Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘domácí chleba’

Určitě se vám již přihodilo, že ať děláte co děláte, máte stále nízký chleba. Navíc je někdy zdrclý – sražený, mívá brousek a ne a ne se povést. Kvásek krásně kvasí, je voňavý, ale jakmile upečete chleba, je těžký jak cihla, žádné póry a letí slepicím. Měníte teploty kynutí, časy kynutí, prodlužujete, zkracujete, přenášíte těsto na různá místa, zapařujete, zvyšujete teplotu trouby, snižujete teplotu trouby a stále je to nízký chleba z kvásku, ze kterého ještě před 14 dny vyšel chleba úpně luxusní. Pokud jste tedy fakt zkusili toto vše, co je napsáno výše a stále žádný pozitivní výsledek, doporučuji podívat se na zoubek právě kvásku, který je tak hezký a tak pěkně voní!

A jeden za druhým je nízký a zdrclý, těžký a hutný

 

Právě kvásek totiž může být tím, co vám pěkně znepříjemní život. Chápu, že se svého Pepíka nebo Lojzíka nechcete tak snadno vzdát, zvlášť, když vám slouží už drahnou dobu, a když se říká, čím zasloužilejší kvas, tím lepší, ale ne vždy je tomu tak a někdy je lepší vložit trochu mouky do sklenice, přilít vodu, zamíchat a za 14 dní (ano, já začínám s novým kvasem pravidelně přiživovaným po cca 14 dnech, pak mi přijde, že dává výborný výsledek a je ideálně chutný) se těšit zase z pórovitého a lehkého chleba. Někdy ovšem jsou skutečně na vině jiné chybné postupy, hlavně délka kvašení (tzv. mladý a starý kvas) a teplota při kvašení a teplota vody, kterou kvas zaděláváme, nicméně tento článek je o situaci, kdy vše selhalo a chléb je přesto nízký. Read the rest of this entry »

Včera to přišlo – včera jsem se definitivně rozhodla, že hrozně nutně potřebuju k životu pec. :). Obávám se, že pokud se nenajde někdo, kdo bude potřebovat prostor pro svůj workshop, aby si tam tu pec postavil, že jí mít nebudu. Jenže i tak, to by tvrdě narazilo pravděpodobně na odpor pana domácího k workshopům.( já bych svůj postoj přehodnotila:) Z toho mi vyplývá, že pec může postavit jenom pan domácí. A z toho mi vyplývá, že pec mít nebudu :)) Protože přesto, že je hrozně šikovnej, jel dnes pro koně, ten má v sobě dalšího koně, večer přijede kůň pro děti, za týden jalovice, bude stavět kruhovku, dělá ohrady a tak je logický, že pokud přijdu s tím, že bych si přála pec – budu na místě mrtvá. A Ježíška neslavíme.  Co děláte, když máte nějakou nutkavou potřebu něčeho, co je tak skvělý, že efekt toho je skvělý pro všechny a oni to nedokážou dohlídnout? :-))

No a kromě toho, že chci pec, tak jsem se rozhodla udělat takový malý motivační článek pro všechny, kteří se bojí do toho skočit, vzdali to, neznají a ptají se průběžně na poměry….. prostě duben s chlebem. Za každý komentář, na kterém bude fotka  chleba a pozor, poměry kvasu(kvásek, do kterého už byla přidána žitná mouka a bylo to nakvašeno) či droždí, pšeničné a žitné  mouky a nebo jiné mouky, či semínek:) (voda netřeba, ta je prostě dle potřeby, ale meze se nekladou), ze kterých byl daný chleba upečen – tomu pošlu jako dík mou kopii sešitu s chlebovými recepty. Je to pdf soubor a jsou tam docela zajímavé recepty jak na chleba, tak pečivo tradiční sladké. Jedna samotná kapitola je věnována jen pečení z kvasu.

A budu moc ráda, když tam bude i kolikátý chleba to je. Velmi přibližně. Protože to spoustě lidí dost pomůže. Když někdo  uvidí Víťův chleba, upadne do hluboké deprese, jakmile zjistí, že je pekař,  a že je to 5000 chléb, uklidní se a skočí na to. Naopak, pokud uvidí u mého chleba číslo cca 1400, bude to veliká motivace, že toto tedy zvládne mnohem dříve :-)). A chápeme všichni, že je to číslo přibližné.

