Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘vafle’

Dnes je krásné ráno po sic bouřlivé, leč suché noci. Ale…. vyhořelý motor tiskařské mašiny naší oblíbené tiskárny je již nahrazen jedním zapůjčeným, než přivezou nový a Domácí pekař se již tiskne. Zítra budou falcovat a příští týden vazárna. V týdnu od 14. května se tedy snad, doufejme, konečně zrodí. Těším se moc, trochu se bojím, těště se se mnou! Čeká nás voňavých 400 stran, dvojče Domácího mlékaře do knihovny.

Pokud člověk vlastní toustovač s výměnnými vložkami na vafle, nastává ideální doba – slepice nosí vejce a děti si mohou samy vytvářet k snídani nebo na svačinu rychlé vafle. Těmito vaflemi mě inspirovala Lenka Bajtková, za což jí velmi díky! Read the rest of this entry »

Začalo nám jaro. Letos má tato informace zcela nový nádech právě pro tuto stránku, neboť nechtíce ztratit svou tvrdě nabytou svobodu a nechtíce se zapříst příliš do vlaku zvaného „honba za větrem“, přirozeně zpomalujeme. To jde většinou ruku v ruce paradoxně s větší fyzickou aktivitou. Prodat vejce je velmi jednoduché a také – také velmi rychlé. Zpomalení znamená vzít 3 vejce, 330 g celozrnné mouky (tu nejprve namlít a přesát) a udělat těstoviny. A pak červené těstoviny a také zelené a těstoviny do polévky a do plátěné tašky a do další tašky a zbavit se postupně nadbytku 150 vajec pomalou formou.  Naplánovat si záhony, jezdit do lesa, likvidovat kopřivy, dojet na jasan na násady, udělat násady ( já řeším barvu těstovin, násady jdou mimo mě :) a tak to tak přirozeně plyne. A jak to souvisí se stránkou? Velmi. Interval mezi příspěvky bude takové oboustranné překvapení. Pomalý život ženy v přirozeném běhu času se už od doby kamenné téměř nemění – zabezpečuje rodinu, aby neumřela hlady. Rozuměj – dělá těstoviny do zásoby a občas přežvýká kůži, aby bylo co na sebe. Takový život přinese buď hodně nových receptů nebo málo energie na jejich publikování. Nechme se překvapit, jak to dopadne.  Co se však dozajista změní, bude interval odpovědí na komentáře. Bude se rozhodně zvětšovat. Není to z neúcty, nechuti, ale zcela přirozeně to tak vyplynulo. Proto, kdo máte co napsat, pište těm, kdo se ptají. Díky za pochopení. Read the rest of this entry »

Jsme spokojení ! Máme celkem klid a připravujeme se na lednové přezkoušení ve škole. A také adventní čas je pro mnohé časem návštěv a tak nás navštívili i rodiče, kteří nám přivezli dárek. Když už  máme svou krávu, díky ní smetanu, slepice, díky nim vejce a zmrzlinovač a díky němu zmrzlinu, a když už jsou kornoutky takový sajrajt a misky se nedají sníst, a když je zatím vlastní oplatečnice sice slíbená, ale zatím v nedohlednu a je to stále oplatečnice na tenké lázeňské oplatky, nechali jsme si koupit na základě diskuze páně Cuketky tento obyčejný vaflovač na kornoutky.

Děti se nadšeně samy pustily do díla. Udělaly si samy těsto podle přidaného návodu, ani jsme nezkoušeli zatím žádné inovace, jen vyměnili mouku za celozrnnou a přidali jsme trochu vody, aby těsto nebylo tak husté – v původním receptu je 150 ml vody. A už se rozehřívalo a už to fičelo. Rozpálit, otevřít, doprostřed vrchovatou lžíci hutného těsta, pomalu zavřít, nechat na čtyřku asi dvě minuty, zkontrolovat, zda je oplatka hnědá, vyndat, natočit na kornoutek a nechat chvíli vytvrdnout.  Navíc rozehřátá čokoláda, co zbyla z dělání cukroví, strouhaný domácí marcipán a tekutý karamel -no co mám povídat – s domácí zmrzlinou prostě zcela dokonalé.

