu
Na toto kari je třeba 400 g růžičkové kapusty 400 g mrkve, 3 velké cibule,250 g cuketa, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej, koření kari, sůl, černucha setá, čili paprička, šafrán, trochu mouky celozrnné pšeničné.
A tak jsme se pak pustili do guláše. Potřeba je logicky cibule, dvě větší, pak dýně – dle potřeby a počtu strávníků, u nás je to dýně vážící cca dvě kila. Sůl, pepř, maďarská paprika. Navíc pak trochu dýně, trochu maďarské papriky, nové koření, bobkový list a další cibule.
Bramborovo-dýňové bramboráky a guláš z hlívy
Potřebné suroviny na guláš : 2 větší cibule, hlíva – půl kg, olej, sůl, pepř, sladká paprika, majoránka, česnek, celozrnná mouka pšeničná přesátá, trochu mleté feferonky.
Mezitím je třeba udělat bramboráky, na které jsou třeba brambory cca 1 kg, hokaido – zhruba 1/4 množství brambor, sůl, 2 cibule, pepř, majoránka, česnek a tolik celozrnné pšeničné mouky.
Na houby na víně je potřeba 1 velká cibule, tři hrsti sušených hub, 3 dcl červeného vína, 2 lžíce červené papriky, čerstvě mletý pepř, sůl, 3 lžíce hotové jíšky– nebo cca 80g másla a 80g mouky celozrnné pšeničné na jíšku, trochu oleje, voda, 2 polévkové lžíce cukru.
Guláš z hlívy a bezlepkové knedlíčky
Na guláš je třeba 270g cibule, 300 g hlívy ústřičné, 1/3 sáčku sladké papriky, nové koření, pepř, 3 bobkové listy, olej, jíška- zhruba 5 lžic hotové nebo 100g másla a 100g mouky na čerstvou.Tři stroužky česneku. Sůl.
Na bezlepkové knedlíčky jsem použila 50g rýže syrové, 30g syrového hrachu, 50g syrových sojových bobů, 50g syrové cizrny, 50g kukuřičného škrobu, 30g hrašky,15g droždí.Cca 150 ml mléka a voda,4 lžičky oleje.Sůl.
Na dnešní zeleninový guláš jsou třeba 4 střední cibule, půlka většího celeru, 6 mrkví, 4 stroužky česneku, 11 velkých brambor, olej, 3l vody, sůl, 3 lžic sladké paprika, 1/2 lžičky papriky pálivé, pepř, 3 bobkové listy, na jíšku:3 velké lžíce másla, 6 lžic mouky celozrnné přesáté pšeničné, 2 lžíce sladké papriky
Suroviny: 1 velká kedlubna, kadeřávek – 12 celých listů i s řapíkem, olej, 3 větší cibule, 100g másla, 100g mouky, 2 větší stroužky česneku, hodně červené papriky sladké, lžíce papriky červené pálivé, mletý pepř, sůl,2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, trochu chilli.
Suroviny na guláš: olej na smažení cibulky- trochu více než obvykle, 3 větší cibule,2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, sladká paprika – alespoň 4 lžíce, mouka celozrnná pšeničná přesátá – 7 lžic, pepř, nové koření, sůl, voda, 3 hrsti sušených hub – většinou poddoubáci.
Suroviny pro guláš: olej, brambory, cibule, sladká papriky,česnek, sušené houby, sůl, pepř, majoránka, máslo, mouka celozrnná přesátá pšeničná.
Omáčky
Dýňová omáčka s fazolkami
A dnešní jídlo mě fakt hodně bavilo. Není k tomu potřeb nic moc, stačí vzít košík a dojít na zahradu. Nasbírat do kolečka fazolky, do košíku hokaido 2kg, petržel 200 g, svazek petrželové natě, mrkev 250 g, cibuli 450 g, ze sklepa pak ještě poslední loňský celer 200 g. Trochu oleje, soli, 1,75 litru vody, 200 ml smetany. Šťáva z jednoho citronu.
Okurková omáčka z čerstvých nakládaček
Na omáčku je třeba – 1 kg čerstvých okurek, 3 cibule, olej, lžíce obyčejné hořčice, 250 ml smetany, mouka celozrnná přesátá – asi půl hrnku, pepř, sůl, nové koření, bobkový list.
suroviny: 1větší cibule, olej, hrst mouky, 1,5 litru vody, 2 střední rajské protlaky, 3 nové koření, sůl, 1 bobkový list, 4 hřebíčky, trochu skořice, 7 lžic cukru, trochu citronové šťávy.
