Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Sladké vegrecepty z celozrnné mouky

 

 

 

zelená-1

 

 

 

 

Bábovky

ba68c62df1_101935775_v1Dýňová bábovka

 500 g dýně, 1+1/2 hrnku cukru, prášek do pečiva, 2 hrnky celozrnné přesáté pšeničné mouky, 4 vejce, vanilkový cukr, hrnek vody, půl hrnku smetany, 100 g másla, trochu kakaa a 100 g čokolády na vaření.

 

 

018ok-548x730Pomerančová bábovka s čokoládou

 6 vajec, 300 g cukru krystal, 550 g kysané smetany, co nejhustší, prášek do pečiva, moučkový cukr s vanilkou, 350 g celozrnné mouky pšeničné, 100 g čokolády na vaření (používám 200g balení z Lidlu), 1 velký pomeranč, 1 bílek na polevu, moučkový cukr na polevu.

 

Banánová bábovka

3 velké,velmi měkké banány, 260 g cukr krystal, 4 vejce, 200 g olej slunečnicový, 530 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžíce skořice, prášek do pečiva, 250 ml mléka, kakao, trochu rumu.

 

 

Bábovka s celým mákem

4 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 1 prášek do pečiva, lžíce cukru s vanilkou, lžíce citronové kůry, 250 ml mléka, 200 ml oleje, 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, hrnek nemletého máku

 

Bábovka s mákem

 1 sáček vanilkového pudingu, 1/2 hrnku oleje, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, 400 ml vody, dvě lžíce kakaa, 1+1/2 hrnku mouky celozrnné pšeničné přesáté a 1/2 hrnku nemletého máku. Dále lžička citronové kůry, půl lžičky mletého zázvoru, lžička skořice, a 1/3 hrnku vlašských ořechů a 70 g rozinek

007ok-2-550x430Bábovka z kvásku

150 g žitného kvasu, 750g celozrnné pšeničné mouky přesáté, 250g vlažné vody, 250g mléka, 1 vejce, práškový cukr s vanilkou, 100 g rozinek, rum, 50g másla,200g cukru krystal,  citronová kůra -lžíce. Lžíce kvalitního kakaa

 

aa110f0151_77473632_v1Piškotová bábovka Anuše Kejřové

10 vajec, 400 g cukru krystal, 430 g mouky celozrnné pšeničné přesáté a vanilka – asi lžíce mouč. cukru s vanilkou.Lžíce kakaa

 

20c90c753a_75125540_o2Bábovka čtyř chutí

10 vajec, 1+1/2 hrnku cukru, 400g celozrnné přesáté mouky pšeničné, 1 prášek do pečiva, 125 ml mléka, 3/4 hrnku oleje, lžíce cukru s vanilkou, lžíce kakaa, 2 lžíce kokosu a 2 lžíce uvařené silné bílé kávy

 

668d4cb332_74255636_v1Pravá třená bábovka

240g másla, 6vejce, 450 cukru, 450 g mouky celozrnné pšeničné  přesáté, 1/8l mléka- dala jsem o něco více, skoro 200 ml, citronová kůra, 1 prášek do pečiva, trochu cukru s vanilkou

 

 

1de5e9c75d_71749281_o2Máslová bábovka

200g mouka celozrnná pšeničná přesátá, 200g  másla, 250g cukru krystal, 4 vejce, 1/4 l mléka, 1 lžička rumu, vanilka, citronová kůra, 1 prášek do pečiva, tuk na vymazání formy a trochu mouky na vysypání a hrst kandované dýně

 

2e0ce00499_71587499_o2Vídeňská bábovka

6 vajec, 280g másla, 280g cukru krystal, 360g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 250ml mléka, 1+1/2 prášku do pečiva, špetka soli, kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr či na lžíci moučkový cukr s naloženou vanilkou, 50g rozinek, 50g mandlí, tuk a mouka na vymazání formy

 

eefa82f3fb_70346161_o2Tvarohová bábovka

200 g olej, 250 g cukr, 4 vejce, 250 g mouka celozrnná pšeničná přesátá, 250 g tvaroh, prášek do pečiva, vanilkový cukr, trochu rumu, kakao, citronová kůra – jemně mléka – asi 50 ml

 

 

bdf45a4098_66455190_o2Bábovka s rumem a rozinkami

250 g másla, 3 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 hrnek rozinek, 1/2 hrnku rumu, 1 prášek do pečiva, 2hrnky cukru, 6 vajec, vanilkový cukr, 1 hrnek strouhaného kokosu, 3/4hrnku smetany,kakao 2 lžíce

 

 

037071aa59_66180986_o2Maková bábovka

4 vejce, 250ml oleje, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva,300g cukru, dvě lžičky citronové kůry, lžička skořice,  1 sklenice vody – zhruba 150-200ml, 300 g máku

 

 

78a70b4d59_65027872_o2Mramorová bábovka

12 +1/2 dkg másla, 24 dkg cukru, citr. kůra, 1/4l smetany, 5 žloutků, 42 dkg krupičkové mouky, sníh z 5ti bílků, 1 prášek do pečiva, 1+1/2 dkg kakaa, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hořká mandle, máslo a strouhaná houska na vymazání formy

 

bd24c82cc6_64299517_o2Linecká bábovka s ořechovou náplní

Suroviny: na linecké : 300g celozrnná mouka pšeničná přesátá, 200 másla, 100g cukr moučka, 2 žloutky na náplň: 4 žloutky, 8 bílků, 200g vlašských ořechů, 40g piškotů, 160g cukr moučka.Máslo na vymazání formy.

