Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Ráno jsem trávila sněním o Peteru Reinhartovi a jeho chlebových knihách. Chtěla jsem jen jednu – tu o pečení z celozrnné mouky. Na Amazonu pak ale vyjeli jeho další knihy a já si prohlížela přístupné stránky, totiž rejstřík a pár fotek a zasněně se dívala a představovala si, že je mám v ruce a už z nich peču. Ale asi to neklapne. Jéžíška nedržíme, narozeniny neslavíme a pan domácí drží teorii, že si přece nezkazíme to nejhezčí – procházení si své cesty k žádanému výsledku.  V podstatě s ním souhlasím, ale toho Reinharta bych si stejně přečetla :-)) A možná by mi to pak bylo i líto,,, tak zatím svou cestou….

Dneska je to jedno pečení a tři různé chleby. Jde jen o různé kombinace různých mouk. Společné mají všechny tři jedno a to stejný kvásek.

280g kvásku jsem ráno zadělala 900g žitné mouky (kterou jsem tentokrát přesála přes cedník), aby se to dobře dělilo třemi a zadělala 1,5 litrem teplé vody. Zamíchala a dala na teplo.

Zhruba po dvou hodinách byly na kvásku bublinky a to byl čas sundat ho z tepla a začít zadělávat jednotlivá těsta. Nejprve však je nutné odebrat z nakvašené hmoty kvásek na příště – odendavám 280g do sklenice. Kvásek, kterého bylo nyní díky přidané vodě téměř dva a půl kilo, jsem rozdělila na tři díly a do každého přidala něco.

1.chleba je chleba žitno-celozrnno pšeničný. Odebrala jsem tedy z kvasu 700g – 1/3 množství a přidala do něj 300g celozrnné pšeničné mouky přesáté a jednu a půl polévkové lžíce soli. Dále jsem přimíchala 125g lněného semínka a začala míchat. Při míchání jsem přidala ještě 200 ml vody lehce odražené vody a postupně dalších 200g celozrnné pšeničné mouky. Hnětla jsem tak dlouho, až vzniklo celkem lepivé, ale ne řídké těsto, které jsem dala do mísy a nechala na teplém místě kynout.

2.chleba je chleba žitno- pšeničný. Ovšem s namíchanou celozrnnou a hladkou pšeničnou moukou. Odebrala jsem opět 700g kvasu a přidala 1502g hladké mouky, 150g pšeničné celozrnné přesáté a 1+1/2 pol. lžíce soli. Vše jsem začala hníst, přilila 200ml vody a přidala postupně ještě 100g pšeničné celozrnné mouky a 200g mouky hladké. Opět jsem vypracovala pěkné těsto, jemně lepivé a dala do mísy kynout.

3.chleba je čistě žitný. I do třetice již zbytek kvasu – tedy 700g a přidáno pouze 50 ml vody, dvě malé, na kostičky nakrájené cibule a utřené tři stroužky česneku. 1+1/2 lžíce soli a začal proces hnětení. Pak bylo přidáno ještě 200g žitné mouky celozrnné. Toto těsto je velmi tuhé. I toto těsto dávám na teplé  místo a počítám s tím, že do trouby půjde jako poslední.

Zde na obrázku jsou fotky všech tří těst před kynutím, ihned po uhnětení.

vlevo vpředu celozrnný, vpředu vpravo žitný a vzadu s bílou moukou

Po dalších zhruba dvou hodinách je těsto pěkně nakynuté a přichází fáze jemného převálení v troše celozrnné mouky. Vzniknou tři šišky, které dávám rovnou na pomazaný plech a na plechu nechávám ještě zhruba půl hodiny v teple před tím, než je vložím do trouby.

s celozrnnou moukou

pouze žitný chleba s cibulí a česnekem

i s bílou moukou

Po této době, když chleby na plechu pěkně popraskaly, dávám je do velmi vyhřáté trouby, minimálně na 250 st. C. Nejprve je však potřu vodou a troubu několikrát otevřu a chleby opět znovu potírám vodou. Peču je po jednom, žitný jako poslední -potřebuje nejvíce času na kynutí. Upečené chleby vyndám z trouby a opět potřu vodou.