125g másla, 3 vejce, 100 g cukru, lžíce moučkového cukru s vanilkou, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 čajová lžička skořice a 200 ml vlažné vody.

Těším se velmi na kukuřičné tacos, sýrové oplatky, bylinkové oplatky s tvarohem, prostě hezká hračka pro nás. Eliško těš se !!! Nejen, že bude příště avokádo s pravými tacos, ale taky uděláme nějaký pořádný mexický fast-food ! :-)

Pan domácí nám udělal radost a koupil z druhé ruky antik- vaflovač.  Je to hodně podobná forma jako na oplatky , ale je probranější a vyšší, tudíž je určena místo oplatek na vafle. Forma má i svůj vlastní kruh, který se dává na kamna místo originálních kulatých prostředních plátů, jako by byla dělaná pro naše kamna :))

Takže nastala fáze hledání a přizpůsobení si receptu. Pamatuji se na polské vafle, se šlehačkou a s borůvkami a jahodami, křehké, vysoké a přitom vzdušné. Zkusila jsem jich mnoho a výsledný ortel pro to, aby vafle nebyla měkká, ale křupavá a křehká je ten, že těsto musí obsahovat tuk- buď máslo, rostlinný tuk nebo olej, škrob a to výhradně bramborový a buď jen vodu, nebo místo části mléka vodu. Nakonec to jsou dva recepty, které jsou opravdu křupavé. První je z másla, druhý pak z oleje.

Na recept z másla je třeba :250g másla nebo margarinu, 200g cukru, trochu vanilky, 4 vejce, 500g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 200 ml vody a jeden prášek do pečiva.

Nejprve je třeba ušlehat vejce s máslem a cukrem a postupně přidat mouku s práškem do pečiva a vodu a vanilku. zdroj na tento recept jsem našla v tomto vaflovém speciálu.

Na recept z oleje pak : 4 vejce, 200 g cukru, 200ml oleje, 200ml vody, 300g celorznné mouky přesáté, 1 prášek do pečiva, vanilka a citronová kůra. zdroj na tento recept jsem našla zde a použila celozrnnou mouku.

Nejprve se ušlehají vejce s cukrem do husta, chvíli to trvá. Pak se přidá vanilka, postupně se zašlehá olej, těsto je stále husté a pak se pomalu přidává voda a mouka s práškem do pečiva a citronová kůra.

Těsto se nalije do vaflovače který poctivě vymazávám máslem před každou vaflí , až po vršek celé spodní části, přiklopí se a peče pár minut- otevřením lze zjistit, zda už je vafle hotová či nikoli. Pekla jsem na přímém ohni a proto vzalo pár vaflí za své, byly trochu více upečené, než je zdrávo :-)), ale vše chce svůj čas na vychytání. Vafle je nejprve po upečení vláčná, ale do chvilku zkřehne a zůstává křupavá.Celkem je ze 4 vajec zhruba 8 vaflí.

A protože nejsme příliš příznivci šlehačky, tak jen s marmeládou. Určitě bude vynikající i s našlehaným ovocným tvarohem. Read the rest of this entry »


veg
Toto těsto má být použité do vaflovače nebo toastovače. Máme doma starý toustovač, ale
vafle
vafle stejně vždy vyjdou měkké, takže příště myslím, nebude vůbec od věci to rovnou usmažit v lívanečníku. Jedinou výhodu toastovače vidím v tom, že lívanečník je litinový a je nezbytné tam přidat trochu tuku, zatímco toastovač je teflonový – což ovšem je asi i spousta nových lívanečníků. v každém případě snídaně byla dobrá :-))
Suroviny: 100ml vody, 100ml mléka, 2 vejce, 100g cukru, 250g mouky pšeničné přesáté, 100 g másla, 1/2 prášku do pečiva Read the rest of this entry »

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Osobní údaje

Advertising

Analytics

Other