 

 

8405b089e8_63531887_o2Bábovka a beránek

4 vejce, cukr přiměřeně cca hrnek, olej cca půl hrnku, vanilkový cukr, trochu rumu, citronová kůra, prášek do pečiva, mouka – cca 3 hrnky

 

 

Beránci

44d38da2b7_75468005_o2Původní beránek

10 vajec, 0,5l oleje, 500 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, citronová kůra, dva prášky do pečiva, 500g cukru krupice,lžíce moučkového cukru s vanilkou, 300 g tvaroh , dvě lžíce  kakaa  a žádné mléko

 

958b588a3a_63676003_o2Beránek II.

 

250g moučkového cukru, 5 žloutků, 1 vanilkový cukr, kůra i šťáva z 1/2 citronu, 300g polohrubé mouky, 5 bílků, tuk a strouhanka na formu

 

958b588a3a_63676003_o2Beránek III.

500g celozrnné mouky pšeničné mouky, 250ml vlažné vody, 40g droždí, 50g cukru, 50g rozpuštěného másla, 1 vejce, sůl. Vejce na potření, hřebíčky na oči, moučkový cukr na posypání

 

 

 

Muffiny

6fc611cb69_67136668_o2Borůvkové muffiny

6 vajec, 2 lžíce oleje, 2 lžíce vody, 2 vanilkové cukry, 190g cukru, 250g mouky celozrnné přesáté pšeničné, 500 g borůvek s rybízem

 

 

5b392d365f_64961479_o2Muffiny s mákem

suroviny na 12 ks : 250g mouky celozrnné přesáté, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 1
prášek do pečiva, 50g namletého maku, 100g mletých ořechů, 100ml oleje, 150ml smetany, 3 vejce
poleva: moučkový cukr, citronová šťáva

d2a65ec147_101696997_v1Muffiny s mákem II.

183 g cukru krupice , 145 g oleje, 9 g prášku do pečiva, 4 vejce, 250 g celozrnné přesáté pšeničné mouky, 70 g máku, sladkomandlová esence

 

IMG_1118-550x413Muffiny s čokoládou

2 celá vejce, 2+1/2 hrnku celozrnné pšeničné přesáté mouky, 1 malá lžička sody, 1 polévková lžíce prášku do pečiva,150 ml 80 % čokolády, 1 hrnek cukru, 1 lžička práškového cukru s mletou vanilkou, 1/2  hrnku měkkého másla, 1 hrnek mléka

 

 

9723e51ce5_100265849_o2Hrníčkový moučník mug-cake

Na 1 hrníček potřebujeme 1 banán, 1 vejce, 50 g ovesných vloček, 50 g tvarohu, 1 lžička prášku do pečiva, 2 datle, lžíci kvalitního kakaa, olej na vymazání hrnečku a kokos na jeho vysypání

 

451363dfb0_79500044_v1Mrkvovo-cuketové muffiny

4 vejce, 250ml mléka, 100g rozinek,200 g oleje,  lžíce dobrého kakaa, 50g lískových oříšků, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 170 g čerstvé mrkve, 210 g čerstvé cukety, lžička jedlé sody, citronová kůra a dvě lžičky skořice

 

Buchty k řezu

 

6f1c4696b0_63737780_o2Tříbarevná buchta

Surovin množství na 2 plechy:
1.těsto: 20 dkg cukru moučka, 20 dkg máslo, 60dkg celozrnné pšeničné mouky přesáté, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa, citr. kůra, 10 lžic vody.  2.těsto: 6 vajec, 40 dkg cukru, 40 dkg mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 10 lžic vody a 2 dcl oleje, náplň: 1,5 kg tvarohu, 2 vejce, cukr, vanilkový cukr
zelená-1

a3df396a50_83070573_v1Klasická prošívaná deka

5 vajec, 2 hrnky cukru krystal nebo krupice, 4 lžíce kakaa, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, lžíce vanilky a hrnek vody. 3  hrnky přesáté celozrnné mouky. Na nádivku pak 500 g tvarohu, 2 žloutky, citronovou kůru z půlky citronu, 3 lžíce maizeny nebo 1 vanilkový puding a cukr dle chuti

 

