Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Anketa k mlékaři
Domácí mlékař
fb twitter
Login

Register| Forgot Password?

ikonka vgr
Dnes jsme se odhodlali a sešli naposledy z kopce. Tedy naposledy před Vánoci a
rohlík konzumní
Novým rokem. Potřebovali jsme zlatý papír na prase – totiž na zlaté prase a už zase došly mandle a měsíční zásoba droždí. Všude sněhu tuny, po silnici už řidiči nebyli tak ohleduplní, upřímně řečeno, nebyli žádní :-)). Autobus jsme stihli po hodinovém sešlapu na minutu přesně a dojeli do našeho velikého města, čítajícího 4000 obyvatel i s přilehlými vesnicemi. My bysme ani dolů nemuseli, ale …. sehnala jsem oplatkovač a tak se ty mandle a zlatá folie a droždí, staly výbornou záminkou pro rodinný výlet. Oplatkovač mám Farfallo doma !!! Jediný jeho malinkatý nedostatek je v tom, že není můj :-)), ale to nevadí, když to zvládneme, pořídíme vlastní! Je neelektrický, do ohniště kamen. Samozřejmě podle hesla „Bože prosím, dej mi alespoň trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě, hned !!! “ jsem se už cestou zpátky rozhodně chystala, že dnes jdu na to! Ale pan domácí mě rychle vystřízlivěl – rozhodně ráno, aby byl čas do večera vyvětrat !!! Takže se těším moc na ráno, jak malé dítě a dnes jen obyčejné konzumní rohlíky, abysme nemuseli zbytečně utrácet. A protože jsme zbytečně neutráceli, mohli jsme si dovolit koupit dětem něco, co jsme ještě v životě nekoupili. Něco, co je  jistě zbytnou záležitostí, ale děti se od nás odpojily poprvé v životě na náměstí a šly sami napřed na návštěvu, kam jsme za nimi dorazili posléze a řekli nám – „a kupte  nám něco….“ tak jsme tak chodili po obchodě a fakt nevěděli. A protože jsme tady na kopci mimo všechno ostatní dění, udělal si pan domácí radost a koupil si jim :-))) 4 malé rachejtličky. A protože je dnes 21. prosince, totiž slunovrat, rozhodli se všichni sborem, že každý den do štědrého dne vypálí jednu. Tak jsme šli opět sborem před chalupu a první jsme poprvé v životě odpálili. Trvalo to asi pět sekund, ale bylo to vysoký, hodně to prskalo, bylo to červený a děti jásaly a ptaly se, jestli to v tom městě, odkud jsme právě přišli, taky viděli a slyšeli? A celý večer chodily po chalupě a říkaly, jak ta rachejtela byla nádherná ! Tím máme „kupte nám něco“ za sebou a docela úspěšně, myslím :)) a máme pravděpodobně zase další každoroční rituál na světě.
rohlík konzumní
rohlík konzumní
Konzumní rohlíky jsou vlastně naprosto to samé, jako konzumní housky, ale dávám je sem z toho důvodu, že mi trvalo dlouho, než se začaly rohlíky vést, rozuměno, než měly alespoň
rohlík konzumní

rohlík konzumní
ucházející tvar. Nejprve to byly takoví chcípáčci
hubení, křupaví, ale hubení. No a po nějaké době se zadařilo a už jsou ucházející. Už je nedělám ze čtverců, ale z kruhu. Nejprve vyválím těsto na válu, vyválím ho do kruhu a vyříznu od prostředka ke krajům trojúhelníky. Každý trojúhelník pak smotávám za neustálého vytahování od nejdelší strany- totiž neustále při tom motání tu nejdelší stranu vytahuji do stran. Smotaný rohlík dám na vymazaný plech, potřu ho rozkvedlaným žloutkem a posypu řádně mákem –  Francouzům a Američanům navzdory a chuti pana domácí po vůli:-))
Suroviny na rohlíky konzumní jsou : mouka hladká 1 kg, 40g droždí, trochu mléka na zadělání, 3 lžíce oleje, sůl – vrchovatá lžíce. Žloutek, mák na posypání a tuk  na vymazání plechu.
rohlík konzumní
Nejprve ze všeho si udělám kvásek, trochu mouky, do mouky rozdělám droždí a zadělám mlékem. Po vykynutí kvásku přidám mouku, sůl, olej a tolik vody, aby bylo těsto pružné a vláčné. Vodu přilévám postupně a pomalu. Těsto je třeba řádně nechat vykynout a jeho konzistence před vykynutím není úplně tuhá, těsto je malilinko lepivé. Po vykynutí – což vezme zhruba hodinu, si těsto rozválím – viz. výše, nařežu trojúhelníky, smotám, dám na plech, pomažu, posypu a nechám ještě chvíli kynout na plechu. Pak už jen péci na 200 st. C- jsou za chviličku a dobrou chuť !!! A ještě douška – netřeba na ně nic mazat !!!