Chleba na fotce je tedy z 700g řidšího kvasu s žitnou celozrnnou moukou po nakvašení, dále 500g celozrnné pšeničné mouky přesáté a 200 g mouky žitné celozrnné přesáté, 1+1/2 pol. lžíce soli, a 4 lžíce kmínu. Voda cca 250 ml. Je to cca 1400 domácí chleba.

Návodů netřeba – tento článek nebo tato stránka je postupů plná. Jde fakt jen o poměry. Fotku lze vkládat buď podle tohoto návodu nebo může napsat  komentář s poměry a fotku poslat mailem na my@conovehonakopci.cz a já jí do komentáře dovložím.

Za duben s domácím chlebem!

 

Miluju pečení chleba. Mám ráda spoustu činností, ale pečení chleba je u mě poslední dobou v top 5 :-)). Navíc pan domácí čím dál častěji nadává na kupované cokoli, ale nadává hezky, tak, že mi to dělá dobře- způsobem- to se nedá jíst, na rozdíl od tvýho :-)). Dnes jsem potřebovala upéci čtyři bochníky chleba, protože jsem chtěla dva pro rodiče a tak jsem se rozhodla, že se na tom dá hezky demostrovat rozdíl mezi stejným těstem, gramáží, ale jiným druhem mouky, totiž mezi tím, když se použije jako pšeničná část hladká a když celozrnná.

Večer jsem si zadělala kvásek s namletou celozrnnou žitnou moukou- tu už nepřesávám. To sem ale ještě nevěděla, že budu druhý den počítat, takže jsem to nevážila. Prostě klasicky nasypat žitnou moku do kvásku, zalít vodou do konzistence lívancového těsta, nesolit, nekmínovat, přikrýt a nechat při pokojové teplotě do rána.Toto byl zhruba v 23.00  čas uvádím pro jasnost, jak dlouho to asi trvá. Read the rest of this entry »

Ráno jsem trávila sněním o Peteru Reinhartovi a jeho chlebových knihách. Chtěla jsem jen jednu – tu o pečení z celozrnné mouky. Na Amazonu pak ale vyjeli jeho další knihy a já si prohlížela přístupné stránky, totiž rejstřík a pár fotek a zasněně se dívala a představovala si, že je mám v ruce a už z nich peču. Ale asi to neklapne. Jéžíška nedržíme, narozeniny neslavíme a pan domácí drží teorii, že si přece nezkazíme to nejhezčí – procházení si své cesty k žádanému výsledku.  V podstatě s ním souhlasím, ale toho Reinharta bych si stejně přečetla :-)) A možná by mi to pak bylo i líto,,, tak zatím svou cestou….

Dneska je to jedno pečení a tři různé chleby. Jde jen o různé kombinace různých mouk. Společné mají všechny tři jedno a to stejný kvásek.

280g kvásku jsem ráno zadělala 900g žitné mouky (kterou jsem tentokrát přesála přes cedník), aby se to dobře dělilo třemi a zadělala 1,5 litrem teplé vody. Zamíchala a dala na teplo. Read the rest of this entry »


VGN
Když to člověk zkouší osm let – několikrát do týdne, musí se někdy dostavit úspěch :-)) a protože, když to jde, chce člověk, aby to šlo ještě lépe a zkouší další a další až k úplné vlastní spokojenosti – ale přijde někdy? :-))
Dnes tedy další dva kousky do sbírky. První je chleba čistě kváskový, semínkový, pšenično-žitný, na který je třeba trochu více času A tentokrát s naprosto přesnou gramáží všeho  a druhý je hybrid – kváskového a drožďového chleba – jeho výhoda je ta, že má nakyslou chuť po kvasu a netrvá dlouho ho upéci. Základní recept na výrobu kváskového chleba je v tomto článku – Jak děláme kváskový chléb
a  základní informace o tom, jak se dělá a co to je kvásek na chleba jsou zde, ve článku -jak děláme domácí kvásek