Krájím je nevhodně – teplé :-). Pšeničné už jsou skoro vychladlé a ten žitný, který by měl být úplně studený před rozkrojením ještě studený není,  proto také není tak hezky kyprý, bude až zítra, ale máme na něj chuť -)

vlevo se semínkem, uprostřed s bílou moukou a vpravo tmavý žitný chlebaMiluju pečení s kváskem.Přijde mi to fantastický, jako zázrak. Uloží se kvásek do chladu, pak se přidá mouka a teplá voda a kvásek sám udělá chuť hotového chleba. Takto pořád dokola, třeba rok. Žádné výlety pro droždí, žádný problém, jen mouka, voda a sůl. Je to zcela jednoduché a možná proto tak krásné. Není nad dobrý kváskový chleba k večeři.

55 komentářů to “3x kváskový chléb”

  • avatar Andulka:

    Budu na delsi dobu v cizine. Je mozne kvasek udrzet v mrazaku ?

  • avatar Andulka:

    Prosim otazka : pijedu na delsi dobu do ciziny. Muzu Kvadrk uchovat v mrazaku ?

  • avatar Fanda:

    jsem méně než začátečník,jak začít s kváskem,kolik kvásku (objemově či váhově) na množství mouky, teploty,časy pečení,lze využít dom.pekárny? ….. Poraďte prosím,díky

    • Fando, jistě pochopíte, že odpovídat stále na totéž je velmi náročné. Například u kvásku je přes 250 komentářů a mnoho se jich opakuje, proto jistě pochopíte, že vám napíšu pouze link – kde je přesně v každém článku rozepsáno do mrtě to, co chcete vědět. Pročtěte se tím, začněte u kvásku, pak zkuste obyčejné chleby a pokud byste měl nějaký konkrétní dotaz, napište, ráda odpovím. http://conovehonakopci.cz/?page_id=1430

  • avatar Saša:

    Dobrý den, můžete mi někdo prosím poradit s kváskem? Prvních 14dní byl mírně kyslý a chlebík z něj vynikající. Teď je ale už jako šťovík a chleba dostává výraznou kyselou chuť. Nevíte, čím to může být? Přitom se o něj starám jak o vlastního. Nejdříve krmím jej, pak kocoura, pak děti a až potom sebe… a i přesto se mi takto odvděčuje. Děkuji všem za podnětné návrhy…. Chlebu zdar!

  • avatar iva janickova:

    Dobrý den,chci začít pécz kváskový chléb a chtěla bych se zeptat jeký je poměr žitné mouky a vody abych měla 280 g kvásku děkuji za odpověd

    • Dobrý den, předpokládám, že jste asi zavítala pouze na tento článek o chlebu a nevíte si rady s kváskem. Pokud tomu tak je, tady je odkaz na článek přímo o výrobě kvásku s bohatou komentářovou výbavou, tak ať se zadaří. http://conovehonakopci.cz/?p=105

      • avatar iva janickova:

        Dobrý den,tak kvásek ne a ne se povést dělala jsem jej dvakrát podle návodu z žitné mouky a nic,tak nevím kde dělám chybu….

        • avatar jani:

          Zkuste přesně popsat svůj postup – z jaké přesně mouky, poměry, teplotu atd, jinak problém nezjistíme :)

  • Všechny vás zdravím.

    Díky těmto stránkám i radám p.Cuketky jsem se začala zajímat víc o pečení chleba. Peču už rok, míchám si do chlebové pšeničné mouky část celozrnné a trochu ječné.Protože mám atypickou troubu/kombinovaná s mikrovlnkou/nemohu zapařovat a tak peču chléb v hrnci.Kupovaný chléb mi již nechutná, připadá mi moc nakyslý, jakoby sražený.
    Kvásek mám v lednici,ještě se mi nestalo, že by se zkazil.Jsem z domácího chleba nadšená,když jej vyndám z trouby, těším se až nakrojím, jestli bude mít správnou strukturu.Nemohu se dočkat, až vychladne…Manžel se mi směje.Jen bych ráda, kdyby mi někdo poradil dobrý nákup mouky, třeba větší balení, někde ve mlýně.Jsme důchodci, takže bychom rádi trochu ušetřili. Jsem z Libereckého kraje.
    Všem nadšencům domácího pečení přeji hezké svátky a hodně báječných chlebů.
    Eva

  • avatar Lenka:

    Dobrý den, prosím o radu. Peču chléb docela dlouho. Už jsem i vychytala nějaké chyby, ale bohužel se mi chléb několikrát po sobě srazil. Vyběhne, díry má ukázkové, ale po rozkrojení je u spodu proužek sražený. Čím to může být??? Díky L.