Komentáře

1 X-Katie X-Katie | Web | 21. prosince 2010 v 21:52 | Reagovat

mnaaaaaaam to vyzera super! a ten mak na tom mnam!

2 PancakesPrincess PancakesPrincess | Web | 21. prosince 2010 v 21:55 | Reagovat

dal by som si.. :D akoze teraz  som hladna :DD

3 Mary Mary | Web | 21. prosince 2010 v 21:59 | Reagovat

mnami

4 farfalla farfalla | 22. prosince 2010 v 1:41 | Reagovat

super:-)já teď pekla celkem slušné množství na vánoční představení a trochu jsme na vás myslela.. tedy na to, že jestli si ho někdy pořídíte, budete mít ty kleště na plotnu a to já bych asi nepřežila, té oplatce to i tak trvá přes minutu a je to šílený… navíc jsme po představení dodělávala na počkání a ještě se na pár nadšenců nedostal balíček, škoda. ten recept na cuketce se hodí spíš na rolované a chybí tam olej, ju? a ta ponožka s voskem je nevysvětlená, tak jestli to viktor nemá na delikatesách – je potřeba ní plošky před prvním pečením a pak podle potřeby vytřít.. a první oplatku vyhazujem, ta je nacucaná voskem a hnusama z plátů. ale to vy jistě víte, a jestli ne, zvíte:-)

5 Veska Veska | 22. prosince 2010 v 7:10 | Reagovat

Rohlíky lepší jak z obchodu jsou nádherně upečené až se mi sbíhaj sliny :D
Rachejtle určitě bylo vidět daleko,někdy opravdu dětem stačí vyloženě maličkost k radosti :-)

6 Veska Veska | 22. prosince 2010 v 7:11 | Reagovat

A na oplatky jsem teda zvědava,nedávno jsem měla cukání koupit kleště z aukra :D jen jsem nevěděla jak je potom použít :-?

7 Klára Klára | E-mail | Web | 22. prosince 2010 v 8:49 | Reagovat

[4]: Já se těším .))), vše vyzkouším, podám report a pak přijdu na rady :)))

8 Klára Klára | E-mail | Web | 22. prosince 2010 v 8:52 | Reagovat

[6]: Přesně tak, děti jsou většinou nejraděj za drobnost :-)) a já taky měla velikou touhu koupit z aukra, ale pan domácí…. ty ne, ty jsou orezlé, ty ne, to je elektrickej šmejd, kterej musí být přidělá na fabrický vývody, prostě pragmatik…:-))), nakonec s našimi možnostmi nám přišly mnohem lepší kleště, ale ty tam ještě neměly takový, jaký by se líbily a nakonec cena- jsou tam všechny za cenu, která je stejná jak ty, které máme doma, nově udělané od místního kováře. TAkže pokud se osvědčí, stačí skočit do kovárny….
.)))

9 Alena Alena | Web | 22. prosince 2010 v 20:06 | Reagovat

Klárko, přišla jsem ti popřát krásné a spokojené Vánoce, hodně dárků pod stromečkem a taky šťastné, veselé a spokojené tvé děti!!! :-)

10 farfalla farfalla | Čtvrtek v 1:54 | Reagovat

já jsem stejně ráda, že mám elektrický.. peci jen, nemám kamna a tak by to bylo ještě o to rozpalování nepohodlnější, nehledě na možnost přenosu.. a děda má ten svůj už taky asi pár desítek let:-)těším se na výsledky… a jak dlouho jedna trvá? já u toho bramboru oloupat nestíhám, hlavně to nezkoordinuju:-)

11 Klára Klára | E-mail | Web | Čtvrtek v 20:55 | Reagovat

[3]: ahoj Mary, díky ti moc za komentář k rohlíkům – asi ses dostala shodou okolností na náš blog díky tomu, že se článek ocitl náhodou mezi prvními deseti na hlavní stránce blogu, ale píšu ti, protože kůň ve tvém profilu mě přivedl na tvou stránku a máš na stránkách fotku naší klisny :-))). Posílám ti odkaz na jeden náš článek, kde jí uvidíš – zvláštní shoda okolností :-) http://conovehonakopci.blog.cz/1007/sena

