Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Na stránce jak pod domácím kváskem, tak i pod všemi chleby je veliké množství komentářů od všech, co chleba nezkusili a chtějí :), co ho zkusili a  co jim zcela elementární věci pro toho, kdo peče běžně, nepřijdou vůbec základní a jasný a také věc  ukázaná je většinou často názornější. Proto tedy toto obyčejné video na základní bochník celozrnného chleba.

Zhruba před deseti dny jsem odložila na kraj pracovního stolu robota a vrátila se v rámci zachování vlastní fyzické kondice zpět k veliké keramické míse, kterou mi nechal udělat pan domácí a jsem ráda, že i video je bez nějakých zásadních materiálních vstupů. Chleba je základní surovina a lze si ho doma udělat dobrý, voňavý a chutný bez všech oblíbených zbytečností.

Na výslovné přání pana domácího také vkládám video v původním znění :), bez podbarvení hudbou. Dokonalejší by to podle něj ovšem bylo, kdyby Jentl zpívala místo Sto zvířat J.H. Krchovskýho :)

Takže video není žádný pokus o umění, nýbrž pomoc těm, kdo tápou a prosím o shovívavost :)

 

 

Tyto dva chleby jsou výsledky z minulého videa, které se bohužel smazalo .

 

A zde vynikající výsledek diskuze a přímý link na něj, aby do budoucna nezapadl v historii dějin – totiž Víťův chleba, jakožto chleba pekaře. Pro mě osobně zásadní Víťovo prohlášení – „moc se s tím….. nebo jak se to říká jinak… “ :-)

155 Odpovědi to “Celozrnný chleba na vlastní oči aneb jak na chleba v 5 minutách”

  • Já se přiznám, že peču chleba v domácí pekárně http://pekarna-domaci.cz/prace-s-domaci-pekarnou/ a vyhovuje mi to tak. Chleba taky z ní není špatný. Můžu si dát suroviny, které já chci a pak jen, čekám až, se mi upeče. Někdy chleba ale i koupím. Hned ale poznám ten rozdíl kupovaného a pečeného doma.

  • Dobry den, prosim vas muze mi nekdo podarovat recept na tento chlebik? Predem moc dekuji!
    miralove840@yahoo.com

    • Zdravím vás Mirko, to není recept na tak rychlý chléb, to bylo video 7 min dlouhé, které ukazovalo sestříhané celou výrobu dom. chleba, ale smazalo se mi. Hned jak bude chvilka, tak já ho přetočím. Hezký den, Klára

  • pyrojanka:

    Dobry den, chcela som sa vratit k vasim chlebovym videam a ked si ich chcem spustit vypise ze video uz neexistuje. Nedali by sa videa znovu nahodit? clanky su super, ale videa su videa :) Dakujem.

  • malina62:

    Bú bú bú mně nejdou videa! Jsem možná kopyto, ale jsem smutné kopyto. Chci se dívat. Bú bú bú

    • @malina62: No určitě není chyba na vaší straně. Já se na ně taky bohužel nemůžu podívat, protože neexistují. Chyba, a to fatální, je na mé straně. Snad se dostanu k přetočení.

      díky za pochopení a hezkou dobrou noc

      • malina62:

        Moc děkuji za odpověď. Ale nedělejte si s tím kvůli mně hlavu. Večer jsem byla prostě smutná. Hezký den :-) Jana

  • VERA:

    Dobrý den, také se pokouším péci kváskový chleba podle vašeho receptu, ale bohužel jsem ještě nepřišla na to v jaké fázi kvásku je nejlépe zadělávat, může mi prosím někdo poradit.

    • Myslíte tím, jak má být starý kvásek, kdy poprvé z něj péci? Já osobně peču ráda až z kvásku, který je minimálně 14 dní starý a přiživuji ho denně, otázka je, zda jste to myslela takto?

  • Eva:

    Ja pecu kvaskovy chleb mozna 7 mesicu a musim rict, ze pokzde je horsi a horsi :) Vzdy mi min a min vykysnul
    Ale udelala jsem ho ted podle tymu Klara & Vita a ze stejneho mnozstvi mouky je asi 2x takovy.

    Dekuju moc!

  • pavlan:

    Dobrý den, protože mi připadá, že se mi poslední dobou daří chleba stále míň a míň, dala jsem se znovu do pročítání všech rad kolem. Stále objevuje hnětení těsta buď v robotu nebo ručně vařečkou v míse. Já ho hnětu ručně na kuchyňské desce, protože mi to připadá jako nejméně náročné, ale překvapuje mě, že to tu ještě nikdo nezmínil. Dá se to tedy tak dělat? A co se vlastně stane špatně, respektive jak bude výsledný chléb vypadat v okamžiku, kdy se těsto hněte třeba jen 5 nebo 10 minut (já vím, lenoch ve mně promluvil:-)? Díky a pěkný den.

    • Dobrý den, zkusím odpovědět za sebe. Na tom videu je tohezky vidět, já také hnětu těsto na desce, ale je to až druhé válení, stáčení. První hnětení dělám v míse nebo v robotu a dle mého názoru je to tak oproti ručnímu dobře proto, že pokud byste, zda tomu dobře rozumím, udělala kopec mouky na desce, důlek, dala kvásek, sůl, kmín a vše rukama promíchala a uhnětla, při správné konzistenci těsta byste byla strašně zapatlaná- nebo já tedy a vše kolem také, protože to těsto by vám spíše roztékalo všude kolem, nikoli že byste hnětla kompaktní, hezky vláčnou a mechovou kouli. Podívejte se na ta videa, moje i Víti. To těsto, které zaděláváte v míse je prostě nesamodržící tvar. Není ani řídké – v konečné fázi, ale ani tolik tuhé, že by už drželo tvar bochníku. Pokud máte těsto, které už po prvním uhnětení drží tvar bochníku, je moc tuhé.

      a k tomu času – těsto se nesmí uhníst halabala, ale ani se nesmí přehníst, protože pak se moc zahřívá. Rukou ho nezahřejete tolik, ale 10 minut bych se vůbec nebála. To není málo. Záleží samozřejmě na technice a kvalitě uhnětení. Já osobně pak těsto více podsypávám při vyklopení na stůl a prohnětení podruhé, kdy už stáčím bochníky do ošatky. Když ale těsto vyndavám z mísy vykynuté, více než vyklápím ho pomalu nalévám na mouku na desku. Nalévám je silné slovo,ale rozhodně více teče, než že by se s žuchnutím vyklopilo. Klidně se ptejte dál, napište, co se vám děje za problém a můžeme na to přijít.

    • A ještě se ptáte, co s chlebem, co bude málo vyhnětený – takový chleba bude nenadýchaný, bude placatější, každé kynuté těsto je třeba hodně, hodně provzdušnit. Popraskanější kůra, ale to je spíš problém špatného zatočení. Bude hůře kynout, kvůli nekvalitnímu zapracování kvásku a bude mít občas moučná místa.

  • Terka:

    Dobrý den,také se pokouším o pečení kváskového chleba. Zatím mám za sebou 4 pokusy dle cuketkova návodu na český chléb. Dá se jíst, ale nikdy mi neztmavne kůrka. Postup je takový, že v robotu uhnětu kvásek a pšeničnou mouku včetně soli a kmínu, pak ručně zapracovávám další mouku, aby vznikl bochník, který nechávám kynout (cca 2-3 hodiny), pak peču. Tady níže v diskuzi píše Víťa, že těsto nechá kynout asi hodinu, pak dvakrát válí bochník. Klárko vy necháváte těsto kynout přes noc asi 12 hodin a až pak válíte bochník. Mohu se zeptat proč tento velký rozdíl v kynutí těsta? Možná se ptám hloupě, ale už 3 dny to tady pročítám a pořád nemůžu přijít na to, kde je zakopaný pes :)
    Děkuji za odpověď a také děkuji za tyto úžasné stránky plné rad :)

    • Zdravím Terko,to došlo asi k nepochopení. Já nechávám těsto také 2-3 hodiny, mám ho větší než Víťa – větší množství a navíc v těchto vedrech je to i méně. Těch 12 hodin, to je otázka kvásku, kdy beru kvas, který stojí v chladu, přimíchávám do něj večer žitnou mouku – video 1:05 min. a nechávám do rána. Ráno pak část uschovám pro příště a část smíchám s pšeničnou, kořením, uhnětu a nechávám právě ty zmíněné 2 – 3 hodinky. Pak převálím, do ošatky a sázím. Zkuste to ještě jednou omrknout – mých 12 hodin je oživování kvásku, samotné kynutí těsta je většinou 2-3 v zimě i 5 hodin, ale 12 nikdy. Klidně ještě napište, pokud by to bylo nejasné.

      Tmavá kůrka – musíte mít fak velmi, velmi rozpálenou troubu. Kůrka ztmavne v první polovině pečení, pak se musí trouba ztlumit a už se jen propéká uvnitř. Mně tmavne brzy a hodně a pak přikrývám alobalem. Nezapomeňte také na zapaření chleba po vsazení do trouby.

