Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘kapusta’

09db9a1f93_95395981_v1Máme lenivý podzim a přesto mírně hektický. Nenecháváme se však ovlivnit. Peripetie s excelem, kde se mi sice zdaleka nepodařilo naformátovat vše k obrazu svému – ale učím se stále nové a nové funkce, závorky, matice a všechny ty potvory, které excel obsahuje, přešly a tak byl čas na další „úkol“. Předevčírem o půlnoci nám došel mail z našeho hostingu, že naší stránku musí odstřihnout, protože se jim neustále přihlašuje cron. Takže na nějaké včerejší  maily, proč jsme zatrhli tomu a té přístup jsem odpověděla, že se omlouvám, ale že jsem na tom zcela stejně, na nějaké jsem již rezignovaně neodpovídala, protože jsem se snažila zjistit, co je to opětovné přihlašování cronu, pak jsem cron php přejmenovávala, čímž jsem ho vyřadila z provozu, jak mi bylo z hostingu nařízeno a pak jsem se domluvili, že stránku znovu spustí, a že se uvidí. Zatím se tedy vidí, ale neslibuji vám, že se uvidí i nadále :-). Žádná infekce, podle vlastních zjištění na stránce není, je proskenovaná na infekci od A až do Z, ale bylo mi doporučeno, že pokud by se nevidělo, mám si najít programátora, a ten prý snad uvidí, kde se naskytla jaká chyba.  Žádného programátora neznáme, tudíž, kdyby se nevidělo, tak bude asi po žížalkách :). Ještě ráno jsem jim volala a oni pravili, že se uvidí během dopoledne. Je večer a stránka zatím funguje. Věřme, že bude i nadále, pokud jí odstřihnou, z poznávání excelu, včerejšího řešení příkladu, zda deesetikilové závaží zvednuté do metrové výšky a závaží, které nesu ve výši prsou metr, dává mi vykonat stejnou práci a po vysvětlování, co je to protonové číslo, vrhneme se na shánění nějakého šikovného programátora, co naší stránku proskenuje a najde problém. Proto také je zatím stažená fotogalerie, kterou znovu pověsíme, až budeme mít jistotu, že obrázky pana domácího nebyly právě ta bomba, která jim na hostingu dělá problém. Read the rest of this entry »

Nečekejte vánoční recept –  u nás letos milujeme Vánoce, které Vánocemi tak trochu nejsou. Letos máme trochu punkové Vánoce. Už máme tři těsta na cukroví – ale zatím žádné cukroví :-), to je veliký úspěch. Pan domácí se raduje, jak je to pěkně podle jeho gusta, protože doma je klid, naprostý klid, okna počkají, vytapetováno za dřezem je místo vánočního úklidu, sníh slézá a děti se nechtějí učit, protože to nemá cenu, když zítra vše skončí :). Také jsme byli po patácti letech v kině. Naposledy to byl Larry Flynt od pana Formana a předevčírem jsme tedy zabrousili do trochu jiných vod – byl to školní výlet – děti navštívily poprvé biograf a my respektovali jejich volbu, tedy Dobu ledovou IV. No nebyl to Larry Flynt, ale nostalgie a přítomnost pana domácího vedle v křesle a tedy taky nostalgie, mě naprosto dostatečně uspokojily. Děti jsou také spokojené, protože si tradičně přinesly 38,5 – ideální stav na ležení a dívání se na pohádky. Read the rest of this entry »

Současné dny  plynou v naší domácnosti zcela pokojně. Ohromně se těšíme na pečení cukroví, děti jsou nadšené do vaření a pečení a baví je to a mě také, takže často předelegovávám pravomoce :). Napadlo mě, že bude velmi jemná zima. To často vyjde, když mě něco napadne. Nikoli, že o tom přemýšlím a napadne mě to, ale napadne mě to z ničeho nic. Pak to vychází a letos mě tak z ničeho nic napadlo, že zima vlastně nebude. Jsem tudíž docela klidná a zimy se už nebojím :-).

Máme poměrně hezké zásoby ve sklepě, natolik hezké, že ani tady není třeba se bát. Jenom slepice vůbec nenesou. Mají pauzu a navíc mají pauzu i všechny slepice kolem a tak vaříme a pečeme bez vajec. Pevně ale doufám, že jarní kuřata, která mají začít snášet od příštího týdne, skutečně začnou.