KVASNÝ CHLÉB SE SEZAMEM A LNĚNÝM SEMÍNKEM
Suroviny: žitná mouka celozrnná 1000g, pšeničná mouka hladká 1000g, 400g kvasu,50g soli, 70 g směsi semínek, 30g kmínu, 1350 ml vody.
Nejprve je nuté vložit do mísy kvásek, který mohl být do té doby i uchováván v chladu.
chléb
Do kvásku přisypeme žitnou celozrnnou mouku 750g a zamícháme s 1100g vlažné vody.
Necháme do rána hezky naběhnout.
chléb
Ráno si nejprve odebereme 400g kvásku do sklenice na příště a potom do mísy přisypeme 1000g hladké mouky a 250g celozrnné žitné. Read the rest of this entry »

VGN
Tak na dnešní článek jsem se ohromně těšila. Bavilo mě to a to moc! Trochu jsem
ustrnula u kváskového domácího chleba z celozrnné pšeničné a žitné mouky a už je to trochu
animace
fádní :-))) a tak došlo k rozhodnutí, že je čas pro změnu. Vytáhla jsem všechnu svou možnou chlebovou literaturu, začetla se a navíc mi napomohlo, že jsem šla s dětma do knihovny a chtěla koupit
chléb
kvásek, protože se mi zkazil, jenomže už bylo odpoledne a kvásek už nebyl. A já
potřebovala nutně chleba ! Tak jsem se rozhodla , že ke změně konečně dojde. Našla a upravila jsem si chléb z oblíbeného časopisu jen s chlebovými recepty – časopis je asi špatný výběr slova, spíše sešitová kuchařka. Jedná se o titul „CHLÉB A DALŠÍ DRUHY PEČIVA“ od Jirího Kónigsmarka z nakladatelství práce. Read the rest of this entry »

VGN
Jsem v jakési fyzicko – časové tísni ! :-) Vůbec si nestěžuju, protože výsledek – totiž
chleba
nová střecha, potažmo strop, potažmo vylepšená jediná místnost a navíc ještě jako bonus jedna malinká místnost nová, bude sladké zadostiučinění nějakému brzkému vstávání, vaření – vyvařování :-)) a jakémusi napětí, ovšem teď prostě je internet to, co šlo naprosto zákonitě stranou. Rychle tedy jen dnes jeden můj experiment, který vznikl proto, že všechny chleby, co vidím na fotkách z pekáren a z trub a prostě ty ostatní nádherné výtvory – jsou “ jako kupované “ :-))))))))) ve smyslu designu ! Já jsem prostě za těch x let co se snažím a snažím, nikdy neudělala chleba, který by tomu kupovanému jako z oka vypadl. Nemluvím o chuti, s tou jsem naprosto spokojená, ta je vypilovaná k naší naprosté spokojenosti. Ale když udělám šišku a nikoli do formy, chleba většinou alespoň na 1/3 podélně napraskne – snad nedokynutím, ale nejsem si tak už úplně jistá – zkusila jsem vše!
Nakonec jsem se pro uklidnění vlastní hlavy :-)) rozhodla k zoufalému kroku. Včera, kdy jsem musela upéci 4 bochníky nebo šišky, koupila jsem si plánovaně kg hladké mouky a polovinu udělala jako svůj klasický chleba – jen kvas, žitná mouka a celozrnná pšeničná mouka a druhé dvě šišky jsem udělala ze stejného základu – stejný kvas, stejná žitná mouka, ale pšeničné celozrnné jen zhruba 300g a hladké bílé kupované 1kg.
chleba
Výsledek je více než uspokojující – jsem spokojená ve smyslu – „nemohu udělat více ! „:-)))) – je to moukou !!!!
Výsledek je ten, že pokud se ke kvasu a žitné mouce přidá místo pšeničné celozrnné mouky mouka hladká, nebo alespoň její nápadná část – je vytvořený chléb nápadně podobný chlebu konzumnímu a dalo by se to vypilovat až do naprosté dokonalosti – což ovšem není můj cíl – pilovat to do kupovaného vzhledu !! :-)))
chleba
Bylo tady ale poměrně dost pomocníků a moc mě potěšilo, že přesto všechno vyhrál domácí celozrnný chleba, bez mouky hladké – jen celozrnná pšeničná a žitná a snad mi i konečně definitivně došlo, že se tomu kupovanému vzhledu opavdu nemusím přibližovat :-))) (vždy si ze mě dělal pan domácí nemístnou legraci – “ pro tebe je největší pochvala, když někdo řekne, že je to JAKO KUPOVANÝ !!!“ :-))))
Tak to jen taková malá
chleba
dnešní výhra nad sebou samou a protože náš minipřijímač našeho virtuálního spojení se světem je na štítě, který půjde dolů dnes, je otázka šikovnosti a času pana domácího,jestli pro něj bude priorita štelovat tady anténky někde po okolí, nebo se věnovat osmi lidem co nám pomáhají a sundavat krovy :-))) – zda budu moci psát i zítra připadně ještě někdy :-))))

