Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

veg
Na tohle  jídlo jsem se hodně těšila, ale protože kapusta ještě nebyla adekvátně narostlá,
ptáčci z kopce
nebylo to úplně ono, nicméně i tak to byl docela povedený ptáček
Bylo by asi nasnadě napsat kapustový závitek, ale pod ptáčkem si každý hned vybaví právě závitek, navíc s vejcem a okurkou, o což mi šlo. Proto ten název. No a u stolu ho každý zcela spontánně nazval ptáčkem z kopce, proto má španělský smůlu. :-))
Surovin není třeba mnoho, spíše více trpělivosti a správnou uht, kterou jsem tentokrát udělala nesprávnou, více do oranžova než do hněda. Ale nevadí. Tohle jídlo vypadá rozhodně efektně a zároveň chutná.
kapusta
Suroviny: jedna kapusta, 3 vejce na tvrdo, kyselé
okurky
, 3 cibule, sladká paprika, sůl, pepř, olej, máslo, mouka celozrnná přesátá, režná nit.
¨Nejprve je třeba si oddělit listy kapusty, první tuhé listy pro slepice, pak tolik listů, kolik je
potřeba
ptáčků a zbytek rozkrájíme na proužky.
Listy na ptáčky si celé, pokud možno neporušené vložíme do hrnce a zalijeme horkou vodou – spaříme je. Ale nemáme hrnec na kamnech, jen na kuchyni. Poté nakrájíme cibuli na kostičky a vložíme si jí na rozpálený olej.
Když je cibule hodně hnědá, vložíme na ní máslo, zhruba 100g a mouku, zhruba 150g a uděláme jíšku, kterou chvíli mícháme. Pak přisypeme dostatečné množství papriky, soli a pepře a po zamíchání vše zalijeme horkou vodou a jíšku pečlivě rozmícháme. Takové množství vody, aby omáčka byla spíše řídká než hustá – ještě vařením zhoustne – zhruba litr a půl. Přidáme do omáčky ještě
zhruba
dvě hrsti sušených hub. A přivedeme k varu – občas mícháme.
kapusta
Mezitím si v pánvi rozpálíme olej a podusíme pod pokličkou do měkka proužky zbylé kapusty, osolíme, opepříme a odstavíme. Dáme si vařit tři vejce natvrdo a pokrájíme okurku na nudličky.
Vezmeme vždy jeden list spařené kapusty, rozložíme si ho na kuchyni, položíme na list lžíci dušené kapusty, na čtvrtky nakrájené vejce – 3 čtvrtky a vždy mezi vejce po okurce. List
pak zabalíme jak to jde a převážeme režnou nití. Závitek vložíme do hnědé
omáčky .
Postupně
takto uděláme všechny ptáčky, vložíme do omáčky a chvíli zavaříme.
Podáváme s uvařenou rýží.

Komentáře

1 Veska Veska | 16. července 2010 v 7:50 | Reagovat

Další krásný a určitě chutný recept,vypadá to na talíři krásně a určitě i tak chutná,ještě že jsi to sem dala ,takže koupím kapustu(moje je ještě ve stádiu tvoření listů né hlávek) :-? a zítra budou ptáčci z kopce :D
Teda víš co,já bych byla po takové práci úplně hotova natož abych takto vyvařovala a pekla

2 Mirabelka Mirabelka | 16. července 2010 v 20:01 | Reagovat

To je šikovný recept! Zřejmě to zítra vyzkouším, ale mám tu mladé letní zelí, tak udělám variantu.
Díky za inspiraci. Přiznám se, že manželovi tam zaroluju asi plátek slaniny.. 8-)

3 Mirabelka Mirabelka | 16. července 2010 v 20:20 | Reagovat

Vím, že vaříte vegetariánsky, ale vy nepoužíváte ani bio bujón, nebo zeleninový bujón? Já si pro sebe vařím přes týden právě taková jídla (jsem v ID), tak sem chodím pro inspiraci. Ještě chci upozornit na výborné české koření „Horalka“ – stojí kolem 20 – 25 korun a mají ho většinou ve zdravé výživě. Je naprosto bez soli, neboť je to vlastně jemně namletá sušená směs kořenové zeleniny.
Tak se těším na další recepty :-)

4 Klára Klára | E-mail | Web | 16. července 2010 v 20:28 | Reagovat

[1]: díky moc, no moje kapusty také zatím spíš u listů, ale tato jedna byla ve skleníku a už je hotová, tak jsem toho využila. Upřímně řečeno, v těhle vedrech, když jsme doma sami, je to teď o chlebu, melounu a zmrzlině :-))
Ale je tu pořád hodně lidí, kteří jezdí pomáhat a to mi nedá nevařit :-))

5 Klára Klára | E-mail | Web | 16. července 2010 v 20:30 | Reagovat

[3]: Ne, ne, bujón nepoužívám nikdy vůbec a zeleninový také ne, dělám si většinou vývar přímo ze zeleniny. Ale někdy používám maggi – takové to bez semletých paznehtů, to, ve kterém není napsáno bílkovinný hydrolyzát :-))).
Letos chci zkusit něco jako podravku, prostě si usušit a namlet svou směs. Uvidíme, jak to dopadne. A také moje základní koření je sůl a pepř, bez těch se neobejdu. Jinak i ostatním kořením příliš nešetřím. :-)

Přidejte komentář