Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Tak už je to definitivní. Nebude tu sníh celý rok! Děti brečí každé ráno, když se mají učit, že chtějí ven, večer padají únavou, počítač zahálí, kola jsou úplně všude, je tu Eliška, ryjeme skleník, kde jsme vyryli dneska krtka, staré vajíčko a sázecí kolík. Ty dva první objekty patří do kategorie – Pašenina lednice. Vejce ukradne v kurníku, vezme jemně do huby a odnese někam zahrabat na horší časy. Krtka netušíme kde vzala, ale zahrabala ho vedle vejce. A sázecí kolík nevypadá na Paše. To bude asi nejspíš moje záležitost :). Moje lednice.

Sklízíme česnek, který jsme omylem nesklidili na podzim – prostě najednou jsou tam zase dva zelené řádky navíc – tedy nejprve je tajíme před panem domácím a pak je tajně sklízíme :). Náš roční hřebeček přišel na to, k čemu „to“ má a tak oddělujeme kobyly. Děti chodí s Eliškou a Paše za místním border-coliákem, kdyby to náhodou klaplo, že bych měla běhacího psa. Ovšem důvod je také ten, že Eliška si moc přeje baču a tam, co bydlí Borderák je také jeden bača. Problém je, že se musí jmenovat Zdeněk. Dnes nebyl přítomen a na cestě zpět Eliška prohlásila „Tak vidíte, vůbec mě nečekal“ a náš briskní Kvído jí okamžitě odpověděl „No, právě že tě čekal!“. Jak to máme hrozně těžký, my ženy, když si nás takto podává opačné pohlaví  už v deseti letech!

A dneska teda drobné koláčky.

Velmi dobré. Velmi jemné a velmi tučné! Potřeba je na ně :1 kg celozrnné pšeničné mouky přesáté, 4 žloutky, 60 g droždí, 250  g másla, 250 g slunečnicového oleje, 180 g moučkového cukru, moučkový cukr s vanilkou – dvě lžíce, 200 ml mléka, citronová kůra, trochu rumu.  Na nádivku: 1 kg tvarohu, 6 žloutků, 360 g cukru moučka,200 g rozinek, citronová kůra.

Nejprve si uděláme důlek v mouce, přidáme droždí, trochu cukru a trochu mléka. Rozmícháme a necháme vykynout kvásek. To celé trvá asi 10 minut. Pak přidáme vejce, mléko, vlahé máslo, olej, citronovou kůru, cukr, vanilku a zbylé mléko.

Vše řádně uhněteme, ale těsto je velmi tučné, není zcela kompaktní. Dáme přikryté vykynout asi hodinu. Po této době těsto vložíme na pracovní desku – netřeba podsypávat. Rozválíme na obdélník, nařežeme si čtverce a každý čtvereček naplníme tvarohovou nádivkou. (nádivka vznikne smícháním všech ingrediencí. Rozmixuji vše a nakonec přidám rozinky). Čtvereček spojíme rohy k sobě, jako šáteček, vložíme na plech, kde necháme chvilku dokynout. Ne příliš dlouho, pak se rohy při pečení rozvírají.

Před pečení již nepomazávám máslem, pouze vkládám na 180°C do trouby a peču do světle hněda. Lze také udělat jen malá kolečka s důlkem a naplnit nádivkou.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

9 komentářů to “Drobné koláčky z celozrnné mouky”

  • avatar hanakol:

    Jé parádní recept bez vaječných bílků, to se nám alergikům hodí. Děkuji, zítra vyzkouším. :))

  • avatar hanakol:

    Jé, parádní recept bez vaječných bílků, to se nám alergikům hodí, děkuji. :))

  • avatar IvaP:

    Tak ještě jednou ke koláčkům. Včera došlo na druhé kolo – tentokrát těsto o.k., ale napadlo mne malé vylepšení – na těsto jsem dala kousek rebarbory a pak teprve tvaroh. Mám ráda pikantní moučníky a rebarbora splnila mé očekávání, koláčky jsou příjemně sladko-navinulé.

  • avatar IvaP:

    Hlásím, že koláčky jsem upekla včera a jsou skvělé – takže velké díky za tento báječný recept. Jen jsem trošinku neuhlídala dávkování receptu – pekla jsem z půlky a tak jsem si stále opakovala, že to musím dělit dvěma, pořád jsem měla pocit, že je vše v pohodě a až úplně na konci, když jsem si v hlavě projížděla recept, tak mi naskočilo, že jsem tam nalila celou dávku mléka. To tedy ve mně hrklo, ale dospěla jsem k názoru, že v celkovém poměru tekutin k pevným přísadám jde jen o jednu deci navíc, tak jsem přisypala trochu mouky a dál to neřešila.
    Jo a já jsem na zahradě objevila loňskou cibuli, kterou jsem, bůh ví proč, nesklidila.

  • avatar hanaka:

    Jéé, taky sklízíme loňský česnek :-) A teda hlášky vašich dětí mužského pohlaví mě nepřestanou dostávat do kolen, chtělo by se říct, kam na to chodí? :-))

  • avatar Vendy:

    Dobrý den,
    myslíte si (jsem pekařka superzačátečnice), že se dá recept „rozpůlit“. Není nás tolik, abych dělala z 1 kg mouky a tak si říkám jestli když všeho dám polovinu, tak to bude k jídlu? Poradíte mi? Díky moc a díky za váš web, je neskutečně povzbuzující a inspirující, tak ať se vám letos podaří vše dohonit díky pozdnímu nástupu jara.

  • avatar Petr:

    Co na tom, že jsou koláčku tučné ;) Jednou za čas na tom nesejde, když vypadají báječně, ne? ;) A člověk to na jarní zahrádce stejně zase vypotí.

Přidejte komentář