Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘zelenina’

img_1286okMáme za sebou výživný čas a ještě jednou tolik před sebou. Já mám vždy takovou radost, když se do něčeho pustím a pak podruhé, když už to skončí. Zrovna jsem ve fázi nakupování většího než malého množství hořčíku a také hořkých čokolád, sušených meruněk a mandlí. Hořčíku není nikdy dost. To, když se člověk takhle odstěhuje na samotu, aby žil fakt v klidu a pohodě a pak si to někdy zařídí tak, aby se stal stres po určitou dobu jeho hlavním přítelem, nepřála bych si vědět, jaké by to bylo například v běžném procesu. Vlastně se každému docela klaním k zemi, jak to stíhá. Naštěstí děti stárnou a nacházejí si aktivity, které nespadají do mé kompetence. Tak třeba fyzikální kroužek s osvíceným pedagogem. A když jedno dítě přijde domů s něčím, co svítí, protože je to namočené v kyselině citronové a dítě po nás nechce, abychom mu to vysvětlili, naopak, vše to řádně vysvětlí nám a navíc dodá – to je super, že mi to tam popíše tak, že to fakt chápu, nejsem si pak úplně jistá, jestli to považovat jako životní výhru nebo jako částečné selhání. V zájmu zachování psychického zdraví volím výhru. Read the rest of this entry »

IMG_1296ok Někdy je nutné odskočit si od gastronomicky lákavých, WHO však nedoporučovaných potravin a dát si nějaký odlehčující čas, aby si následně mohl člověk dopřát zase pár Brillat savarinů. A výhodou je, že je to jídlo celkem rychlé.  Navíc mi dneska ráno volala Helena a tázala se na rozesazování salátů. Jako vážně? Už se seje a sází? Letos nás to nějak zaskočilo a vůbec se mi nechce a kachna hledá místo, kam by si sedla a na nástěnce má na prvním místě pan domácí napsáno – další bedna pro kachnu! Taky se mu nechce. Nástěnku jsme nikdy neměli, ale už byla evidentně potřeba. V obchodě jsme se trochu pohádali o velikost. Pan domácí chtěl o dost větší, než jsme nakonec vzali, já jsem tam byla tentokrát za realistu. To je asi tři měsíce. Pak trvalo nějakou dobu, než jsme si udělali systém, než jsme vymysleli, kam to tam vše rozmístíme a koho bude čí sektor. A pak jsme to slavnostně otevřeli. Od té doby tam ta nástěnka tak hezky visí, sektory jsou srovnané, nikdo v nich nedělá bordel, protože do nich více již nikdo nezasahuje, taková nástěnka je potřeba. To člověk hned ví, co všechno by mohl dělat, kdyby se mu chtělo. A taky jsem zapomněla napsat, že je velmi důležité nějaké strategické místo. Je potřeba ji pověsit někde, kde nehyzdí místnost, není moc vidět, aby se člověk zbytečně nepřepínal kdykoli jde kolem.  A do toho jsem zjistila, že je 23. března, což znamená, že už mám jen necelý týden, než se udělají daně. A už by měl být asi zaset mák a petržel. Já bych tak jela do lázní! Read the rest of this entry »

IMG_1286okKaždé ráno, když vyjdu z chalupy a ohlédnu se, leknu se, že sousedům utekly ovce. I když se to opakuje s železnou pravidelností, mozek to odmítá  akceptovat. Prostě – ovce! Read the rest of this entry »

Uf, to jsem si oddychla, že je to hotový. Na tuto knížku jsem se moc těšila a pevně doufám, že potěší všechny milce vaření ze zeleniny. Je to soubor o 173 stranách. Váhala jsem dlouho, jakým způsobem recepty řadit, ale nakonec vyhrálo to, co nejvíce vyhovuje mně a totiž, řazení přímo podle zeleniny. Tento způsob hledání v zeleninové kuchařce, zdá se mi býti zcela nejvhodnější.

Recepty jsou opět psány jako čisté vařivo, bez obrázků a vyprávění, ovšem kliknutím na každý nadpis, okamžitě se člověk ocitá přímo na webové stránce, kde je již tedy recept rozšířen jak o fotografie konečné, tak o obrázky z průběhu vaření. Soubor je opět vytvořen tak, aby šel nejen smysluplně tisknout, ale aby fungoval především na 6″ čtečce a na jakémkoli pc, který má nainstalovaný pdf prohlížeč.

  • Kdo tedy chce číst o druzích zeleniny, co obsahují, na co si dát při koupi a sběru pozor
  • Vědět, jaké suroviny jsou důležité při práci se zeleninou
  • Jaké je důležité náčiní
  • Pročítat samotné recepty, které jsou přímo z té které zeleniny
  • Mít soubor velmi pragmaticky srovnaný a používat ho přímo v kuchyni a při informační nouzi si jedním klikem na název receptu otevřít daný recept na webové stránce již v plné, vybarvené kráse i s fotkami

Stačí si stáhnout novou e-knihu – Zelenina z Kopce …Soubor ke stažení zde, na straně s e-recepty.

