Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pan domácí nám udělal radost a koupil z druhé ruky antik- vaflovač.  Je to hodně podobná forma jako na oplatky , ale je probranější a vyšší, tudíž je určena místo oplatek na vafle. Forma má i svůj vlastní kruh, který se dává na kamna místo originálních kulatých prostředních plátů, jako by byla dělaná pro naše kamna :))

Takže nastala fáze hledání a přizpůsobení si receptu. Pamatuji se na polské vafle, se šlehačkou a s borůvkami a jahodami, křehké, vysoké a přitom vzdušné. Zkusila jsem jich mnoho a výsledný ortel pro to, aby vafle nebyla měkká, ale křupavá a křehká je ten, že těsto musí obsahovat tuk- buď máslo, rostlinný tuk nebo olej, škrob a to výhradně bramborový a buď jen vodu, nebo místo části mléka vodu. Nakonec to jsou dva recepty, které jsou opravdu křupavé. První je z másla, druhý pak z oleje.

Na recept z másla je třeba :250g másla nebo margarinu, 200g cukru, trochu vanilky, 4 vejce, 500g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 200 ml vody a jeden prášek do pečiva.

Nejprve je třeba ušlehat vejce s máslem a cukrem a postupně přidat mouku s práškem do pečiva a vodu a vanilku. zdroj na tento recept jsem našla v tomto vaflovém speciálu.

Na recept z oleje pak : 4 vejce, 200 g cukru, 200ml oleje, 200ml vody, 300g celorznné mouky přesáté, 1 prášek do pečiva, vanilka a citronová kůra. zdroj na tento recept jsem našla zde a použila celozrnnou mouku.

Nejprve se ušlehají vejce s cukrem do husta, chvíli to trvá. Pak se přidá vanilka, postupně se zašlehá olej, těsto je stále husté a pak se pomalu přidává voda a mouka s práškem do pečiva a citronová kůra.

Těsto se nalije do vaflovače který poctivě vymazávám máslem před každou vaflí , až po vršek celé spodní části, přiklopí se a peče pár minut- otevřením lze zjistit, zda už je vafle hotová či nikoli. Pekla jsem na přímém ohni a proto vzalo pár vaflí za své, byly trochu více upečené, než je zdrávo :-)), ale vše chce svůj čas na vychytání. Vafle je nejprve po upečení vláčná, ale do chvilku zkřehne a zůstává křupavá.Celkem je ze 4 vajec zhruba 8 vaflí.

A protože nejsme příliš příznivci šlehačky, tak jen s marmeládou. Určitě bude vynikající i s našlehaným ovocným tvarohem. Děláte doma také vafle? A máte křupavé a nadýchané těsto? Protože toto je sice výborné, ale trochu hutné. Budu moc ráda za takový recept a určitě vyzkouším. Ráda bych se dopracovala ke křehké vafli na bázi piškotu. Chystám se i na slané a sýrové, prostě bude vaflový ráj, dokud mě s tím doma nevyhodí :-)) a pevně doufám, že na trhy v květnu, kam pojedeme s koňma dělat oplatky přibude i vaflovač !

15 komentářů to “Kamnová nádhera – klasické vafle”

  • Maria:

    dobry den
    chcela by som sa spytat kde kupim presne taketo zeleza -vaflovac viete mi poradit ?

  • andrea:

    Dobrý den paní Hano,pokud by někdo zkoušel Vaše Bruselské vafle,tak by se mu moc asi nepovedli.Zapomněla jste tam připsat cukr a taktéž vody a mléka tam určitě nemá jít takové množství už to zmiňovala i paní přede mnou

    • katka1:

      Dobrý den paní Andreo, u paní Hany se patrně jedná o překlep, překlepy jsou i jinde (nepovedli vafle) :-)
      Zdravím, Katka

    • Qnik:

      Zrovna dlabeme Bruselské vafle od Hanky a musím jen chválit. Je to luxusní recept. Stačí jen trošku při přípravě přemýšlet. Jsou krásné, lehké a křupavé. Přelité borůvkovou omáškou a se šlehačkou. No prostě boží!