7ee4150b32_75794414_o2Původní tvarohová buchta

4 celá vejce, 300 ml šlehačky, 100 g čokolády, 280 g cukru, prášek do pečiva, 330 g celozrnné pšeničné přesáté mouky, lžíce kakaa, lžíce skořice, šlehačka na ozdobení, 70 ml vlažné vody

 

115aaaa-550x382Rychlá tvarohová buchta

1+1/2 hrnku mouky pšeničné celozrnné, 1 hrnek cukru krystal, 3/4 hrnku oleje,1 hrnek mléka,1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce kakaa a na náplň: 500g tvarohu, 1 hrnek cukru, 1 vavnilkový cukr, 40 g maizeny nebo 1 pudingový prášek, 2 vejce, 1/2 hrnku mouky

 

zelená-1

 

DSCN6499Tříbarevná buchta s mákem

Surovin množství na 2 plechy:
1.těsto: 20 dkg cukru moučka, 20 dkg máslo, 60dkg celozrnné pšeničné mouky přesáté, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa, citr. kůra, 10 lžic vody.
2.těsto: 6 vajec, 40 dkg cukru, 40 dkg mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 10 lžic vody a 2 dcl oleje
náplň: 0,5  kg mák, 2 vejce, cukr, vanilkový cukr, skořice

ff79b62d1e_99995350_v2Zimní cheescake

1500 g jemného tučného smetanového sýru nebo lučiny, 400 g cukru krystal, 6 vajec, citronová kůra, vanilka, hořkomandlový extrakt, zbylé vánoční cukroví – nejlépe máslové nebo linecké 400 g, 100 g mandlí, 100 g másla. Trochu cukru a másla na karamel. Pečící papír a stěrka

fe5c0f7f3d_98789761_v1Rybízové řezy se sněhem

Na jeden plech řezů je třeba: 260 g másla, 4 žloutky, 160 g cukru, 1 lžíce moučkového cukru s vanilkou,  480 g celozrnné pšeničné mouky, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků, 500 g rybízu, 2 lžíce rumu, cukr do rybízu
a skořici.

 

8bcc2889d3_98712833_v1Rybízová buchta s tvarohem

Suroviny: 600 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 10 lžic vody, 4 lžíce kvalitního kakaa, 1 prášek do pečiva, trochu rumu, 500 g rybízu a semínka z jedné feferonky.
Na tvarohovou nádivku: 850 g tvarohu, 130 g cukru moučka, lžíce rumu, 3 žloutky, 1 vanilkový puding
Na sníh:  3 bílky, lžíce moučkového cukru

 

8eef82652f_98030110_v1Rychlá buchta s kakaovými boby a syrovátkou

4 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnec cukru krystal, 3 hrnky celozrnné přesáté pšeničné mouky, 1 prášek do pečiva, trochu vanilky, 1/3 hrnku kakaových bobů drcených, 2 lžíce kvalitního kakaa, 320 ml syrovátky

 

 

7d1e306d44_96998664_v1Francouzský piškot

Základní poučka zní, kolik váží vejce, tolik má vážit mouka a cukr. Musí se tam zapasovat ještě nějak mák. Takže přesně to bylo 5 vajec, vážících 330g. K tomu 230 g mouky celozrnné přesáté a 100 g namletého máku. 330 g cukru krystal a trošku prášku do pečiva. Cca půl kávové lžičky. Potřeba jsou také 3 lžíce horké vody. Na polevu pak bílek z jednoho vejce, 4 lžíce moučkového cukru a 3 lžíce griotky. Lze samozřejmě zaměnit za citronovou šťávu.

258cd2d3e9_96146678_v1Čokoládovokokosové řezy

230 g kokosu, 375 g salko, 2 vejce – na kokosovou část. Na hnědou část potom 200 g másla, 50 g slunečnicového oleje, 400 g cukru krystal, 350 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 200 g čokolády na vaření, 2 vejce, lžička moučkového cukru s vanilkou,260 ml mléka,  1 prášek do pečiva, trochu rumu

 

 

9b98dabbe7_95941886_v1Černá buchta s čokoládou

250 g oleje, 1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 3 lžíce kakaa, 100 g čokolády na vaření. Prášek do pečiva, 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky a 4 vejce a trochu rumu

 

e97b34e5b7_91581945_v1Lískovoořechová buchta

4 vejce, 220 ml oleje, 250 g cukr krystal, 400 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g lískových ořechů, vanilkový cukr, trochu citronové kůry, trochu rumu, 1 prášek do pečiva, kakao, skořice, 300 ml mléka

 

 

3fd048f4f0_83700901_v1Buchta s karamelovo-ořechovou glazurou

3 velká vejce, 300g cukru, 6 tobolek zeleného kardamomu, 400 g celozrnné pšeničné mouky, 280 ml mléka, 150 ml oleje, prášek do pečiva, lžička citronové kůry, lžíce rumu. Na glazuru – 300g cukru, 300g vlašských ořechů, vrchovatá lžíce másla

 

6e0fc8d790_76236437_v1Řezy z listového těsta

listové těsto, 2 litry mléka, 1 krabička maizeny nebo 4 pudinkové prášky, 120 g cukru krystal, na polevu 1 bílek, 160g moučkového cukru, trochu citronové šťávy nebo rumu.

