Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Máme prázdniny.  Je po přezkoušení, po přijímačkách a doma se vymýšlí ptákoviny. Pan domácí s dětmi nedávno u stolu nahlas přemítal, že každé dítě, které jde poprvé do školy, mělo by mít s sebou doprovod, případně kornout s bonbóny pro spolužáky, kytku pro paní učitelku, přezuvky a velikou svačinu. Naše děti by o to prý neměly být ochuzeny. A tak, až půjde to nejstarší v září poprvé do školy, do prváku, měly bychom mu to také dopřát. Možná i sériově. Že by vždy nakoukl do třídy někdo z nás a upozornil na to, že svačinu má v pravé kapse a další, aby nezapomněla hodně pít, nebyla drzá a zda má obalené sešity! A jak doplnil rychle Hugo – „a pořádně jí tam ztrapníme!“ 

A protože je tedy čas a není nutné se učit programově, ale jen neprogramově, děti se rozhodly, že je ideální doba na nějaký podnikatelský záměr a začaly úplně vážně sušit byliny. Suší, objednávají pytlíky, ty pomalovávají, potiskávají, váží a skladují. Míchají směsi a připravují se na prodejní boom.

Nikdy bych  nevěřila, že se někdo může na prázdniny těšit víc než děti, ale teď už je to tutovka – nejvíc se jednoznačně těším já! Uklízení a třídění učebnic na nový školní rok je skutečným balzámem. A k tomu by bylo fajn, kdyby někdo dorazil a uvařil. Zatím, než se tak stane jeden velmi jednoduchý recept na špenát, který právě vyrůstá a je ke sklizni –

Bylinkové opečené brambory se špenátem

Nezbytnou surovinou pro toto jídlo je čerstvý špenát – skutečně, neptejte se, zda se dá zaměnit za mražený protlak – nedá! Resp. dá, ale bude to zcela jiné jídlo.  Pak jsou také nezbytné brambory, slunečnicový olej, olivový olej, sůl, sýr feta, cibule, medvědí česnek a čerstvé byliny. Kromě medvědího česneku jsem použila libeček, mátu a řeřichu, rostoucí ve skleníku.

Nejprve uvaříme brambory, které slijeme a následně je vložíme na rozpálený olej osmahnout. Osmahnuté promícháme s nasekanými čerstvými bylinkami, medvědím česnekem a olivovým olejem.

Na pánvi si rozpálíme slunečnicový olej, přidáme cibulku a na opraženou cibulku vložíme opraný čerstvý špenát. Chvilku podusíme, promícháme s kostičkami nakrájené fety a můžeme podávat s orestovanými bramborami.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

2 komentáře to “Rychlý jarní špenát a restované brambory”

  • Dakujem za recept. Dnes sme mali na obed a bola to bomba..

  • Hned námět co s čerstvým špenátem, kterého je ve skleníku moc, a na záhonech už dorůstá další výsadba.
    Prázdniny – to by naše děti už taky moc chtěly, to se někdo má.
    Pěkný den, Pavel

Přidejte komentář