Bramborová jídla
Bezlepkové knedlíky s rebarborou
Na knedlíky je třeba, rebarbora, 1 vejce, 130 g měkkého polotučného tvarohu, sůl, 50 g másla, 300 g vařených brambor ve slupce (oloupaných), 200 g bramborového škrobu a 75 g kukuřičné mouky.
Kromě poloviny jedné velké dýně Kabotcha, potřebujeme ještě dvě cibule, 200 g celeru, 100 g petržele, 4 papriky, nejlépe různě barevné, 4 větší rajčata, sůl, pepř a olej. Na brambory jsou pak třeba brambory, olej, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř, palice česneku, čerstvá saturejka, dobromysl, máta peprnná, tymián a rozmarýn.
Co se zbylou bramborovou kaší a co je bršlice?
Mně zbylo kilo. Přidala jsem do něj 400 g celozrnné mouky, 4 vejce, sůl, pepř, 150 g strouhaného tvrdého domácího sýra a vše řádně promíchala. Na salát – potřeba je na něj svazek bršlice, svazek rukoly, trochu čerstvé dobromysli, velký svazek ptačince, bílý tvrdý sýr typu jádel, sůl, směs pepřů – černý, zelený, bílý, sečuánský, olivový olej a balzamikový červený ocet.
Kořeněné brambory se zapraženými fazolkami
Tedy úplně přesně: brambory podle počtu strávníků, zelený pepř, provensálské koření, hrubozrnnou sůl, uzenou papriku, černý pepř a citronový pepř. Dále mořskou řasu jako koření a sušený česnek. Zavařené zelené fazolky ve slaném nálevu, sůl, olej a trochu mouky celozrnné pšeničné.
Ovocné knedlíky paní Machové
Je chuťově více bramborový, kdo má raději knedlíky do tvarohu, musí si poměr malinko změnit. Můj poměr nakonec vyšel na 1000 g brambor, 500 g řidšího tvrohu, trochu soli, 800 g celozrnné pšeničné mouky, 1 vejce a ovoce – v našem případě zavařené švestky. Na posypání pak namletý mák, cukr moučka a máslo.
Na kaši je třeba 700 g brambor, trochu teplého mléka a máslo na vykrémování kaše. Dále pak na samotný krém je třeba 200 ml smetany, 50 ml mléka, 2 vejce, 70g másla, 5 lžic mouky celozrnné pšeničné přesáté, trochu soli, pepře, provensálského koření, trochu třeného česneku a trochu oleje.
brambory, olej, česnek, sůl a cibule.
Potřeba jsou větší brambory a plán na druhý den na něco s bramborovou kaší, dále 700g tvarohu, 150 g strouhaný sýr, veliký svazek rukoly, oregana a libečku, sůl, červená uzená paprika a olej.
Hokaido na sladkokyselo se zeleninou
tři cibule, jeden větší pórek, zelené fazolky – asi 400g, uvařená růžičková kapusta, asi 500g, olej, sůl, 5 stroužků česneku.
Na noky je třeba: 500g brambor, 50g směs- kopřiva, roketa a řeřicha, dále sůl, 2 vejce, 270 g celozrnné mouky pšeničné přesáté a 100g celozrnné mouky pšeničné . Na žampionovou směs je třeba 1 větší cibule, 1/2 kg žampionů, 4 střední rajčata, olej, 250 ml kefíru, 1 vejce, sůl, 2 lžíce celozrnné pšeničné mouky.
Brambory vařené v hrašce jsou velmi jednoduché a rychlé jídlo. Navíc netřeba ani mnoho surovin : brambory- podle strávníků, u mě zhruba kilo, 5 mrkví, 3 střední cibule, trochu oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sladké papriky, sůl a hraška pikantní – zhruba pět lžic+ voda.Zhruba 100g sýra a červená řepa na oblohu.
brambor tolik, aby pokryly alespoń ve vrstvě a půl dne pekáče, ve kterém budeme zapékat. Dále 600g žampionů, 5 cibulí spíše menších, 6 rajčat, spíše větších, 3 vejce, 250ml mléka, sůl, 1 sušená feferonka, svazeček oregana, olej, 200g červeného zelí.
Brambory – podle počtu účastníků večeře, dále jedna větší brokolice,3 větší cibule, olej, tvaroh – 300g, dvě lžíce hořtice,dvě lžíce bílého vína, svazeček sušené saturejky, svazeček sušeného oregana, dvě lžíce majoránky. Sůl, pepř.