      • Terka:

        @Klára:Kláro díky, včerejší pokus – super! Těsto kynulo cca 2 hodiny a pak jsem ještě nechala kynout bochník v ošatce asi tak hodinku. Dělala jsem chybu se zapařením trouby. Pouze jsem vkládala hrneček s vodou. Včera jsem vlila vodu na rozpečený pekáč a ejhle kůrka ztmavla :D a chléb byl zatím nejlepší.
        Kvásek jsem si zakládala asi tak před 1,5 měsícem, takže ještě nikdy nebyl v lednici, zatím jsem ho každý den přikrmovala a pekla asi každý 4-5 den. Pročtu si pořádně vedení kvásku a jeho uchování :) Ještě jednou díky

  • Miloš:

    Ahoj, pěkné, pěkné. Chtěl bych přidat nějaké informace ohledně těch ošatek, co se zde o nich psalo. Zdají se mi být kvalitní ošatky dovezené z Afriky, jsou velice pěkně udělané a pevné. Sice dražší, ale peníze alespoň dostanou ti lidé tam, jsou Fair Trade. Moje žena mi takovou koupila na nějakém trhu na hradě Křivoklátě, ale určitě by se měly dát sehnat i jinde. Kdesi na netu jsem četl jiný článek o domácím pečení chleba a tam měl tu samou, prý ze zdravé výživy z Benešova z Tyršovy ulice.

    • Miloš:

      Ta ošatka co používám vypadá přesně jako ta kulatá zde a na chlebu tvoří pak krásný typický spirálový obraz.

  • Eva:

    Heurékaaaa!
    chlebík krásně vyskočil a je moc dobrý. Konečně úspěch. Jen se mi trošku přichytila kůrka, asi moc horká trouba na malý chléb? Dělala jsem asi třičtvrtěkilový a troubu rozpálila na 250 stupňů. Je to moc na tak malý chlebík? Ale důležité je, že vyskočil. Po té co jsem ho vyklepla z formy, tak se rozjel a už jsem myslela, že to dopadne jako dříve. Ale po zapaření trouby a odvětrání jsem viděla jak leze nahoru. Myslím, že hodně pomohl také ten rozpálený plech, já to dřív dávala na studený. Ještě prosím o radu – čím podsypáváte při tvarování chleba, žitnou nebo pšeničnou moukou? Díky moc za Vaše stránky a rady. Chlebík je moc dobrý a už je ho půlka pryč :-)

  • Eva:

    Zdravím na kopec!
    Moc nádherné stránky a super videa. Zkoušela jsem chleba už dřív, ale po několika neúspěšných pokusech jsem toho zanechala. Po nalezení Vašich stránek se do toho pouštím opět. Snad to tentokrát vyjde. Jen mám jeden dotaz: může se péci chleba v horkovzdušné troubě? Nevadí mu ten „průvan“ uvnitř, i když je to horký vzduch? Mně totiž vždycky zplacatěl, rozjel se do stran. Chuť byla výborná, struktura také, ale byl placatý. Může to být tou troubou? Děkuji. Eva

    • Evo díky. TAk dle mého názoru může. Odvozuji z toho, že už jsem měla tři stejné dotazy, jeden od známé, co má horkovzduch a vždy stejný výsledek. Ideální je horkovzduch vypnout pokud by to šlo. Pokud ne, tím, že nemám horkovzdušnou troubu, nedokážu poradit, jak jí převézt :), ale třeba nad tím někdo vyhrál :)

    • jani:

      Ahoj, mám prastarou troubu, která peče jen s foukáním a ještě tam regulátor teploty funguje opravdu prapodivně, takže věci, co se pečou dlouho a při nižší teplotě ani náhodou, ale chleba se daří :) „Zplacaťování“ u mě přestalo po tom, co jsem začala podle zdejších videí chleba správně stáčet, a geniální rada byla to zapaření na jednu minutu a pak vodu vyndat, to opravdu byla velká změna a bochník byl hned o poznání vyšší. Předtím jsem tam kastrol s vodou nechávala celou dobu. S tím pokaženým regulátorem mi nejde jen tak stáhnout teplotu, takže tedy po zapaření, odvětrání a vyndání plechu s vodou nechávám péct při vysoké teplotě ještě deset minut. Pak troubu vypnu, otevřu, natřu chleba slanou vodou, to tak akorát trochu trouba vychladne, pak ji znovu zapnu a dopékám při stažené teplotě, dokud nemá krásnou barvu.

      • Eva:

        Jani díky. Já mám také stařičkou, kde cirkulace vzduchu nejde vypnout. Dnes jsem právě zadělala s tím stáčením podle Vítka, tak uvidím. Také jsem si pořídila lepší ošatky, kde může kynout chleba nahoru, takže i když trochu spadne, tak by měl snad zůstat vyšší. Uvidím. Jsem ráda, že to tu někomu jde i v ní. Pak už mám jen plynovou troubu, ale tam nemám napsáno kde jsou jaké teploty, tak bych ho v ní asi spálila.

  • Krásný den, z čeho máte zadělávací mísu? Není náhodou z hlíny?

    Alka N

    • Dobrý večer, je to takový ten obrovský parkový květináč, u kterého pan domácí nechal udělat glazuru po celém povrchu, že dole není dírka na odtok vody. Je to šíleně těžký, čímž pádem ideální :-)

  • vita:

    Ahoj tulaku:)
    jojo byli jsme…na muj vkus moc lidi az tak moc, ze to rusi pozitek z piva:)))a jeste tam padaj zenskym na hlavu bez vystrahy kastany:)))moje pritelkyne dostala peknou slupku az to luplo:) my chodime radeji do takovy klidny hospudky s terasou na okraji vidne, sice tam nemaj cesky pivo, ale je tam klid…zdravim

    • TuLáK:

      Dík za odpověď.
      Ta pěna na pivu z této restaurace vypadá opravdu nádherně.
      Řekl bych, že je hustší než Klářin jogurt:)))),
      ale zatím jsem neochutnal ani jedno.:)

    • Tytka:

      Teda ty jsou fakt krásný!!!Čím budete glazovat?

    • Vita:

      @Klára:
      jupiii heureka:)))jeste to chce vypilovat tvar ty sisky a je to dokonaly…:)

      • Já věděla, že se raduju předčasně :-)). No, tvar, myslim, že tuším, kde je chyba, ale jestli se pletu, ráda se nechám nakopnout jinam. Mám novou ošatku a nevejde se tak dlouhý chleba do trouby, takže jí trochu vypolstrovávám v rozích pomoučněným zmuchlaným papírem :-). po vyklopení je chleba dokonalý, nicméně trochu zaplacatělé jsou ty konce no, ale myslím, že tobě spíš přijde horší asi ten užší konec a ten se stal až v troubě. Jak to byl druhý chleba a malinko vychladla kamna, tak toto je konec u dvířek a měl i trochu rozšklebenou rybu, malinko se otevřel an nestoupl tak jako zbytek chleba. Takže proto je chleba asymetrický – podle mě. Na teploměru bylo přes 250, spodní litinový tál na plný pecky, ale ode dvířek mi to u takhle velkýho, dvoukilovýho chleba někdy prostě nenaběhne. Je to dobrá dedukce nebo mám na tvaru zapacovat jiným směrem? :-)) díky moc

        • Vita:

          No ja si myslim, ze je to stocenim…ale ruku bych za to do ohne nedal…takze jak vykulit peknou sisku po pekarsku:))) mas stocenej bochnicek a otocis ho tim osklivejsim nahoru, priplacnes to dlani a udelas z nej trochu placku, ted do toho bouchnes vnitrkem dlane, aby se ti tam udelal jakoby mesicek:)…pak podeberes okraj vnejsi stranou prstu(nehtama) a pretahnes dovnitr…zase to pribouchnes a jeste jednou a jeste jednou a uz mas peknou sisku a jen ji trochu povalet…no nevim jestli z toho budes chytra:))) ale v podstate je to trochu podobny jako kdyz se delaj rohliky a takova siska ti vykyne kde chces ani nemusis nic polstrovat a vubec co to mas za silenou osatku, ze na dvoukilovej chleba je velka?:)))ja ted delam zase pekare, tady v Rakousku a tady se pecou i metrovy sisky:)))ale kyne to normalne na plechu…tak hodne uspechu preju a zdravim:)

          • Rozoumím myslím dost dobře. Přidávám fotku, kdy jsem to už kdysi hledala – tak toto je od Dana Leparda the Art of handmade bread. Nicméně, co není úplně jasné je, co je blbě, zda to je tvar, jako výška, to zúžení, či co a jak, protože amatér nevidí co profík na první pohled :-).
            možná i někomu obrázek, jak motat šišku pomůže

            Pro jistotu přidávám i fotku chleba – fotky matou, tak jsem k němu přidala čtvrtlitrový hrníček, aby byla vidět výška.
            http://nd04.jxs.cz/437/878/2bdcb43e34_84463613_v1.jpg?1332757157
            Ošatku mám bezvadnou, ale je dlouhá, takže se nevejde pak chleba do trouby.:-)Tady v článku je na fotce :-)
            https://conovehonakopci.cz/?p=5020

            • vita:

              no bohate staci kdyz se odrazis od obr. 4 a vzdycky prevalis a uplacas a zase…nakonec pekne povalet aje to…ber to tak ze to testo ma neco jako pamet, kdyz je nekde uzsi a ty to srovnas treba tim, ze tu sisku jakoby zkratis, zda se ti na pohled, ze uz je pekna…jenomze az to vykyne, tak on se zase sam natahne a je uzsi jako na zacatku…takze siska musi bejt na obou koncich uplne stejna hned po stoceni….ale je mozny ze se ti to opravdu nejak smrsklo tou teplotou, ale ja osobne to jeste nevidel…teda neco podobnyho jo, ale ne aby se zuzil….tak zatim….zdravim

            • vita:

              i kdyz kdyz ted koukam na ten obrazek od p.Leparda…on ji ma na konci taky uzsi na jednom konci….tak to mas treba zamerne…u nas se to moc nedela…oba stejny konce, ale uz jsem nekde videl takhle pecenej chleba…jako kyj to vypadalo…nevim uz kde ale urco v zahranici….