Komentáře

1 Veska Veska | 25. června 2010 v 7:09 | Reagovat

Víš co,ty nemáš potřebu mít chleba jako kupovaný(ostatně ten je někdy pěkný hnus)takže prď na vzhled a buď ráda,že chutná :-P
Víš co já třeba ten rozpraskaný miluji,schválně když jsem chila na brigošku do pekárna,jsem si pro sebe chleba pěkně rozpleskla aby byl pěkně nízký a rozpraskaný a měl hlavně hodně křupavé kůrky ,takže tvůj by u mě vedl na celé čáře,koupený mohu mít vždycky :-)

2 Veska Veska | 25. června 2010 v 7:10 | Reagovat

Teda hlady šilhám a vypadávaj mi písmenka ,takže omluva pro ty kdo to budou číst :-x

3 Linda Linda | 25. června 2010 v 9:32 | Reagovat

Ahoj, co to je proboha za nekrestanskou hodinu, kdy sem pises ten recept? :-)

Nedava smysl ani varianta „jeste vzhuru“ a ani „uz vzhuru“, obe mi prijdou silene. O_O

Chleba pekny :-D

4 Hanka Hanka | 26. června 2010 v 10:06 | Reagovat

Já to vidím na „už vzhůru“. :-D
Také nestíhám sem koukat, také kvůli střeše, takže jsem ráda, že mi nic neutíká, když vy také nestíháte.
Naše sladká odměna nebude nová místnůstka, ale fakt, že nám nepoteče do postele. Také se na to těším!
Držte se, ať se práce daří!

5 Klára Klára | E-mail | Web | 28. června 2010 v 16:46 | Reagovat

[3]: Taky všechny zdravím, :-), jak říkám,  bylo to trochu vypjaté období :-)), abych  pravdu řekla, tak to bylo chvíli po „ještě vzhůru“ a chvilku po „už vzhůruů :-)). Párkrát se to opakovalo, střecha je komplet dole, všichni už jsou po odpočinku u nás zase v práci v Praze :-)) a já se chystám zase na další promyšlené recepty :-)))

6 Hanka Hanka | 30. června 2010 v 7:55 | Reagovat

Střecha komplet dole? Chtělo by se gratulovat, ale vzhledem k tomu, že je spíš žádoucí mít střechu nahoře – nevím, nevím….. :-D :-D :-D

7 Klára Klára | E-mail | Web | 30. června 2010 v 14:04 | Reagovat

[6]: :-D :-D já se opravdu bála hlavně toho shazování, takže gratulace je na místě :-D. Bála jsem se doslova o životy !! Je – byla to stará střecha a tam člověk nikdy neví, ale dopadlo to dobře! Tak teď tady přebýváme v náhradním, rychle postavené malochaloupce, kde je otevřená venkovní kuchyně – měla to být původně 1/2 spodku slepičárna a 1/2 pro psa, aby ty slepice hlídal, ale nakonec jsme to trochu zvedli a jsme tam my a když vařím – v místě pro slepice a ostatní sedí u stolu – v místě pro psa :-)), chybí mi kolem už jen pláž, lampiony a šejkr :-D :-D :-D