 

 

zelená-1

20da724030_75655193_o2Kefírová buchta

2 vejce, 360 g kefíru, 120  ml oleje, dvě lžíce kakaa, 360g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 2 lžičky jedlé sody, lžička moučkového cukru s vanilkou a 350 g cukru

 

 

zelená-1

059Dvojbarevná buchta

4 vejce, 1+1/2 hrnku cukru krystal, 3/4 hrnku oleje, 2 +1/2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, trochu citronové kůry, 2 lžíce rumu, 2 moučkového cukru s vanilkou, 1 hrnek mléka a 1/8 l podmáslí.  Dvě lžíce kakaa a na polevu bílek a moučkový cukr 200g

 

zelená-1

143441a8b9_73946762_v1Tvarožník od Saši

250g celoozrnné mouky pšeničné přesáté, 150g másla, 80g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva,kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr. . Na náplň potom 500g tvarohu minimálně polotučného, 400 ml mléka, 1 vejce, 100  ml oleje, 150g cukru, 40 g maizeny – kukuřičného škrobu, kůra z jednoho citronu a vanilkový cukr. Tuk a mouku na vymazání a vysypání formy

 

zelená-1

c7a2223913_73623022_v1Tvarohová buchta sudetské banditčiny babičky

6 vajec, 200g másla, 250 g cukru, vanilkový cukr nebo jeden vanilkový lusk, 1 prášek do pečiva, 40g maizeny nebo jeden puding,šťáva z jednoho citronu nebo pomeranče a 4 vrchovaté lžíce krupice celozrnné pšeničné, 1 kg tvarohu.

 

 

zelená-1

9bf7e39036_67923426_o2Cuketová buchta s polevou

3 vejce, 350g cukety, 1/4l mléka, 10 lžic oleje, 350g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 350g cukru, na polevu:50g másla, 2 lžíce kakaa, 50g cukru, kokos,

 

 

zelená-1

dcd4041d73_73034425_v1Citrónová buchta

4 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1+1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky mouky, 100 ml smetany, 2x vanilkový cukr. Na citronovou nádivku pak 2 litry mléka, 1 krabička maizeny, šťáva ze dvou citronů, 10 lžic cukru. Dále na ozdobu dva bílky + dvě kávové lžičky cukru moučka s vanilkou

 

zelená-1

0485f5cdf6_71353920_o2Ořechová buchta

1/4 hrnku oleje, 1+1/2 hrnku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/4 l mléka, 2 hrnky strouhaných vlašských ořechů, trochu rumu. Poleva -nemám přesnou gramáž – ztužený tuk, práškový  cukr a kakao. Tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu

 

zelená-1

04786bda15_68365185_o2Buchta s broskvemi

4 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/4l mléka, hrnek oleje, 2+1/2 hrnku celozrnná mouka přesátá, broskve. Na puding 1+1/8 l mléka, 1/2 krabičky maizeny, 4 lžíce cukru

 

 

zelená-1

bf95af76cf_67871119_o2Nadýchaný piškot s rybízem

8 vajec, 1+3/4 hrnku cukru, 3 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce kakaa,  1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku vody, 2 lžíce rumu, trochu másla a kokosu na vymazání plechu. Toto množství je na dva menší plechy.
A samozřejmě trochu rybízu a malin
zelená-1

5dbd705316_70598686_o2Jablečná buchta s kokosem

5 vajec, 1+3/4 hrnku cukru, 3 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, hrnek kokosu, hrnek+1/2  oleje, vanilkový cukr, prášek do pečiva, kg jablek, skořice, 1/2 litru mléka,bílky na sníh s trochou cukru a asi 4 lžícemi kokosu

 

 

zelená-1

5a6905f54d_65758471_o2Buchta s rebarborou

3 vejce, 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky přesáté, 3/4 hrnku oleje, 3/4 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, trochu kakaa, skořice, mletého anýzu *, rebarbora,3/4 hrnku mléka, 4 lžíce smetany

 

 

zelená-1

989fa43d93_65918151_o2Černá buchta

250g másla nebo tuku, 1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 3 lžíce kakaa. Zbytek: 1prášek do pečiva, 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné a 4 vejce

 

 

zelená-1

1183d1c3b5_65447357_o2Kokosová buchta

suroviny na 2plechy : 7 bílků, 300g cukr krystal,200 g kokosu – jeden balíček, 3 vejce, 70 g pšeničných vloček, hrnek cukru, 3/4 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, trochu rumu, 2,5 hrnku mouky, 3/4 hrnku mléka( nebo přidat dle potřeby), pár vlašských ořechů

