Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘špenát’

Jedno z dalších, velmi rychlých a snadných jídel. Komu přebývá čerstvý špenát na zahradě, doporučuji toto rychlé lehké jídlo. Ze surovin je třeba marinované tofu, čerstvý špenát,rajčata,  cibule, slunečnicový olej, olivový olej, sůl, směs pepře, růžový pepř, balzamikový ocet, ředkvičky, vejce.

Nejprve uvaříme brambory a lehce orestujeme. Během restování brambor osmahneme cibulku, pokrájenou na plátky na slunečnicovém oleji, přidáme omytý čerstvý špenát, pokrájená rajčata na kolečka a nakrájené omyté ředkvičky. Osolíme a po cca 5 min vyndáme z pánve, promícháme s olivovým olejem a balzamikem a uložíme na talíř. . Na pánvi následně orestujeme marinované tofu a jedno vejce.

Hotové brambory promícháme s růžovým pepřem a na talíři posypeme čerstvě mletou směsí pepřů.

Máme prázdniny.  Je po přezkoušení, po přijímačkách a doma se vymýšlí ptákoviny. Pan domácí s dětmi nedávno u stolu nahlas přemítal, že každé dítě, které jde poprvé do školy, mělo by mít s sebou doprovod, případně kornout s bonbóny pro spolužáky, kytku pro paní učitelku, přezuvky a velikou svačinu. Naše děti by o to prý neměly být ochuzeny. A tak, až půjde to nejstarší v září poprvé do školy, do prváku, měly bychom mu to také dopřát. Možná i sériově. Že by vždy nakoukl do třídy někdo z nás a upozornil na to, že svačinu má v pravé kapse a další, aby nezapomněla hodně pít, nebyla drzá a zda má obalené sešity! A jak doplnil rychle Hugo – „a pořádně jí tam ztrapníme!“  Read the rest of this entry »

Ptát se zcela tendenčně „Jak se máte?“ je v současné době velmi ošemetné. My bydlíme naštěstí na kopci a voda u nás způsobuje to, že jdou velmi dobře likvidovat buližníky, Read the rest of this entry »

Taky máte na zahradě přehršel různých salátů? Přebytky špenátu? Mezi jahodama zimní pórek, ve sklepě gastronádobu plnou domácích hermelínů a zavařené jeřabiny? Bezva – ideální zpracování je tento včerejší salát. Navíc je na něj třeba ještě nějaký kvalitní olivový olej, trochu balsamikového octa, sůl, pepř a sumach, citronový pepř, lžičku másla, citron a lžičku cukru a vyjde z toho pak ideální chuťové rozpoložení.

Nejprve je nutné vše posbírat po venku a opláchnout. Samotné listy zeleného i červeného salátu vložit do mísy, prokapat balsamikovým octem a olivovým olejem, zakapat citronovou šťávou, osolit a opepřit, přidat jemně sumachu a citronového pepře, promíchat  a ochutnat, zda to stačí.

Na suchou pánev vložit lžičku másla a lžičku cukru a obě nechat rozpustit a míchat do jemně hněda. Pak přidat nakrájenou pórkovou nať, osolit  a když je pórek měkký, pokapat citronovou ťávou z půlky citronu a vložit na dvě minuty oprané špenátové listy.

Salát z mísy vložit na talíř, posypat nakrájeným hermelínem, jeřabinami a zcela navrch pórkovou  naťí se špenátem.

 

Jeden batoh, druhý batoh, třetí, čtvrtý a můj. Naštěstí jsou děti skromné a v batohu má každý jedno tričko, náhradní mikinu, až si přesně za pět minut nošení umažou tu základní, plavky, protože babička s dědečkem, u kterých zůstávají po přezkoušení, nacházejí k mé veliké potěše největší radost v tom, vzít ve svých 70 letech děti do bazénu. Čtyři děti – čtyři skoroneplavce. Pevně doufám, že babička ani dědeček nedostanou navíc v bazénu nečekaný infarkt, že tam bude schopný plavčík a že nejteplejší voda bude v brodítku.

Já osobně mám plný batoh jídla do vlaku, jídlo chtějí hned pět minut po tom, co si umažou tu mikinu, pití do vlaku, kilometrickou banku z aukra, díky které ušetříme na cestě do Prahy tisíc korun, tři plné šanony a jedno CD naší pololetní práce, notebook nechávám doma, učebnice vracíme až v září s vidinou, že si je ještě během prázdnin projdeme :-). To je dobrý argument,  jak si trochu ulehčit batohu a svědomí. Navíc mám asi po deseti letech s sebou knížku, protože Eliška se zpozdí a jedu domů sama.  Těším se těším na dovolenou s panem domácím.