              • Ne, hele Víťo- omlouvám se, moje komunikace nějak přirozemě přešla k tykání :-). Tak ne, já vim prd, ale spíš jsem to odvodila z toho důvodu, že už se mi to stalo 3x a vždy na stejný straně a vždy u dvířek, proto jsem to přikládala tomu, že se to tam prostě nějak ochladí a trouba se nestihne, i když má hodně zahřát dostatečně. U malých se mi to neděje. Určitě zkusim pořádně proválet šišku – já to upřímně dělala vždy jen kouli a pak rozválet kouli no:), příště zkusím podle návodu a třeba to bude tím. JInak, jakmile to vyklopim z ošatky, je všude krásně souměrnej. Jinak bezva. díky Víťo moc.

                • vita:

                  no z toho si nic nedelej ja vim taky prd:) ono je to mozny, ze je to tou teplotou, ale ja to nikdy nemel a ze mi to pece hodne spatne u dvirek a treba v pekarne, kdyz jsme nacpali do pece co se dalo, tak ty posledni prelejzali i pres tu pecici cast, takze nebyli na horkym kameni treba z poloviny, ale tvar meli stejnej, jen se nepekli…pak jsme tam samozrejme narvali az se to zapeklo…ale to bylo vyjimecne…ale hlavne je to jedno…to ja jen tak…ty chleby mas pekny a nejdulezitejsi je ze vam chutnaj…:)

                • Jasný Víťo, já to nijak zásadně neřešim, máme je rádi i ve formě, to jen, že je možnost se dozvědět věci, který prostě jsou celkem zajímavý, tak to využívám :-). A pečeš v malý pekárně, nebo v něčem větším? Zajímá mě, jaká je kvalita chleba v Rakousku, jestli pečete ze směsí, nebo klasika z mouky a kvasu? a ať se daří – Klára

                  • vita:

                    jojo pecu v maly pekarne…teda v maly, ona tak vypada napohled, vevnitr je to docela veliky a pecou samozrejme z tech sypkych (nenapada me jak se tomu rika slusne) jo sajrajtu a prezentujou to jako specialni tmavy chleba…ale rekl bych, ze to maj jeste vic chemicky nez jsme to meli u nas…to testo tak divne voni…ja to jeste ani neochutnal a ani nemam v umyslu…vzdy jen reknu, ze jim jen celozrnnou mouku:)ono je to pravda…takze deset rotacnich peci, jedna velka chlebova a samy enzymy:))ale ja jsem rad ze vypadnu z Vidne, tohle je 15km od Vidne a jak v jinym svete:)vinohrady kam se podivas a samy kopecky…takze tak:)zdravim a taky at se dari…

                    • TuLáK:

                      Zdravím,
                      tak čtu, že jste z Vídně. Tak bych se rád zeptal,
                      zda jste nebyl v této restauraci.
                      http://www.youtube.com/watch?v=wbjYyGMCj7Y
                      Vím, že většina návštěvníků tohoto webu má
                      radši komornější prostředí (já taky),
                      ale tady bych udělal výjimku, která samozřejmě
                      potvrzuje pravidlo :)
                      Zvlášť když se jedná o export českého zlata.

                      Tak Víťo, stojí to za návštěvu?

                    • Farfallo díky, já na to koukala už včera, ale nejsem si jistá, jestli video nazačíná už po zatočení, protže už má v ruce pěkné koule, které jen jakoby tvaruje, ale netočí. A ta šiška jasný, tak jsem to dělala doteď, ale právě to Leppardovo zatčení,nebo to co psal Víťa a i teď ty mi tam trochu chybí, to utažení do šišky. Tady na videu je spíš jen prostě rozšíření koule na šišku. Z toho jak jsem to dělal dřív a jak teď to víc zatáčím, tak vidím docela znatelný rozdíly.

                  • Asi už pozdě, ale když se podíváš na to video co je teď na scuk blogu, http://blog.scuk.cz/post/21772051777/co-musite-vedet-o-ceskem-chlebu, je tam ten přerod z bochníčku na šišku pěkně vidět, a to se s tím až tolik neondí:) Já to tedza víc jakoby slepuju (ještě převálím). Ty US návody vyrobí víc rugbyový míč, tak jako po francouzsku:)

  • jani:

    Ahoj :) chtěla bych se zeptat na odležení mouky po semletí, prý je problém hlavně do kvásku dávat úplně čerstvou mouku. Jak dlouho tedy má být mouka ideálně odležená? Většinou ji spotřebuju do tří dnů po semletí… Chleba je skvělý, ale třeba by byl ještě lepší :) „jako kupovaný“ :))

  • Madla:

    Dobrý den,
    předně děkuji moc za Váš blog – sleduji jej už skoro rok, jste pro mě inspirujícím a tak trochu snovým místem na tomto světě :o)
    Chleba jen díky Vám si doma peču už půl roku a skutečně neskutečně náš život „obohatil“ :o) Od pěkných, méně pórovitých a občas rupajících bochníků jsem nějakým záhadným způsobem dospěla k řidším, které se ale většinou nakonec pěkně nafouknou, mají akorát póry a víc nám chutnají – ale strhávají se mi, úplně zoufale. Často peču úplně bez kůrky – teď už asi vím, v čem je chyba. Perfektní diskuze, parádní videa a rady pekařského mistra :o)

    Chtěla bych se zeptat, asi i do plenéru, jak chleba skladujete – ti, který chleba nemají do dvou dnů fuč :o) Peču pro nás jeden chleba na týden – jíme ho tak šest dní. I šestý den je lepší než kupovaný chleba druhý den. Bydlíme v bytě, cihlové novostavbě, ani vlhká, spíš sušší, ale ne moc. Krásně vydržel u tchýně ve starém kamenném a vlhčím domě (ta skladuje pečivo volně v chlebníku). Já ho skladuju nejdřív v tuhém sáčku, protože se mi jinam nevleze, pak v umělohmotném skladováku – a je to fajn. Až na to, že bych to radši skladovala nějak jinak, v přírodnějších materiálech. Zkoušela jsem ušitý bavlněný pytlík, ten pak ještě vrazit do chlebníku (dřevěného), ale osychal a ztrácel chuť mnohem rychleji. Máte nějaký tip?

    Už se těším, až vyzkouším stáčení – to jsem nedělala a vůbec tuhle fázi flákala :o)) Díky moc.

    • Milá Madlo, já patřím do té rodiny, kdy se většinou sní ten den, případně druhý. Jinak nechávám v ošetce v plátěném pytlíku. Tuším, že je to len nebo konopí. Vydrží poměrně dlouho, přesto, že topíme. Na noc ho dávám za okno do chladu. Jinak někdo prý něco přidával k chlebu i do chlebníku, nepamatuji se, zda to bylo jablko, nebo něco podobného. Musím to někde najít a pak napíšu . Hezký den!

  • Emtu:

    Zdravím na kopec,
    jako spousta ostatních jsa inspirována Vámi a všemi dalšími spřispěvateli, šla jsem do toho. První pokus kváskového raději do formy, povedená chuť, na designu nebylo až tak co zkazit. Druhý pokus se při kynutí přilepil na ošatku takže z něj bylo cosi nevzhledného podobného kravskému lejnu, avšak chuťově zas bezvadný a porézní.
    A teď třetí pokus. Ošatka vysypána moukou tak, že se nic přilepit nemohlo, ale mouka byla všude :-) nechala jsem kynout na vlažném radiatoru. Zapařila jsem, šupla ho tam na 250 na 10 min. Po 5 minutách se odspoda začal nafukovat až praskl. Myslím, že by to mohlo být tím, že byl z kynutí na topení oschlý. Jinak se povedl, až na to, že jsme nevydrželi a zakrojili ještě zatepla, tak se střídka v jednom místě lehce zdrcla. Možná byl trochu moc porézní, nevadí nám to, ale čím by to mohlo být? Aby příště nebyl chleba jeden velkej pór :-)
    Ráda přiložím foto, hned jak přijdu jak na to.
    Díky..