    • Lenko, toto jsou základní chyby, které způsobují brousek – zdrclý proužek pod kůrkou, ale někdy i jinde.
      Málo vyzrálé těsto
      Nevhodná vysoká teplota
      Nešetrné zacházení s chlebem při sázení do pece nebo v průběhu pečení
      Odlití studenou vodou
      Příliš studená mouka
      Málo kvasu
      Špatný kvas

      Zrovna v tomto období si dávejte pozor, zda opravdu nezaděláváte studenou nebo i jen chladnou vodou, zda nedáváte kvásku málo a hlavně zda se nějak nedrcne chlebem nešetrně během pečení nebo i při vyndavání a nechávání chladnout. Většinou už je to ale v troubě zdrclé. Pokud to bude dělat stále, zkuste chleba do formy. Tím eliminujete základní problém, jako špatné zacházení, nevhodnou teplotu, špatný kvas nebo málo kvasu a zůstane vám jen studená voda a příliš studená mouka. Forma snese mnohem víc, ale tyto dvě věci nesnese a chleba se srazí. Ještě pokud by to byl špatný kvas, srazí se samozřejmě i ve formě. Ale ostatní forma vydrží na rozdíl od bochníku.

      • avatar Lenka:

        děkuji za odpověď. No mě se chleba vždy dařil a poslední dobou už se dvakrát takhle zdrcl. Na chyby při pečení jsem koukala. Ale peču dva plechy za sebou a mají to všechny chleby, takže nešetrné zacházení bych vyloučila. Kvasu se mi zdá dost, i to mám nádherně vyskočené. Kvas taky špatný nebude mám ho už půl roku a jede nádherně. Mouku mám v místnosti, tak opravdu nevím… jediný problém je že trouba mi jede pouze na 230st. Ale dříve bych chlebík dobrej, tak tím to snad nebude. Jsem opravdu bezradná. Těsto i překládám, pak dám do ošatky rozpálím a vyklopím na plech. Zvrchujsou bochníčky i krásně naskočené.

  • avatar vojkutka:

    Dobrý den, letos na jaře jsem začala péct kváskový chléb a zamilovala se do něj. První byl nádherný, klidně by
    mohl jít na výstavu. Další už ale tak pěkné nejsou…Chuťově jsou výborné, ale kulatý bochník není dokulata ale spíše ,,disk“.Když ho překlopím z ošatky na plech (většinou se na ni přilepí a utrhne se střecha i když moučním jak divá) hrozně se rozleze. Jsem už zoufalá, kdyby se mi nepovedl ten první, asi bych to vzdala…. Nevím kde dělám chybu. Špatný poměr mouky (350 g kvásku, 250g žitné a 250 g pšeničné mouky) nebo moc vody (300-350ml)? Opravdu nevím. Poradí mi prosím někdo?

    • Zdravím moc. Tak podle toho co píšete, je to více věcí. V každém případě to nevzdávejte. Ten poměr – 350 g kvásku, to je už kvas po prvním zadělání žitnou moukou? Pravděpodobně ano, takže zaděláte kvásek zvenku s žitnou a odeberete z toho 350 g a pak tam přisypete 500 g mouky, půl žitná, půl pšeničná a vodu. Té vody se mi zdá docela dost. Ale to záleží na tom, jak máte řídký kvas. Zkuste to příště tak, že dáte celý kvas a jen od každé mouky půlku – 125 + 125 g a rozmícháte, zatím bez vody. Přilijete vodu, cca 180 ml a zase zaděláte – měla by to být celkem řídká kaše a pak budete za stálého hnětení postupně přidávat zbytek mouky. Těsto se nesmí hrudkovat a být tuhé s kusy mouky, ale nesmí se taky lepit. Klidně nějaký poměr nedodržte. Když bude tuhé, máte málo vody, když bude mazlavé a lepivé, musíte hníst a hníst a pokud se ani po čtvrt hodině nezlepší a nebude hedvábné, ještě přisypte trochu mouky. Ideální je, když si poprvé zvážíte, kolik jste přisypala, abyste věděla pro příště.