A pak – tak jako vloni, u máslové dýně, nastalo dlouhé období homonym, nyní je to oxymoron, co hýbe naším domovem. Máte nějaký svůj velmi oblíbený oxymoron? Neboli protimluv? Děti sepisují a vyhrává u nich „strašně hezký“ a „ohlušující ticho„. Já jsem mnohem více liberální a líbí se mi spekulativní oxymorony, ve kterých vede „až vyrostu, chci se naučit být chlapcem“ a nejvíce ze všeho si stojím za vlastním oxymoronem “ tichá domácnost„. Vzhledem k počtu místností našeho domu – jedna a počtu lidí v nich žijících – šest – je spojení tichá domácnost čistým oxymoronem. :) Read the rest of this entry »

Zítřejší datum nám každoročně uniká. Většinou si jak já, tak pan domácí na ono datum vzpomeneme týden, čtrnáct dní nebo pár měsíců po. Jenomže letos nám to neuniklo díky manželům Obamovým. Pokud někdo neví o koho jde, nevadí. Je to celkem bezvýznamný pár :). No a datum známe proto, že si pan domácí všiml v jednom celostátním deníku na netu, který informuje jenom o důležitých věcech, jak se paní Obamová  chystá letos oslavit kulaté výročí svatby, které se svým manželem má, totiž dvacet let. Pan domácí se nejprve dlouze zamyslel, pak ožil a křikl na mě “ no hele, Obamovi se brali stejně jako my!“. “ Tak to bychom to mohli oslavit společně “ já na to. Ale upřímně řečeno, nechali bychom to spíš na nich, jestli se staví, nebo ne.  A jak říkala Petra, pan domácí by si mohl na zápraží zakouřit s BArackem a my bychom si s Michelle mohli střihnout nádobí po večeři. Ale vzhledem k tomu, že se blíží zima, všude spousta práce, nejsem si vůbec jistá, zda si na ně uděláme čas :-)No, ale konec konců, Barack má teď taky napilno. Ale dost imaginárních oslav, vzhledem k tomu, že na kopci nevedeme ani ty neimaginární a raděj rovnou ke Read the rest of this entry »

Tak slepice sice bydlí, ale jen přes den. Právě jsme v navykacím období na nový kurník. Slepice jsou silně zvykové a tak je každé ráno vypustíme a každý večer jich dvě třetiny sedí napresované v malém úlu a zbylá třetina sedí na vysokém javoru. Všichni běháme s čelovkou ve tmě, nosíme po dvou, někdy po třech, to když Hugo začne v půli cesty křičet, že jeho mu uletí – a to křičí v podstatě každou cestu. Pan domácí bere nejprve ty nižší větve, postupně stojí ve více a více ekvilibritičtější pozici a snaží se ty poslední slepice alespoň setřást a my okolostojící se snažíme po nich skokem plavmo skákat, chytit je a odnést.  Jsou to holky sveřepé, nedisciplinované.  Tak jsme zabrousili do diskuzí na internet, jak to dělají jiní.  Stejně. První dny je nechat zavřené, po třech dnech si holky prý zvyknou. No, to jsme udělali, byly zavřené týden, po týdnu jsme je otevřeli a holky šup do úlu a na strom. Tak prý jim tam dávat do nového kurníku krmení. Tak to taky od začátku děláme. Včera jsem večer otevřela i zadní dveře a udělala cestičku ze zrní, z cesty až do kurníku. Hejno se blíží, slepice začínají zobat, já se ukryta v kurníku raduji. Neprozřetelně zavolám „Pipipipi“, aby si to holky nerozmyslely a v tom…. přiběhne pět nejrozmazlenějších koťat na světě, protože je normálně moc nekrmíme a jsou zvyklí, že co si urvou od slepic, je jejich. Svým výpadem okamžitě rozeženou kuřata a mám po ptákách. Stojím v kurníku, křičím na děti, protože rozmazlily koťata, ty to neslyší, protože křičí doma sami na sebe a slepice se otáčejí a kráčejí směrem k úlu a javoru. Poslední rada je pověsit jim do okénka lampičku, ale to teda pardon, jít večer potmě na záchod, protože tu není žádné světlo a čelovka permanentně nesvítí a věšet lampičku slepicím do okna – nejsem masochista. A tak prý – musíte přenášet a přenášet,  však ono jim to jednou dojde! Však už v tom máme svou praxi! Read the rest of this entry »