1500 g brambor, 400 g celozrnné pšeničné mouky, sůl, majoránka, 3 stroužky česneku, 2
vejce, olej, 2 hlávky zelí, 3 cibule střední velikosti, 3 lžíce cukru, dva hrnky vody, 4 lžíce mouky celozrnné pšeničné, lžíce kmínu,trochu octa,sušená saturejka
Na brambory je třeba : tolik brambor, kolik sní daný počet lidí, cibule menšího formátu- také podle potřeby, já spotřebovala tři, asi 5 stroužků česneku, sůl, paprika a olej.
Na přílohu : 200g cibule na kostičky, 200g čerstvého zelí ze sklepa, 1 veliké jablko, lžíci medu a dvě lžíce sojové omáčky shoyu, trochu soli a podlila 300 ml vody. Po chvíli zaprášila dvěma lžícemi bramborového škrobu.
Bramborové placky trochu jinak
Suroviny na bramborové placky se zelím: vařené brambory a tvaroh se syrečkem z předchozího dne. 1 vejce a trochu mouky – tolik, aby se těsto nelepilo a bylo hezky tvárné. Trochu pepře a sůl. Olej na smažení. Hlávka čerstvého zelí, dvě cibule, trochu cukru, trochu másla, sůl, kmín, lžíce mouky na zapražení zelí.Hrst rozinek.
suroviny na brambory: brambory :-), dle velikosti pekáče, tak , aby pokryly dvě vrstvy pekáče. Stroužek česneku, 1 kedlubna, sladká paprika, sušené oregano, čerstvá dobromysl – asi 4 snítky, asi 4 zelené natě čerstvé cibule, kečup – asi 100g, hořtice asi 100g, sojová omáčka asi 2 lžíce, pivo asi 250ml, 3 vejce, olej, sůl, uleželý tvaroh nebo syrečky, případně romadur.
Suroviny : 750 g brambor, 300g mouky pšeničné celozrnné přesáté, 1 vejce, lžička soli, zelí, 3 cibule, olej, cukr, sůl na zelí, kmín
Celerové placky a bramborový rychlosalát
suroviny: brambory, 3 cibule, nakládané okurky – v mém případě nakládaná paprika, majonéza, 3/4 hlávky celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, oregano, bazalka, pepř, mouka celozrnná pšeničná přesátá, olej na smažení, strouhanka, vejce, hlávkový salát : salát 2x, ocet, voda, sůl, pepř, cukr
suroviny: 1300g brambor, voda, trochu soli, moučkový cukr, máslo na polití, švestková povidla, tvaroh s cukrem, mouka – 250g
suroviny: brambory – asi 1 kg, sůl, 8 vajec natvrdo, 2 cibule, asi 100-200 ml smetany, 100 g sýra, olej, máslo.
suroviny: 1 kg brambor, 1 kg soli, cibule, 2 špenáty, asi 6 cm pórku, 250g pšeničné mouky celozrnné přesáté, 4 žloutky, 4 bílky, asi 4 lžíce smetany, stroužek česneku.
Bramborová kaše a ovesné karbanátky
Pečené brambory s kedlubnou,beš. omáčkou

Suroviny: brambory, dle potřeby, cibule na proužky – na cca 1,5kg brambor asi 4 cibule, 4 stroužky česneku, sterilovaný hrách, hodně sladké papriky, majoránka, sůl, pepř,kapka tabasco a hlavně smetana na vaření. Velebím vlastní krávu – brambory nemusí být zcela potopené, ale je jí třeba hodně. :-)Ideální množství je do poloviny brambor. Během vaření se při míchání všechny brambory nasají smetanou.
Grilovaná jídla
Tyto špízy jsou udělané z dýně hokaido, sojových kostek, plátků česneku a plátků cibule. Dále je potřeba uzená paprika, maďarská paprika, sůl, trochu medu, citronu a olej.
Na jednoduché grilování v alobalu potřebujeme rajčata, tofu (tentokrát s chilli), plátky cukety, dýně hokaido a patizonu.
Luštěniny
suroviny: 1 balíček bílých fazolí, 1 konzervovaná kukuřice, 250ml rýže, sůl, paprika sladká, pepř, koriandr, oregano, bazalka, tabasco, curry, balkánský sýr, mléko, ocet, hlávkový salát
Suroviny: fazole 500g, žampiony 500g, sojová omáčka shoyu 6 polévkových lžic. Sůl, pár kapek tabasco, lžíce curry, sladká paprika 4 lžíce, 4 lžíce solamylu, 200 ml kečup, 3 cibule, olivový olej.
