Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Vegeta je přísada do jídla, je to směs sušené zeleniny, různého koření a soli. Pokud ale má člověk zeleniny, že zrovna neví co s ní, nechce se mu s ní nijak zásadně připravovat, zavařovat a přesto by jí měl rád celou zimu pěkně po ruce, není nad to, udělat si vlastní vegetu doma sám.  Navíc lze docela slušně experimentovat. Nechat usušenou zeleninu samotnou, smíchat jí s paprikou a získat tak vegetu paprikovou, s česnekem, se solí, majoránkou, tymiánem, prostě ráj pro fantazii.

Já osobně, protože už mám plnou polici třílitrovek plných sušených čajů, sušených rajčat, fazolí, máku, hub, není málo místa a pan domácí má dost jiné práce, než dělat další polici, tak si dělám vegetu čistě zeleninovou a zbytek si podle vlastní chuti přidávám až těsně před vařením. K nějakému mixu ale určitě taky dojde.

Jak na to. Zeleninu nejprve sesbírám. Očistím, omyju, buďto lze nakrájet, nebo nasekat v sekáčku na ruční mixér,vložím do hrnce, zaliji vroucí vodou, přivedu k varu a vařím 5 minut. Pak rychle zcedím, vysypu na síto, rozprostřu a suším nad kamnama. Lépe je dát mezi síto a zeleninu ještě balící papír, aby drobné uschlé částice nepropadávaly.

Lze také sušit postupně, po druzích zeleniny, protože každá zelenina schne jinak. Mně osobně, když mi to leží nad kamny, žádný velký problém mi nedělá prostě nechat uschnout vše dohromady.

Sušené pak rozmixuji v sekáčku na ruční mixér, lze i v mixéru. Pak ještě rozmixované nechám projet mlýnkem na obilí a po této proceduře je z toho krásný, sypká směs – čistá vegeta. Uskladňuji ve sklenici.

28 Odpovědi to “Domácí vegeta”

  • Eva:

    Dobrý den ,na domácí vegetu nedám dopustit ,usušená zelenina dá polévce úplně jinou chuť -.Můj syn to zobe jen tak samotné .Může se zelenina namlít nebo nechat v kouskách jak je usušená . To je na každém co komu vyhovuje a chutná . Lupetka

  • stumer:

    mám dotaz,
    skoušel jste někdo do vegety sušit hokaidó dýni,nebo je to nesmysl díky

    • Inka:

      Dobrý den.

      Sušení dýní rozhodně nesmysl není. Většina dýní a tykví se sušit dá. Jediný problém je, mít nějak vyladěný funkční způsob sušení, pokud nemáme přímo sušičku. U dýně je akorát nepříjemné to dranžírování, jinak se postup při sušení od jiné zeleniny nebo ovoce příliš neliší.
      Hodně propracované využití dýní mají v zámoří. Dost informací o dýních se dá tudíž najít v angličtině.

      Nejdříve je dobré dýni pořádně omýt, abychom si při dalším zpracování nezanesli do výsledné suroviny plísně a hnilobné mikroorganizmy. Po důkladném oschnutí dýni naporcovat, nakrájet na malé jemnější plátky a krátce zblanšírovat, pak sušit.

      Pumpkin, yellow / Sqash (Hubbard or winter types) :

      – Dýni nařezat na cca 2,5 cm široké pruhy. Oloupat kůru, odstranit semínka a vnitřek. Nakrájet pruhy na
      plátky o síle cca 3 – 4 mm.

      – Blanching: za pomoci vody nebo páry nechat změknout = 1 minutu povařit ve vodě nebo 2-3 minuty napařit
      horkou párou. (odvíjí se od zralosti – pevnosti dužiny)

      – Vlastní sušení – výsledkem jsou v podstatě „dýňové křížaly“. Dají se jíst jen tak, nebo třeba rozvařit v
      polévce, v omáčce…

      – Dýňové křížaly je možné nadrtit třeba elektrickým sekáčkem na malé kousky. Američani tomu říkají „Pumpkin Powder“. Dá se používat jako běžné koření. Doma ho spíš přidáváme do litých perníkových těst, mafinů, bábovkových těst atp., když se nám podaří nějakou dýni nasušit :).

      Nebo také děláme ovocné sušené placky s jablky v poměru 1:1. Dýně s jablky rozvařené do konzistence povidel (odpařit pokud možno co největší množství vody), případně přisladit, natřít ve slabé vrstvě na pečicí papír a nejlépe na mřížce usušit.

      Zde je link ke stažení relativně jednoduchého dokumentu o sušení ovoce a zeleniny + Jerky. Obsahuje dvě docela užitečné tabulky http://extension.usu.edu/files/publications/publication/FN-330.pdf

      Inka

      • Lenkakulicka:

        @Inka: Páni, to je paráda, moc děkuji za tipy na sušení dýní! Rozhodně vyzkouším. Mít dýňovou omáčku prakticky kdykoliv v roce, to je sen :-)

  • Sobis:

    Tak jsem na netu narazila na článek, kde si autor dal práci s přepočtem ceny soli a sušené zeleniny v průmyslově vyráběných vegetách, podravkách…ta sůl, která kilo stojí do pětikačky v těchto směskách (kvůli malému obsahu sušené zeleniny) vyjde víc jak na stovku. Hrůza.
    Letos jsme usušila i něco paprik – vcelku, jak zbyly nespotřebované. Jenda sušená paprika v guláši udělá voňavé divy.