      A dále – hrozně záleží pak na dalším postupu, takže nejprve základní kynutí. TEď je velmi teplo, takže nesmíte zadělávat teplou vodou, těsto se pak bude rozlézat, naopak v chladnu se musí použít voda vlažná až teplá, nikoli studená. Chléb v této fázi vykyne a pak jde kynout do ošatky. Pokud ho otočíte z ošatky na plech nebo kámen do trouby a on se rozlévá – rozlézá a je velmi bublinkatý, byl a) řídké těsto, b) šptaně stočený, c) kynul dlouho v příliš velkémm teple.

      takže a) viz. výše o poměrech
      b) na stočení se podívejte tady do komentářů na video http://conovehonakopci.cz/?p=5017 kde je přímo video o stáčení bochníku – je to nezbytné
      c) nechte ho kynout raději kratší dobu. Pokud je po zmáčknutí hezky měkký, pokud máte dobrý kvásek, bohatě vám v tomto teple budou stačit max. 2 hodiny kynutí v míse a 30 minut na ošatce, nebo 40. Pokud si nebudete jistá, udělejte – viz stejné komentáře video sázení – doprostřed bochníku důlek, pokud je to šišky, kidně dva až tři a to důlek prstem až skoro na dno chleba. Pokud bude chléb nedokynutý, vyplní se vám tento důlek a nepraskne chleba.

      Pak samozřejmě sázet do rozpálené trouby na rozpálenou podložku a zapařit!, ale píšete spíš asi, že se rozleze po kynutí. Hlavně dejte bacha na to překynutí – na vysokou teplotu a délku při kynutí.

      • avatar vojkutka:

        Dobrý den, moc děkuji za odpověď :-) Hned jak učiním další pokus, dám vědět. Přeji krásný nedělní podvečer!
        Vojkutka

      • avatar vojkutka:

        Dobrý den, před časem jsem prosila o pomoc ohledně chlebíčku z kvásku. Měla jsem z něho spíše disk…..Takže se podařilo!!!! Díky vašim radám a neustálému zkoušení, už pěču opravdový, výborný chléb. Všem v rodině chutná a mě to strašně baví. Moc děkuji za rady :-)

        • Tak to je fajn, jsem ráda. Mějte se moc fajn a díky za zprávu, je to milé dozvědět se, jak to dopadlo. Krásný den a ať se daří.

  • avatar Jirka:

    Dobrý den Kláro, dnes jsem pekl kváskový chléb z žitné a pšemičné mouky. Kvásek jsem měl krásný, chléb se taky povedl, kůrka pěkně křupavá. Jen střídka je kompaktně lepivá. Ale chuťově je dobrý. Netuším, kde se stala chyba….
    Mohla byste mi poradit?
    Jinak vaše rady jsou prfektní.

  • avatar Zuzana:

    Dobrý den Kláro, tak jsem se odhodlala a po měsících kdy jsme pekli doma chlebík z kupovaných směsí, dalších měsících doma míchaných chlebíků z droždí jsem se i já rozhodla upéci kváskový chlebík. Rozhodla jsem se pro kvásek č. 3 a dělal mi jen radost (asi proto, že jsem ho pojmenovala, chodila si s ním povídat a téměř ho přijala za dalšího člena rodiny). Chlebík jsem chtěla vyzkoušet žitný a postupovala jsem přesně podle návodu, ale… ač byl kvásek šikula a kvasil nám tu ostošest, těsto na chleba nevykynulo ani o píď :-( Navíc bylo strašně řídké a lepivé, takže jsem do žitného musela přidat i část pšeničné celozrnné (doma už jiná nebyla) aby se těsto alespoň udrželo na plechu. Zatím se peče – dala jsem mu šanci i když nekynul. Voní dobře, ale nenapadá Vás v čem jsem udělala chybu?

    • Zuzano, pan domácí vzkazuje, žito vás moc svazuje – oni tu mají s Eliškou nedělní chvilku poezie :-))
      No a za mě, v podstatě to samý. Jde o to, že žito je prevít a fakt musíte chlebu už trochu rozumět, jak se chová, čímž vůbec nechci říct, že to tak není, ale určitě je lepší začít naopak celopšeničným jen s žitným kvasem. Jak psala Farfalla, žito je jednoduché přemíchat, nebo udělat hodně tuhé, málo tuhé, pokud chcete takto moc žitný, zkuste raděj formu, ale i přesto, žitný může někdy kynout i deset hodin, podle toho, jakou zaděláte konzistenci a jak ho uděláte. Můj názor je, zkuste příště z kvásku, zvlášť, když je tak pěkný, více pšeničnou a žitnou jen do kvásku a jak se bude dařit, měňte postupně žito za pšenici a ono to půjde. Držím moc palce, důležitý je do toho skočit a to jste udělala, takže už to bude jen lepší. A fakt kvásek se chová úplně jinak než kvasnice, takže vydržte !!!držím palce a hezký večer

  • avatar Světla:

    Krásný dobrý večer, máte moc pěkné stránky a ještě lepší chlebíky. Ráda bych Vás poprosila o radu. Kvásek se mi myslím celkem daří. Po 1. krmení vidím bublinky a kvásek viditelně roste (zadělám maličký kvásek ze 70g mouky a vyběhne mi asi na 800ml), pak spadne (což jak chápu je proto že je hladový), po 2. krmení opět vyroste ale už nepřekoná nebo jen o trochu hranici 800ml. Pak přidám asi 210g žitné mouky a nechám ještě asi 3hodiny v teple – je to dostačující? -, přidám 280g polohrubé mouky, sůl, kmín. A nechám kynout. A někde v těchto místech se mi to zadrhne. Prostě 3-4hodiny a chleba je stejný. Můžete mi poradit prosím? Ještě bych dodala že už se mi jednou poved, ale měl moooc tvrdou kůrku. Děkuji za radu.

    • Zdravím vás. Vidím tam tři věci, nejprve- to třetí přiživení, tam je doba tři hodiny málo. Klidně to doživte ještě po čtvrté, to vadí méně, než nechat po třetí jen tři hodiny. Pak – po třetím přiživení je hotový kvásek, úplně první matečný kvásek, nikoli první kvasící část chleba. Pokud pak chcete zadělávat a je to poprvé, vezmete ten třikrát doživený kvásek, přidáte žitnou mouku a necháte nakvasit, dokud to nevyběhne. Někdy je to přes noc, někdy v horku třeba tři hodiny. A pak polohrubá mouka – tu bych nedávala vůbec. Když už kupovanou mouku, dejte do chleba hladkou. Polohrubou nedávejte. Chápu, že to vypadá, jako celozrnnější, ale není. Volte raděj hladkou.
      – Tvrdá kůrka je kvůli malé teplotě v troubě a malému zapaření při vsazení chleba do trouby. Tak snad to pomůže a ať se daří. Hezký večer

  • avatar Iveta 50:

    Dobrý den p. Kláro, jsem na kopci už asi 3 týdny zkoušela jsem již druhý kvásek a dvakrát chléb vše jsem musela vyhodit. teď jsem zadělala na třetí kvásek a dnes ho mám třetí den.Stále se mi odděluje voda od mouky už si nevím rady zítra to bude čtvrtý den už bych měla péct prosím poraďte mi jsem z toho nešťastná. Můj muž nemůže jíst pečivo z pšeničné mouky, tak bych se moc chtěla naučit žitný chléb, protože v obchodě ho ani neseženete.Děkuji moc Iveta

    • Milá Iveto, to je klasický problém, poradím vám určitě a vy zkuste projít toto vlákno – ano, je tam hrozně komentářů a je to dlouhý, ale je to tam hodně dopodrobna vysvětlený. http://conovehonakopci.cz/?p=105
      A stručně tedy, je to otázka nejpravděpodobněji tepla. Když už máte kvásek jednou hotový, není problém ho šoupnout do zimy klidně na pár dní, do lednice a pak zase jen zamícháním mouky a vody oživit tím, že bude přes noc v místnosti. Ale dokud není hotový, je potřeba fakt udržet správnou teplotu a to je trochu alchymie. Právě v tom vláknu jsou rady, kam kvásek kdo dává. Někdo na router od počítače, někdo do peřin, někdo do nádoby s teplou vodou. Jsou tam i fotky, kdy jsem kvůli stejnému problému jedné paní udělala demonstrační pokus, kdy se kvásek oddělí a kdy nikoli. Je tam vyfocený po dnech.

      Kdyby vám to stejně nešlo, nedělejte si s tím hlavu, lze kvásek buď zakoupit, nebo si můžete poradit i tak, že zaděláte kvásek a přidáte tam malinko kvasnic. A pak ho opět živíte a živíte. Není to ono, ale časem z toho získáte kvásek. Jsem ale přesvědčená, že když to pročtete, určitě se povede. Zadělejte, dejte do sklenice a aby byl opravdu v teple. Jak klesne teplota, nebo se naopak hodně zvýší, tak se oddělí voda od mouky. Kvásek je běh na dlouhou trať, jenomže na druhou stranu, uděláte ho jednou a pak ho můžete velmi jednoduše točit i několik let. A s tím souvisí i to, že se pokud vám to bude dělat velký problém, můžete si první kvásek koupit a pak ho točit.
      A poslední možnost je udělat z žitné mouky a vody a malinko kvasnic kuličku, aby se vešla do dlaně, asi jako tenisák. Aby byla vlhká. Dát do misky, přikrýt igelitem a nechat na lince. Druhý den už začne být kyselá, třetí už hodně kyselá, pak jí rozmícháte v misce s trochou vody a přidáte žitnou mouku a necháte vykvasit. Sice je tam troška droždí, ale od této chvíle už budete živit jen moukou a bude z toho dobrý kvásek. Ať se vám daří a kdyby cokoli, napiše, pokusím se říci vlastní zkušenosti. Hezký večer.