Zelenina je ohromně pestrá a inspirující a samozřejmě i tento soubor bude průběžně aktualizován o nové a nové recepty. Přeji tedy nám všem, ať se daří v další zeleninové vařící činnosti.

 

Vegeta je přísada do jídla, je to směs sušené zeleniny, různého koření a soli. Pokud ale má člověk zeleniny, že zrovna neví co s ní, nechce se mu s ní nijak zásadně připravovat, zavařovat a přesto by jí měl rád celou zimu pěkně po ruce, není nad to, udělat si vlastní vegetu doma sám.  Navíc lze docela slušně experimentovat. Nechat usušenou zeleninu samotnou, smíchat jí s paprikou a získat tak vegetu paprikovou, s česnekem, se solí, majoránkou, tymiánem, prostě ráj pro fantazii.

Já osobně, protože už mám plnou polici třílitrovek plných sušených čajů, sušených rajčat, fazolí, máku, hub, není málo místa a pan domácí má dost jiné práce, než dělat další polici, tak si dělám vegetu čistě zeleninovou a zbytek si podle vlastní chuti přidávám až těsně před vařením. K nějakému mixu ale určitě taky dojde. Read the rest of this entry »


VGN
Tak „konečně“ řečeno slovy našich dětí, přišla zima na kopec. Je tu trochu sněhu,
měsíček
naštěstí na stupnici množství se drží na úrovni – „ještě to není na běžky“ , včera kvůli bahnu už se překročila čárka – „nedá se k nám vyjet“, ale dnes naštěstí hodně namrzlo a vítaný inseminátor nám sdělil dobrou a špatnou zprávu. Dobrá je, že Máří je březí a v červnu se otelí a špatná, že Marie má vaječníky jak špendlíkové hlavičky  a potřebovala by klíčkový olej a píchnout mrkev ! Píchnout mrkev?? ptám se -nestačilo by, že by jí sežrala jako krmnou?  Takže budeme muset z kopce sehnat klíčkový olej a mrkev asi s dovolením vezmeme ve sklepě :-))

Polévka z hokaida je oblíbená – tentokrát jsem se nechala přemluvit a dýni neoloupala. Ale jako šlupkový skeptik jí asi zase příště oloupu :-)))
Suroviny: jedna střední dýně hokaido, 3 menší mrkve, trochu růžičkové kapusty a kadeřávku, sůl, pepř, olej, trochu turmeriku, 1 větší cibule, hrnek rýže, 1,5-2l vody. Read the rest of this entry »

veg
Toto jídlo je opět variace na vaječnou omeletu. Jde ale o to, co je pro koho příjemnější
bochánky vaječné
dělat. Na každou omeletu se rozdělává nová várka vajec s moukou a strouhankou zlášť, stejně tak se pokaždé přisypává cibulka a omeleta se zdobí. Tyto bochánky jsou zjednodušené v tom, že se těsto umíchá najednou, včetně cibule a zeleniny a poté se nalévá do formiček na muffins či do formy na biskupský chlebíček a peče se v troubě. Odpadá zde tedy navíc smažení na tuku, což může být pro někoho ve výběru také zásadní.  Toto jídlo, i přes pečení v troubě, je velmi rychlé, chutné a celkem lehké. Navíc variabilní – zelenina se dá podle chuti měnit, dají se přidat např. žampiony atd.
Bochánky podávám s vařeným bramborem a s tatarskou omáčkou s česnekem a kysanou smetanou.
Suroviny na 1 formu na muffins – 12 bochánků a navíc na malou formu na biskupský chlebíček :
5 vajec, 5 bílků, 1 sterilovaný hrášek 200g, 1 sterilovaná kukuřice 200g, 2 střední cibule, sůl, 5 vrchovatých lžic mouky celozrnné pšeničné, 5 lžic strouhanky,1/4l mléka. Read the rest of this entry »

VGN
Tak jsme našli spodek od lázeňského kotle, dali tam mřížku, která ale je bohužel moc
grilovaná zelenina
řídká, takže jsem stejně nakonec musela použít plech, ale je to super alternativa – naše první grilování :-))))
sos: olivový olej, sladká paprika, pepř, chilli, sůl, cuketa, kadeřávek, kedlubna
suroviny
Cuketu jsem nakrájela na kolečka, stejně tak i kedlubnu, pomazala olejem s kořením, namočila v oleji kadeřávek a vše dala na plech – výtečný -)))