 

zelená-1

f6dc9a737c_65212231_o2Tvarohová buchta s rebarborou

Suroviny: na těsto : 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1/2 hrnku krupičky nebo krupice.(vzhledem k tomu, že si jí melu sama a jsou kolem toho doma neustále dohady, je to v podstatě jedno, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do pečiva a 300g smetany. (Smetanu lze nahradit 150 g másla)
Na náplň: 750 g tvarohu, 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, jeden vanilkový cukr
Navíc: 300 g rebarbory, trochu moučkového cukru na posypání, malinko skořice, pečící papír
zelená-1

bb18c5eca5_64071728_o2Kokosová buchta

4vejce, hrníček cukru, prášek do pečiva, vanilkový cukr, citronová kůra, hrnek oleje, mouka celozrnná pšeničná přesátá – asi tři hrnky. Hrnek mléka. Sáček kokosu
zelená-1

56cbd06bbd_95241809_o2Obrácený koláč

3 hrnky celozrnné mouky pšeniční, 1,5 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, lžička vanilkového cukru.  Pak potřebujeme tvarohovou náplň. Potřeba je 750 g tvarohu, nejlépe domácí a minimálně polotučný, 3 celá vejce, polévková lžíce vanilkového cukru, citronová kůra a rozinky naložené v rumu – dle vlastní chuti, dávám 75 g. Na tvaroh přijde vrstva jablek – 6 velkých jablek, 125 g cukru moučka, skořice. Zcela nahoru přijde máslo – 200 g dobrého másla

Bublaniny

zelená-1

 5e53781837_86509482_o2Trochu jiná bublanina

8 vajec, 280 g cukru krupice, citronová kůra, moučkový cukr s vanilkou,  70 g namletých vlašských ořechů, 210 g celozrnné mouky pšeničné, 120 g strouhanky

 

 

e739cc5837_77332333_v1Jemná bublanina

250 g másla :-)) a také 300g cukru, 6 žlouků, sníh ze šesti bílků, citronová kůra, vanilka a 300 g mouky.A samozřejmě třešně

 

 

zelená-1

bd1168b010_66633320_o2Rychlá jahodová bublanina

4 vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 hrnky mouky, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku vody. Trochu rumu.  Jahody

 

 

zelená-1

5cccdf6895_65300322_o2Rebarborová bublanina

3 vejce, 2 hrnky mouky pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 300g rebarbory, 1/4 hrnku oleje, 1/4 l mléka, 1 hrnek cukru krystal, moučkový cukr na posypání

 

 

zelená-1

 

Perník

čára šedá

920df1918e_71938553_o2Perník na snídani

6 vajec, 280 g cukru písek, 1 lžíce cukru moučka, ve kterém je naložená vanilka, 1 prášek do perníku, 130 g  mléka, 110g  oleje, 300g mouky celozrnné pšeničné přesáté. 2 vrchovaté lžíce kakaa, dvě lžičky skořice, 2 lžíce rumu, 60g nastrouhaných vlašských ořechů a hrst kandované dýně( nebo jiné kandované ovoce).
Na polevu dva bílky, citronová kůra a cukru moučky, aby poleva zhoustla. Tuk a mouku na vymazání a vysypání pekáče
čára šedá

888a8b1263_99841178_o2Celozrnné pepparkakor

150 g másla, 200 g cukru krystal, 50 ml medu, 100 ml vlažné vody, 1 lžíce zázvoru, 1/2 lžíce hřebíčku,  2 lžíce skořice, 1 lčička kardamomu, 2 čajové lžičky jedlé sody, 3+3/4 hrnku celozrnné pšeničné přesáté mouky

 

abc6659c6e_91911582_o2Tip na velikonoční nabídku

Pečete na Velikonoce něco zvláštního? Nějaké cukroví, které nikdy jindy neděláte? A děláte perníky?

 

 

čára šedá

ffd71ac7b4_84362129_v1Kváskový perník

160g žitného kvasu, 160g pšeničné mouky přesáté pšeničné, 195ml vody. Dále pak 4 celá vejce, 1+1/2 hrnku cukru, 3+1/2 hrnku přesáté celozrnné pšeničné mouky, 270 ml mléka, rum, 3_4 hrnku oleje, citronová kůra, polévková lžíce perníkového koření, lžíce kvalitního kakaa

 

afd185be49_81750048_v1Perníkový speciál

Ráda bych se podělila o výborné řádky z knížky, kterou jsem konečně sehnala a totiž z knihy  „Staročeský perník“ – 170 návodů z rukopisův a knih kuchařských staročeských od Dr. Čeňka Zíbrta, která byla vydaná v nakladatelství Emila Šolce v roce 1916.