      • avatar Iveta50:

        Zdravím Kláro, tak kvásek se díky vašim perfektním radám zadařil, ale teď se mi zase nedaří upéct chleba , tak aby byl poživatelný, zatím jsem ho vžycky pekla v dom. pekárně, vršek pěkný, ale ten střed byl lepkavý, jak už psal p. Jirka. Tentokrát chci chleba zkusit v troubě, ale nevím jak dlouho se peče, nikde jsem se nedočetla. Ještě si musím nějak propočítat to dávkování, dělám to podle toho receptu, jak pečete tři chleby najednou ajá chci zatím upéct jenom jeden, tak si musím pročíst jaké množství je na jeden cheba.Jen prosím tu dobu pečení pro (jenžitnýchléb).Děkuji jste bezvadná :-)))))Přeji krásné a stále nové pečení.

  • Taky si pěstuji kvásek… A chuť chleba z něj je nepopsatelná. Dělám taky jen žitný a podle vás jej potírám během pečení vodou a ta křupavá kůrčička… no prostě luxus! Vaše stránky miluji ;-)

  • avatar Mirek:

    Dobrý den. Po upečení chleba s žitným kvasem a dílem ze žitné celozrnné jemně mleté mouky a pšeničné chlebové mouky s trochou drceného a trochou celého kmínu a soli mi při konzumaci semtam v ústech křupne jakoby jemný písek nebo něco podobného. Nevíte někdo jestli je to kvalitou mouky nebo čím? Musí to být jedině z použitých surovin, písek z pískoviště to určitě není. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky za případné odpovědi.

    • V první řadě, na toto se nedá odpovědět, když člověk neví základní věci – jakou máte mouku? kupovanou? melete si sám? ze mlýna? zkuste to upřesnit. díky

      • avatar Mirek:

        Tak mouku mám kupovanou. Je to “ Předměřická mouka žitná celozrnná „, na zadní straně pytlíku je psáno celozrnná mouka žitná grahamového typu a vyrábí firma Mlýny J.Voženílek z Předměřic nad Labem, zakoupená v Tescu. A pšeničná mouka hladká chlebová výrobce Penam, mlýny Znojmo a Kroměříž. Bližší specifikaci tam nevidím. Pak jsem použil drcený a celý kmín a sůl. Toť vše. To občasné křupnutí mezi zuby ten jinak vynikající chléb v podstatě znehodnocuje,protože je to dost protivné.Zatím nashle a dík.

        • Předměřickou tmavou nekupuju, kvásek z ní mi nevoněl (jako ne, že by smrděl, ale prostě mi nepřipadala tak čerstvá a kvásek nevoněl skoro nijak). O kamíncích ale nic nevím. Kupuju většinou Bio Harmonie, je bez problémů a dá se koupit skoro všude (achjo, nechce se mi jim dělat reklama, ale v běžné obchodní sítí potkávám ještě křemežskou a ta mi připadá na pečení chleba hodně hrubě mletá). Světlou mám obvykle od Penamu (i když, někdy i z Předměřic, hladká, hrubá, polohrubá) a kamínků jsem si nikdy nevšimla.A asi dvakrát jsem kupovala mouku na trzích, ale už si vůbec nepamatuju, jak se jmenovala, ta byla taky v pořádku.

        • avatar Tytka:

          Dobrý den,
          ten písek může být třeba i v tom drceném kmínu. Jednou jsme dělali takto křupavé bramboráčky:o)))….ale to bylo „pískovou“ majoránkou.

    • Potvrzuju. Pár měsíců jsem pekl z Předměřické celozrnné žitné a písek křupal, zuby bolely. Pak jsem překonvertoval kvásek na jemné žito za pár korun a byl klid, i chleba začal chutnat jako šumava. Dneska jsem upekl zase z Předměřické a bác – písek. Již nikdy více, dvě kila toho zázraku letí do popelnice – na to mám svoje zuby až moc rád.