    • Vita:

      Ahoj Emtu:)
      chleba byl malo vykynuty, proto vam praskl zespodu a ty velky pory…tezko rict, mozna mouka nebo neco pri vyrobe, ja osobne jsem to nikdy nevidel, jen na nekterych fotkach lidi, kteri pecou doma…zkusil bych po vykynuti testa ho jeste prohnist a pak az stocit do tvaru…uvidite a kdyz sazite min nakynutej chleba, tak stahnete teplotu tak za pet minut, nebo i driv…ale je lepsi ho nechat pekne nakynout…je pak mnohem chutnejsi a dyl vydrzi…zdravim

      • Emtu:

        @Vita: Díky moc za komentáře. Večer jsem šupla do trouby další kus, co jsem nechala snad i řádně vykynout a ten je dobrej, porézní je však stejně. Faktem je, že přiživený kvásek nechám 2-3 hod. na radiátoru, možná mu to tam nedělá dobře. Zkusím ho příště nakrmenej nechat při pokojové teplotě přes noc. Každopádně hezký den všem…

    • Víťa už to vzal z gruntu. Mě osobně dělal problém chleba rozlévající. Zjistila jsem, že o nechávám trochu překynout :) Dnes konečně v pohodě. Kdysi jsem četla, že póry dělá i příliš bujný kvásek. Že ho trochu po ránu schlazovali studenou vodou, aby ho ukrotili :).

  • petromilla:

    Mám dotaz k uchování kvásku. Kláro, dáváte do kvásku, který pak uskladníte ještě mouku? Jako na zahuštění… Díky.

    • Nedávám, odeberu a uschovám a dávám mouku a vodu teprve před pečením.

      • petromilla:

        Dík, tak to taky tak zkusím, doteď jsem kvásek zahušťovala a šupla ho do lednice. Bála jsem se, aby neměl hlad a nezemřel vysílením :)).

  • Tytka:

    Dobrý den,
    otázka byla na někoho jiného, ale já objevila toto:

    http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000770&docType=ART&nid=11327

    nakonci je psáno o vadách chleba dost podrobně, ikdyž bohužel bez fotek, tak se třeba bude někdy hodit…

  • Ivastepan:

    Tak koukám že rychleji píšu než čtu,slaměný tady nejsou,ale třeba se budou někomu hodit….

    • Kateřina:

      Moc díky za ochotu, já jsem až teď dopsala, že to vlastně nesháním na chleba, ale čistě na estetiku – aranžmá perníčků. U toho Klářina videa jsem totiž zažila pocit déja vu a nabyla jsem dojmu, že Klára má určitě nějaký tajný zdroj, který mi zatím zůstal dobře utajen.. Ale až upeču svůj první kváskový (což bude díky těmto stránkám brzo, už se na něj chystám), tak se i tyhlety odkazy na ošatky budou hodit. Díky!

  • Kateřina:

    Kláro, prosím, neporadila byste mi, kde se dají sehnat takové parádní ošatky? Přesně po takových už dlouhá léta marně pasu a zatím jsem na ně nikde nenarazila. Hlavně ta široká plochá, to je přesně ošatka mých snů… Prozradila byste mi materiál, ze kterého jsou upletené?
    Mimochodem, Vaše stránky pravidelně sleduji a máte můj obdiv!!

    • Kateřino nemůžu a je mi to hrozně líto. Jsou po babičce, měla je ve skřínce úplně nové a maminka pana domácího mi je přivezla. I tu kulatou, i tu šišatou. Jsou slaměné, klasické a fungují bezvadně. Zkuste to napsat do fóra a třeba se ozve někdo, kde kupuje ošatky ze slámy. Krásný večer a díky za milý komentář.

      • Kateřina:

        Moc díky za bleskovou odpověď. Já to tušila, že to bude nějaká památeční ošatka:))Přesně takovou měla kdysi i moje babička, pamatuju si, že z ní sypala zrní slepicím. Byla to taková pevná bytelná ošatka, skoro plochá, zřejmě úplně stejná jako ta Vaše. Bohužel už zmizela někde ve víru času:)Tak já budu dál shánět a zkusím i to Vaše fórum… Ještě jednou díky a ať se Vám dílo daří..!

        • Tytka:

          Dobrý den,
          já podobnou ošatku kupovala na srpnovém jarmarku v Sobotce za pár korun, ale ti co ji prodávali jaksi zapoměli na malý detail, odstřihnout takovou tu malou plastovou cedulku (co spojuje třeba ponožky), takže jejich vlastní výroba to tedy nebyla:o(
          Jinak ošatku jsem objevila i zde, bohužel o řád vyšší cena, idyž vypadají povedeněji
          http://www.lh-shop.cz/index.php?page=shop.browse&category_id=53&option=com_virtuemart&Itemid=5&lang=cs

          • Kateřina:

            Moc díky za zajímavý odkaz, ale není to úplně trefa do černého, ta moje vzpomínková ošatka byla taková tmavá, dost jakoby ohlazená (to mohla být ale stařecká patina), plošší a hodně pevná – nejvíc se jí podobala právě ta široká ošatka z Klářina videa. Snad to ani nebyla sláma, ale možná nějaký jiný materiál, fakt nevím… Já ji ale nesháním na chleba (na ten určitě stačí nějaká normální ošatka)- peču totiž hodně perníčky a pořád mám neodbytnou představu perníčků položených právě na té ošatce…
            Na různých trzích taky pravidelně brousím a okukuju, ale zatím bez výsledku… Všude mají právě takové vyšší, hlubší ošatky a já bych potřebovala něco mělčího, právě kvůli těm perníkům…

            • Kateřino, přizvala jsem pana domácího a ortel :) ošatka je fakt slaměná, jenom rozdíl je ten, že je velmi, ale velmi hustě obmotaná – vždy pramen slámy, Vrbovým lýkem, které je tmavé. Možná to nebude vrba, ale vypadá to na ní. Proto vypadá ta ošatka taková jakoby hladká, vyleštěná. Taky vnitřek je z velmi tvrdé a dlouhé slámy. Takže tolik k tomu, proč vypadá jinak. Jak na ní někde narazím, dám vědět.

              • hanaka:

                @Klára: Zaujala mě ošatková diskuze :-) Já mám 2 nové slaměné ošatky, ale taky to není ono. Na půdě byla ještě stará, bohužel nepoužitelná, různě děravá, ale taky hodně podboná té Klářině ošatce. Nevím nevím, jestli se takové ještě dneska seženou :-( Hlavní problém vidím v kvalitě slámy. Ty nové jsou prostě z takové té dnešní měkké nekvalitní slámy. Nevím, jestli je to druhem obilí – jiná bude pšenice,žito…, nebo byly třeba před x lety úplně jiné druhy, ne třeba tak přešlechtěné… My jsme našli na půdě starou slámu ve zvláštně tvarovaných balících, převázané ještě režným provazem, netuším, jak to tam může být dlouho. Sláme je hodně dlouhá, ale hlavně strašně pevná, taková silná a stvoly když jsou naplacato, tak jsou tak dvakrát tak široké než u dnešní nové slámy. Taky zajímavost – jak říkám, nevím kolik desítek let tam leží, ale vůbec není zaprášená – teď ji používáme na podestýlku a je to úplně jiná kvalita, sranda je, že porovnáváme s loňskou slámou, dnešními stroji nadrcenou pomalu i s hlínou. Takže když nastýlám jak říkáme stoletou slámou, nepřáší se a je taková nadýchaná, zato loňská sláma od místního zemědělce….škoda mluvit.

                • Kateřina:

                  Aha, tak to je hodně zajímavé!! V podstatě se mi tím opět potvrzuje, že pokud chci nějaký opravdu poctivě udělaný výrobek, musím pátrat po starých půdách, bazarech atd.. Moc děkuji za popovídání a kdyby byl někdy k dispozici tip na nějakou takovou starodávnou ošatku nebo na šikulu, který by ji dokázal takto kvalitně udělat, bylo by to úžasné!! Díky a přeji hodně zdaru!

        • jani:

          Ahoj :) na netu jsem je nikde nenašla, jen podobné a předražené, já mám jednu kulatou a jednu dlouhou, vážně úžasné – z lipového lýka a slámy, bytelné a pevné – z krajkářských trhů z Valmezu, stály 150Kč každá. Možná zkoušet podobné trhy a akce..

    • Josef:

      Zdravím, takřka tu samou kulatou ošatku jsem koupil v domácích potřebách Globusu před měsícem.