Komentáře

1 Veska Veska | 28. července 2010 v 14:37 | Reagovat

přesně tak si to přestavuji,poradila sis výborně :-P

2 ufa ufa | 28. července 2010 v 16:56 | Reagovat

Jojo, přesně takhle ji griluji i já…a je to luxus. Ještě někdy přidávám česnek, ale to je u mě úplně normální, já ho dávám do všeho…:-)

3 HaF HaF | Web | 28. července 2010 v 21:10 | Reagovat

Já tvrdím, že tyhle provizorní řešení jsou nejlepší! :-D
( U nás to totiž funguje podobně!) :-P

4 pherenis pherenis | E-mail | Web | 29. července 2010 v 21:40 | Reagovat

zdravím na kopec…..moc ráda zase vidím další a další papu….skvělý nápady s grilem, a mňamky grilování, ste úžasnáá….taky se zítra chystám, cuketa je kedlubny téže, kadeřávku krapítek taky zbylo, přidám rajčátko a česnek oproti minule a bude mňamka až na půdu….

5 Veska Veska | 30. července 2010 v 7:12 | Reagovat

jo na gril se dá dát cokoliv a nemusí to být jen maso,
zelenina je super a vyzkoušejte i sladké variace až budou jablka a hrušky a švestky,taková hruška v alobalu posypaná bylinkama a dobrým sýrem je užasná variace a klidně griluji i v září,když je hezký podzim

6 Veska Veska | 30. července 2010 v 7:15 | Reagovat

A co celer,kdo ho má rád tak klidně i sním na gril a kolečka cibule kdo může,prostě variací na gril je nespočet :-P škoda že prší …

7 Veska Veska | 30. července 2010 v 12:21 | Reagovat

Nevím kam s ním :-D
tak si sem dávám recept na cuketovou sekanou ,fakt výborná a není potřeba maso,já do ní ještě přidala namočené vločky a měla jsem zbytek rýže tak i ten a nikdo neremcal a ještě jsem do hmoty zamíchala uvařená vajíčka.
Ten sýr mi tam připadl ale zbytečný,příště ho nedám (nebo trochu tvarohu)a kdo bude chtít tak nastouhaný až nahoru , krájíš to na kostky jako buchtu a mě to chutnalo i studené
http://www.ok-recepty.cz/view.php?nazevclanku=sekana-z-cuket&cisloclanku=2009080014

8 Veska Veska | 30. července 2010 v 12:23 | Reagovat

Dávám ten recept sem pro všechny né jen pro sebe :-? prostě překlepy vítězí

9 Klára Klára | E-mail | Web | 30. července 2010 v 12:52 | Reagovat

[8]: :-) díky, cukety začínají dozrávat ve velkém, určitě to zkusím. Dnes odpočívám :-)), takže jsou špagety, ale na zítra to je dobrý tip!!!

10 Nevanka Nevanka | 10. srpna 2010 v 19:29 | Reagovat

[6]: celer jsem ještě negrilovala, díky za typ! :-) :-)

11 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:04 | Reagovat

Taky to zkusím, celer máme moc rádi !


veg
Strašná zima!!!! V tom kurníku, ve kterém teď bydlíme, to je sice parádní, ale tesaři už by limohli
dušená zelenina
pomalu dorazit ! Termín 1.7. se povážlivě posunul a my začínáme pomalu přemýšlet, jak nejlépe kurník připravit na zimu :-))) Při probuzení jsme proto vymysleli, koho oblažíme svou návštěvou, abysme se vylezivše z vlhkých peřin trochu ohřáli. Celý den pršelo, tak jsme jeli na návštěvu, ale přijeli jsme zase jen tam, kde je spousta práce :-))
Obyčejná dušená zelenina není příliš složitá, je dost rychlá, a když je hlad, jako když jí najdeš.
Suroviny: nasbírala jsem toho, co jsem našla a zeleninu nevážila, je to víceméně dost benevolentní :-))) – karotka – cca 10ks, hrášek – 1 miska, cibule 4x, kedluben, tentokrát modrá- 4x, olej, asi 100g másla, sůl, pepř, 100g eidam a 4 vejce.Bazalka sušená. Brambory. Read the rest of this entry »

Takováto jídla vznikají, když není z čeho vařit, není moc inspirace a prostě se musí uvařit. Neměla
čína
jsem mnoho surovin, ale měla jsem čerstvý hrášek, rýži a žampiony.Nesnáším, když zjistím, že něco nemám – něco základního. Nabourání osobního systému :-))) a tentorát došla sojovka. Katastrofa ! :-))
Nakonec jsem to vyřešila olivovým olejem smíchaným v mističce se spoustou koření – sůl, sladká paprika, curry, turmerik, chilli, lemon gras, worcester, pepř, skořice, koriander….. dokud to nebylo hnědé a chutné Read the rest of this entry »