Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Fazole nebo vrtule? Cibule nebo pistole? Kdykoli píšu název dnešního jídla, okamžitě mi nabíhají cibule a pistole :-) Kdesi jsem četla, že určitá skladba je předurčena být hitem, protože  má tendenci udělat si v mozku smyčku a člověk na ní nedokáže přestat myslet a permanentně se mu do mozku vrací. Já to tak mám i bez hudby :-)). Fazole a vrtule.  Je to zvláštní kombinace a co je na ní nejzvláštnější je, že to, co se přidá k vrtulím vařením s fazolemi, neochutí  nikdy tak dobře samotné těstoviny. Vařit těstoviny s červenými fazolemi zaručuje už samo o sobě jejich chuť. Kromě toho, že se musí fazole  naložit předem, je to ideální jídlo pro vaření v jednom hrnci, tedy značně energeticky úsporné, ať se jedná o úsporu jak energie pohánějící zdroj tepla tak i energie vlastní.

Suroviny, které jsou potřeba jsou : 500 g vrtulí, 500 g fazolí červených, 4 velké žampiony, hrst buráků, sůl, saturejka sušená a jeden rajský protlak 140 g. Cukr-2 lžíce.Toť vše. Na ozdobu pak kousek cibulové natě z klíčící cibule ve sklepě a lze použít případně strouhaný sýr, tvaroh, parmezán…. dle libosti. U nás dnes jen samotné.

Toto jídlo se vaří až tři dny :-)), protože je potřeba naložit fazole a já nakládám fazole po dobu dvou dní a 2x jim vyměňuji vodu. Není to nezbytné, lze mít naloženo i jen 24 hodin a vodu nevyměňovat, ale z  mého pohledu je to dobré pro následné trávení. Trochu se tim eliminuje nadýmací schopnost fazolí. Stejně tak následné přidání sušené saturejky je pro stejný účel dobrý počin.

Když jsou tedy fazole dostatečně naložené, vložím je do hrnce a nejprve vařím zcela neosolené v takovém množství vody, aby byly ponořené. Když jsou už poloměkké, tak je osolím a vařím téměř do měkka. Když už jsou tedy skoro měkké, přiliju zhruba další litr vroucí vody a přisypu 500g vrtulí. Zamíchám, přikryji pokličkou a vařím tak, jako bych vařila samotné těstoviny. V momentě, kdy jsou těstoviny uvařené, sliji z hrnce všechnu vodu, vrátím na plotnu, přimíchám jeden střední rajský protlak-140g. Přidám nakrájené oloupané žampiony na plátky, hrst buráků a dvě lžíce cukru. Vše promíchám a nechám chvíli, aby se žampiony trochu propařily. Potom už lze nandavat a posypané cibulovou natí, případně sýrem podávat.

Víte o fazolích, že

jsou zásobárnou důležitých vitaminů a minerálů ? Draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, jódu, méně sodíku a železa. Dále je to ryboflavin-B2, další vitamíny skupiny B, kyselina listová, Vitamíny E,C, provitamín A, karoten, niacin a vláknina. Už to samo o sobě je vynikající doporučení pro konzumaci fazolí. Navíc jsou syté…..:-) přesto mnohotukuprosté

Věděli jste, že obsahují 24-30% rostlinných bílkovin ? Právě proto jsou oblíbenou součástí stravy nás nemasožravců. Ale ten kdo má doma krávu, může šetřit i s fazolemi :). Rozhodně je to dost kvalitní zdroj bílkovin pro vegany. A pozor, kromě toho, že obsahují aminokyseliny, fytosteroly, flavonidy a glykosidy -mohou přispívat k lepší náladě.

Co se týká zdraví, pomáhají fazole při  mírných formách cukrovky, to ovšem jen odvar z lusků, nikoli semen. Pomáhají při tvorbě červených krvinek, pomáhají snižovat krevní tlak a regulují hladinu cukru v krvi. 

Kdo má problémy s nadýmáním, může věřit, že pravidelná konzumace fazolí nechá vytvořit v těle enzym- ovšem naše kráva to  má prý tak, že když jí nedáme šrot alespoň 1x za 48 hodin, příslušný enzym, který pomáhá v žaludku krav štěpit a zpracovávat právě zrno se ztratí. Možná by pomohlo maximálně se přestěhovat do Mexika :-))

Jedna odpověď to “Fazole s vrtulemi”

  • Veska:

    Chvíli jsem koukala na kombinaci těstovin a fazol jak to bude chutnat společně,
    určitě ale dobře – já dělám takto salát a vůbec mi to nepříjde ,že by to nemělo chutnat
    když mám tak přídám ještě kukuřici abych dostála názvu jídla „krmení pro slepice“
    tyhle kombinace mi totiž chlapi nejí ,že prý to vypadá jak jednou už snězené jídlo ,
    ale tím mě neodradí ,mě tyhle kombinace chutnají .

Přidejte komentář