Naposledy, když byly děti takto na týdenních prázdninách u babiček v sousedství velkoměsta a taky jsem se těšila, ovce vzdálené sousedky prorazily ohradník a ležely mi v zelí. Vzniklou dírou utekly krávy i kobyly. Koně jsme našli hned, protože stáli za ohradou, krávy jsme ovšem hledali asi půl dne. Já běhala po kopci, ptala se náhodných pocestných. Pan domácí jel naším intermezzem, že kopec objede z druhé strany – totiž na krátko pořízeným subarem libero. Z dáli jsem viděla, jak však pan domácí najednou otevírá dveře a dělá něco, jako že z té lanovky brzdí. Nebrzdil. Bylo to něco zcela triviálnějšího. Měl díru v nádrži jako tenisák, všude crčel benzín a pan domácí chtěl dojet k baráku, aby nádrž co nejrychleji podložil plechovkou. Subaru libero má nádrž pod zadkem řidiče – muhehehe – obávám se, že noha z auta připravena k výskoku by byla dost naprd. Takže na kolo a pro těsnění na auto. Já stále běhala po kopci. Pak  ten krpál na kole zpátky, lehnout pod auto a vyměnit těsnění.

Read the rest of this entry »

Máme sbaleno polovinu balíků, doma převládá celková únava, je po hrášku a člověk přemýšlí, co by zeleninového, jiného, nového, aby to byl květák a nebyl smažený :-). A protože jsem pro sebe ještě dotrhala malé listy špenátu, vrhla jsem se na zeleninovou terinu, kdo chce, tak puding, prostě takovou zeleninovou bábovku v chlebíčkové formě. Potřeba je na ní pár druhů zeleniny, trochu tvarohu a chuť se s tím připravovat.

Potřebné suroviny jsou tedy . 1 střední květák, jedna střední červená řepa, 600 g syrového špenátu. Sůl, 4 vejce, trochu bazalky,200 g tvarohu,  trochu pepře, celozrnná mouka pšeničná přestátá – 17 lžic a strouhanka ze 3 rohlíků.Olej na vymazání a mouka na vysypání formy. Read the rest of this entry »

Přebývá nám strašně salátů- kdo z okolí potřebuje nutně výborný křehký kalifornský salát- je ho celkem kupa, v AKCI !! dva za jeden kdy jeden vydá za dva :-) 10 kč kus- tedy ty dva –  pan domácí tvrdí, že to mám špatně, že to znamená, že jeden stojí dvacet a dva čtyřicet :-))- a navíc ho snesu k silnici, tak stačí napsat, protože jinak je jasný, že to bude pro koně a krávy :-).

Mezi pletím se letošní horké léto bavíme tím, jak pozorujeme vyhýbající se déšť našemu kopci- už nás nenavštívil 14 dní a před tím to byla jen malá přeprška. Nezaprší a nezaprší a my konvujem a konvujem, protože i kdybysme koupili nějakou závlahu, zase by chyběla voda, ten kopec je dost suchý a tak nemá cenu kupovat nesmysly a prostě konvovat z toho co je a co případně ne-naprší. Mezitím si občas něco vyplejem a začali jsme mulčovat. Navštívila nás prima rodinka zahradníků, Janka s Ondrou a svými kluky a rozvinuli jsme debatu ohledně permakultury- ale to je na samostatný článek, vyčerpávající diskuzi a udělání závěru.Zatím mulčujeme a sbírám další a další materiály.  Do toho přijeli David a Oldřiška a já budu ráda za jakoukoli radu, jak to doma kdo dělá s tajnou zásobou něčeho pro návštěvy. U nás doma se vše sní i tvrdý chleba, i několik třílitrovek sušenek  co je do zásoby, když někdo přijde a pak nic není. Ráda bych byla dobrý hostitel, ale stále mě to nějak míjí :-)).

