Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Anketa k mlékaři
Domácí mlékař
fb twitter
Login

Register| Forgot Password?

Poslední týden jsem se socializovala. To znamená, že alespoň 1x za tři dny zvoní telefon. Tuto frekvenci ovšem opět snížíme, neboť je definitivně vybrána Česká Pošta a její online aplikace jako partner pro rozvážení pošty. Otázka je, jestli po tom, co mě aplikace několikrát odmítla přihlásit s hláškou – zavolejte 0800xxx a tam mi sdělili, že volám mimo pracovní dobu, po té, co mi pan zástupce po celém dni ládování adres sdělil, že bohužel smlouva, co se mnou sepsal se po cestě do Ostravy České poště ztratila a v ládování dobírek nemohu pokračovat, poté, co mi systém většinu adres hlásí jako neexistují, na které se možná zásilka nedoručí a poté, co mi pomáhaly děti a já našla dnes na obálce vytištěný štítek se jménem „Dyta“, přemýšlím, zda-li se nestanou partnerem raděj české dráhy, já si nekoupím celodenní jízdenku a nebudu ty obálky rozvážet sama. :)

Ale zpět k chlebu. Když se řekne dýňový chleba, většina si představí mazlavou hmotu, ne zcela tuhou, zvláštní konzistence. Nikoli. Dýňový chleba může být chuťově výborný, konzistenčně skvělý a navíc hezky nažloutlý, dle druhu dýně až oranžový.

Záleží samozřejmě na množství dýně a na přípravě. Na dnešní toustový chleba je poměr 1 kg mouky x 300 g syrové dýně.

Přípravy se není třeba děsit, i když je díky použití části fermentovaného těsta  trochu náročnější, ale směle do toho a můžete si zítra ráno dát k snídani stejné dýňové tousty, jako dnes ráno my.

Na chléb je třeba: 1 kg hladké mouky, 40 g čerstvého droždí, vrchovatá polévková lžíce soli, 300 g syrové oloupané dýně, 300 g fermentovaného pšeničného těsta a cca 150 ml vody. 

Nejprve je nutné mít v zásobě fermentované pšeničné těsto. Těsto vyrobíme tak, že si zaděláme bílou mouku s droždím a vodou v takovém poměru, aby nám vzniklo vláčné těsto, nikoli tekuté. Podobně, jako těsto na housky. (Váha mouky a droždí na fermentované těsto není zde v surovinách, počítá se s tím, že těsto je v zásobě – fermentované těsto vyrábíme v poměru 1 kg mouky, 10–40g droždí a voda). Toto těsto necháme chvíli kynout v teple, pak ho prohněteme a vložíme v naolejované míse, přikryté fólií do chladu. Na tento chleba lze použít těsto, které takto fermentuje v chladu až 1 týden, aniž by bylo během této doby jakkoli přiživované, viz toto těsto na fotce, které je právě týdenní.

Z tohoto těsta odebereme 300 g, vložíme do mísy, přidáme hladkou mouku, uděláme důlek a přidáme droždí a zaděláme kvásek. Asi po 10 minutách přidáme sůl a rozmixovanou dýni, kterou mixujeme se 100 ml vody. Další vodu přidáme, pokud by bylo třeba – některá dýně je vodnatější, některá méně. Vytvoříme vláčné těsto, které se příliš nelepí, ale řidší, než aby drželo samo tvar.

Těsto přendáme do vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Na toto množství je třeba jedna velká a jedna malá forma a dáme kynout do tepla. Asi za 1 – 1,5 h rozpálíme troubu a obě formy vložíme péci na 220 °C. Nemusíme zapařovat.

Jakmile je chléb upečený, vyjmeme ho z trouby, vyklopíme z formy a pomažme studenou vodou smíchanou s lžící hladké mouky.

 

Dýňové tousty

A právě z tohoto chleba můžeme následně udělat tousty. Na tyto tousty je kromě třeba dýňového chleba třeba patizon nebo dýně, maďarská paprika, sůl, cibule, rajče, polotvrdý sýr, olej,  a červený a zelený kadeřávek.

Rozpálíme olej, na oleji orestujeme na plátky nakrájený patizon, osolíme, okořeníme paprikou, několikrát otočíme, dokud není patizon do zlatova. Vyjmeme a ve šťávě z patizonu narychlo orestujeme čerstvý kadeřávek. Pak už stačí tousty jen poskládat tak, jak má kdo rád.