 

čára šedá

Perníčky z celozrnné mouky240c08bbcc_81683593_v1

100g medu, 250 g másla, 400 g cukru moučka, 1pl oleje, 4 vejce, 1 čj sody, 2-3 polévkové lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, 1 polévková lžíce  mleté instantní kávy, 1 deci mléka, 1 čajová lžička skořice, 1/2 dcl rumu, 1 kg pšeničné celozrnné mouky přesáté. Bílek na potření po upeční. Poleva: 1 bílek, 200 g cukru moučka

 

čára šedá

Kynuté moučníky

0e934dfcda_64022353_o2Tvarohové buchty

mouka celozrnná pšeničná přesátá cca 1 kg, droždí 50 g, máslo cca 90 g, 2 vejce, vanilkový cukr, cukr krystal asi 120 g, mléko dle potřeby,rum,  citronová kůra, tvaroh, cukr, rozinky,vejce,  máslo rozpuštěné na pomazání

 

 

zelená-1

5fd1a21a96_88988303_v1Slíváky

mouka celozrnná pšeničná přesátá cca1kg, droždí 50g, máslo cca 90g, 2 vejce, vanilkový cukr, cukr krystal asi 120g, mléko dle potřeby,rum,  citronová kůra, 300 g, přidáme cukr dle chuti, trochu vanilkového cukru, trochu citronové kůry a skořice a zalijeme mlékem – 250 ml.  máslo rozpuštěné na pomazání

 

6a8e1fc6ce_80576698_v1Řepánky z celozrnné mouky

1 kg mouky celozrnné pšeničné, . 2 vejce, 90 g másla, 50g droždí, trochu soli, 150 g cukru, mléka 400 g až více podle potřeby, (nedávám citr. kůru)  Na nádivku pak : 400g řepy, 400g ,máku, 80 g másla, 250 g cukru, mléko 250 g. (nedávám skořici jako do klasické makoé náplně). Máslo na potření.

 

zelená-1

89ebd71d95_73405556_o2Skořicoví šneci

cukr krystal 92g, sůl 7g (mě osobně přijde moc, dala jsem jen 3g), máslo 77 g, vejce 1x, čajová lžička šťávy z citronu, kůru z jednoho citronu, (v receptu se píše nebo, já dala i :) mouka celozrnná pšeničná přesátá 453 g(mé těsto bylo velmi , velmi řídké, Peter nepočítá v tomto receptu s celozrnnou moukou a píše, že mouku lze mírně navýšit, proto navyšuji, nakonec o 100 g tedy na 553 g), droždí 40g, mléko 283 g a hrneček skořicového cukru- cukr krystal smíchaný se skořicí

zelená-1

c0df0e7666_71110263_o2Martinské rohlíky

suroviny na 16 cca 150-200g rohlíků : 200g másla, 4 žloutky, 2 vejce, citronová kůra z jednoho citronu, 150 g cukru, 60g droždí, 1200 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1/2-3/4 l mléka, vanilkový cukr, vejce na potření, máslo na vymazání plechu
na nádivku:400g máku, 1/2-3/4 l mléka,240g cukru, 20 g másla, 70g perníku, trochu skořice , jedna hořká mandle (lze nahradit třemi kapkami hořkomandlové tresti),2 lžíce medu
zelená-1

IMG_0033okMakový věnec z plundrového těsta

1 kg celozrnné pšeničné přesáté mouky, 380 g másla, 430 ml mléka, 70 g čerstvého droždí, 100 g moučkového cukru, 1 lžička cukru s vanilkou, trochu citronové kůry a 2 vejce

 

 

zelená-1

Bruselské vafle

500 g mouky celozrnné pšeničné přesáté,  25 g droždí, 200 g rozpuštěného másla,1/2 l mléka, 1/4l vody, 4 vejce,  špetka soli, vanilka

 

zelená-1

6ccb2465ae_97448375_v1Uzly s tvarohem a skořicí

Suroviny:  410 g celozrnné mouky přesáté pšeničné, 200 g mouky hladké, 50 g droždí, 100 ml vody, 2 vejce, 240 g cukru, 130 g máslo, 10 g skořice, vanilka + citronová kůra, na nádivku: 350 g jablka,175 g cukr moučka ,vanilka + skořice+ citronová kůra,500 g tvaroh,3 žloutky, na polevu: 3 bílky,300 g cukru moučka,trochu skořice,trochu rumu

 

zelená-1

c3a61b1096_92320751_v1Makový věnec

2 žloutky, 120 g másla, 130 g cukru moučka, 200 ml mléka, 40 g droždí, 1000 g mouky-celozrnné přesáté pšeničné, citronová kůra, vanilka, trochu rumu. Dále na nádivku 220 g máku, 180 g cukru, trochu citronové kůry, lžička vanilky (vanilka naložená v moučkovém cukru) a trochu skořice a 200 ml mléka.  1 vejce na potření