Pro plněné žampiony s čočkou je třeba: Žampiony – co největší a tolik, aby bylo pro každou osobu alespoň dva. 1kg brambor, 500g čočky, 2x zelenina-( hrášek,mrkev, kukuřice,)celkem cca 600g zeleniny, olej, olivový olej, 2 větší stroužky česneku, sůl, lžíce medu, dvě lžíce sojová omáčku shoyu, citron, 2 lžíce maizeny, 3 cibule.200 ml mléka.
Hrachová kaše s ovesným karbanátkem
Na hrachovou kaši je potřeba 500 g sušeného hrachu, sůl, 250 ml smetany, 5 -6 lžič jíšky(100g másla a 100 g mouky), olej, 3 cibule.Vejce na volská oka.
500 g vrtulí, 500 g fazolí červených, 4 velké žampiony, hrst buráků, sůl, saturejka sušená a jeden rajský protlak 140 g. Cukr-2 lžíce.Toť vše. Na ozdobu pak kousek cibulové natě z klíčící cibule ve sklepě a lze použít případně strouhaný sýr, tvaroh, parmezán…. dle libosti. U nás dnes jen samotné.
500g hrachu a 500 g jemných krup – lámanky. Dále je potřeba si připravit 4 střední cibule, jednu palici česneku, sůl, majoránku a olej- také tvrdý sýr na posypání.
Černá čočka s rýží a celerem, pórkem a žampiony
Na toto jídlo potřebujeme černou čočku, velmi hezkou luštěninu mimochodem, jasmínovou rýži, kurkumu, červenou cibuli, celer, citrónovou šťávu, pórek, žampiony, slunečnicový a olivový olej, sůl, bílý balsamikový ocet, pepř.
Rychlovka z červené čočky a zázvoru
Na toto „čočkoto“ je třeba 1 půlkilové balení červené čočky, trochu slunečnicového oleje, olivového oleje, dvě lžíce zeleného pepře, čerstvý zázvor – dle chuti, sůl, černý, bílý a červený pepř, domácí polotvrdý sýr, 2 cibule, 2 červené a 2 zelené papriky.
Velmi jednoduché jídlo, na které je potřeba 1 balní červených fazolí, 2x rajský protlak, dle chuti cukr, sůl, pepř, curry,
červená paprika, kuskus, černé olivy, olivový olej. Na zeleninu pak olej, papriky, pórek, 1 dcl červeného vína, černý, bílý a zelený pepř, sůl, provensálské koření.
Rýže s pohankou, tahini a dýní – vyváženě zdravé
stačí si přichystat jasmínovou rýži a stejné množství loupané pohanky. Trochu soli. Na pastu pak : 500 g dýně kabotcha nebo prostě jiné dýně, u mě je to hutnější kabotcha, 85 g pasty tahini – sezamová pasta, trochu soli, stroužek česneku. Dvě lžíce olivového oleje.Trochu sušené dobromysli.
Houby
Suroviny na guláš: olej na smažení cibulky- trochu více než obvykle, 3 větší cibule,2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, sladká paprika – alespoň 4 lžíce, mouka celozrnná pšeničná přesátá – 7 lžic, pepř, nové koření, sůl, voda, 3 hrsti sušených hub – většinou poddoubáci.
suroviny: brambory, podle chuti – tak 15 spíš menších brambor, 60g másla, 4 lžíce mouky celozrnné pšeničné přesáté,2 cibule, 4 lžíce octa, svazeček kopru a petrželky, 1 bobkový list, 6 kuliček nového koření,čerstvě namletý pepř, sůl, 2l vody, 7 vajec :-), větší hrst sušených hub, 400ml smetany
Pro plněné žampiony s čočkou je třeba: Žampiony – co největší a tolik, aby bylo pro každou osobu alespoň dva. 1kg brambor, 500g čočky, 2x zelenina-( hrášek,mrkev, kukuřice,)celkem cca 600g zeleniny, olej, olivový olej, 2 větší stroužky česneku,
sůl, lžíce medu, dvě lžíce sojová omáčku shoyu, citron, 2 lžíce maizeny, 3 cibule.200 ml m
léka.
brambor tolik, aby pokryly alespoń ve vrstvě a půl dne pekáče, ve kterém budeme zapékat. Dále 600g žampionů, 5 cibulí spíše menších, 6 rajčat, spíše větších, 3 vejce, 250ml mléka, sůl, 1 sušená feferonka, svazeček oregana, olej, 200g červeného zelí
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Na tuto polévku je třeba 300g hlívy ústřičné, 3 střední cibule, 100 g másla, půl sáčku sladké papriky, tři stoužky
česneku, sůl, jeden bobkový list, trochu pepře a nového koření, 3 lžíce jíšky a 1,5 l vody, půl hrsti majoránky.