Včera v pět jsem se však rozhodla, že už musím udělat oběd, že by v něm měla být nějaká zelenina, být to rychlé a mělo by to vydržet i na snídani. Věřte nevěřte- sendvič se dá udělat tak, že přesto, že není doma toastový chleba, může se od okamžiku rozhodnutí podávat přesně za hodinu a čtvrt a ještě je na sníani – ne nekupte to ! :-) Read the rest of this entry »

Nejprve jsem chtěla odpovědět do komentáře na dotaz, ale pak jsem zjistila, že je ta odpově’d tak rozsáhlá, že bych jí raději napsala do samotného článku. Předně patří špenát mezi naše nejrozšířenější zeleniny, ale většina lidí ho zná jako zmrzlou zelenou kostku, která po rozmrazení vypadá jako rozšmelcovaná zelená kaše plná vody. Ale kdo ochutná čerstvý špenát, dušený jen ve vlastní šťávě s trochou másla a se solí, případně s česnekem, nebude mu špenátový protlak pak připadat až tak jako ideální špenátová krmě.

Špenát je rostlina, která obsahuje množství nejdůležitějších vitamínů, mnoho minerálních látek, mimo jiné i jód, vápník a železo, ovšem obsahuje i kyselinu šťavelovou a to je malá stopka pro lidi s onemocněním ledvin. Read the rest of this entry »

Občas se člověku stane, že když nese jídlo na stůl, slyší už z dálky věty typu „nemám rád rejži a špenát!!“  No tak alespoň jedno plus- v tomto jídle není rýže, jinak je to pro dotyčného dost smůla :-)) Pak taky není dobré nechat nablízku původní recept, ze kterého si člověk bere inspiraci, v tomto případě z knížky The best-ever vegerarian od LindyFraser.  Protože pak během oběda každý otevírá knížku, hledá recept a celý oběd se nese v duchu- ale tady ty nudle mají bílý a tohle je tam červenější a tohle je jinak naaranžovaný atd. atd.:-)) Nicméně recept je to záživný, dost zábavný, na fotce vypadá ještě o něco zeleněji než ve skutečnosti – i tak je ta zelená opravdu hodně sytá :-)) a noky se dají jíst i druhý den studené. Špenát prostě vůbec nemusí být nudný a jednotvárný. Navíc ho mám na záhoně ještě docela dost :-)))

Na nudle, které budeme dělat podle tohoto postupu potřebujememe 450 g celozrnné mouky, 4 vejce, trochu soli a 100 g čerstvého špenátu. Čerstvý sýr na posypání. Místo vody si namixujeme do těsta špenát- doporučuji dělat tak, že se špenát nemixuje nasucho, ale s vejci a pak celou hmotu přidáme k mouce se solí a uhněteme těsto. Těsto vyválíme, necháme oschnout a nakrájíme dlouhé nudle. Lze samozřejmě využít i strojek na těstoviny. Read the rest of this entry »

Špenát stále roste, dnes jsme byli opět u zubaře, tentokrát nikoli se mnou, ale s Jentl, které chudince natekla pusa až po ucho a bavili jsme se s panem zubařem, jaká je on mediální hvězda našeho blogu, protože o něm píšeme v každém druhém článku :-). Přitakala jsem -ano, jsem buďto doma nebo u zubaře. Zbývajících možností mnoho není :-)). Pravda je, že zuby čtyř dětí něco z toho krajíce ukousnou, ale stále jsem to hlavně já, kdo si tuto část těla tak pečlivě opečovává :-)). Dokoupila jsem další semínka kedluben, první už pomalu narůstají a narůstají a špenát v jídelníčku za chvilku vystřídají právě kedlubny a květák.  Máme tady stále Elišku na výpomoc, což je prima, protože když člověk dělá oběd, má pocit, že mu nic neutíká venku a navíc je postaráno o tříletého milovníka Huga, který se stal Eliščinou stráží a zrovna nedávno, dívajíc se na ní pravil “ zakázal jsem si dívat na prsách- ale jenom na těch malejch“:-)). Některé z nás provází různé životní směřování už odmalička :-))  A pak také s Eliškou šlapeme- šlapeme úspěšně- už máme sedm sudů. Šlapeme trávu do sudů na senáž, protože velké senážové balíky jsou příliš drahé, mají na sobě strašně igelitu a tak jsme si kdysi pořídili ekologičtější variantu- koupili prázdné sudy kam šlapeme trávu jako zelí a v zimě pak mají naše Marie šťavnatou píci jako příkrm a my více mléka. Je to trochu dřina – je to takový „nature gym“ nebo “ fitcentrum na kopci“. Vůbec často přemýšlím, proč v těch posilovnách už dávno všechny ty přístroje nenapojili na nějaký zdroj. Alespoň světla třeba :-)) Read the rest of this entry »

Scroll Up