Jsem ve svém živlu. Ještě když tu byla Eliška, snesli jsme spolu a ještě s Ester z kurníku malá kamínka, když byl pan domácí někde pryč, aby až přijede, vše bylo hezky ve skleníku nainstalováno, protože poslední, co chce člověk slyšet, když má opak tvůrčí krize – nejsem schopná najít správné slovo:) – je “ kdo to zase bude uklízet?“. Když už to stojí na místě, většinou to pan domácí spolkne a odejde kroutíc hlavou :). No a protože má v noci mrznout, poprvé topím, olalá, ze skleníku jde kouř, uvnitř bylo 16°C, už je tam jen 8, ale já nezoufám, chodím na zdravotní procházku á hodinu – přikládat, v rámci ekologické stopy sbírám všechny popadaný větve v okolí a jestli tam ráno přijdu a bude tam nula, oběsím se:).

Jinak pan domácí má novou zábavu. Hledá koně. Ne naše, ty najít není problém, stojí u bedny se senem a pokud nejsou tam, tak jsou u ohrady v místě, kde za ohradou sídlí sud se senáží, hlavou sledují každého kdo vyjde z chalupy a už od dveří ho provázejí velmi hlasitými zvuky – zní to přesně jako – “ tak dělej a otevři sud!“ Takže ty nehledá. Hledá nějakého koně, který nebude na práci, bude na něm moct jezdit  bez sedla, jak to on hezky umí, bude si s ním hrát a bude ho respektovat – pan domácí koně. Ví jen, že už nechce hucula :-). Už tři dny slyším – to je on,lépeřečeno ona – hledá klisnu, tu ne, tu taky ne, ta je hezká, ale stojí všechno co máme. Ale dnes vykřikl zcela jasně, že jsem si byla jistá, že to je ono. Já říkám,“tak mi řekni co to je!“, “ ne, to musíš vidět“. No, upřímně, neošidím vás o to:-))  Jak říkala Petra, které jsem to sdělila – alespoň už nebudete mít problémy s vodou. Jednou za čas dojedete k rybníku a pak vydržíte zase nějaký čas bez vody :).

No a dneska už definitivně slezl sníh tam, kde byla vloni zelenina a kromě zaječích bobků tam je spousta spadané růžičkové kapusty z košťálů, které ožrala kráva a pórek a tak je jasný, že to musí být něco z těchto dvou surovin a navíc celý řádek cibule jsme si tam uschovali. :). A přemýšlela jsem s čím, aby to bylo jiný a tak mě napadlo, že nejlepší bude citrón a karamel.  Read the rest of this entry »

Pokud jste rádi, že se orientujete v souslovích jako „glykemický index“, „zdravé jídlo“, “ parní hrnec“, „chutná zelenina bez tuku“ – tak pak na tento článek jednoduše zapomeňte :-).

Bezmasé jídlo neznamená automaticky jídlo nechutné a také to automaticky neznamená jídlo zdravé. Lidské chuťové pohárky se oblbují velmi těžko a jak člověk jednou pozná smažené, velmi těžko se toho zbavuje, pokud nemá  uzavřenou dohodu o neútočení se žlučníkem, žaludkem, nebo prostě pokud není natolik disciplinovaný, že to, co už pochopil, dokáže i realizovat v praxi.

Takže dnes to je zcela opačně – je to zelenina chutná, smažená, k tomu jako příloha zelenina restovaná, brambory s trochou másla a navíc jako bonus ještě domácí tatarka.  Ale stojí to za to! Je to rychlé, je to barevné, je toho hodně a roste to právě teď.. Stačí skočit na záhon, otrhat kapustu, vytáhnout mrkev, co ještě zbývá a jeden pórek z řady. Skočit do kurníku pro vejce, do sklepa pro brambory. Jediné, co je „import zvenku“ je olej, ale budiž mu přáno – na mojonézu raděj řepka, na smažení zeleniny upřednostňuju slunečnici. Lis na olej  nekupujeme ! :-)

 