    • Josef:

      Doplňuji ještě cenu – 70 Kč

  • vita:

    a jinak ta voda se tam chrstnout samozrejme nemusi…ja si takhle v podstate nahrazuju podminky v pekarne a to nac jsem byl zvyklej…kazda trouba pece jinak…

  • vita:

    Nooo taky dobra pripominka:))))sice jsme to tu uz probirali proc a jak se tam leje ta voda, ale kdo to necetl….tak by si mohl taky hezky ublizit…urcite by se nasel nejakej expert, kterej by to chrstl bez uzardeni na topny spiraly…mozna by nebylo na skodu to zminit u toho videa Klarko…jistota je jistota a nerad bych aby si k vuli me nekdo znicil sporak nebo si ublizil…:)

  • Katka:

    Tak to je fakt hezký!!! Díky Víťovi za profi rady, domácí bochník je holt domácí… :-) Jen váhám s tím chrstnutím vody. Proč se to má vlastně dělat? A co horkovzdušná trouba, je lépe to péct normálně, nebo s horkým vzduchem. Chleba do formy peču normálně na 200°C a vodu tam nedávám. Díky.

  • duck:

    Přidávám se s díky za bezvadnou instruktáž. Není nad to vidět celý proces na vlastní a tím se vyvarovat spoustě chyb. Snad taky dostanu do ruky ten spravný grif.
    Jinak Kláro už mám pod střechou ten ruční mlýnek jak jste mě ho rozmlouvala. :) Ještě jsem ho nezkoušel, zatím nemám obilí, ale je mě jasné, že umlít nebude žádná sranda na pět minut.
    Kyne mě těsto, tak ho jdu stáčet podle vity.

    • Super!! bezvadný. Mám na vás prosbu, kdyby vám to někdy vyšlo a mohl jste natočit třeba jen dvě minuty jak melete, klidně to pošlete na mail my@conovehonakopci.cz a já už to nějak zpracuju a nahraju na net, protože je tady ve f´oru a i v mailu hodně lidí, co se ptají na ruční mlýnek a zatím se neobjevil nikdo, kdo ho fakt má. Tak kdyby vám to náhodou někdy vyšlo, bylo by bezvadný, že by to viděli. A hlavně, jsem zvědavá na vaší zkušenost. díky moc a a´t se daří. :)

    • petra štípek:

      A já se přidávám ke klářině prosbě. Procházím velkým životním dilematem :o) zda ruční mlýnek ano či ne a za každou nezprostředkovanou zkušenost budu moc, moc vděčná. Pokud by bylo i video, ještě lepší! Také bych se ráda zeptala, jaký typ mlýnku jste si pořídil. Předem moc díky!

  • vita:

    jo a na housky nestahovat teplotu…pect naplny pecky…klidne na 300 kdyz to jde…

    • Tytka:

      Ono to funguje!:o))))Před chvílí jsem housky vytáhla z trouby, jsou venku asi pět minut a pořád křupou, tak už předpokládám, že to tak zůstane! Moc díky za radu!Potírala jsem je projistotu vodou abych tím vejcem nezkazila křupavost. Zítra to zkusím potřít vejcem, tak se jen chci dopředu zeptat jestli to má na křupavost vliv?Mějte se.

      • vita:

        :)no jasne…uz jste videla treba krupavou vanocku?…kdyz namaslujete vajickem, tak krupat nebudou….ja osobne masluju vajickem housky…sice nekrupou, ale vydrzi mi i tri dny jedly…jak jsem psal vcera…ta voda do toho spodniho plechu neni dogma…funguje to 100% ale staci housky poradne postrikat vodou…ja proste parim:)))

  • vita:

    Prehneteny se trha kdyz ho stacis, stejne tak spareny…kdyz das moc horkou vodu…teplota pri kynuti by vadit nemela, obzvlast kdyz to mas zabaleny…ono se to takhle hada spatne:)))posli fotku aspon a kdyz chces mit krupavy housky, tak je zapar stejne jako chleba(nalej do spodniho plechu pul hrnku vody at vznikne para…ale neodparovat az tak za tri minuty(ten cas si musis vychytat…cim dyl tim lip, ale pocitej stim, ze se ti to zespoda nepece) vyndat ten plech…housky jsou maly a ten plech na kterym jsou se prohreje v pohode…zdravim

  • vita:

    Zdravim Tytko:)
    co se tyce problemu trhani chleba po vyklopeni…duvodu muze byt cela rada…napr. teplota testa…kdyz date horkou vodu to chleba nema moc rad, na druhou stranu studeny testo se zase hodne rozleva……idealni je teplota testa kolem 30st v lete jsme museli davat do chleba uplne ledovou vodu jinak z toho nic nebylo…kdyz michate v robotu, pocitejte s tim, ze se vam teplota jeste trochu zvedne michanim a nevim jestli 15min neni uz moc, to bych musel videt na vlastni oci:) ale testo se da samozrejme taky premichat…coz nam michajicim vareckou nehrozi:)))dalsi vec…chleba by nemel pri kynuti moc osychat, ja osatku zabalim vzdy do osusky…dalsi…moc mouky v osatce…kdyz date moc mouky do osatky a vyklopite, tak vam to muze taky porupat, staci tu mouku odstarnit rukou, jakoby ten chleba dokola pohladit:)no a je toho urcite vic, ale tohle jsou takovy ty nejzakladnejsi…a jestli vam to dela kvalita mouky, tak to vam nepomuzu….zdravim:)

    • Tytka:

      Díky za rady!
      Je možné, že to je teplotou při kynutí bochníku v ošatce?Nechávám u kamen dost v teple, tedy te´d v zimě, ale balím do vlhké utěrky, aby neoschnul a mouky dávám spíš míň. Minule jsem udělala o štipec hustší těsto a víc jsem balila bochník a nepopraskal.
      Jo a ještě dotázek, nebylo by možné dát i pár fíglíků na housky a rohlíky (prostě drobné pečivo)aby byly vykřupané třeba? ty domácí jsou super, ale nikdy nekřupou jako ty koupené, tak kdyby se Vám s klárou chtělo něco zpunktovat:o))))prosím…prosím…?

    • Tytka:

      A ještě, jak se projevuje přehnětené těsto?Díky

  • SarkaCGY:

    Milá Kláro, tak jsem si dívala na fotky rozpůlené pšenice a mám problém. Pšenici (BIO) jsem nakupovala od biofarmáře. Zrna krásná, ALE, když je rozpůlím, jsou vevnitř bílá? Co teď? Mám jí dát slepicím, nebo to tak nevadí a mohu dál používat na pečení? Mám jí ještě zásobu.

    • Nevadí Šárko, určitě jí zpracuj, má méně lepku, hůře váže, ale v pohodě, musíš jen počítat s tím jakou máš mouku, Hezký den

  • vita:

    :)jojo diky,diky…nic to nestalo:)))ja rad pomuzu, kdyz muzu…jo a Klarko…mela byste tam v textu u toho michani zmenit tu decku vody na necelyho panaka…nez se bude nekdo moooc divit:)

    • Tytka:

      Teda!Krásnej večerníček, to vám řeknu!Přemýšlím, kde pořád dělám chybu, můj postup už se víceméně shoduje,i to těsto mi přijde, že mám ideálně hustý, ale když překlopím chleba z ošatky na podložku, tak se dost často potrhá, pokud ho hned nevsadím do trouby. Může to být třeba mírným překynutím?(To mě tak napadá jako první, že se mi někdy ještě nahřívá trouba na max a já čekám než ho tam můžu vsadit a on si kyne dál nadlimit…)Nebo je někde chyba v obilí( resp. lepku)?Obilí si melu doma, dávám třetinu žita.Těsto hněte robot 15 minut. Poradíte?
      Jinak teda fakt moc díky za video, paráda a věřím, že pomůže mnohým.
      A ještě dotaz k obilí… Kláro, melete ho doma dlouho, tak možná poradíte. Dělala jsem minule 100%celozrnný a byl fakt hodně tmavý ( oproti vašim fotkám)a těsto moc nedrželo pohromadě, když vyplulo z ošatky…. Přesívala jsem po namletí, ale i tak byl. Mám te´d takovou svraštělejší pšenici( od Probio), někdy bývá taková hladoučká, tak to tahle není. Může to být tím?
      I Vám díky, Kláro. Lucka

      • Tytko, nejdříve k tomu obilí – nafotila jsem vám dva druhy pšenice- potravinářskou a krmnou. My osobně bereme tady v okolí raděj potravinářskou, protože pán, co jí pěstuje nám přesně řekne obsah lepku, je to sedlák nedaleko . Všechna bio v okolí je bohužel krmná.O probiu raděj nebudu psát:), nerada bych jim ublížila a fakt už o nich osm let nic nevím. Takový snadný rychlý test uvidíte na fotkách. Na první fotce jsou oba druhy pšenice – vlevo potravina, vpravo krmná.


        na druhé fotce jsem pak zrna rozřízla, stačí si ho ukousnout, když ho budete kupovat. To bílé, to je krmná a je to škrob, to průhledné gelovité je potravina a je to lepek.


        a s chlebem… nejsem úplně asi ten, kdo by měl odpovědět, ale podle mě, pokud vyrušíte to, že byste měla špatnou pšenici – totiž hodně málo lepkovou, tam je hodně možný, že chleba fakt málo váže, tak je tam ten efekt, který člověk nerad připouští a totiž, že vidí návod, vše dělá přesně podle něj a stejně to neklapne :).Pan domácí tomu říká cena za vytrvalost :), když to pak jednou klapne a ono se to stane a většinou člověk vůbec neví proč, když nic nezměnil. Prostě péct a péct a péct. Jsou jasný věci, jako to, co poradil Víťa, že chleba podél praská, protože má zespodu nenahřátý plech, to je technická a je dobré jí poznat. Ale pak jsou věci mezi rukama a válem a ty se musí nějak prostě vypéct. Podle mě tam hraje asi taky zásadní roli to stáčení chleba, protože Víťa má těsto fakt řídký, nijak zásadně tuhý a přesto se mu ani nehne po vyklopení, takže to stáčení vidím jako důležité.