12 Klára Klára | E-mail | Web | Čtvrtek v 20:59 | Reagovat

[4]: Milá Farfallo – jsem grogy !!! :-D , vůbec ne kvůli Vánocům, ale kvůli oplatkovači !!! Napíšu do článku vše podrobně, ale te´d to vůbec nezvládám, těším se na to – fotky z prvního oplatkování jsou nepoužitelná – nevydrhnutá kamna :-D :-D , ale oplatky parádnický, díky tobě !!! nicméně – nejdu do koupi, maximálně do elektrického a to zase nechceme protože nemusíme mít vše, prostě si ho jednou za čas asi půjčím nebo seženu nějaké kleště, ale levné – budu hledat. Stála jsem u plotny a neustále slyšela…. „ještě já“, „ještě já“ a zdálo se mi o tom i v noci !!! :-D

13 Klára Klára | E-mail | Web | Čtvrtek v 20:59 | Reagovat

[6]: Vesko díky, rohlíky jsou parádní jídlo a navíc jsem teď sehnala hrubozrnnou sůl a to mám moc ráda já… to bude!!! :-D

14 Klára Klára | E-mail | Web | Čtvrtek v 21:00 | Reagovat

[9]: Milá Alenko, moc moc děkuju, také krásné Vánoce a hodně štěstí a hodně dalších hezkých nápadů !!! Děkuji a krásný večer…

29 Odpovědi to “Rohlíky konzumní”

  • avatar Věnceslava:

    Konzumní rohlíky jsem dělala z poloviční dávky mněla jsem jich 22 kusů,byly výborné neměly chybu.Dík za receptík.Jen stále scháním recept na knatkebrott,nemáte někdo??????Předem děkuji.Hezký večer.

    • Věnceslavo, zdravím vás. Poslala jsem vám to mailem, str. 13. 3 recepty na knackebrot. Ať se daří.

      přidávám i sem pro ostatní
      je to z knihy „Chléb a další druhy pečiva“

  • avatar Majik:

    Zdravím na kopec :-) Mám dotaz ohledně droždí. Je možné si ho nějakým způsobem doma vypěstovat, namnožit, poté případně nasušit …abych kvůli tomu nemusela lítat do obchodu?

    • Dobrý den, obávám se, že nikoli. Máte dvě možnosti – buď si koupíte droždí a dáte si ho do mrazáku. Pak funguje naprosto stoprocentně. Nebo, pokud nemáte mrazák, koupíte droždí – jednodušší a levnější je koupit kostku váženého – lze koupit v pekárnách nebo i v menších potravinách. Někdy je třeba si objednat. No a pak si ho pěstí napěchujete do zavařovací sklenice. Tak,aby v droždí nebyly vzduchové bubliny. Zavřete a vydrží velmi dlouho, i několik týdnů, dva až tři měsíce. POkud nepečete často a nechcete to riskovat, koupít jednou měsíčně menší množst ví a napěchujete.

    • avatar Věnceslava:

      Droždí můžete klidně nandat do mrazáku.Kupuji,když je v akci naposled jsem kupovala 4kg a je krásné dávám do vlažného mléka nebo vody dělám kvásek.

  • avatar Rosemary:

    Krásný večer přeji….děkuji za spoustu inspirace…
    K rohlíkům-nevím,jestli to tu někde není,ale dokonalý tvar dosáhnu tak,že těsto rozdělímna kuličky,ty pak rozválím na ovály a ty stáčím tak,že jednou rukou roluji a druhou vytahuji druhý konec.Rohláky jsou pak krásně buclaté a mají boubelaté špičky jako od pekaře :-)

  • avatar jani:

    Dnes jsem tedy vážila… Z kila mouky bylo 1730g těsta, po upečení všechno pečivo celkem vážilo 1474g, udělala jsem 24 rohlíků a minipletýnek. Jeden vzorový jsem vážila před pečením – 72g, po upečení měl 62g. Jsou krásně nafouknuté, ale přesto méně nafouknuté a menší, než ty 40g z obchodu, možná je to tou celozrnnou moukou nebo čím to :)

    • avatar Vašek:

      Ahojky Jani. Dumali jsme s manželkou nad nadýcháním rohlíků.A co kdyby se prosela mouka,aby se provzdušnila. Vašek

  • avatar Irena:

    Prosím, kolik rohlíků z kila mouky uděláte? Díky za inspiraci.