  • Slávka:

    Dobrý den, Kláro, nejdřív ze všeho Vám gratuluju k vydání Domácího mlékaře. Jste strašně moc šikovná! Máte můj veliký obdiv!
    Prosím Vás, mám dotaz k vegetě, na kterou se dneska chystám. Musím ovařit všechny suroviny i natě (celerovou, petrželovou,..)? A proč je dobré vůbec vše povařit? Moc děkuju. Na kopec zdraví Slávka.

  • stepa:

    Houby mám nasušené, bylinky zamražené a zeleninu používám čerstvou, dost dobře nechápu, nač ta vegeta je. A to nemluvím o tom, že takových 7 hodin v sušičce to musí schnout. A jedna sušička to určitě nebude.

    • Zdravím Stepo, hezky jste popsala problém, který už delší čas pozoruju, a to jednotlivce a jeho vnímání světa. Dodatek navíc, na sušení sušičky netřeba. :)

      • stepa:

        Mně totiž připadá divné používat sušenou zeleninu do polívky nebo jako koření, když můžu použít čerstvou, nechat ji pěkně rozvonět na másle a udělat kvalitní dobrou polívku. Žádné sušené zeleniny tam není třeba.

        • Stepa, zdravím vás. Já to vidím tak, že oboje je trochu něco jiného. Nebo možná pro mě, to je fakt :). Když dělám například pomazánku z tvarohu, nikdy se sušenou paprikou nedosáhnu takové pomazánky, jako s rozmixovanou čerstvou. Naopak, když dělám zeleninový guláš, nikdy nedosáhnu toho co chci, pokud bych podusila čerstvou papriku – musím dát sušenou. A tak taky beru domácí vegetu, jako koření. POkud chci zeleninovou polévku, jasný je, že dávám čerstvou zeleninu. Ale zkuste někdy udělat zeleninovou s čerstvou zeleninou na másle a přesto ještě přidejte lžíci sušené zeleniny. Budete mít polévku úplně jinou. Oboje je zcela jiný produkt – čerstvá a sušená. Sušená dá vyniknout jiným látkám, které z čerstvé nedostanete. Rozhodně jsem pro, dělat co nejvíce z čerstvého, nicméně koření mám moc ráda a tento recept byl návodem na to, jak si ho udělat doma, bez přidaných glutamátů pro toho, kdo má možnost přirozeně sušit, zbytečně za to neplatit a mít tak takové koření do zásoby. Je však možné, s tím souhlasím, že to pro někoho je zbytečné a nevidí v tom smysl.
          Hezký den a ať se daří.

          • Sona:

            Taky používám jako koření. Např. na kus kus – bez vegety to není ono. Přidávám jako Klára do polévek s čerstvou zeleninou, do jiných jídel. Přesně, jak píše Klára – je to obohacení chutí, alespoň pro nás doma.

  • Domácí vegetu si vyrábím už druhým rokem. Zeleninu nepředvařuji, jen suším. K základnímu receptu, který jsem našla na netu ( 2díly mrkve, 1 petržele, 1 celeru, po 1 dílu sušených natí – libeček, celer, petržel, cibule..) jsem zkoušela přidat cibuli, pórek, česnek, brokolici, kapustu. Velký úspěch měla vegeta s houbama. Hlavně nesolím a nepřidávám žádný glutasol. Pokusně jsem si i namixovala jen sušené natě a samotné sušené houby.

  • Lenka:

    Dobrý den, tento recept chci určitě vyzkoušet. Mám dotaz – proč je nutné zeleninu před sušením nejprve povařit? Děkuji. Lenka

  • eliska:

    Mohu část zeleniny nechat i v nerozmixovaném stavu? Vydrží ve sklenicích až do Vánoc? A ještě jedna otázka, usuším zeleninu jen tak na sítech, na vyhřáté půdě?

    • Zdravím vás, určitě, zelenina se běžně sušila a sušila se většinou v drobných kusech, kolečka, kostičky. Někdo nejprve nechal projít nad párou, aby nezčernala, ale lze i bez toho. Na půdě na sítech ideální, pokud je tam tedy teplo a není to moc odizolovaná půda :-). Pokud by nebyly síta. lze na voskovaném papíře nebo na pauzáku nebo na bílém balícím papíře. Síta jsou ale ideální, protože to fouká odevšad. Síto lze i velmi rychle a flexibilně vyrobit ze staré záclony a připínáčků – připnout – vytáhnout záclona se dá v podstatě na čemkoli.

      Když byste pak zeleninu chtěla v zimě drtit najemno, nebo použít mixér nebo mlýnek nebo hmoždíř, doporučuji danou várku pak narychlo dát do horka – třeba jen na pět minut, aby byla opravdu vyschlá. Ve skleničkách časem chytí mírnou vlhkost. Ať se daří a hezký den.