        • Tytka:

          Jste zlatá, díky i za fotky!Tak moje pšenice je tedy taky potravinářská( na pytlíku psáno ozimá), tak aspoň tak.(Upřímně jsem se trochu vyděsila, jsem asi naivní optimista, když si myslím, že bio není ošizené, že…ale když se může dávat do jídla posypová sůl, je možné vše.)Když z ní umelou mouku, je taková trošku do červena zdá se, v porovnání s kupovanou bio celozrnnou o dost tmavší i po přesátí. Ono to asi bude ale mnou:o). Dnes jsem řádně přehnětla těsto po nakynutí, ukoulela do superbochníku,který držel jak ve videu, dokonce ho i nakrojila a vypadal dokonale a teď jsem si při pohledu do trouby všimla, že z druhé strany prozměnu rupnul naprosto blbě ode dna!Což se mi moc nestává.Takže byl pro změnu asi zase nedokynutý, ale na druhou stranu je tam dost pěkný kus té vypečené praskliny, což je chut´ový bonus:o)!Potřebovala bych péct chleba den co den, abych si to užila a vychytala to, asi budu muset rozdávat přebytky aby byl důvod péct časteji než jednou za tři dny:o)))
          Díky
          A kdyby se ozval Víťa, budu ráda!

          • Tytko, nerada bych, aby to ode mě vyznělo, že krmná je šizená, jde o to, že tady kolem prostě pěstují pšenici, mají certifikát, neuvádějí stejně jako pro-bio jaká je, našla jsem si jejich pytlík, jen, že je to pšenice,jarní nebo ozimá, takže to, že by byla případně s menším množstvím lepku není ještě šizení, to už je spíš o tom, že to spotřebitel nezná.
            Ta oranžová barva, to je proto, že si melete doma. I když jí přesajete, ty otruby v mouce jsou a barva je vždy výraznější, než z kupované mouky. Jinak je to i odrůdou, třeba špalda je úplně do oranžova a je vynikající. A upřímně, jestli pečete třikrát týdně, tak doporučuju zavolat na ab-cert, nebo kez nebo ekocont – kontrolní organizace a nechat si mailem poslat jejich adresář pěstitelů obilí, najít někoho v okolí a domluvit si pytel, protože pšenici v pytli koupíte eko kolem 10-15 Kč na kilo. 24-27 z probia za kilo je docela mazec:-).

            • Tytka:

              Krmná nerozumím jako šizená, ale určená jako krmení pro dobytek:o).Tu barvu jsem právě zaregistrovala celkem nedávno, bývala víc dohněda a přišla mi lepší ( no nenapadlo mě čím to), melu si už 6 let, špaldu mám moc ráda, ale ta cena je ještě horší. Pravda, mám ke změně asi dost laxní přístup, odhodlávám se pořídit si něco méně finančně devastujícího už dlouho, ale zatím jen teoreticky. Moc díky za radu kde obilí sehnat, místní nebio zemědělci nevím nevím ,jsme hodně blízko Prahy. Díky a hezký den!

  • vita:

    je to ctu…v tom michani…decka je moc:)))ja myslel panaka vody:))) a necelyho…ono uz pak staci malo…

  • vita:

    Zdravim, tak to mate v uschovne.cz a jeste pripisu kratkej mailik…zdravim

    • Víťa to poslal, po krátké korespondenci jsem dostala povolení to zveřejnit, protože přes úschovnu se to stahuje dlouho a navíc v mov, takže to nejede na pc jako avi, tak to rovnou nahrávám a dávám veřejně – díky Víťo :)) a vkládám tedy i mail s komentářem …..aktualizuji postupně
      jak se videa nahrají

      Dobry vecer vsem na kopec:)
      tak jsem vam poslal pres uschovnu nejaky videa a jeste k tomu neco pripisu…

      michani…testo na chleba by nemelo byt moc tuhy…snad tam jde trochu videt
      ta konzistence…na tom vasem poslednim videu, jak stacite ho mate uz opravdu
      zbytecne tuhy…tenhle chleb, co jsem dnes delal je pul zita-pul
      psenice…vse celozrny…testo by se melo pri vymichavani lehce zacit
      lesknout a melo trochu jakoby zgumovatet…vidite jak se prestava lepit na to
      sklo…ale opatrne s tou konzistenci at vam to zas neplave:)nechal bych to
      jak to mate na tom prvnim videu a pricmrdl jeste necelého panáka vody a casem
      uzete opatrne jeste trochu…ale moc ridkej chleba taky stoji za nic…

      staceni…to druhy staceni jen v pripade, ze nemate tuhy testo…v opacnym
      pripade je spis na skodu…zatim bych nedelal byt vami…

      ¨stačeni 2

      rezani…vidite zadny velky umeni…

      sazeni…ten spodni plech jsem hned vytahl, ale malem jsem ho tam zapomnel:))) a prosím o použití zdravého rozumu a nelití a nestříkání vody přímo na spirály topného tělesa, bylo by to nepěkné spálení nejen případného tělesa, ale kdekdo by si mohl ublížit. Něco jiného jsou klasická kamna a pec, ale u elektrických sporáků vřele doporučuji plech a u plynových je asi jasný, že vodu jinam než na plech nalít nelze :-)


      nemel jsem uz cas ten chleba nechat poradne vykynout, ale vidite, ze i tak
      nic neprasklo a rezy jsou ok…jinak to vase posledni rezani dopadlo pomerne
      dobre…uz se opravdu zacina blyskat:)rekl bych, ze priste uz to bude ono
      uplne…zdravim

      • hanaka:

        @Klára: No tak to je parádní instruktáž! A já měla včera radost, že se chleba povedl, dokonce jsem ho vyfotila, no ale přešla mě chuť se s ním chlubit :-) Ale fakt výborný, já měla pořád strach, že je těsto moc řídké a vlastně ho mám proti vám ještě hodně tuhé. Takže díky moc!!!

      • petra štípek:

        Díky díky moc, je to paráda. A připojuji se ke Kláře – speciální dík kameramance, obzvlášť za „zpomalené“ záběry :o)))

      • hanaka:

        @Klára: Teda mě fascinuje, jak vám zůstane chleba po vyklepnutí z ošatky pořád takový kulatý a vysoký. Já když ho vyndám z ošatky, tak mám vršek takový zplácnutý a to už ani nevyklepávám, ale plynule přendám na podložku. Čím to? Dvakrát jsem stáčela podle instrukcí, chleba o dost lepší, ale pořád to není ono…

        • Jana:

          Tak to mám ten stejný problém. Teď jsem se s tím obracela na Farfallu a odkázala mě ještě na toto video. Tak zkusím těsto víc zpracovat a uvidím. Ale taky mi ty chleby po překlopení na plech zplacatí :-(

          • Jano, určitě ideální těsto – vychytat, aby nebylo vyloženě řídké, pak to zatočení, to je velmi důležité a během zatočení ještě moučnit do ideální hustoty. Těsto by mělo držet tvar. A pokud drží hezky tvar v ošatce – nerozlije se po ní, pak nakyne, tak po otočení bude držet a pokud ne, je to proto, že příliš překynul v období kynutí v ošatce. Je hodně bublinkatý, často zůstane přichycen kus těsta. Také by neměl mít tvrdý povrch – pokud se vám to dělá, nechat kynout kratší dobu a v menším teple, případně přiklopit vlhkou utěrku. To klapne – časem se to povede a jednou a pak už budete vědět.

      • Jirka:

        Chleba je to paradni, ale ten otvor ve mne asociuje zadek. :) Diky za videa.

    • Pavla:

      Dobry den, je nejaka miznost zkontaktovat Vitu a dostat se tak k jehl videim? Pecu, zkousim, a hlavni problem, ktery mam je s konzistenci testa v ruznych fazich jeho pripravy. Bohuzel z popisu si to moc predstavit neumim.. Predem dekuji!

  • jira59:

    Přeji krásný den :-) Ach jó, kam jsem se to jen dostala :-)!!! Náááááááááádherné stránky!!!!! Tady teda asi strávím spoustu času, než to všechno prostuduju. Pořídili jsme si anglonubijské kozenky a tak jsem hledala recepty jak na sýr a našla jsem Vás. Hodně moc inspirace a nejen na sýr, udělat kváskový chléb je zatím jen můj marný sen… Díky Vám moc za Vaše stránky. Ať se vám daří, to Vám přeji ze srdce :-) Jiřina

  • Hana:

    Děkujeme za perfektní video. Já slavím úspěch s tím, že mi konečně (asi na třetí pokus) funguje kvásek… Už je dvakrát nakrmený, tak myslím, že večer bych mohla už přisýpat mouku a zítra ráno mísit.