    • Olé, máme tolik vajec a vaše živá diskuze mě láká, zítra musím zkusit bruselské wafle :)

    • Hana:

      No v původním receptu je dokonce půl litru vody a půl litru mléka ;)
      cukr nedávám, jen nanejvýš lžičku do droždí, když chci mít jistotu ;)

  • Renee:

    Potřebuju NUTNĚ vědět, kde se dá koupit takový starý krásný vaflovač!!! :-) Díky

  • Věnceslava:

    Dobrý večer,
    pokukovala jsem po receptu na Vafle a našla jsem na Bruselské vafle,dost mi překvapilo velké množství tekutin
    1,2l mléka a 1,4l vody ma 500g mouky.Prosím o radu děkuji.Věnceslava

    • mili2517:

      Mám podobný recept a domnívám se, že místo desetinné čárky mělo být lomítko – 1/2 litru mléka a 1/4 l vody, tak to aspoň odpovídá tomu mému (zatím nevyzkoušenému, ale už se schyluje, proto taky brouzdám na netu po vaflích :-)) Kláro, jsou velmi lákavé!

    • Hana:

      Ano, je půl litru a čtvrt litru, v původním receptu dokonce půl litru a půl litru, vloudil se nějaký šotek /

  • Hana:

    Objevila jsem článek až teď, a tak přidávám zkušenost.
    Vafle mám doma povině (s Belgičanem v domě to ani jinak nejde ;)). Zatím jsem vyzkoušela dvojí – tzv. minutové vafle – to jsou právě s moukou na pečení (hladká s práškem do pečiva, já dávám klasickou hladkou, část celozrnné a jedlou sodu). Většinou se podaří, ale někdy mohou být hutnější. Dají se i nadstavit jemňounce nakrájenými jablky (tuto úpravu má rád jeden náš belgický kamarád, tak si je pokaždé chudák sám nakrájí, opravdu na kostičky o straně půl cm). Recept tedy je:
    500gr. mouky, 2 lžičky sody, 1/2l mléka, 6 žloutků, 200g cukru, 150g tuku (dávám máslo), 2 sáčky vanilkového cukru – toto se smíchá a přidá se sníh z 6 bílků.

    Lepší jsou ale vafle z kynutého těsta, je jich vícero.
    Toto jsou Bruselské:
    500g mouky
    25g droždí
    200g rozpuštěného tuku
    1,2l mléka
    1,4l vody
    4 vejce
    špetka soli
    vanilková esence (vynechávám, teď mám koupenou pravou vanilku)
    Droždí se rozpustí ve čtvrt litru vlažné vody.
    Bílky se ušlehají na sníh.
    Mouku přesít do mísy, uprostřed se udělá dolíček, do kterého se naleje droždí a smíchá se s troškou mouky. Pak se přidá vlažné mléko a žloutky. Poté rozpuštěné máslo, nakonec ušlehané bílky a sůl. Na teplém místě se nechá vzejít, až se objem zdvojnásobí.. Pozor, nelekejte se, těsto je dost řídké a hodně, hodně nabyde, takže poprvé jsem měla doma nefalšované „hrnečku vař“ ;)

    • Upřímně díky, vaflovač hodně stojí, protože na normální těsto byla obrovská spotřeba vajec, ale vaše kynuté mi dávají velikou naději :-) díky a krásný večer

  • Veska:

    Teda vypadají úžasně … jak vafle tak ten starý vaflovač
    a s domácí marmeládou určitě i výborné

  • Nádherný vaflovač jak ze starých časů. Tak tohle opravdu závidím! Hned bych si pár vafliček dala, protože naposledy jsem je měla snad jako malé dítě na dovolené v Polsku, kde byly opravdu famózní, s čerstvými borůvakmi, čokoládou a šlehačkou.
    Hmm, hlodá to ve mě, hlodá, jenže pořídit si ještě vaflovačku, to už bych se do naší pidi kuchyně opravdu nevešla :-)

Přidejte komentář