 

zelená-1

ffdd9600ad_84223026_v1Makové hřebeny

1 kg celozrnné pšeničné přestáté mouky, špetka soli, 50 g droždí, 130 g cukru a 0,65 l vody. Máslo 500 g. Maková nádivka : mák, trochu mléka, moučkový cukr, moučkový cukr s vanilkou, citronová kůra a skořice

 

zelená-1

c85a7100d5_83526780_v1Bramborové vdolky

1500 g brambor, 900 g celozrnné pšeničné mouky přesáté, sůl, 3 vejce, 42 g droždí a 250 ml plnotučného mléka. Na potření trochu másla a slunečnicového oleje

 

 

zelená-1

60a549ab12_82201305_v1Trochu jiná vánočka

365 g mléka, 1 celé vejce, polévková lžíce moučkového cukru s vanilkou, 660 g celozrnné přesáté pšeničné  mouky, 25g droždí, 70 g cukr krystal nebo krupice, špetka soli , šťáva z půlky citronu a 70g másla, hladká mouka na podsypání pracovní plochy

zelená-1

Velikonoční ptáčci

1250 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 4 lžíce oleje slunečnicového, 4 vejce, špetka soli, 250 g cukru, 1/2  litru mléka, 60 g droždí, lžíce rumu a trochu citronové kůry. Vejce na potření

 

čára šedá

dab1cf7a11_74479868_v1Olejové koláče

100 g cukru, 4 žloutky, 40 g droždí, 1/2 litru mléka, 3 dcl oleje, 800 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, lžička soli, trochu vanilky a trochu citronové kůry.Olej na potření koláčů

 

čára šedá

890edab3e9_74331836_v1Koblihy podle Anuše Kejřové

1/2 kg mouky, 40 g práškového cukru, 220  ml mléka, 30g droždí, citronová kůra z jednoho citronu, 3 lžíce rumu – dávám o dvě více než Anuše, 4 žloutky, 60g másla, marmeláda, zrníčka z jednoho lusku vanilky, 1/2 litru oleje a 125 g ztuženého tuku

 

 

čára šedá

89ebd71d95_73405556_o2Skořicoví šneci

cukr krystal 92g, sůl 7g (mě osobně přijde moc, dala jsem jen 3g), máslo 77 g, vejce 1x, čajová lžička šťávy z citronu, kůru z jednoho citronu, (v receptu se píše nebo, já dala i :) mouka celozrnná pšeničná přesátá 453 g(mé těsto bylo velmi , velmi řídké, Peter nepočítá v tomto receptu s celozrnnou moukou a píše, že mouku lze mírně navýšit, proto navyšuji, nakonec o 100 g tedy na 553 g), droždí 40g, mléko 283 g a hrneček skořicového cukru- cukr krystal smíchaný se skořic

čára šedá

80de0851a0_72590652_v1Makoví šneci

750 g pšeničné celozrnné mouky přesáté, 47 g droždí, 2 celá vejce, 170 g cukru krystal, dvě lžíce cukru moučka s vanilkou, citronová kůra, 250ml mléka, 178g másla  – na nádivku: 250 g máku, 200 g cukru, trochu skořice, citronová kůra, 390 ml mléka –  na polevu: 6 lžic moučkového cukru, lžíce rumu, šťáva z půlky citronu, 1 bílek ( cukr lze přidat 2 lžíce podle potřeby)

čára šedá

ec1fdd653b_72115205_o2Vánočka

120g másla, 110g cukr krystal, 3 žloutky, špetka soli, kůra jednoho citronu, vanilkový cukr, nebo naškrabaná vanilka, 25g droždí.1/4 litru mléka, 700g mouky celozrnné pšeničné, 50g rozinky, 50g kandovaná dýně, rum, 50g mandlí – pokud chceme variantu s domácí čokoládou, ještě 200g domácí čokoládové hmoty. Tuk na vymazání plechu a žloutek na potření vánočky

čára šedá

9aaf53a484_71547529_o2Vánoční štola

1kg  pšeničné mouky celozrnné – doporučuji rozhodně přesát přes cedník či síto, 2 kostičky droždí, 100 g cukr krupice, 2 vejce, 125 ml mléka, 2 kostky hery – 1/2 kostky uschovat n a potření štol po upečení – 200 g rozinek, 100ml rumu, 100 g kandovaného ovoce, 200 g mandlí, alobal na uskladnění

 

čára šedá

3e174d8843_70192383_o2Koblihy II.

6 žloutků, 70g cukru, citronová kůra, 40g droždí, 1/4 l mléka + malinko navíc, 120g másla, vanilkový cukr,400g celozrnné mouky přesáté, 400g hladké mouky, 2 lžíce slivovice nebo lihu nebo rumu. 250g ztuženého tuku a 500ml oleje na smažení (lze použít i napříště). Marmeláda.