  • avatar Jana:

    Tak jsem to zkusila :-)
    Udělala jsem si kvásek číslo 3 a upekla napůl žitný napůl pšeničný chlebík. Krásně mi to vykynulo až jsem zírala. Má takovou trošku silnější kůrku jako nahoře na fotce rozkrojených chlebíků ten levý, kyprý je také tak, jsem zvědavá co řekne manžel až přijde, na kvásek se tvářil skepticky:-) Moje dnešní celodenní tvorba – bochník chleba:-)))))))))))))) Pořád jsem se na to chodila dívat a srovnávala jsem s návodem viz výše:-))))))))
    Byla jsem napjatá, protože tu sem tam píšete o nezdarech, měla jsem strach abych něco nepokazila……….Ale díky PERFEKTNÍMU návodu se podařil, hurá :-)))))))))))))))))))

    • Třikrát huráááá !!!!!! stejně jako u Halky včera, jsem moc ráda !!! Často jsem slýchávala- hlavně nerozmazlit manžela :-), ale vzhledem k tomu, že jsme na mdž spolu 22 let, řekla bych, že spíš opačná cesta slaví úspěch :-))

  • avatar halka:

    Funguje to!! Jednou jsem zkoušela si vypěsovat kvásek, pečlivě jsem odměřovala a hlídala, a nějak se zvrhl. Teď jsem to zkusila podle vašeho návodu, s trochou nadhledu, a v poledne jsem vytáhla z trouby opravdický chleba chlebový :-) A na topení už čeká kvásek na další.
    Díky :-)

  • avatar janka:

    Jo ještě , možná jsou jiné podmínky při pečení v troubě a jiné v remosce, tak mi možná neporadíš…?

  • avatar janka:

    Ahoj Kláro, tak už asi před týdnem jsem si chtěla udělat kvásek, nějak se nedařilo, vždy mi přišlo, že to má druhý den nějakou divnou vůni, ale potřetí jsem vydržela a kvásek se zdařil. Teď jsem pekla 2x po sobě , na první chleba jsem měla řidší těsto, byl dobrý, ale nepovedla se mi kůrka, nevím, čím to je, potřela jsem vodou než jsem pekla, pak ještě několikrát. Druhý jsem potřela na začátku a pak asi jen dvakrát a je lepší, těsto jsem udělala hutnější, pořád řeším, že se mi při pečení rozleze a je z něho placka, no není to zas tak strašné…Fotky kdyžtak taky zašlu, nevlastníme digitální foťák, tak to bude možná s měsíčním zpožděním…:)))

  • avatar Tinka:

    Mila Klarka, peciem chlieb uz asi sedem rokov, ale az na male vynimky stale z drozdia. Neskromne si myslim, ze pecenie z drozdia mi uz ide dost dobre. Kvasok som skusala parkrat, ale nejako to nie je ono. V nejakom minulom prispevku si pisala, ze si sa kvaskovy chlieb ucila piect cely rok, kym bol dobry. Skusala som ho teraz cez vikend a chlieb je chutny, ale ma velmi male bubliny a velmi hutny. Nevedela by si mi nahodou poradit, kde sa mohla stat chyba? Mohla to byt doba kvasenia?

    • Ahoj Tinko, je to tak, kváskový chléb se mi dlouho nevedl. U kváskového chleba je to tak, že je většinou vždy těžší než ten s kvasnicemi – s droždím. Pokud chceš zkoušet kváskový a chceš celozrnnou mouku, doporučuju nejprve začít formou – dát ho do formy. Pokud chceš mít kypřejší, zkus nejprve kombinaci – udělat kvásek a pak přidat mouku, ve které je kvásek z droždí. Pro kypřejší chleba je potřeba hodně lepková mouka, tzn. alespoň půl množství pšeničné mouky dát hladké. Jinak samotný kváskový chleba, který je jen z celozrnné mouky a žitné mouky a z kvasu je hutný. Kupovaný chleba je podle mě většinou přistartován kypřidly a droždím. Začala bych tím, že bych udělala čistě kváskový chleba do formy, klidně i celý celozrnný. Těsto řidší. Nemusí být úplně nelepivý. Forma může být buď na biskupský chlebíček, nebo dortová a nechat kynout těsto rovnou v ní po celou dobu.

      A pak teprve, až poznáš, jak máš mít řídké těsto, jakou střídku chleba udělá, kolik čeho, aby ti to vyhovovalo, zkoušela bych bochníčky žito s hladkou moukou. Případně kombinovat s droždím v hladké mouce. A až to se povede, tak bych zkusila teprve celožitný nebo celozrnný bochník jen s kvasem. Hodně štěstí a když ti to vyjde, napiš, jak to dopadlo, budu se těšit. :)

  • Děkuju za fajn článek a smekám před parádními chleby! Kdysi jsem pekl chleba dost často (většinou ale kvasnicový) a tohle mne inspiruje zas se k tomu vrátit.