    • @Irena: Zdravim Ireno, záludná to otázka. Tak počítejte se mnou 1kg mouky + další suroviny cca 50g . Toť vše dohromady 1050g. No a nyní záleží na vaší chuti motat rohlíky.Velká chuť = rohlíčky podobné těm které vídáte v těch halách co prodávají jejich napodobeniny (40g). Malá chuť = rohlíky pro hladovce (80g).A přicházíme k hlavnímu bodu programu a to je složitý matematický úkol. Kolik bude rohlíků?

      • avatar Irena:

        ženská, no :-) … je zaděláno, snad bude dost … budu dělat podle oka a do ruky :-) … a výsledný počet slibuji zveřejnit.

      • avatar jani:

        No nevím :)) Ona mi v tomhle receptu chybí voda a na kilo mouky jí může být tak nějak i kolem půl litru. Sice se odpaří při pečení, ale všechna asi ne, řekla bych, že těsta bude asi něco přes 1500g, rohlíků o moc méně ne, příště zkusím úbytek zvážit. :)

      • avatar Irena:

        .. tak po vykynutí mělo zvážené těsto cca 900 g, mám 15 menších rohlíků, jeden právě padl a je moc dobrý … dík na kopec!

    • :-) tak já z toho nikdy neudělám 40ti gramový rohlíky, vždy mají minimálně 80 g, dělám jich kolem 20, jak kdy, většinou 18 ale někdy i 24. Tak hlavně, ať se zadaří!!!

      • avatar Irena:

        Zadělala jsem znovu, nyní budou větší a všechny rovné :-) … másla je na ně opravdu škoda, chutnají dobře samotné, nejvíce mne těší, že to dělám vlastníma rukama. Velmi mne to uspokojuje. Chleba ani těstoviny jsem nekoupila ani nepamatuji a s rohlíky to udělám úplně stejně. Jo, a recept na křen z těchto stránek je opravdu prima, zaprášilo se :-). Ještě jednou moc děkuji.

  • avatar Bekinka:

    Dneska jsem vyzkoušela své první domácí rohlíky a houstičky v životě a jsem víc než nadšená…uvidíme,co na to řekně skoro manža, až dorazí domů z práce :-)

  • avatar SarkaCGY:

    Tak byly děti pár dní ve škole a výsledek se dostavil – všichni jsme lehli se silným nachlazením. Jelikož jsem včera i dnes ležela v horečkách, koupil můj muž dnes poprvé po půl roce v krámu pečivo (udělal kšeft a koupil dva rohlíky :-)). Došel totiž jak domácí chlebík, tak tvoje konzumní rohlíky. :-)

    Omlouvám se za delší příspěvek, ale neodolám a zabilancuju si :-)). Po půl roce pečení chleba podle tebe, Kláro, přemýšlím, proč nepeču už dávno. Měla jsem tak nějak vsugerováno, že se jedná o manuálně a technologicky složitý proces. Opak je pravdou. Mám výhodu, že pracuju z domova, a nedělá mi tedy problém si v příslušnou dobu odskočit do kuchyně. V den, kdy peču se všichni chodí ptát, kdy už budou moci krájet.

    Poté, co jsem si zajela postup na chléb a domluvila se se svojí troubou, pustila jsem se do konzumních rohlíků. A opět úspěch veliký. Mám jich tak 20 z kila, jen tedy mi je doma hned snědí. Ale zase, je to super recept a je to hned hotové.

    Jen mladší syn by měl přání, aby byly rohlíky křupavé. Když vyndavám rohlíky z trouby (peču na 200°C, jak píšeš), kůrčičku mají tvrdou, ale jak vychládají, stane se vláčnou (což o to, na mé staré zuby ideální). Přemýšlím, že je to asi troubou.
    Jaké je máte u Vás?

    • Milá Šárko, u mě je to podobné, taky jsou hned pryč :-).Nechci radit hlouposti, ale podle mě, nebo mám vyzkoušeno, že křupavost se nažene trochu olejem, takže přidej malinko víc oleje do těsta a pak také jednoznačně nočním kynutím v chladu. Ideální zadělat, udělat rohlíky, dát je na plech a celý plech přes noc do chladu. Ráno tomu dát tak půl hodiny a pak do rozehřáté trouby. Zkus to a dej vědět, jak to dopadlo. A díky moc. Jsem ráda, že ty recepty vedou k takovým příběhům. Krásnou dobrou noc.