 

čára šedá

ae43bab098_69434295_o2Moravské koláče

(z uvedeného množství zhruba 35 koláčů o průměru asi 8 cm). 1,2kg mouky celozrnné pšeničné přesáté (původní recept je na hladkou mouku), 120g cukru, 150g tuku, 4 žloutky, 30g droždí, sůl, 1/4+ něco litru  mléka, citronová kůra. Trocha soli.
marmeláda, nádivka: 3/4kg tvarohu, 3 vejce, cukr dle chuti, rozinky, trochu rumu a vanilkový cukr.
drobenka: 100 g másla, hrnek mouky, 3/4 hrnku cukru.Máslo na pomazání koláčů
čára šedá

38c9783103_67035634_o2Borůvkový koláč kynutý

1300 g mouky celozrnné přesáté, 2 vejce, 300 g cukru, 180 g másla, 80 g droždí, 6x vanilkový cukr, trochu rumu, 250 g másla na drobenku hrnek curu a 500 g celozrnné mouky na drobenku. 250 ml mléka. No a samozřejmě borůvky. Zhruba 3/4 litru na jeden plech

 

čára šedá

f51db07772_66027905_o2Švestkový koláč

1 kg mouky pšeničné celozrnné přesáté, 46 g droždí, 1/4+1/8 l mléka, 1 vejce, 1 hrnek cukru, 120g másla,citronová kůra. Kompotované odpeckované švestky- 2 sklenice, drobenka z 120g másla, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté a 250g cukru a trochu namletého máku smíchaného s cukrem. (Zbylo z těstovn – asi půl hlubokého talíře)

 

čára šedá

adcc4a363d_64833092_o2Rebarborový koláč a sladké housky

1 plech koláče a 9 velkých dlouhých housek : 1100 mouky pšeničná celozrnná přesátá,(Mělo být 1000, ale těsto bylo dnes velmi hutné a těžké, takže přidáno ještě 100g mouky),  1vejce a 1 žloutek, 90g másla,  250g cukru, 1 vanilkový cukr, mák na posypání, máslo na pomazání, 50g droždí, citronová kůra, 1/4-1/2 l mléka.  Na koláč: 600 g tvaroh + 1 vejce + moučkový cukr a vanilkový cukr a 4 nakrájené a oloupané stonky rebarbory

 

čára šedá

7c9ea5bf72_64790501_o2Vdolky

1kg mouka , pšeničná celozrnná přesátá, 1 vejce, 130g másla, 1/2 litru mléka, 50g droždí, 5 lžic cukru, máslo na pomazání  plechu a vdolků.
na tvaroh: 1/2-1 kg tvarohu, dle potřeby, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti (asi 100 g-150 g)
zavařené borůvky ve vlastní šťávě
čára šedá

ffe0609663_64639423_o2Makový a tvarohový závin

1kg mouky pšeničné celozrnné přesáté, 50g droždí, mléko, citronová kůra, 90g másla, 2  vejce, 100g cukr, vanilkový cukr, na drobenku: 100 g másla, 200 g mouky, 100 g moučkový cukr
náplň maková: 250g máku, půl hrnku cukru, citronová kůra, trochu skořice, hrnek mléka
náplň tvarohová: 500g tvarohu, citronová kůra, rozinky, rum, vejce, půl hrnku cukru
máslo na pomazání
čára šedá

Koláče

800g celozrnné pšeničné mouky, 250 g polohrubé a 100g hladké mouky, 40 g droždí, 4 žloutky, 130 g másla, 230 g moučkového cukru, 1/2 l mléka, trochu citronové kůry, trochu vanilk, máslo na potření plechu a koláčů. Na nádivku je třeba umletý mák, cukr, skořice, vanilka, citronová kůra a mléko. Na jablka – jablka, cukr, skořice, rozinky, trochu vody
čára šedá

9aa0aa1d73_92568850_v1Drobné koláčky z celozrnné mouky

1 kg celozrnné pšeničné mouky přesáté, 4 žloutky, 60 g droždí, 250  g másla, 250 g slunečnicového oleje, 180 g moučkového cukru, moučkový cukr s vanilkou – dvě lžíce, 200 ml mléka, citronová kůra, trochu rumu.  Na nádivku: 1 kg tvarohu, 6 žloutků, 360 g cukru moučka,200 g rozinek, citronová kůra

čára šedá

d9e50bbfe8_91783424_v1Makové koláče bez mléka

1000 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 50 g droždí, 2 vejce, 250 g cukru, trochu soli, vanilka, 100 g másla a voda.  Dále makovou nádivku a na tu 350 g maku, trochu rumu, cukr dle chuti, skořice, citronová kůra a voda – tolik, aby byla nebyla nádivka úplně tuhá. Ovšem řidší než k použití – tekutina se vařením trochu vyvaří. Na drobenku pak 120 g mouky celozrnné přesáté pšeničné, 120 g cukru krupice a 120 g másla

Scroll Up