    Mám dva dotazy: jak dlouho válíš těsto v mouce, než uděláš bochník? Já jsem vždycky musel tak kolem 15 minut a postupně jsem přidával mouku, až se těsto skoro přestalo lepit. Jinak bylo těsto moc tekuté, chleba nedržel tvar a rozplácnul se.

    A jak často a kdy zhruba potíráš vodou? Já jsem tak nějak potíral průběžně, ale asi málo, protože mi nikdy nevznikla pěkná tmavá kůrka.

    Držím palce ať se daří! M.

    • Zdravím, díky.K otázkám: těsto neválím v mouce skoro vůbec. Tohle na bochník trochu, ale když peču ve formě, tak vůbec. Už ho hnětu tak, aby bylo nelepivý. Pro bochník ho nechávám trochu lepivější a po vykynutí ho jen v mouce jemně převálím – minutu, dvě. Prostě párkrát. A co se týká vody, tak si dávám do trouby většinou misku s vařící vodou a zhruba po dvou minutách pečení otevírám troubu, za prvé, aby utekly plyny z chleba a za druhé, abych ho postříkala vodou. Ještě jednou cca po dalších pěti minutách. Pak až když chleba vyndám. (taky ho potírám, než ho vůbec dám do trouby). Po vyndání je kůrka chleba jako šutr a zhruba do dvou minut naprosto skřehne, dá se zmáčknout prstem a je křupavá a jemná. Posílám ještě odkaz na základní pečení z kvásku – http://conovehonakopci.cz/?p=22 a tady na ostatní chleby i z kvasnic http://conovehonakopci.cz/?page_id=1430. Tak hodně štěstí !

  • Hmm, chlebíky vypadají skvěle, ten celožitný se mi líbí asi nejvíc. Mám nutkání jít zadělat kvásek :-) když už jsem pokořila přípravu domácího lístkovéh těsta, tak si třeba konečně troufnu i na kváskový chléb :-)

    • Milá Madlo, stejně jako Ufě … rozhodně jdi do toho, těším se moc na fotku, je to hezká relaxace a ta vůně je k nezaplacení!!!

  • avatar kamarytka:

    Chleby vypadají luxusně, fakt…. Kláro pokud si to pan domácí přečte a zjistí, že hned po ránu sníš o zmíněném panu Petrovi…. možná se slituje…..:):) :)

    • :-))) No, problém je právě v tom, že to není o něm, ale o mě. Není problém si to objednat asi, ale je to v hlavě – prostě už jsme zjistili, že čím člověk projde, to má v sobě.Někdy se ale ne a ne hnout z místa a chtěl by sakra…:-))))

  • avatar ufa:

    Také se chci někdy pustit do kvásku, a vyzkoušet z něj chlebík…až bude čas, vyzkouším, a dám vědět…:-)

    • Milá Ufo, rozhodně se těším na tvojí fotku kváskového chleba. Už je na to ve fóru zvláštní fórum, pan Miroslav už svůj chleba přidal a super !!! Udělej, vyfoť a pošli, moc se těším…. ale doporučuji vřele nejprve ve formě. To totiž nezkazí náladu, protože se prostě povede :-))

  • avatar Iveta21:

    chlebíky se povedly, děláš po ránu chutě :-)

  • avatar farfalla:

    fakt pěkný, vydrželi jsme to takhle asi měsíc – pak se nám kvásek nějak přesytil a už nechtěl kvasit, od té doby jsme neexperimentovai… a jen jednou za tu dobu vznikl naprosto dokonaly chleb – ale stal za to… obrovske bubliny, spis jako nějaka přerostla bageta, jinak vznikaly samozrejme dobre, ale tenhle byl jedinecny a zadelavala ho maminka, ktera si nikdy nepamatuje konkretni prisady ani mnozstvi.

    • :-) Maminku naprosto chápu :-)), to je i můj problém a jen tenhle blog mě donutil něco počítat, neřku-li psát, jinak jsem hrozně nezodpovědná :-)) a vše podle citu. Kváskvý chleba se mi daří ve formě, jako bochníky, to je vždy sázka do loterie. Jinak myslím,že kvásek je „prevít“, že přežije hodně :-))

Přidejte komentář

Scroll Up