    • Milá Hano, díky. Jsem si jistá, že pro hodně lidí bude jak laické video výše, tak profesionální v komentářích v mnohém víceříkající, jak popisování činnosti, o kterých si člověk často neuvědomuje, že je dělá :-)). Hezký večer!

      • Hana:

        Kláro (a taky Vítku) ze srdce děkuju… Stydne mi na mřížce náš první opravdový chleba… Dělala jsem dva bochníky – jeden kulatý – kvůli tomu, že nemám ošatku, tak kynul přes noc v kovovém sítku vyloženém pomoučenou utěrkou.. Krásně šel nakrojit, i když se první zdál nízký, tak nakonec v troubě pěkně nakynul (no ze začátku se zdálo, že až moc – začalo se zvedat i dno (no asi to chtělo ještě líp vykůlat) Druhý jsem zkoušela v proutěném košíčku – že jako šišku. I když jsem ho vymoučila, tak se na něj těsto přichytilo a tak se potrhal, takže kůžička nic moc, zůstal placatější, ale i tak super. Krásně křupou a těším se, až spolu s dětmi poprvé zakrojíme…
        Hned zakládám nový kvásek – ve zbrklosti jsem totiž zapomněla oddělat trošku kvásku na příště, ale co, opakování matka moudrosti ;)

        • Tytka:

          Když se mi zkazil kvásek, použila jsem štipeček z toho právě upečeného chleba, a vmíchala ho do nového kvasu a on se tím rychleji nastartoval

  • vita:

    Ahojte:)
    no pekny video a ja uz vim proc se vam nedari to poradne narezat a proc se vam zdaji moje chleby kulatejsi a podobne….nez to date do osatek, tak to musite lip stocit…me by zase nenapadlo, ze to nekdo nedela:)ted jsem to videl a je to…v podstate to delate spravne jen je potreba z toho bochnicku vyvalet krasnou kouli…vzdy z kraje do stredu a az to vypada jako koule, pak polozit tou nezatocenou stranou na desku a jeste povalet dokud nezmizi ty zahyby…pak dat do osatky nebo z toho jeste vyvalet sisku…tady posilam narezanou sisku pred sazenim… http://vita121.galerie.cz/84045027 ze zacatku nemusite tak hluboko, tohle je 100% zitny chleba a tady kdyz vsadim do trouby, ktera neni poradne vyhrata http://vita121.galerie.cz/84045028 …rezy nejsou tak hezky, ale nic se z toho nevyvaluje ven z chleba…neberte to jako kritiku:) chleby mate moc hezky a takova ta nedokonalost ma urcite svy kouzlo…ale ptala jste se jak na to…:)rovnou tady napisu jak se me nekdo ptal jak udelat kypry chleba…tak hodne kypry chleba…recept v podstate stejnej jen pomer mouky…kvasek 400g psenicna mouka 450g a misto vody jsem dal jogurt, protoze to ma moje pritelkyne nejradsi…zamichat, nechat nez nakyne testo(ja ho mam vetsinou za hodinu), pak stocit peknou kouli a dat do vymoucnenyho hrnce cca 25cm v prumeru…nechat nez testo zhruba zdvojnasobi velikost a potom mensim hrncem nebo necim podobnym stlacim silou testo v hrnci tak, aby vrsek testa byl po celym vnitrku hrnce…pak nechat jeste cca 15-30min a vyndam testo z hrnce na desku (vlozim dlan do hrnce na testo…otocim hrnec a chleba mi zustane na ruce a polozim na desku hladkou stranou nahoru) http://vita121.galerie.cz/84045031 ted muzete chleba rezat ci pripadne jinak zdobit…ja ho delal k MDZ:)))proto ty srdicka…a tak za 10-15min muzete sazet…myslim, ze kypreji uz to nejde:))) http://vita121.galerie.cz/84045032 ja mam teda radsi vice zita…zdravim

    • Víťo, díky díky. Strach o to, že mi to bude vadit vůbec není na místě, jsem vám vděčná. Jde právě o to, že člověk co něco dělá, často vůbec neví, že to dělá :)) a naopak samo. Jsem trochu lauzr a já to kdysi četla u Reinharta a Leparda a vždy jsem si řekla, no jo, to je řečí:)), ale když to píšete vy :))), tak já to příště pořádně uhnětu do koule. Díky za rady, protože věřte, je evidentní, že víte co říkáte. Právě zadělávám, tak dnes jdu na to. Jen otázka, žitný je jasný, mám ho taky moc ráda a mám ho tuhý jako vy, ale ten půl na půl, mám tedy docílit toho, aby i tento bochník nebyl jako na videu, ale byl tuhží, aby se po překlopení vůbec nerozjížděl a držel úplně? Nebo jen zachovat poměr, ale vyhníst mnohem dokonaleji? díky za všechny připomínky a hezký den

      • vita:

        Kdepak…tuzsi testo neni vubec zapotrebi…ja bych rekl, ze ja delam ridsi testa nez vy, ale to prave utahnete tim stocenim a chce to trochu cvik, jde to i obouruc:) tedy dva najednou…a na zitny chleba delam hodne ridky testo, protoze kdyz je tuhy, tak ten chleba neni dobrej, ale ono se to podle fotek spatne vidi:))kdyz se to naucite pekne stacet, tak potom si sama volite, jestli utahnout uplne, nebo nechat testo vyzraly a stahnout ho jen do peknyho tvaru, ale to prijde samo…doporucoval bych nechat vse jak delate, na co jste zvykla, jen hezky vytocte pekny koule nebo sisky…nikde by nemel byt vubec zadny zahyb, jen hladka koule nebo siska, ktery by se meli v osatce lehce rozlit…pokud to bude kynout jako koule mate moc tuhy testo… a uvidite, ze zmizi i ty problemy s nariznutim…jen se muze trochu vic zvedat nez jste zvykla…ale myslim, ze to v pohode zvladnete…tak drzim palce…zdravim

        • petra štípek:

          Dobrý den, doufám, že to ode mě není troufalé, chtěla bych vás poprosit: moc by se mi líbilo, kdybyste mohl udělat video, jak takový bochníček utahujete a finišujete. Když už jsme u těch chlebových symfonií :-) Moc ráda se kochám, když někdo něco tak hezky umí, o poučení nemluvě :-) A obouruč by to bylo fantastický! :o)))

          • Petro, díky, měla jsem úplně stejný myšlenky jako ty – tak jsem tomu šla trochu naproti :-)), tak teď si počkám na Víťu, až zavítá a vykonzultujeme to – do článku jsem dala svoje dnešní točení bochníku kulatého a výsledný dva chleby.

        • Tak jsem to dnes utočila a přidala to do článku, otázka je jak. Jen do toho, budu fakt ráda, za každý nedostatek. :-))

  • Herma:

    Zírám, jak těsto vyklopíš z ošatky, nařízneš a ono pořád drží tvar! Já nemám ošatku, ale několikrát jsem zkusila kynout v misce na hodně pomoučené utěrce, a když ho opatrně překlopím na plech, VŽDYCKY mi klesne. Formu mám, ale z ní to není ono. :-)
    Sto zvířat i Krchovský jsou super, ale není ten Krchovský pro děti trochu depresivní? :-)

    • :-)))))))))milá Heřmo, fakt jsem se pobavila. Upřímně, je!!!! ale není to nic proti tomu, když jsou děti připravené k zápisu se svou oblíbenou od Jiřího Schmitzera – přes poezii je u nás doma pan domácí. Já jsem přes říkadla :)
      http://www.youtube.com/watch?v=WEq40BVFLxc

    • Zdravim Hermo, fakt sem se pobavil. Upřímně neni!!!!;-) Mám teorii , že našim soudruhům a malým dětem je úplně jedno co jim řikáte, ale je pro ně ohromně důležité jak jim to řikáte a jak myslíte.U našich soudruhů bohužel k pochopení významu slov nikdy nedojde (nebo snad Bohu dík?)a u trpošů k němu dochází velmi pozvolna. Ovšem někteří z nás zamrzají a učí se jak počítač a postaví slovo nad ostatní komunikaci.
      A ještě :), pro Kláru je moc důležitý, abych napsal, že děti tyhle věci nememoruji, oni se je učí pouze nápodobou.:)
      A ještě čistě z mého pohledu, mně vždy překvapí, když někdo nazve popsanou realitu za depresi. Pro neznalé jedna ukázka reality :))

      Všichni jsou zákeřná hladová klíšťata
      jsou na svých prdelích vzájemně přisátá
      a když se poslední na první zavěsí
      pak z jeho prdele vlastní krev saje si
      (Nové valčíky, 1984)

      • petra štípek:

        Koukám, že sis to malé velké „…a přece se točí…“ přece jen nemohl odpustit :o))))))))))))))))

        • Hele Petro, s ohledem na Kláru si to můžu dovolit jenom v komentářích – košíček zůstal celý :-))))

          • Herma:

            Děti vnímající skrze svou zkušenost nemají např. prožitek kocoviny, osamocení, takže asi přijímají sdělení jinak, to mi nedošlo. Prostě mě překvapilo, že se to líbí malým dětem… Nicméně přestože Krchovský je mistr sarkasmu a ironie, básně vzbuzují pocity marnosti, sklíčenosti… popsané realitě přece můžeme dát nějaký přívlastek, vyvolává nějaké pocity. Samo sdělení je vtipné, ale není o úplně vtipných věcech.