  • Dagmar:

    Já jsem letos poprvé kromě jiných bylinek usušila i všechnu mrkvovou nať, pak nadrtila a smíchala třeba s citronovou bazalkou a musím říct, že je to výborná směs s lehce mrkvovou chutí. Přišlo mi totiž škoda ji vyhodit, určitě je i zdravá, tak proč nevyužít všechno, co nám příroda nabízí.

  • Sobis:

    Také suším, ale postupně, jak to na zahrádce roste. Drtím a míchám až pak. Přidávám trochu soli. (Letos tam bude i ačokča, bylo jí tolik, že jsem už nevěděla, cos ní). Kořenovou zeleninu jsem nepovařila, zkusím to.

  • Veska:

    ty jo včerá sem přemýšlela co s natí z petržele a celeru,kadeřávku a podobně ,nějak mi po deštích začla chytat plíseň,takže musím protrhnout aby se trochu provzdušila a tohle je lákavé i houbami …

  • Sidlova:

    Domácí vegeta je super věc!!! Od mojí mamči mám recept, že to všechno nastrouhám (přesně dané množství) a smíchám se solí. Pak to nacpu do skleniček i se šťávou, kterou to pustilo. A pak už jen uložit na chladné místo. Žádná tepelná úprava. Do polívky nebo jinýho jídla to přidám těsně před koncem vaření a chutná to jak čerstvá zeleninka ((((-: vydrží celou zimu. Vlastně zapomenutou skleničku jsem načala po roce a byla perfektní. Směs ze cca 7kg nám na zimu nestačí (((-:
    Nedávno jsem někde viděla hrách a fazole na karisítích (snad se to tak píše) zapuštěných do země. Vypadalo to, že to něco vydrží (((-:

    • banditka:

      A nevadilo by Vam ten recept „odtajnit“? :)
      Ja vzdycky strouham pytle zeleniny do mrazaku, ale ta Vase alternativa zni zajimave….

      • Sidlova:

        5kg mrkev, 3kg petržel, 2kg celer, 1kg cibule, 1/2kg česnek, 1kg sůl
        část petžele a celeru nahrazuju natí, podle toho kolik jí mám. Tohle množství máme tak na zimu. Má to ještě jednu výhodu. Děcka nefrfňají a baští, snad že tu zeleninu tolik nevidí.

        • Díky moc za recept ! To měl být ten další recept na fazolky, fazolky v soli- ale já to nějak nestihla nebo co, tož bude vegeta v soli :-).

        • banditka:

          Take dekuji :) Zrovna jedu na trh,tak vyzkousim.
          To polevkove koreni delam podobne, jen je tam asi vic nate.
          Beru tak ri az ctyri mrkve, jeden celer i s nati, pet strouzku cesneku, tak 4 lzice soli a velkou hrst libecku.
          Zeleninu nastrouham, nate nakrajim, vse promicham a vezmu v hrnci ponornym mixerem,pridam trochu oleje, promicham Davam do sklenice do lednicky. Vyborne je to do bramboracky nebo jinych polevek. Nebo jen tak promichat s bramborama a upect.

  • janka:

    Jo taky už jsem sušila a taky mlela na mlýnku, ale místo cibule jsem dala jen cibulovou nať, pak mrkev, pastiňák a petržel, celerovou nať, celer ještě nebyl..:))když vidím ty fazolky, tak jsme jich měli stále přetlak a když už jsem se rozhodla, že je zkusím usušit , tak už žádné nevyrostly a ty ve sklepě byly už nějaké přezrálé…no naštěstí jsem si dala do mražáku takové dlouhé ploché taky moc dobré, pak mi začly plodit nějaké špagetové, takové dlouhatánské tenké, ale přišel vichr a teď leží na zemi a já toužím po nějakém skvělém výmyslu na pnoucí fazole na záhoně…co by bylo v řadě..??nemáte někdo nějaký dobrý nápad..

  • stematanka:

    O domácí vegetě jsem taky nedávno přemýšlela. Až bude na zahrádce dost zeleniny a dostatečně velké, tak na ni taky dojde. Zatím musím říct, že děti zkonzumují vše co vyroste, takže to nestačí dorůst větší než dva tři centimetry. :)

  • banditka:

    Ja jsem objevila nedavno recepis na polevkove koreni – je to korenova zelenina, nate a hafo libecku v oleji a soli. Udajne vydrzi v lednici 6 mesicu, ale u nas mizi do tydne :)

  • Ovecka:

    Zrovna tenhle víkend se na ni taky chystám, u mě to je směs usušených natí (hlavně celer, petrželka, libeček atd), na nudličky nastrouhaná mrkev a celer, vše usušené a rozšmelcované ponorákem spolu s bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Cibuli jsem nikdy nezkoušela, ale vypadá to dobře. Co se týče vůně (hlavně polévek), kam se na to hrabe vegeta….. Jo a do části jsem si ještě nadrtila sušené houby.

Přidejte komentář