Pokud se vám líbí pečivo v tomto receptu, podívejte se na ostatní pečivo a chléb jako e-knížka chléb a pečivo z Kopce – čisté pečivo bez fotek.

10 Odpovědi to “Dýňový toustový chleba”

  • Klaro, miluju tvoje premysleni za ctenare a milion potencialnich dotazu, na ktery odpovidas, uplne jsem se v tom zamotala:)
    Jinak ja ted delala dynovy chleba nekolikrat, i toastovy – stejne jako moje burger housky s prefermentem, akorat cast tekutin nahrazeno dynovym pyre. Kdyz je hodne ridke, tak vicemene vsechna tekutina a jeste trochu pridam navic. A obyc kvaskovy jsou tady.
    http://websta.me/p/835348980660354869_439024014
    http://websta.me/p/835367767929437264_439024014
    a paticka po tydnu. http://websta.me/p/839835572703771933_439024014
    A k tem zbytkum prefermentu – zrovna vcera vecer jsem pekla ze dvou zbylych kvaskovych test, ruznou dobu v lednici odlezenych (jedno z utery, druhe z ctvrtecniho rana). Videt jsou tu. Dopadlo to fajn. tak trochu spamuju:)
    https://www.facebook.com/maskrtnica/photos/a.427460267322747.95779.427445533990887/719963781405726/?type=1&theater

  • avatar tereza:

    Ta panenka je stejně děsivá jako ta,co na vás v obchodě nečekaně promluví …“pojď si se mnou hrát…“ …fuj,to mě vždycky mrazí:-))díky za další supr recept…Tereza

  • avatar hanaka:

    Teda ta panenka je děsivá! :-)

    • avatar Hana:

      @hanaka: U první fotky jsem si říkala, že jste asi měli na Kopci návštěvu a jejich děťátko si ji parádně užilo :-). Ale trochu divný mi to děcko teda bylo…

  • avatar malina62:

    Asi jsem trdlo, ale ta mouka, droždí a voda se odečítají z celkové váhy? Nebo to děláte od oka? A pak přidáte deklarované váhy? Děkuju za objasnění.Jana

    • Jano, ráda odpovím, jen si nejsem jistá, jestli úplně přesně rozumím. Zkuste případně jinak, kdybych odpovídala na něco, na co se neptáte :). Nedělám podle žádného receptu. Dělám to tak, že k elementárnímu základu přidávám to, co potřebuju, neboli, dělám to podle toho, jak se mi daří pečivo a k tomu přidávám suroviny. Takže si vše vážím. Vždy, když to dávám sem na stránku. Několikrát, podle toho, kolikrát recept dělám. A ten, který mi vyhovuje sem dám.

      Tudíž dávám 1 kg mouky a vodu a dokud mi to nepřijde ok při vaření, přidávám a píšu. Pak to sečtu a dám do receptu. Není to konstruované předem, nýbrž během vaření. Nemám to podle celkové gramáže mouky a procentuálně vodu například. Zpětně se to dá ovšem z receptu odvodit a pak sem dát recept jen například vždy na 500 g mouky, ale k tomu jsem se ještě nedostala :-.

    • Jano, jsem unavená asi :) a asi jsem právě pochpila dotaz :). Ano, odečítá se to z celkové váhy. Pokud je v receptu 1 kg mouky a někdy – ne zde se vezme 100 g mouky, odváží se 100 g mouky a pak se dodá 900. Na to jste se asi ptala.

    • A myslím, že nyní jsem to pochopila už zcela :) a dopsala do článku. Jde vám zřejmě o fermentované těsto? Ano, suroviny na fermentované těsto nemají se surovinami zde v receptu vůbec nic společného, je to doplněno. Pokud neodpovíte, možná do rána vydedukuju ještě spoustu odpovědí :))

      • avatar malina62:

        Moc děkuji, Kláro, za vyčerpávající odpověď. Ano, šlo mi o to fermentované těsto. Jelikož tam nemáte poměr mouky a droždí, tak jsem se chtěla zeptat, jestli ho děláte jako na buchty, tj. na kilo mouky kostku – 42g droždí. A teď, když jste to tam dopsala, je to O.K.. Ještě jednou moc děkuju :-) Jana

Přidejte komentář

Scroll Up