            Z mého pohledu je depresivní například i tato:
            „Dnes jsem si koupil květináč
            a zasadil si pažitku.
            Děkuji, bože.
            Není zač.
            Dnes byl den plný zážitků…“

  • janka:

    A ještě, jak teď stále peču, tak jsem si pořídila takovou rozkládací mřížku na chladnutí( asi 30×40 cm), nerezovou…a když jsem s tím přišla domů, tak mi bylo řečeno, že je to skvělý topinkovač, což mě nenapadlo, ikdyž už něco takového sháním asi 3 měsíce a teď jsem si to přinesla domů a zapomněla , že by se to tak dalo využít, dám to na kamna , vejde se tam opravdu dost topinek akorát se to musí fakt hlídat , zvláště když je suché dřevo..:))

  • petra štípek:

    Moc pěkná reality show :o))) A opravdu paráááádní mísa! Člověku to hnětení asi trošku usnadní, ale i tak máš můj obdiv. Já sem hnětač velmi mizerný. Jak jsem tak koukala na tvůj grif, přesně se mi vybavil můj pocit, když sem několikrát růčo hnětla větší množství těsta na chleba pro trochu větší skupinu strávníků. A to, jak sem si v duchu říkala, jaké štěstí, že mě nikdo nesleduje, natož kdybych byla natáčena. Mísu sem držela mezi kolenama, kotníkama, chvílema na ní i klečela, hnětla jednoruč i obouruč, horem, dolem, občas pomalu stála na hlavě, na pohled jistě dost směšnej tělocvik :oD Ale tak mě napadá, že jeden z těch výsledných chlebů stojí za zmínku – pro ty kdo by někdy potřebovali – pekla sem chleba venku přímo v ohništi – rozhrnout popel, sázet bochník, přiklopit kotlíkem, v mém případě litinovým hrncem, lehounce přihrnout, záleží na rozpálenosti ohniště. První byl úplně černej za půl hodiny :o), ale uvnitř báječně jedlej – to jsme zjistili až když byla nouze :-), další tři už dopadly líp. Ale i při těch nedokonalostech to byla radost :-)

    • Petro :))) ta mísa – to je květináč, takovej ten, co se staví v parcích a před obchody, tak jsme se domluvili tady kde ho vyrábějí a domluvili se, že nám ho naglazují a neudělají dole dirku, tak to tak je a je to bezva, akorát je šíleně těžká, což je dobře, ale musí se hníst až do úmoru, aby skončila úplně čistá a nemusela se mejt :))

      Hele a to ohniště, to je super, to zkusim, nemám kotlík, ale to vymyslim, protože dnes jsem si koupila dvě vynikající ošatky a už v obchodě jsem slyšela – jsou velký, ale nedala jsem na to a jsou velký :)) dlouhý- chleba z nich se nevejde do trouby, tak je využiju v létě :))

  • Pipi:

    Teda je to dost slušný záhul upéci domácí chleba, takže se v obdivu skláním! Tak jsem se zadívala na video, že jsem úplně zapoměla, že mám na plotně gáblík, naštěstí se jen lehce připálil, to dodá jídlu chuť… :-))

  • Petra:

    Děkuji, děkuji, děkuji!!!!! hledala jsem info, zkoušela jsem (první pokus skončil u slepic :( ), nyní se budu vrhat na další pokus. Kde by mohl být problém, že mi kvásek tak „nevykvasí“? malé teplo? topíme na cca 21-22°C.
    ještě jednou děkuji!!!! skvělé stránky.

  • whisky:

    Asi 2-3 týždne robím kvások, pečiem chlieb podľa Vašich návodov, síce ja si musím vždy všetko trochu prispôsobiť. Ale darí sa a rodine chutí. ďakujem a čakám nedočkavo na kváskové sladké pečivo :)

  • Katka:

    MOC, MOC díky za ukázkové video! Takže ono to má být trochu hustší než husté! Aha… I kvásek dělám řidší, tam by mohla být zrada, proč to pěkně nakynuté v řádně vyhřáté troubě stejně kolem dokola popraská… Včera jsem dělala hustší těsto a neprasklo nic:-)) Takže díky. Opravdu je vidět, že máš praxi! Přeji pěkný den a loučení se zimou… Snad to jsou poslední záchvěvy a jaro se nedá:-) Katka

  • janka:

    No hezké hezké, ale tohohle já fakt asi nedocílím, jelokož peču v remosce, a tak nevím, jak bych tam ten nakynutý bochník vyklepla..:))ale nelpím na tom, máme prostě trošku placaté chleby, ale nám i tak chutnají…ale hlodá to ve mě a asi to zkusím brzy trochu jinak , podle tebe..:))
    jinak často jsem myslela na ten tvůj robot Kláro, mám mozol pod malíčkem, peču dva chleby najednou, ale každé těsto míchám zvlášť, tak to je 2x 15-20 min…ale člověk si zvykne..:))moc moc zdravím na kopec

    • Jankooo, moc zdravím, moc. Já ti napíšu, opravdu:). Jinak dnes na tebe myslím obzvlášť, protože na stole je bábovka z kvásku!. No – robot, je super. Otázka je srovnat si to v hlavě, co člověk chce. Mám ho asi šest let a před tím vše ručně a teď se k tomu vracím, robota nedávám pryč, ale chybí mi to :)

      • hanaka:

        @Klára: Jéé Kláro, hodťe sem pak někdy recept na bábovku z kvásku :-) Já zrovinka minulý víkend po vydařeném pečení chleba přemýšlela, jak jinak by šel ještě kvásek využít a zda by to šlo do sladkého, např. do buchet. Ale bábovka by mě nenapadla.

        • hanaka:

          @hanaka: Jinak moc hezké video :-) Aspoň vím, že poprvé, když jsem to dělala ručně, nebylo to zas až tak špatně. A teda to jsem si myslela, že já kmínuju, ale proti vám jsem značný troškař :-)

          • janka:

            Tak kmín…no teď jsem dostala kilo kmínu, tak to je síla, dala jsem ho do chleba jako obvykle , a to neuvěřitelně vonělo…fakt není nad kvalitní kmín…
            Já peču pizzu s kváskem, chci z toho těsta zkusit i koláče…
            Přidávám recept na pizzu: 250g polohrubé mouky, dávám část špaldové, 1dcl oleje, 1dcl vlažné vody, lžíce sladěnky, lžička soli, asi dvě velké lžíce jogurtu,2 lžíce kvásku…podle potřeby přidat mouku…nechat asi 2-3 hodiny na teplém místě kynout, pak roztáhnot na plech a dát co komu chutná a péct, peču v remosce asi 45 min.

      • janka:

        Kláro v klidu, zatím je čas na odpověď..a já robot ani moc nechci, jelikož prostě není kam dát..:)) ruce nikam uklízet nemusím..:))a jsou vždy poruce..:))

    • Je to hodně otázka pocitu chybějícího času a to, když člověk vyruší a uvědomí si, že pak ho má dost a myslí na blbosti a fyzicky to pak nahrazuje jinde, takže já se spíš pokorně vracím,než abych šla do dalšího. Být to dnes, hodně bych váhala- ale jinak, je to super stroj.

    • SarkaCGY:

      Janko, také peču v Remosce. Mám tu s větším průměrem. A protože chleby nepeču tak velké, dávám do vyšší nádoby od Remosky kruh z rozebíratelné dortové formy (kupovala jsem i Ikea, akorát se vejde pod víko). Na poslední kynutí tedy místo do ošatky dám těsto do vloženého kruhu. Nechám vykynout a upeču. Chleba mám vždy až pod víko.

      • janka:

        No to je dobrý nápad, já jsem pekla chleba taky v menší remosce, kterou jsem dala do té velké, ale taky se mi stalo, že už to bylo dost upečené a pak uvnitř nedopečené, tak zůstávám u placky..:))

  • Klara:

    Kláro, klobouk dolů. Kolik dní se Vám hojí puchýře:-).

  • Já děkuji též! Přivezla jsem mamince kvas a nějak jí nestihla dát instrukce, pošlu jí na kopec :)

  • modramys:

    Parada dekuji za kulturni zazitek:) Konecne vim, kde mam mezery…..I pres to musim rict, ze se mi kvas i chleba – a to podle vasich receptu – podaril velmi dobre….nicmene mouchy tu jsou, ale to je jasny ze po dvou mesicich nebudu mistr sveta v peceni ze:)
    Jeste jednou diky…

Přidejte komentář