Na plněné žampiony je potřeba půl kg žampionů, 250g tvarohu, sůl, fazole -asi 4 lžíce vařených, velký stroužek česneku, strouhanka, vejce, trochu mléka, olej.
Guláš z hlívy a bezlepkové knedlíčky pro Kikuš
Na guláš je třeba 270g cibule, 300 g hlívy ústřičné, 1/3 sáčku sladké papriky, nové koření, pepř, 3 bobkové listy, olej, jíška- zhruba 5 lžic hotové nebo 100g másla a 100g mouky na čerstvou.Tři stroužky česneku. Sůl. Na bezlepkové knedlíčky jsem použila 50g rýže syrové, 30g syrového hrachu, 50g syrových sojových bobů, 50g syrové cizrny, 50g kukuřičného škrobu, 30g hrašky,15g droždí.Cca 150 ml mléka a voda,4 lžičky oleje.Sůl.
Na houby na víně je potřeba 1 velká cibule, tři hrsti sušených hub, 3 dcl červeného vína, 2 lžíce červené papriky, čerstvě mletý pepř, sůl, 3 lžíce hotové jíšky– nebo cca 80g másla a 80g mouky celozrnné pšeničné na jíšku, trochu oleje, voda, 2 polévkové lžíce cukru.
Na noky je třeba: 500g brambor, 50g směs- kopřiva, roketa a řeřicha, dále sůl, 2 vejce, 270 g celozrnné mouky pšeničné přesáté a 100g celozrnné mouky pšeničné . Na žampionovou směs je třeba 1 větší cibule, 1/2 kg žampionů, 4 střední rajčata, olej, 250 ml kefíru, 1 vejce, sůl, 2 lžíce celozrnné pšeničné mouky.
Červená řepa s novým bramborem a houbami
Na toto jídlo je potřeba jedna veliká červená řepa, trochu máty, trochu saturejky zahradní. Košíček hub – u nás obyčejní poddubáci a pár klouzků, dvě cibule, sůl a kmín, olivový olej a také trochu slunečnicovéh. Jako příloha pak nové brambory, máslo a tvaroh.
Bramborovo-dýňové bramboráky a guláš z hlívy
Brambory cca 1 kg, hokaido – zhruba 1/4 množství brambor, sůl, 2 cibule, pepř, majoránka, česnek a tolik celozrnné pšeničné mouky, aby vzniklo příjemné těsto, které se po ozkoušení netrhá a smaží se do křupava. Smažím pak na oleji
500g žampionů, brambory, majonéza,strouhanka, vejce, sůl. hlávkový salát, na zálivku – ocet, voda, sůl, pepř, cukr
Zeleninové přílohy
cca. 3/4 velikého celeru, dvě cibule na nudličky, dvě větší mrkve, jedno vajíčko, sůl pepř, sladká paprika, citrón.
půlka ledového zelí, jedna střední paprika, 5 ředkviček, 1/4 kedlubny, svazeček dobromysli, sýr 200g a tvaroh 200g. Dlouhá pažitka, veliké listy hlávkového salátu. Na ozdobení červená paprika a koření black caraway
Sladká jídla
pšeničná mouka celozrnná, 1 vejce, sůl, trochu másla, trochu tvarohu,mléko, jahody. Nahoru: tvaroh, cukr, máslo
mouka celozrnná pšeničná přesátá 1 kg, 140g másla, 250 g tvarohu měkkého, lžička soli, 1 vejce, 400ml mléka. 6 prutů rebarory, 600g strouhanky,olej- 4 lžíce, 200g cukr moučka a máslo na polití
Kaše
rýže, cukr, sůl, tvaroh, mléko, ovoce
ovesné vločky, přiměřeně, mléko, tolik, aby ho bylo minimálně 2x tolik než vloček, vody – 1/2 množství mléka, cukr, špetka soli, kakao asi dvě lžíce, kokos- asi pět lžic, rozinky-asi tři lžíce, vanilkový cukr, naložený rybíz se skořicí a rumem.
Saláty
450g celozrnné mouky pšeničné, 4 vejce, trochu soli a dvě lžíce vody, 2 mražené špenáty, asi 1dcl smetany, stroužek česneku a 2 nakrájené cibule. Sůl ,olej a dva žloutky -nemusí být, ale zbyly mi z bábovky, kde byly potřeba jen bílky, rajčata, liltr mléka, asi 100g másla, hrnek mouky, muškátový oříšek strouhaný čerstvě ! a sůl, Trohu bazalky nebo oregano, sýr na strouhání.