Jídlo je více než jednoduché, zelenina se nevaří, neblanšíruje, nenamáčí – nedělá se s ní kromě omytí vůbec nic. No – okrájí se konečky růžičkové kapusty a okrájí se dočista pórek a očistí mrkev. Read the rest of this entry »

Je vedro, je dusno, všude kam se podívám je měsíček- nad kamnama, na půdě, v kyblíkách, na poli, míhá se před očima vždy, když je zavřu :-) Taky kolem nás roste všeude svízel – svízel povázka, který se dá zaměnit bez problémů za syřišťový a je na báječnou věc.Je na to aby člověk neměl chuť k jídlu a neměl hlad. Naprosto zásadní bylina :-))). Kráva nám nasadila na začátek laktace laťku na 28 litrů, takže všude kysne tvaroh a sýří se sýr a včera jsme se byli podívat na krávu, kámošku pro Máří. Máme vybráno- bude to, když vše dobře dopadne Jerseyka křížená s Holštýnkou. Je černá s bílými fleky a její máma má vemeno až na zem- tož to jsme zvědaví, jaká to bude kravka a těšíme se na ní. Výlet to byl výborný- přivzali jsme s sebou i našeho španělskýho oper a Elišku, dělali jsme ochutnávku místních piv v různých hospodách po cestě a ze všech piv nejvíc nám nakonec chutnla malinovka v naší nejbližší hospodě. Prostě bližší košile než kabát :-) Read the rest of this entry »

veg
Kapustová sekaná pečeně bezmasá je ideální recept pro nás od Anuše Kejřové. Zkouším poprvé recept z prvorepublikové Zlaté úsporné kuchařky. Kapusta je stále ještě na záhoně, slepice snáší, jen se pokusím vyřešit malý problém se slaninou, kterou Anušina kapustová sekaná obsahuje. Nakonec padla volba na kombinaci olivového a slunečnicového oleje. V konečném výsledku se zdá, že to byla dobrá kombinace.
Anuše Kejřová
Anuše Kejřová
Nejprve tedy příprava surovin- kromě slaniny, kterou vyměňuji za kombinaci olejů nechávám vše přesně tak, jak je uvedeno v kuchařce. Nakonec ale během vaření dochází k navýšení strouhané housky. V receptu není uvedena gramáž kapusty – ty mé dvě měly dohromady 750g a recept počítá se 100g strouhanky, zároveň ale nabádá k dosypání tolik housky, aby se dala hmota vytvarovat do šišky. U mě to nakonec dělalo 360 g strouhané housky. Pravděpodobě se tedy v receptu počítá s menší gramáží kapusty. Proto jsem pro jistotu přidala ještě jedno vejce. Pokud bude chtít někdo zachovat přesnou gramáž receptu z knihy, mělo by být kapusty zhruba jen 250-300g.
kapustová sekaná
Suroviny: 2 kapusty, 750g kapusty, špetka majoránky, 2stroužky česneku, 3 vejce, lžička soli, (u mě to na osolení kapusty při vaření byla lžíce soli), špetka pepře, 360g strouhanky, 2vejce na tvrdo.  Dvě lžíce olivového oleje a dvě lžíce slunečnicového oleje.
Na pekáč : bílek, olej, kyselé okurky.Navíc jsem přidala svazeček saturejky.
Na přílohu – bramborovou kašin : 1,5 kg brambor, sůl, půl hrnku mléka, 30g másla, cibulka a máslo 40 gramů Read the rest of this entry »

veg
Na tohle  jídlo jsem se hodně těšila, ale protože kapusta ještě nebyla adekvátně narostlá,
ptáčci z kopce
nebylo to úplně ono, nicméně i tak to byl docela povedený ptáček
Bylo by asi nasnadě napsat kapustový závitek, ale pod ptáčkem si každý hned vybaví právě závitek, navíc s vejcem a okurkou, o což mi šlo. Proto ten název. No a u stolu ho každý zcela spontánně nazval ptáčkem z kopce, proto má španělský smůlu. :-))
Surovin není třeba mnoho, spíše více trpělivosti a správnou uht, kterou jsem tentokrát udělala nesprávnou, více do oranžova než do hněda. Ale nevadí. Tohle jídlo vypadá rozhodně efektně a zároveň chutná. Read the rest of this entry »
Scroll Up