    • avatar Tytka:

      Jak na křupavé rohlíky.Unikající teplá pára zapaří kůrku pečiva a je po křupavosti. Já mám teda klasickou elektrickou troubu + horkovzduch a po tisíce a jedném pokusu jak pečivo vykřupat jsme přišla na toto: jakmile pečivo zaleskne v troubě tzn. nabyde a matný tón rohlíku se mění v lesklý žlutý,stahuju teplotu z 200 na 150 a pouštím horkovzdušnou ventilaci, ta odvádí vlhkost ven a rohlíky se vykřupou. Nechám ještě dopéct do zlatava tj. asi 5 minut a pak je ještě možno pootevřenou troubu zajistit např. vařečkou a už jen v takto zajištěné a vypnuté! troubě nechat vykřupat asi 3 minuty.Vyndat a nechat prochladnout někde na mřížce, ošatce,prostě aby okolo cirkuloval vzduch. Pokud horkovzduch nemáte, tak nechat v pootevřené troubě asi 5 minut. Mělo by to fungovat, držím palce.

  • avatar Hanka:

    Váš web čtu pravidelně, s realizací receptů je to už horší. Ale včera jsem se konečně odhodlala a večer připravila těsto. Přes drobné technologické nedostatky – jedno droždí kyselé , druhé vypadalo dobře, ale kynout se mu taky nechtělo, zapomněla jsem na olej, dnes ráno jsem nevstala tak, jak jsem potřebovala, takže jsem pekla až odpoledne, dítě prohlásilo, ať mu radši udělám jablíčkovou buchtu – se vydařily luxusní křupavé rohlíčky, které zmizely ještě teplé… příště zkusím některou z ochucených variant, díky za recept.

  • avatar zlatkan:

    Pekla jsem je o víkendu a jsou prostě úžasné. Díky Kláro :-)

    • Díky Zlatko, to mám hroznou radost. Dělala jsem taky te´d housky, zadělala si je brzy ráno, včera, než jsme odjeli, dala je kynout ven, ale pak ve víru návštěvy na ně zapomněla :-)) a udělala až dnes a byly taky super!!! křupavý, výborný. Jsem ráda moc za domácí housky a rohlíky.

  • avatar Kikus:

    Ze špaldové mouky vyzkoušeno také. A také se povedlo. Další level je pšeničná celozrnná :-)

  • avatar Kikus:

    Vyzkoušeno a klaplo to. Moc děkuji za inspiraci. Zítra je vyzkouším ze špaldové mouky ;-)

  • avatar Jitka:

    Rohlíky jsem vyzkoušela. Povedly se, byly výborné. Děkuji za recept. Dcera mě upozornila na Vaše stránky. Hledala nějaká vegetariánská jídla. Vaše stránky jsou báječné. Díky. Jitka

    • Děkuji Jitko, . Jsem ráda, že se vám stránky líbí. Bezmasých jídel je obrovská spousta a pevně doufám,že mi do toho „něco nevleze“, a že jich ještě pár přibyde :))) Krásný večer.

  • avatar janka:

    Ahoj Kláro, tak už od včera jsem si brousila zuby na takovéhle rohlíky, došlo na ně až odpoledne, jelikož pro mlíko k paní „mlíkové“ jel taťka až v poledne, tak pak jsem s dětmi uplácala těsto, dala kynout, a pak jsme motali rohlíky, nějak mi bylo jedno , jak budou ve výsledku vypadat, nejdříve to byly takoví chudáčci, ale při pečení krásně nakynuly, vypadali nádherně, až jsem se zasnila, že takovéhle rohlíky pekli u nás v jedné vesnici v mrňavé pekárničce, kde byli snad jen manželé, měli takový strojek na to motání, zatočili je , posypali mákem a dali péct a my je dostali, protože jim naši taťkové o půlnoci k tomu pečení zahráli na kytary. A my děti jsme si ve tmě pěkně křoupali ty nádherně vypečené rohlíčky. Tak ty moje byly taky dobré, ale děti se tak těšily a nakonec mi dali košem…:(( Ale taťka ne…:))

Přidejte komentář

Scroll Up