VGN
Ne každý den se vše zadaří :-). Prostě jsem udělala naprosto elementární chybu –
chleba
nezatáhla jsem záklapku do komína, takže oheň hořel do kamen a ne do trouby a ač tam bylo 200 st. , chleba je bílý a ne krásně vypečený, ale je upečený a přesto je chutný a barvu je nutné si domyslet :-))
Mám dovolenou !!! Tedy myslela jsem si, že mám! Po deseti letech se stalo, že doma nezůstalo ani jedno dítko – babičky si je odvezli na čtyři dny všechny najednou a já tu smutím, ale zároveň jsem si říkala – bude volno, nebude se vařit!  Jenže pan domácí vycítil možnost, jak po deseti letech získat celý koláč jen pro sebe a můj názor na volno vůbec nesdílí :-)) Takže dnes jeden recept pro mě – pšenično-žitný chleba s naklíčeným obilím a jeden pro něj – ale to až v dalším receptu – je tam moc fotek :-)) A taky je tu strašný ticho :-)
suroviny
suroviny: žitný kvas- zhruba 380ml, pšenice stejně jako žita,Zhruba půl kg a půl kg,  půl hrnku naklíčené pšenice, půl hrnku naklíčeného ovsa, půl hrnku ovesných vloček, půl hrnku pšeničných vloček. Sůl, kmín, voda.
Uděláme chléb naprosto stejně, jako podle
tohoto receptu na chleba – jediný rozdíl je v tom, že spolu s pšeničnou moukou přisypeme do těsta i naklíčené obilí a ovesné a pšeničné vločky. Chléb potřeme vodou jak v momentě, kdy necháváme dokynout na pekáči – to ho i nařízneme několikrát podélně, tak i těsně před vsazením do trouby.
chleba
A ještě recept na nakličování obilí. Používám na naklíčení keramické klíčící misky – to jsou misky, ve kterých jsou ve dně malé dírky. Jsou to tři malé misky nad sebou. Do každé misky se vloží obilí – v tomto případě jen do dvou – pšenice a oves, prolije se vodou. Spodní miska je již bez dírek, zadržuje vodu z horních misek a udržuje obilí ve stavu vlhka. Nahoru pak přijde víčko.  Obilí je potřeba minimálně jedenkrát deně kompletně propláchnout vodou a opět přiklopit. Za tři dny je naklíčené.

Komentáře

1 Veska Veska | 18. června 2010 v 10:25 | Reagovat

Tvůj chleba vypadá naprosto dokonale,takže upečeno máš užívej volna :-)

2 Alena Alena | Web | 18. června 2010 v 23:41 | Reagovat

Chleba je krásný, zdravý a k nakousnutí! Já chleba ještě nikdy nepekla. Asi jsem neměla odvahu, pekla jsem spíše dalamánky nebo nějaké malé pečivo. Ale to už je hooodně dlouho. Jednou ale začít musím!
Přeji hezký odpočinkový víkend! :-)


veg
Dělám ráda chleba, různý chleba. Dnes je to čistě žitný chléb se lněným semínkem a žitno-
chleba
pšeničný chleba se sezamem a slunečnicovým semínkem. Příprava chleba je stejná jako zde Read the rest of this entry »
Pro pečení domácího chleba je v první řadě nutná chuť, čas a klid. Navíc, což je u nás hodně důležité, nemusíme dolů z kopce, nikam do obchodu a je doma čerstvý chléb. Není to buchta, což nás poslední dobou na kupovaných chlebech docela štve a příchuť je vždycky podle libosti. Je to zase něco za něco. Musí se udělat.

Domácí mouka

Máme vlastní pšenici, žito,mlýnek,vodu i čas, takže už chybí jen kvásek, sůl, kmín a podle přání semínka – sezam, lněné semínko, slunečnice. Mouky pšeničné dávám 2x tolik co mouky žitné, vody přiměřeně, sůl asi na kg mouky 1 polévková lžíce, kmín dle chuti a semínka podle přání.
Pokud dělám chleba poprvé, nebo se kvásek zkazí, je třeba sehnat kvásek, buď si ho koupit nebo vyrobit. První varianta je mnohem jednodušší. Návod na velmi jednoduchou výrobu kvásku bude na konci receptu. Návod na skutečný kvásek je zde. Pokud se chléb peče již minimálně podruhé, kváskem nazývá se část odebraného těsta- více dále. Dostala jsem dotaz na množství kvásku, tak podrobněji: Read the rest of this entry »
Scroll Up